1. Home
  2. Kookgroepen
  3. De_Franse_keuken

De Franse keuken

De Bourgogne De Bourgogne, het gebied tussen Dyon en Lyon, heeft de reputatie een goede keuken te hebben. Deskundigen beweren zelfs dat het echte gastronomische hart van Frankrijk niet in Parijs, maar in Lyon en het gebied daaromheen ligt. Dit is voor een groot deel te danken aan de uitstekende lokale produkten. Uit de omgeving van Bourg-en-Bresse komen de lekkerste kippen, die gestoofd in rode wijn tot een heerlijke Coq au vin bereid worden. Het Charolais-gebied, meer naar het westen, levert mooi rundvlees afkomstig van het charolais-vee. De boeuf bourgignon gemaakt van dit rundvlees, is wereldberoemd. De Morvan, het bosrijke heuvelland ten westen van Beaune, staat bekend om zijn ham. Ook zoetwatervis, het belangrijkste ingredient voor de pochouse, is er volop. De Saone en de Rhone doorkruisen de streek en het gebied is rijk aan meren en beekjes. Daarnaast worden er in de Bourgogne voortreffelijke wijnen gemaakt; het ligt dan ook voor de hand dat we in de Bourgogne veel streekgerechten tegenkomen waarin deze wijn verwerkt is.
Tijdlijn van de kookgroep
Plaats een nieuwe tip, foto, recept of artikel in deze kookgroep

De tajine is een Noord-Afrikaanse stoofpot waarmee je de heerlijkste en geurigste gerechten kunt maken. In dit artikel uitleg en meer! Recepten vind je op www.kruidenthuis.nl. …  Lees verder »

Hoewel Gruyère of Tomme de Savoie niet in een klassieke Gratin Dauphinois worden gebruikt (maar wel in een Gratin Savoyard), is het in onze streken al zeer lang de gewoonte om dit wel te doen. Laat gerust weten wat jullie ervan vinden! …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Frans

1 blik witte bonen in tomatensaus 1 varkenshaasje of 2 malse filetlapjes 150 gram mager gerookte spekjes 1 ui 250 gram champignons …  Lees verder »

Oer Hollandse mega-dikke snert met erg veel vulling! …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Nederlands

Onion rings veel gegeten als tussendoortje en bijgerecht bij hamburgers of steaks. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Amerikaans

Behalve cider en calvados verwerken de fransen uit Normandië hun appels ook in heerlijke zoete en hartige recepten. Deze appeltaart is één van mijn favorieten ! …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Frans

1 winterpeen, 1 ui, 3 kruidnagels, 2 takjes tijm, 2 blaadjes laurier, 1 kg kalfslappen, 50 g boter, 50 g bloem, 1 el creme fraiche (beker a 125 ml), 1 eidooier, 1 tl citroensap, 500 g champignons, in plakjes …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Frans

Mijn eigen variatie op een Frans stoofgerecht. …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Frans

Dit daube recept heb ik uit de tijdschrift Vuisine et Vins. Ik heb het samen met mijn moeder gemaakt. Ieder was erg enthousiast over dit recept. Mijn zus die in de provence gîtes heeft en regelmatig kookt voor hun gasten, gaat dit gerecht zeker ook voor hun gasten koken. …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Frans

2 kreeften van zo'n 500 g - 600 g witloof - 1 koffielepel currypoeder - 1/2 liter witte wijn - 1/2 liter visfumet (getrokken van koppen en graten) - boter - 1/4 l room - peper en zout *** Court-bouillon : water - bouquet garni - selder - wortel - ui - peper en zout - cayennepeper …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Frans

Voorbereiding: 15 minuten plus de tijd voor het marineren. *** Bereidinsduur: 15 minuten …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Frans

Dit recept zag ik in een kooktijdschrift van de tv kok Cyril Lignac. In Frankrijk blijkt hij elke week op zaterdag op de tv te zijn. Bij de kassa van de supermarkt in frankrijk verschijnt regelmatig een dun kooktijdschrift van hem. Vie Practique Gourmand heet dit tijdschrift. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Frans

Ik heb dit gerecht bij Daube gemaakt. Het was erg lekker erbij. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Frans

Dit gerecht kan ook gemaakt worden met lamsvlees of kalfsvlees …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Frans

200 g zachte geitenkaas 2 eetl. honing 1 snufje zout en versgemalen peper 50 g blanke rozijnen 50 g boter 4 stuks kipfilets (125 g per stuk) 100 g ontbijtspek of bacon 2 courgettes 1 teentje knoflook 2 eetl. olijfolie …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Frans
Top