1. Home
  2. Community
  3. wilmiewillemse
  4. Kookboek allemaal recepten van Wilmie
Kookboek "allemaal recepten van Wilmie"

Als het aardbeienseizoen weer is aangebroken dan is er niets lekkerder dan een heerlijke frisse yoghurttaart met de rode zomerkoninkjes. Ik heb (glutenvrije) Maria biscuitjes gebruikt voor de bodem maar je kunt ook andere neutrale koekjes gebruiken. Zulk soort taarten doen het bij ons altijd goed. Een voordeel van deze taart is dat hij niet alleen bij de koffie/thee een topper is maar ook als dessert uitermate geschikt is. TIP: Als je het bovenste gelei laagje teveel gedoe vind dan kun je het ook weglaten, zeker gezien het feit dat je de taart nog afmaakt met verse aardbeien. …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Internationaal

Met warm weer eet ik graag een koude soep. Het grote voordeel van deze soep is dat hij warm en koud gegeten kan worden. De eerst dag dus gewoon warm en daarna gaat hij de koelkast in zodat hij de dag(en) erna koud gegeten kan worden. Het citroensap moet echt niet weggelaten worden want dat maakt de soep extra fris. Wij hadden deze soep bij een tapas buffet in kleine kopjes en dan is het natuurlijk voor meer dan 4 personen TIP: Als je de soep niet perse vegetarisch hoeft dan kun je deze ook serveren met een spiesje van (cocktail)garnalen. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Vegetarisch

Eigenlijk had de titel van het recept moeten zijn, Romige pasta met witte asperges, gerookte zalm en Hollandse garnalen maar dat vond ik wat te lang. Bovendien kun je hier ook makkelijk variëren met groene asperges, verse (gebakken) zalm en Noorse garnalen. Gewoon doen wat je zelf lekker vind. Je kunt zelfs ook nog alleen zalm of alleen garnalen gebruiken, en zelfs zonder is het een heerlijke vegetarische variant. Ik heb dikke asperges gebruikt die ik in schuine dunnen plakjes heb gesneden en gewokt, maar het is natuurlijk ook goed mogelijk om de asperges vooraf in stukjes te snijden en even licht te koken. Ik vind persoonlijk de smaak van gewokte erg lekker en dat komt goed tot zijn recht in dit recept. Bovendien heb je ook nog eens minder pannen nodig …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Europees

Heeft een beetje weg van carpaccio maar dan weer wat anders Een heerlijk en makkelijk voorgerecht, gewoon door gebruik te maken van de juiste combinatie. Dit is een aanrader als je gasten krijgt want het is al heel goed voor te bereiden en het is ook nog eens een restaurantwaardig gerecht. TIP: Met een broodje en kruidenboter erbij is dit ook een prima lunchgerecht.   …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Europees

Spitskool is een van mijn favoriete koolsoorten en ook erg goed geschikt om salades mee te maken. Lekker slank voor bij de bbq of gewoon als zomers bijgerecht …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Goedkoop en snel

Asperges in huis voor 2 personen maar toen en plotseling nog een derde persoon mee bleef eten moest ik even een creatieve oplossing bedenken. Ik had nog een prei liggen en zo kwam dit heerlijke alternatief tot stand. Creatief met asperges en weer eens wat anders. Goed om aan mijn collectie aspergerecepten toe te voegen en te bewaren want deze komt zeker nog vaker op tafel. Lekker bij zowel vlees (beenhammetje, varkenshaasje, biefstukje) of vis (zalm, kabeljauw, garnalen) en Nieuwe-aardappeltjes-met-rozemarijn-en-knoflook …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Nederlands

Deze heerlijke roerbakschotel met kip en verse groenten krijgt een Chinees tintje door gebruik te maken van zwarte bonensaus. De saus van gefermenteerde zwarte bonen combineert niet alleen goed met kip, want met bief of garnalen is het ook een uitstekende combinatie. Voeg niet alle saus in 1 keer toe en controleer de smaak want teveel saus komt het gerecht niet ten goede. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Chinees

Als de nieuwe aardappeltjes er weer zijn dan weet je dat de zomer niet lang meer op zich laat wachten. Je kunt ze natuurlijk gewoon bakken op het fornuis maar ik vind het altijd wel makkelijk om de oven het werk te laten doen. Gemak dient de mens en de aardappeltjes zijn zo misschien nog wel lekkerder  Ik kon nog net een foto maken van het laatste beetje want voordat ik de kans kreeg was de schaal al (bijna) leeg …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Europees

Ik ben altijd al wel een fan van "creatief koken" maar in het Corona tijdperk heb ik nog beter geleerd om iets op tafel te zetten met wat de koelkast te bieden heeft en wat je brein daarmee bedenkt. Nou vind ik asperges en oesterzwammen sowieso een goede combinatie en zeker gezien met kip zou een wokschotel wel erg voordehand liggend zijn maar er lag ook nog een zak sla die echt op moest. Bovendien eet ik met mooi weer ook graag een maaltijdsalade dus 1+1=2 …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Ik had al een eenvoudig recept voor Hollandaisesaus maar daarin gebruikte ik altijd alleen het eigeel. Omdat ik slecht ben in weggooien had ik dus op een gegeven moment allerlei bakjes met eiwit in mijn vriezer. Komt natuurlijk altijd wel weer een keer van pas maar toch was ik nieuwsgierig of het ook zou lukken met hele eieren. Op Internet kwam ik dit supersimpele recept tegen en deze hou ik erin. Deze saus is extra lekker door het eiwit, daardoor is deze saus veel luchtiger dan de klassieke Hollandaisesaus.  In slechts 3 minuten heb je een heerlijke luchtige Hollandaisesaus.  TIP: De ultieme saus tijdens het aspergeseizoen voor bij asperges, maar ook voortreffelijk bij vis en eggs Benedict. …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Frans

Toen ik dit recept onder ogen kreeg vond ik al meteen dat het er zo lekker uitzag. En deze combinatie was ook echt superlekker. Ik heb wel een klein beetje gesmokkeld want in het originele recept werden de asperges kort gekookt en ik heb ze gegrild. Zo vond ik het perfect. En zo zet ik het hier neer om te bewaren. Ik vind dit niet zomaar een doordeweeks gerecht maar het heeft iets feestelijks. Daarom is het leuk voor een Kerstmis, Pasen, Pinksteren, Moederdag, Vaderdag en als je niks te vieren hebt dan maak je gewoon je eigen feestje O ja, nu we toch midden in het aspergeseizoen zitten, kun je ook best witte asperges gebruiken. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Insalata Caprese is een zeer bekend traditioneel Italiaans gerecht. Maar met deze simpele ingrediënten kun je nog zoveel meer. De authentieke salade is al vaker inspiratie geweest voor een aantal van mijn recepten zoals je bij deze recepten bijvoorbeeld kunt zien: recepten/wilmiewillemse/caprese   …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Italiaans

Voor de daslook bladeren had ik al een aantal bestemmingen gevonden, Daslookboter, Daslookpesto, Daslooksoep en Risotto-met-groene-asperges-en-daslook. Maar wat ik met de bloemen zou gaan doen was me nog een raadsel. Ik heb toen wat op internet rondgesnuffeld en daar las ik hier en daar dat je er olie (en azijn) mee kunt maken. Een handjevol bloemen, eventueel met enkele bladeren erbij, olijfolie (of azijn) en een schone fles, meer heb je niet nodig. 2 tot 4 weken laten staan op en koele en donkere plaats. Daarna zeven en overdoen in een andere (schone) fles. Zo simpel is het. Je kunt het gebruiken in vinaigrettes of om bijvoorbeeld aardappeltjes in te bakken (olie). …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Goedkoop en snel

Ik had roodbaars om op de huid te bakken en daar wilde ik een bijgerecht bij hebben. Niet te bewerkelijk en geen toeters en bellen. Gewoon simpel maar natuurlijk wel lekker. Zo kwam ik op het idee voor deze eenvoudige maar heerlijke preipuree. Wat eigenlijk neerkomt op een combinatie van aardappelpuree en gestoofde prei.  Natuurlijk niet alleen voor bij vis maar ook lekker bij vlees, kip of wat je maar wilt. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Goedkoop en snel

De Aspergetaart-met-het-witte-goud is en blijft bij ons in huis veruit een van onze favoriete aspergegerechten. Deze ovenschotel is daar een beetje van afgeleid omdat ik iemand te eten kregen met een glutenintolerantie en omdat ik glutenvrij (blader)deeg wilde omzeilen heb ik de bodem van gekookte aardappelschijfjes gemaakt. Zo is deze ovenschotel dus ontstaan. In mijn hartige taart met asperges gebruik ik meestal gekookte ham(blokjes) echter deze keer heb ik gekozen voor Serrano ham. Allebei is heel goed mogelijk. Ligt eraan wat je zelf lekker vindt of wat je toevallig in huis hebt. …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Regionaal

Ik gebruik hier lege (jam)potjes voor. Het ziet er niet alleen leuk uit maar is ook praktisch omdat je de potjes kunt afsluiten met het dekseltje zolang het in de koelkast moet staan.Je kunt natuurlijk in plaats van peren ook appels gebruiken. TIP: Vanille-extract en vanillesuiker zijn beide heel eenvoudig zelf te maken. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Nederlands

Weer een geheel nieuw project met asperges Omdat de asperges (stukken) momenteel erg goedkoop zijn en ik vanwege de Corona-crisis tijd genoeg, heb vind ik het leuk om weer allerlei nieuwe dingen uit te proberen. Ik had pas ergens gezien dat ze ook asperges in het zoetzuur inmaken, lekker voor over een salade of bij de borrel. Ik heb zelf al ooit eerder deze Gemarineerde-champignons gemaakt en die gebruik ik vaak bij een tapas plankje bij een aperitief. Ik was nieuwsgierig hoe dit zou smaken en heb dus de proef op de som genomen. Nadat ik deze op proef heb gemaakt ga ik er zeker nog wat bijmaken zodat ik er even mee vooruit kan TIP: Het vocht dat overblijft is lekker als basis om een dressing mee te maken. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Regionaal

Wist je dat babi pangang ook erg lekker te maken is met speklappen? Ik heb het gemaakt en vond het erg lekker. Maak eerst een marinade en laat de speklappen daar een uurtje (of langer) in marineren. Ik heb het gegeten met Hollandse-nasi-met-veel-groenten maar natuurlijk kan het ook met rijst of bami. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Chinees

Als een kind in een snoepwinkel voelde ik me toen ik tijdens een wandeling een groot groen tapijt van daslook in het bos zag Ik heb voor de zekerheid snel even Internet gecheckt en het bleek dat de daslook sinds 2017 in Nederland niet meer beschermd is. Toen kon niets me nog tegenhouden om wat van het heerlijke spul te plukken. Natuurlijk moet je dat wel met een beetje beleid doen en geen hele bossen op dezelfde plek weghalen, maar hier en daar wat blaadjes kan geen kwaad. Let wel op dat je zeker weet dat het daslook is (ruikt naar uien en knoflook) en geen lelietjes-van- dalen want het blad lijkt  sprekend op elkaar en lelietjes-van-dalen zijn juist erg giftig. De combinatie met asperges in voortreffelijk deze twee lente producten passen uitstekend bij elkaar. Ik heb in deze versie gebruik gemaakt van groene asperges maar je kunt hier ook prima witte voor gebruiken. Als je witte gebruikt, kook ze van te voren dan wel even 5 tot 10 minuten. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Vegetarisch

Een van mijn dingen die ik met de daslook, die ik tijdens een wandeling in het bos tegenkwam, heb gemaakt is deze daslookboter. Eenvoudig om te maken en het heeft eigenlijk niet meer nodig dan een beetje peper en zout. Voor nog meer frisheid kun je eventueel nog een klein beetje limoensap toevoegen maar eigenlijk is dat niet eens nodig. De daslook is van zichzelf al "fris" genoeg. Ik heb een dubbele hoeveelheid gemaakt en ingevroren. Ik heb daarvoor de boter op een stuk plastic folie gestort en tot een rol gemaakt. Dit laat je enkele uren in de koelkast opstijven. Daarna kun je er plakken van snijden die je dan in de diepvries bewaard. …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Vegetarisch
Top