1. Home
  2. Community
  3. smartha
  4. Kookboek Mijn bewaarde recepten
Mijn bewaarde recepten
Hier staan je bewaarde recepten die nog niet in een kookboek zijn geplaatst.

In deze ovenschotel is de befaamde Russische Stroganoffsaus verwerkt. Door rundergehakt te gebruiken in plaats van biefstukreepjes is het beter geschikt voor een ovenschotel. Je kunt ook nog wodka of rode wijn toevoegen maar let wel op dat de saus niet te dun wordt. Goed laten inkoken of een beetje binden met bloem of ander bindmiddel is de beste oplossing. Tip: Doe zuurkool door de aardappelpuree en je krijgt een stevige winterschotel …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Russisch

Ben gek op rode soepen, en in het bijzonder tomatensoep. Deze soep, van Jamie, leek me erg lekker. Weer heel anders dan dat ik gewend ben te maken. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Italiaans

Zin in een gezonde en tegelijk ook heel makkelijke maaltijd? Deze poké bowls zijn snel gemaakt en super smaakvol. Ook de zelfgemaakte Japanse dressing is zo klaar. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Stoofperen kun je op ontzettend veel verschillende manieren maken. Met bessensap, rode wijn, witte wijn, glühwein, port en zelfs ook met bier. Ik had nog Liefmans fruitbier (Cuvee-Brut) staan dat niet opging en dat leek me met wat rood fruit (aardbeien, frambozen en blauwe bessen) een lekkere combinatie om stoofpeertjes mee te maken. Deze stoofpeertjes zijn zo ontzettend lekker geworden. Ze zijn dan ook niet alleen een aanrader als bijgerecht, maar ook heerlijk als basis voor een nagerecht. Ik heb het met een bolletje ijs en slagroom geserveerd.  …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Nederlands

Onze buren hadden een kleindochter gekregen en mijn buurvrouw had op haar werk beloofd dat zij - als de beby geboren zou zijn - ze zou trakteren. Omdat ze zelf niet zo heel graag zelf bakt heb ik aangeboden het voor haar te doen. Haar keuze viel op een kersen-plaattaart. Ik kon de taart thuis natuurlijk niet aansnijden en was erg benieuwd of de taart lekker was. Het was namelijk de eerste keer dat ik deze taart gebakken had. De buurvrouw meldde me al vrij snel dat iedereen verrukt was van de kersentaart. Het deeg was heerlijk zacht (vanwege de crème fraîche verwerkt in het deeg !). Jammer dat ik hem zelf niet geproefd heb, maar ik ga de taart zeker nog een keer in kleine vorm maken. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Duits

De zomer komt er nu echt aan ! Die vraagt om lekkere sla met een lekkere dressing. Hieronder 15 verschillende dressings met diverse aanwijzingen en ideetjes. Maak steeds wat meer van de dressing en bewaar deze in een afgesloten flesje of potje in d koelkast. Is maximaal een week houdbaar. …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Internationaal

Zwartzuur is een van oorsprong Indisch gerecht, dat traditioneel tijdens de kerstdagen gegeten werd met gekookte of gebakken aardappelen, groenten, peren en perziken op sap. Vele oudere Indische mensen kunnen zich de heerlijke smaak en geur herinneren. Helaas is het gerecht en de traditie in de vergetelheid geraakt, maar gezien het enthousiasme waarmee er over gesproken wordt een heerlijke traditie om weer in te voeren! "Zwartzuur is het gerecht dat Tante Kiep elke kerst klaarmaakt, en volgens haar "is het traditie dat dit recept alleen van moeder op dochter overgaat'; anders wordt het bitter als gal." Uit het boek Zwartzuur van Anneloes Timmerije." N.B. Deze tekst heb ik overgenomen van internet zie site bij "Leuke tips" Ik heb de kip in de slowcooker gemaakt en toen het klaar was overgedaan in de hapjespan. Beide bereidingen staan beschreven in dit recept. We vonden het heerlijk. Mijn man dacht in eerste instantie dat het lekker gaar gestoofd rundvlees was. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Indisch

Het is nu echt herfst geworden nu de klok is verzet. Maar het is wel weer een genot dat de oven aan kan en dus kunnen we weer genieten van een lekkere ovenschotel, zoals deze met zuurkool. Ik heb appeltjes gebruikt want dat vind ik een altijd een heerlijke combinatie met zuurkool. Je kunt in plaats hiervan ook ananas en/of banaan gebruiken. Als je gehakt en rookworst "too much"  vind kun je ook gewoon een van beiden gebruiken. …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Nederlands

Ik had deze goulashsoep ook Huttensoep kunnen noemen want in Oostenrijkse berghutten is deze soep een topper en is niet alleen erg populair onder de wintersporters maar ook bij zomerse wandelaars staat deze soep hoog aangeschreven. Je hoeft dus vanaf nu niet meer speciaal naar een Oostenrijkse berghut om van deze soep te genieten maar je kunt hem nu voortaan ook makkelijk thuis zelf maken. Goulashsoep is een gerecht met geschiedenis. Oorspronkelijk komt het uit Hongarije, maar nadat het land in de 14e eeuw in handen kwam van de Oostenrijkers, is het ook daar terecht gekomen. Er zijn veel variaties op de traditionele Goulashsoep. Vooral de kruiden zorgen voor de karakteristieke smaak. Laat nooit de karwij (kummel) weg want dit is essentieel voor de echte goulashsmaak …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Oostenrijks

Deze klassieker wordt ook wel Kip Kung Pao genoemd en staat in een vloek en zucht op tafel. Zeker van belang, als je niet lang in de keuken wil vertoeven na een vermoeiende werkdag, maarwel iets lekkers wilt etenIk vond 350 gram aan kippendij wel wat veel voor ons tweetjes en heb het dus met 100 gram in mindering gebracht. Bovendien waren de cashewnoten( die ik nog meende te hebben) door manlief al opgesnoept Dus dan maar wat pinda's ervoor in de plaatst geroosterd. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Chinees

Voor dit lekkere pannetje hoef je alleen de spruitjes even beetgaar te koken. De krieltjes worden in het spekvet langzaam gegaard en gebakken. In plaats van blokjes tomaat kun je er ook gedroogde tomaatjes en bijvoorbeeld blokjes kaas aan toevoegen. Ook lekker.   …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Nederlands

Ik wilde bloemkool met gehakt eten, de geijkte maaltijd. Toen bedacht ik dat ik er ook wel eens wat anders van kon maken. Iets lekker Aziatisch. Zo kwam ik op het idee om de bloemkool lekker pittig te maken met deze gehakt-pindasaus. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Aziatisch

Morgen hebben we met vrienden  een vrij lange fietstocht gepland. Ik maakte deze cake om er tijdens een van de rustpauzes samen van te genieten en weer energie op te doen Als optie kan er brandy toegevoegd worden. Deze had ik helaas niet in huis, maar een volgende keer ga ik dat zeker proberen. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Grieks

Dit is zo een lekker gerecht,dit moet je geproefd hebben ik heb het al heel vaak gemaakt. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands

Mijn moeder kon heerlijk koken, maar één van de gerechten die ik nog regelmatig van haar maak is haar kropsla. Mijn man is er dol op. Hij vindt het vooral lekker (heel ouderwets!) met gekookte aardappelen en een balletje gehakt of een biefstukje (en de jus natuurlijk). …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Duits

Een snel te maken kip curry. Het lekkerst als je de curry al 's morgens maakt en later verwarmt. Dan kunnen de smaken goed intrekken. Makkelijk op warme dagen als je het niet echt ziet zitten om uitgebreid te koken. Een dergelijk recept kwam ik tegen in één van mijn bewaarde receptenboeken. Ik heb er één en ander aan toegevoegd. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Indisch

Heerlijk fris salade gerecht voor op warme, zomerse dag. …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Mediterraan

Eigenlijk alle recepten voor duiveltjesvlees die ik tot nu toe tegen ben gekomen zijn met een zakje nasikruiden. Omdat ik van mening ben dat dit gerecht ook heel goed en lekker te maken moet zijn ZONDER het zakje nasikruiden heb ik de proef op de som genomen en zo is dit recept ontstaan. Ze vonden het thuis heel erg lekker en mag (moet) dus nog vaker op tafel komen. Ik heb het gemaakt met varkensvlees (fricandeau) maar met kip of rundvlees kan dit ook prima. Pas wel de bereidingstijd aan (kip korter en rundvlees langer). Bij het plaatsen van het recept was er een groot dilemma: Is het recept van oorsprong Indisch? Nederlands? Is het een Limburgs streekgerecht? Na wikken en wegen heb ik er dus maar een wereldgerecht van gemaakt …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Wereld
Top