1. Home
  2. Community
  3. smartha
  4. Kookboek Mijn bewaarde recepten
Mijn bewaarde recepten
Hier staan je bewaarde recepten die nog niet in een kookboek zijn geplaatst.

Leuk om ook een beetje historie van deze heerlijke salade te weten. Het is zo dat tegenwoordig de coleslaw wordt gezien als een typisch Amerikaans gerecht. Dit schijnt echter helemaal niet waar te zijn. De koolsla werd door Nederlandse emigranten naar de  -Nieuwe Wereld-  gebracht en vanuit New York veroverde de koolsla heel Amerika. Ik heb al ontzettend veel  recepten van coleslaw gezien maar telkens was er wel weer iets wat mij persoonlijk niet beviel. Daarom heb ik een beetje met allerlei ingredienten gegoocheld en dit was uiteindelijk zoals ik hem goedkeurde.  Natuurlijk eet je dit niet alleen bij de bbq maar eigenlijk is deze salade een multifunctioneel bijgerecht. TIP: Het is erg lekker om de salade een paar uur of zelfs al een dag van te voren te maken, dan wordt de kool iets zachter. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Amerikaans

Een heerlijk bijgerecht, niet alleen bij een barbecue maar ook als onderdeel van een zomerse maaltijd. Door het gebruik van ananas wordt de soms wat scherpe smaak van de kool verzacht. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Amerikaans

Vaak gegeten in Mexicaans restaurant, smaakte zo goed dat ik het ook zelf heb geprobeerd, en het was erug lekker! …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Mexicaans

De kipfilet wordt niet vooraf gebakken maar gaat, gerold in Parmaham of Serranoham en overgoten met een lekkere saus van champignons, pesto en room, zo de oven in. De kip is precies goed als hij uit de oven komt. Lekker mals en zacht. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Italiaans

De lekkerste guacamole maak je natuurlijk zelf. Deze heb ik met succes nagemaakt zoals de smaak was toen ik het zelf in Mexico heb gegeten. Het is niet alleen een onmisbaar bijgerecht bij het pittige Mexicaanse eten. Het is natuurlijk ook gewoon lekker om er tortillachips in te dippen bij een borrel of Mexicaans biertje. TIP: Vervang de tomaat eens door granaatappel (zie foto) …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Mexicaans

Dit is echt mijn allerlekkerste witlofschotel die ik ooit gemaakt heb. Overheerlijk !!. Witlof gekaramelliseerd met roomboter en suiker, een beetje balsamicocrème erover. Gemengd met voorgekookte aardappeltjes en lekkere achterham. Dan gegratineerd met de gorgonzola vermengd met de crème fraîche. We vonden het jammer toen het op was. Ik moest mijn man beloven dat ik dit zeker nog een keer zou maken. Beloofd !! …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Nederlands

Een heerlijke en snel te maken plaattaart. Ik heb hem deze keer gebakken met rode bessen, maar ook met kruisbessen, blauwe bessen of rabarber heerlijk. De onderlaag (het deeg) wordt apart gebakken. Daarna komt de laag stijf geslagen eiwit met suiker, gemengd met het fruit erbovenop en wordt de taart nog plm. 10 minuten gebakken. Een oud recept wat ik ooit heb gekregen van vriendin. NB Ik heb de taart in een rechthoekige bavorm van plm. 24 x 37 cm. gebakken Je kunt de taart heel goed op de bakplaat van de oven bakken. Is je vorm iets kleiner dan wordt de deeglaag iets dikker. Geen probleem, ook lekker !  …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Duits

Het recept voor deze saus heb ik al heel lang en gebruik ik regelmatig voor allerlei recepten. Ik realiseerde me dat ik dit recept nog nooit op Smulweb had gezet. (Ik kon het tenminste niet terugvinden). Dus bij deze. Niet alleen lekker met kippenpootjes,kipfilet, gehaktballetjes maar ook lekker bij blokjes varkensvlees, rijst of bami. De hier opgegeven hoeveelheid is genoeg voor 500 gram vlees. …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Chinees

11/4 kg geschilde aardappelen in blokjes zout, peper 1 bloemkool in roosjes 80 gr boter 75 gr grofgehakte en 4 hele walnoten 30 gr bloem 21/2 dl kruidenbouillon (van tablet) 1/2 eetlepel zoete sojasaus (ketjap manis) 1/2 theelepel ketoembar (gemalen koriander) 1 eetlepel fijngesneden selderij  …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

In deze ovenschotel is de befaamde Russische Stroganoffsaus verwerkt. Door rundergehakt te gebruiken in plaats van biefstukreepjes is het beter geschikt voor een ovenschotel. Je kunt ook nog wodka of rode wijn toevoegen maar let wel op dat de saus niet te dun wordt. Goed laten inkoken of een beetje binden met bloem of ander bindmiddel is de beste oplossing. Tip: Doe zuurkool door de aardappelpuree en je krijgt een stevige winterschotel …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Russisch

Ben gek op rode soepen, en in het bijzonder tomatensoep. Deze soep, van Jamie, leek me erg lekker. Weer heel anders dan dat ik gewend ben te maken. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Italiaans

Zin in een gezonde en tegelijk ook heel makkelijke maaltijd? Deze poké bowls zijn snel gemaakt en super smaakvol. Ook de zelfgemaakte Japanse dressing is zo klaar. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Stoofperen kun je op ontzettend veel verschillende manieren maken. Met bessensap, rode wijn, witte wijn, glühwein, port en zelfs ook met bier. Ik had nog Liefmans fruitbier (Cuvee-Brut) staan dat niet opging en dat leek me met wat rood fruit (aardbeien, frambozen en blauwe bessen) een lekkere combinatie om stoofpeertjes mee te maken. Deze stoofpeertjes zijn zo ontzettend lekker geworden. Ze zijn dan ook niet alleen een aanrader als bijgerecht, maar ook heerlijk als basis voor een nagerecht. Ik heb het met een bolletje ijs en slagroom geserveerd.  …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Nederlands

Onze buren hadden een kleindochter gekregen en mijn buurvrouw had op haar werk beloofd dat zij - als de beby geboren zou zijn - ze zou trakteren. Omdat ze zelf niet zo heel graag zelf bakt heb ik aangeboden het voor haar te doen. Haar keuze viel op een kersen-plaattaart. Ik kon de taart thuis natuurlijk niet aansnijden en was erg benieuwd of de taart lekker was. Het was namelijk de eerste keer dat ik deze taart gebakken had. De buurvrouw meldde me al vrij snel dat iedereen verrukt was van de kersentaart. Het deeg was heerlijk zacht (vanwege de crème fraîche verwerkt in het deeg !). Jammer dat ik hem zelf niet geproefd heb, maar ik ga de taart zeker nog een keer in kleine vorm maken. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Duits

De zomer komt er nu echt aan ! Die vraagt om lekkere sla met een lekkere dressing. Hieronder 15 verschillende dressings met diverse aanwijzingen en ideetjes. Maak steeds wat meer van de dressing en bewaar deze in een afgesloten flesje of potje in d koelkast. Is maximaal een week houdbaar. …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Internationaal

Zwartzuur is een van oorsprong Indisch gerecht, dat traditioneel tijdens de kerstdagen gegeten werd met gekookte of gebakken aardappelen, groenten, peren en perziken op sap. Vele oudere Indische mensen kunnen zich de heerlijke smaak en geur herinneren. Helaas is het gerecht en de traditie in de vergetelheid geraakt, maar gezien het enthousiasme waarmee er over gesproken wordt een heerlijke traditie om weer in te voeren! "Zwartzuur is het gerecht dat Tante Kiep elke kerst klaarmaakt, en volgens haar "is het traditie dat dit recept alleen van moeder op dochter overgaat'; anders wordt het bitter als gal." Uit het boek Zwartzuur van Anneloes Timmerije." N.B. Deze tekst heb ik overgenomen van internet zie site bij "Leuke tips" Ik heb de kip in de slowcooker gemaakt en toen het klaar was overgedaan in de hapjespan. Beide bereidingen staan beschreven in dit recept. We vonden het heerlijk. Mijn man dacht in eerste instantie dat het lekker gaar gestoofd rundvlees was. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Indisch

Het is nu echt herfst geworden nu de klok is verzet. Maar het is wel weer een genot dat de oven aan kan en dus kunnen we weer genieten van een lekkere ovenschotel, zoals deze met zuurkool. Ik heb appeltjes gebruikt want dat vind ik een altijd een heerlijke combinatie met zuurkool. Je kunt in plaats hiervan ook ananas en/of banaan gebruiken. Als je gehakt en rookworst "too much"  vind kun je ook gewoon een van beiden gebruiken. …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Nederlands

Ik had deze goulashsoep ook Huttensoep kunnen noemen want in Oostenrijkse berghutten is deze soep een topper en is niet alleen erg populair onder de wintersporters maar ook bij zomerse wandelaars staat deze soep hoog aangeschreven. Je hoeft dus vanaf nu niet meer speciaal naar een Oostenrijkse berghut om van deze soep te genieten maar je kunt hem nu voortaan ook makkelijk thuis zelf maken. Goulashsoep is een gerecht met geschiedenis. Oorspronkelijk komt het uit Hongarije, maar nadat het land in de 14e eeuw in handen kwam van de Oostenrijkers, is het ook daar terecht gekomen. Er zijn veel variaties op de traditionele Goulashsoep. Vooral de kruiden zorgen voor de karakteristieke smaak. Laat nooit de karwij (kummel) weg want dit is essentieel voor de echte goulashsmaak …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Oostenrijks

Deze klassieker wordt ook wel Kip Kung Pao genoemd en staat in een vloek en zucht op tafel. Zeker van belang, als je niet lang in de keuken wil vertoeven na een vermoeiende werkdag, maarwel iets lekkers wilt etenIk vond 350 gram aan kippendij wel wat veel voor ons tweetjes en heb het dus met 100 gram in mindering gebracht. Bovendien waren de cashewnoten( die ik nog meende te hebben) door manlief al opgesnoept Dus dan maar wat pinda's ervoor in de plaatst geroosterd. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Chinees
Top