1. Home
  2. Kookgroepen
  3. Bier_in_de_keuken

Bier in de keuken

Bier is heerlijk, maar te veel is nooit goed. De beste resultaten krijgt u door een evenwichtige dosering van het bier in de gerechten. D.w.z. stapsgewijs hiet bier toevoegen, zodat het bier niet de ruggegraat van het gerecht vormt, doch een subtiel accent geeft. Veel stoofgerechten met vlees of gevogelte worden verrijkt door 10 tot 15 minuten voor het einde van de stooftijd nog wat bier aan het stoofvocht toe te voegen. Door ineens te veel bier toe te voegen, kan het gerecht wat meer naar hop gaan smaken. Het wordt dus iets bitterder. Deze smaak kan worden teruggedrongen door het toevoegen van suiker, vruchten met een hoog suikergehalte zoals: rozijnen, dadels, vijgen, pruimen. Ook groenten die wat zoetig smaken, zoals prei, (winter)wortel, bleekselderij, uien, rode paprika kunnen het bittertje verzachten. Bovendien hebben deze groenten een smaakverhogend effect. Tenslotte kunnen room, creme fraiche, maizena, aardappelmeel en allesbinders ook bijdragen tot het verlagen van de bitterheid. Let er op dat u het stoofvocht of een saus met bier niet te lang laat inkoken. Ook dan zou een bittertje kunnen gaan overheersen. Het blijft een kwestie van uitproberen in de keuken en dat is ook een uitdagend en leerzaam aspect van het koken met bier.
Tijdlijn van de kookgroep
Plaats een nieuwe tip, foto, recept of artikel in deze kookgroep

400 gram runderriblappen, in stukken van 4 cm; 1 theelepel pikante paprikapoeder; cayennepeper; bloem; 2 uien, in halve ringen; 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes; 125 gram chorizoworst, in blokjes; 1 rode paprika, in repen; olijfolie; 6 dl herfstbokbier; 125 gram zwarte olijven, zonder pit en in plakjes …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Nederlands

Laat gerust weten wat jullie ervan vinden! …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Belgisch

Heerlijk klaargemaakt konijn met kriekbier, krieken, rozijnen en pruimen …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Belgisch

600 à 800 g everzwijnfilet ( diepvries ) 1 wortel 1 ui 2 stengels selder 33 cl Rodenbach of ander donker bier 2 el Ardens uienkonfijt 4 el boter 1 takje tijm 1 blaadje laurier peper en zout …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Belgisch

4 stukken kabeljauw filet pur ( diepvries ) 33 cl blond abdijbier ( bv.: Grimbergen, Leffe, Postel, ... ) 150 g abdijkaas, in kleine blokjes gesneden ( bv.: Corsendonk, Grimbergen, ... ) 1 bokaal ( 400 ml ) gevogeltefond 2 bolletjes kervel ( diepvries ) 1 sjalot, in vier gesneden 1 koffiel groene peperbolletjes instantsausbinder …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Belgisch

Een stoofpotje met typische Vlaamse ingrediënten …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Belgisch

Asperges gestoofd in witbier, op vel gebakken keizersbaars en waterkers coulis …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Belgisch

Voor de marinade: 1 ui - 1 takje tijm - 1 laurierblad -3 dl honingbier -1 dl wittewijnazijn -1 citroen -peper en zout Voor de moes: (facultatief): 400 g rabarber (of kruisbessen) -3 el griessuiker …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Belgisch

Voor 4 tot 6 personen. …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Belgisch

800 g varkensfilet in 4 stukken gesneden 2 rode paprika's 2 blikken voorgekookte witte bonen 1 fijngesneden chilipeper zonder vliesjes en zaadjes 1 tomaat 50 ml olijfolie 1 gesnipperd teentje knoflook 1/2 flesje Budweiser 1/2 eetlepel tomatenpuree 10 tortilla's peper zout …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Amerikaans

2.5 el. citroensap 100 gr. suiker 300 gr. framboos 0.2 l. slagroom 0.1 l. kirsch 2.5 dl. kersenbier …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Internationaal

12 oesters 4 eierdooiers 2 el. citroensap 1.8 dl. witbier 1.5 dl. visbouillon 150 gr. spinazie zeezout zout peper …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Internationaal

1 kilo runderlappen mosterd 1 ons spekjes 3 uien 1 teentje knoflook 1 prei 1 theelepel piment 1 theelepel tijm 2 laurierblaadjes 4 kruidnagelen 1 eetlepel suiker 1 eetlepel wijnazijn 1 flesje donker bier 1/2 l bouillon …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Belgisch

4 sneetjes wit brood 1 tl mosterdpoeder 1 mespunt paprikapoeder 2 tl Worcestershiresaus 250 g geraspte kaas 25 g boter 1.5 dl pils 2 eidooiers …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Engels

Een heerlijk Belgisch mosselgerecht, waarbij de licht bittere smaak van het bier in combinatie met de groenten, mosterd en de room een fluweelzachte kruidige saus geeft. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Internationaal

Voor dit gerecht moet je voldoende tijd nemen. Zowel voor het bereiden als voor het genieten van dit meesterwerkje. …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Nederlands

Een eenvoudig maar overheerlijk recept. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Belgisch

Marineertijd vlees: minimaal 4 uur. Bereidingstijd vlees: 10-15 minuten + 3 uur stooftijd. Bereidingstijd saus: 15-20 minuten. …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Nederlands
Top