Kaasfondue
Voor een kaasfondue ben je niet op een soort kaas aangewezen. Er bestaan meer dan 10 "officiële" fonduesoorten met verschillende kaascombinaties. Iedere fondue heeft zijn eigen smaak en elke kaas zijn eigen smeltgedrag. Voor fondue heb je eigenlijk een `fromage cuit`, een gekookte kaas, nodig zoals Emmentaler en Comte. Door het koken van het wrongsel krijgt de kaas het smeltgedrag dat hem geschikt maakt voor fondue. Bij de meeste Nederlandse kazen is het wrongsel niet verhit geweest en dat maakt ze voor fondue minder geschikt.
Het toevoegen van kruiden, drank en andere smaakmakers is `naar smaak`. Géén liefhebber van kirsch of nootmuskaat? Laat het dan weg of voeg minder toe. De fondue zal er anders door smaken,maar niet minder.
Voor een subtiele knoflooksmaak, pan inwrijven,voor een wat meer uitgesproken smaak halve/kwart teentjes in de wijn,(en eruit halen voordat de kaas erbij gaat), of teentjes uitpersen en toevoegen.
...
Lees verder