1. Home
  2. Kookgroepen
  3. Gek_op_Champignons

Gek op Champignons

De ontdekking De champignon werd in 1650 bij toeval ontdekt door een meloenkweker in de buurt van Parijs. Hij vond op zekere dag een aantal champignons die spontaan op de afgewerkte broeimest van zijn meloenteelt groeide. Volgens de overlevering is deze man de eerste die de teelt van champignons - zij het op zeer kleine schaal - commercieel ter hand nam en de champignon introduceerde als nieuwe en exotische lekkernij in exclusieve Parijse restaurants. In Nederland werden - voor zover men dat kan nagaan - in 1825 pas voor het eerst champignons gekweekt. Dat geschiedde op een landgoed in Haarlem. Het zou nog bijna 75 jaar duren voordat rond 1900 de teelt serieus ter hand werd genomen. Dat gebeurde in de mergelgrotten in Limburg, die zich door klimatologische omstandigheden uitstekend daartoe leenden. Bekende champignongebieden uit die tijd lagen in Mook, Kerkdriel en Ammerzoden. Aanvankelijk werd de champignon alleen gegeten door de rijken en welgestelden en was hij net zo exclusief als kaviaar dat nu nog is. Die exclusiviteit was dan ook de reden dat de meeste kwekerijen uit die tijd al snel weer het loodje moesten leggen. Pas na 1950 begon de champignon aan zijn onstuitbare opmars bij de consument in Nederland.
Tijdlijn van de kookgroep
Plaats een nieuwe tip, foto, recept of artikel in deze kookgroep

Kijkje achter de schermen bij de Smulweb Keukenagenda …  Lees verder »

250 gram kastanjechampignons ca. 1 dl. olijfolie extra vierge 2 tenen knoflook uitgeperst sap van 1 citroen 50 gram zwarte olijven zonder pit 2 eetl. peterselie zout versgemalen peper …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Internationaal

500 g champignons 2 teentjes knoflook 2 groene Spaanse pepers 1 eetl. gehakte koriander (vers of diepvries) 1 eetl. currypasta of 1/2 eetl. kerriepoeder 1 ui 150 ml kokosmelk zout 25 g boter of 1 eetl. olijfolie of zonnebloemolie laurierblaadjes voor de garnering …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Internationaal

250 g (grot)champignons 2 rode uien 100 g zachte Franse geitenkaas van een rol of 100 g geraspte Hollandse geitenkaas 8 plakjes diepvriesbladerdeeg (10x10 cm) 2 eieren 4 eetl. olijfolie zout versgemalen peper 2 theel. verse tijmblaadjes …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Vegetarisch

Dit recept beschrijft smaakvolle gebakken champignons op Italiaanse wijze bereid. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Italiaans

1 ui 8 vleestomaten 2 bakjes champignons 8 olijven, met piment, zonder pit 150 gr. geitenkaas 2 el. olijfolie 1 el. citroensap 2 el. paneermeel 2 el. oude, geraspte kaas 1 el. Proven?aalse kruidenmix zout peper …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Internationaal

Deze romige saus zit boordevol paddestoelen. Heerlijk bij een biefstuk of varkenshaas, maar ook heel geschikt om bij rijst of pasta te serveren. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Nederlands

12 grote champignons citroensap boter 150 gram garnalen 1 sjalotje 1 mespunt kerriepoeder 1 mespunt cayennepeper 1 dl. witte wijn 1 dl. visfond 2 dl. slagroom ma?zena basilicum bieslook …  Lees verder »

Deze gevulde champignons met kippengehakt en basilicum zijn ideaal als voorgerecht. Met een salade en wat rijst erbij is het een lichte maaltijd. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Internationaal

Cantharellen zijn elegant, goudgeel en hebben een heerlijke zoetige smaak. Verrukkelijk zijn ze hier in deze taartjes samen met slagroom, tijm en cognac verwerkt. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Internationaal

250 g (grot)champignons 4 bladerdeegbakjes 40 g boter versgemalen peper 250 ml vleesbouillon 125 ml slagroom (of kookroom) 100 g reepjes of blokjes salami allesbinder of vlugbloem 2 eetl. fijngeknipte bieslook …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Internationaal

2 portobello champignons 2 eetlepels olijfolie 2 plakken zachte geitenkaas (a ca. 75 g, Bettinne Blanc) 1 zakje veldsla met bietjes (75 g) 1 bakje balsamicodressing (100 g) 2 eetlepels pijnboompitten 2 panini's …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Frans

Warme kruidenpolenta met gesauteerde wilde paddestoelen en parmazaansekaas …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Italiaans

Roergebakken wilde paddestoelen met parmazaanse kaas en tijmboter …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Internationaal

Rauw zijn champignons heerlijk evenals gemarineerd, gestoofd of gebakken. Gevuld zijn ze vingervlugge snacks. Dit is een prachtig voorbeeld van zo\'n exclusief hapje. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Internationaal

250 g grote champignons (ca. 12 stuks) ca. 50 g kruidenboter 1 teentje knoflook 2 eetl. fijngehakte peterselie …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Internationaal
Top