1. Home
  2. Community
  3. pwiggers
  4. Kookboek ovenschotels
Kookboek "ovenschotels"

Wat kun je toch veel met witlof doen ! Vandaag gegeten met een lekkere béchamel-knoflooksaus, uitgebakken spekjes, walnoten en geraspte kaas. Een heerlijke ovenschotel. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Nederlands

Hamrolletjes met witlof kennen we allemaal, maar met hamrolletjes met wortel is niet echt bekend. Ik kwam een dergelijk recept tegen in een oud Duits tijdschrift "Kochen&Geniessen". Ik heb dat recept aangepast aan onze eigen smaak. Deze week gegeten. Heerlijk, echt een aanrader en weer eens iets anders. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Duits

Dit recept is een bekroonde ovenschotel (streekgerecht) en komt van oorsprong van Terschelling, maar is nu ook populair op Texel. Op beide eilanden worden onder toezicht van Staatsbosbeheer verse cranberries (veenbessen) gekweekt. Deze ovenschotel heeft, behalve kleur, alles. Zoet, zuur, zout en een bittertje en is vrij makkelijk binnen een uurtje te maken. Hij is zo populair dat enkele restaurants op beide eilanden deze specialiteit in de herfst en winter serveren. Niet onbelangrijk, maar dit schoteltje is ook nog eens heel gezond en super lekker. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Regionaal

Al weer een verrukkelijk ovenschotel met witlof waar we van hebben gesmuld. De witlof heb ik in smalle repen gesneden en onder meer gekruid met Provencaalse kruiden wat een heerlijke smaak aan de witlof geeft. De witlof is niet voorgekookt maar gebakken. Echt een schotel voor liefhebbers van witlof. Zorg dat de kipblokjes niet te lang bakken want dan worden ze droog. Je kunt natuurlijk ook voorgekookte aardappelschijfjes gebruiken, maar zelf voorgekookte zijn echt veel lekkerder en zo klaar. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Nederlands

Groene kool, ook wel savooiekool is éé van de oudste koolsoorten en komt oorspronkelijk uit met Middellandse zeegebied. Groene kool is erg gezond. De kool hoeft niet lang te koken. Echt niet meer dan 10 minuten. Je kunt groene kool op veel manieren bereiden. Ook stmppot groene kool is erg lekker. Ik heb de kool dit keer als bijgerecht gemaakt, lekker met spekreepjes, champignons. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Ik heb in dit gerecht weer de romanesco gebruikt. Wij vinden dit een hele lekkere groente. Lijkt qua smaak op bloemkool, maar smaakt verfijnder. Je kunt voor dit recept ook heel goed bloemkool of brocooli nemen.Past allebei goed bij de kruidige tomatensaus. Je kunt de groente ook zonder de kaas eten, ook lekker. Scheelt in tijd (hoeft niet in de oven). …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Internationaal

Zuurkoolschotel met voorgekookte krieltjes in plaats van aardappelpuree. Weer eens iets anders. Ook door de hamreepjes, prei en champignons. Minder vet dan met spekreepjes en rookworst. We vonden dit een heerlijke zuurkoolschotel. De tweede dag was het nog lekkerder.  …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Met spitskool kun je alle kanten op. Deze keer kwam ik op het idee om de spitskool op een beetje Hongaarse manier klaar te maken. We vonden het verrukkelijk. Voor hetzelfde recept: Ik had nog een beetje gebraden rundvlees over en toen heb ik er met aardappelpuree een lekkere ovenschotel van gemaakt. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Hongaars

Dit is géén recept van mij zelf, maar van een andere, bevriende, Amsterdamse, scheepskok op de grote vaart die helaas enkele jaren geleden is overleden, het heeft doorgegeven en maak ik als het kouder is graag nog wel, iets aangepast, na. Waarom? Omdat je er heerlijk warm van word. Al die smaken en die pittige specerijen, heerlijk! Je raakt er niet alleen verzadigd van, maar hij is ook erg lekker! Probeer zelf maar als je van pittig eten houd. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Mexicaans

Een lekkere en gezonde ovenschotel …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands

Pastei tutup is een Indische ovenschotel  met Nederlandse ingrediënten. Aardappelen, worteltjes en doperwten en gehakt of kip. Het blijkt dat deze ovenschotel al generaties lang wordt doorgegeven binnen Indische families. Pastei tutup (betekent afgedekt) is een ovenschotel met een romige aardappelpuree. De vulling bestaat voornamelijk uit: en dat geldt voor mijn recept kruidige kipfilet, plakjes hardgekookte ei, worteltjes en doperwten. Op internet en in mijn Indonesische kookboeken vind je diverse recepten van Pastei Tutup. Ik heb er zelf "mijn eigen" ovenschotel van gemaakt door te variëren met kruiden en verse groenten te gebruiken. Van origine worden er doperwten en worteltjes uit pot of blik voor gebruikt. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Indonesisch

Mijn man is echt dol op spaghetti met bolognesesaus. Dat eten we dan ook regelmatig, vooral wanneer we niet veel tijd hebben. Ik maak vaak een behoorlijke hoeveelheid bolognesesaus en vries dat dan in gedeelten in. Even in de magnetron en tijdens het koken van de pasta is de saus ook klaar om gegeten te worden. Opeens kreeg ik de ingeving om mijn bolognesesaus te gebruiken voor mijn sperziebonen. En zo ontstond deze ovenschotel  waar we lekker van hebben gesmikkeld. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Italiaans

Heerlijk malse karbonades uit de oven met een voortreffelijke saus! Dit kan ook met ander vlees gemaakt worden, zie daarvoor de variaties die ik onder "serveersuggesties" heb opgeschreven. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Frans

Romanesco is de groene variant van een bloemkool. De romanesco is niet alleen groen van kleur maar loopt ook wat spitser toe. De smaak is wat intenser dan van gewone bloemkool. Net als met bloemkool kun je met romanesco veel smaken combineren. Deze keer heb ik gekozen voor gebakken oesterzwammen en gedroogde tomaatjes. Heerlijke combinatie. Dit is een aangepast recept (zie de link hieronder) In het originele recept zijn champignons en peneermeel met Parmezaanse kaas gebruikt.  De bloemkool ging in dat recept alleen onder de grill en niet in de oven. Wij vonden het op deze manier erg lekker. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Internationaal

Gesmuld van deze heerlijke gegratineerde pastaschotel. Ik had helaas nog maar 1 stuk zalmfilet in de vriezer, terwijl ik dacht er nog 2 te hebben. Dus een gerecht verzonnen waarbij 1 stuk zalm ook voldoende was. Heerlijk. ! …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Italiaans

Dit lekkere visrecept is van Pascale Naessens. Ik heb het recept een heel klein beetje aangepast (hoe dat kun je zien als je op de link klikt). Het is een heerlijk visrecept vonden wij. Wij hebben dit gegeten met een pittig stamppotje spitskool. Maar ook lekker met rijst, aardappelpuree en een salade heb je een lekkere maaltijd. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Internationaal

Dit keer een ovenschotel zonder groenten, dus de aardappelen als bijgerecht. De voorgekookte aardappelschijfjes lekker gemengd met gekookte ham, hardgeookte eieren en gebakken champignons en dan overgoten met een pittige kaassaus. Super lekker. Met een salade erbij heb je een heerlijke maaltijd. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Internationaal

Soms heb je van allerlei groenten een beetje over en daar leent dit gerecht zich uitstekend voor. Ik had nog een stukje bloemkool, een paar worteltjes en wat sperziebonen in de koelkast. Wat voorgekookte aardappelschijfjes en een beetje gebakken bacon erdoor. Béchamelsaus erover met geraspte kaas. Simpel en erg lekker. Zo kom je van je restjes af. N.B. Kan ook met andere soorten groenten zoals bijv, koolrabi, snijbonen, erwtjes etc. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Bijzonder lekker nagerecht. Was een groot succes tijdens ons buffet in september 2009. Lauwwarm of koud even lekker! Dus goed voor te bereiden. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Italiaans

Het idee voor deze andijvieschotel pikte ik op internet.  Op deze manier is de andijvie koolhydraatarm.De andijvie op een andere manier bereid dan vermeld in het recept op internet omdat andijvie zo vaak erg nat blijft en dat heb ik zo zien te voorkomen. Verder heb ik andere kruiden en tomaatjes toegevoegd. Je kunt - als je dat lekkerder vindt - natuurlijk ook voorgekookte aardappelplakjes aan deze schotel toevoegen. Doe dan een laag aardappelplakjes onderin de schotel en een laag aardappelplakjes helemaal bovenop. Dan zou ik er ook nog wat geraspte kaas over strooien. Misschien nog lekkerder. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Nederlands
Top