Peulvruchten (5 recepten)

"2016: Het jaar van de boon": lekkere recepten met peulvruchten

2016 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het "Jaar van de Boon".In 32 landen waaronder in Nederland zetten Nationale Bonencomité's bonen op de kaart.In Nederland wordt deze campagne gevoerd onder de naam "Blije Boon".Vroeger stonden peulvruchten veel vaker op tafel. Weet jij nog hoe het bij jou thuis was?Wij kregen heel vroeger bruine bonen met gekookte aardappelen en bijvoorbeeld een balletje gehakt. Niet iets om echt blij van te worden.Later werden het kapucijners met spekreepjes of knapperig gebakken speklapjes, augurkjes, uitjes, mosterd en piccalilly. Toen ben ik peulvruchten gaan waarderen.Als ik weinig tijd heb, of weer eens een dagje vleesloos wil eten dan eten wij peulvruchten.Meestal uit een pot of blik. Ze zijn prima en lekker snel klaar. Op veel manieren klaar te maken en heerlijk met een salade erbij.Tegenwoordig worden nog maar heel weinig bonen gegeten. Ongeveer 900 gram p.p. per jaar.En dat terwijl ze zo super gezond zijn.  Ze zijn rijk aan koolhydraten, ijzer, calcium, fosfor en B-vitamines.Ook zijn ze een hele goede vleesvervanger. Voor 100 gram vlees hoef je maar 75 gram peulvruchten te eten.En dan nog een hele leuke bijkomstigheid:Peulvruchten bevatten weinig caloriën.Ben je door mijn verhaal enthousiast geworden en wil je weer eens bonen gaan eten, snuffel  dan eens in onderstaande recepten.En op Smulweb vind je nog veel meer lekkere recepten met bonen.N.B. Belangrijke informatie over bonen vind je overal op internet.Daar heb ik ook e.e.a. vandaan gehaald. ... Lees verder

pwiggers

Home Recepten