1. Home
  2. Community
  3. pwiggers
  4. Kookboek ovenschotels
Kookboek "ovenschotels"

Het recept van deze ovenschotel vond ik al een tijd geleden bij Allerhande. Ik heb dit recept eerder gemaakt toen we eters kregen, waarvan één persoon geen vis lust en de ander het juist erg lekker vond. Ik heb toen twee verschillende gerechten gemaakt. Dit visrecept voor de mannen en iets anders voor wij vrouwen. Ik had de schotel toen niet geproefd maar de mannen waren enthousiast. Dus deze week maar weer eens gemaakt en mijn man was weer net zo enthousiast. Deovenschotel is heel gemakkelijk te maken en alles gaat direct in de ovenschaal, dus weinig afwas. Alleen een schaaltje nodig om de eieren met de crème fraîche te kloppen.  Ik heb het recept bijna letterlijk overgenomen alleen de kruiden en de hoeveelheden een beetje aangepast. Op de foto's kun je duidelijk zien hoe het gerecht wordt gemaakt. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Fusion

Heerlijke ovenschotel ,als de eerste asperges er zijn, is dit het eerste wat ik maak .Zo lekker met geschrapte krieltjes samen met botersaus en of gebakken aardapelen …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands

De witlof wordt gebakken (gekaramelliseerd) met de gember-woksaus. Witlof, spekjes, appel en gember vormen een heerlijke combinatie. De aardappelen heb ik gestampt, er een stevige puree van gemaakt en de gekaramelliseerde witlof door de aardappelpuree gemengd. Daarna de schaal met een klein beetje kaas nog even in de oven. Hou je niet van kaas doe er dan een laagje panko of paneermeel over. Wij hebben er saucijzen bij gegeten die ik tevoren rondom bruin had gebakken en met de witlof in de oven verder heb gegaard. (ziefoto). Erg lekker allemaal. Je kunt de witlof natuurlijk ook als bijgerecht eten, dus zonder de aardappelpuree, maar bijvoorbeeld een gekookte aardappel ernaast …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

We hadden nog spruitjes in de koelkast en hetwerd tijd deze op te maken. Dit recept, uit één van mijn plakboeken wilde ik al een tijdje maken. Dacht dat dit recept van een Allerhande afkomstig was maar dat was niet het geval. Het kwam uit Delicious. (zie link). Ik heb het recept minimaal aangepast. In plaats van de 50 gram roomboter volgens het originele recept heb ik 50 gram roomkaas (Mon Chou) gebruikt. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Lekker snel en "vet"-lekker volgens mijn man. In dit recept heb ik een zak Italiaanse roerbakgroenten met champignons (AH) gebuikt. Niet mijn gewoonte maar soms wel even gemakkelijk. Als je verse tortellini gebruikt uit het koelvak van de supermarkt hoef je die niet voor te koken, maar meng je deze direct door de warme spek/groentesaus. Je tortellini kan dan zo de oven in. Scheelt tijd en energie. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Italiaans

Binnen de traditie van het katholicisme in Spanje begint de zg. 'Cuaresma' na de periode van Carnaval en loopt 40 dagen door tot Goede Vrijdag. In die periode wordt dan geen vlees gegeten. Tegenwoordig wordt dat echter beperkt tot alleen Goede Vrijdag. Maar ondertussen bestaan er in Spanje daardoor vele visrecepten, die van oudsher in die periode werden gegeten, vooral met kabeljauw. Dit verhaaltje kwam ik tegen bij een kabeljauwrecept Bacalhua al horno. Verder gekeken op internet of er meer van dit soort recepten bestaan. Kwam ik een lekker recept tegen op You Tube. Kon ik niet verstaan maar aan de hand van de handelingen heb ik dit recept zelf bedacht.  Het was heerlijk !! …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Spaans

Bloemkool even voorkoken. Aardappelschijfjes even voorkoken (of voorgekookte aardappelschijfjes kopen kan ook). Pancetta (spekjes) knapperig bakken en door de voorgekookte bloemkoolroosjes mengen. Daarover een heerlijke romige gorgonzolasaus. Lust je geen gorgonzola? Dat is jammer. N.B.Ook lekker met broccoli of romanesco. Wil je het geheel wat minder calorierijk maken, neem dan melk in plaats van room. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Italiaans

Dit recept Red hot stew vond ik op Pinterest. Een ovenschotel van rode bietjes met aardappels, gehakt en slagroom. Behoorlijk pittige gekruid. En volgens degene van wie het recept is, is het een Iers recept. Ik heb dit recept al enige tijd geleden bewaard. Ik wilde het toch eens maken, want pittige bietjes met slagroom is toch biijzonder. Vandaag gegeten. Wij vonden het heerlijk. Je kunt het zelf zo pittig maken als je zelf wilt. Wij vonden het zo prima. Ik heb het grootste  deel van de bietjes geraspt  (zoals vermeld in het originele recept) en één bietje in kleine blokjes gesneden. Dat gaf wat meer "bite" aan de  ovenschotel. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Iers

Deze lekkere ovenschotel bestaat uit een onderlaag van geraspte rode bietjes, appel,gebakken spekreepjes en gesnipperde uit. Dan komt er een laagje rookwworst en daar bovenop een heerlijke smeuïge aardappelpuree met gebakken uien. Tot slot (is niet echt nodig) wat plakjes rookworst en schijfjes appel. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

De vulling van de varkenshaas bestaat uit roomkaas (Mon Chou), fijngesneden prei en stukjes achterham. De varkenhaas wordt daarna verpakt in ontbijtspek en kort aangebraden. Het vlees wordt verder in de oven gegaard. Je kunt het vlees al ruim tevoren voorbereiden en bijvoorbeeld een half uur voor het eten in de voorverwarmde oven zetten. De saus kun je eventueel al een dag tevoren maken. Heerlijk als je gasten krijgt. Ik heb dit gemaakt voor een etentje met onze buren. Het viel erg in de smaak. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Internationaal

In het kader van de actie "Een week zonder vlees" maakt in deze ovenschotel "stamppot met champignons en gedroogde tomaten. De champignons en de kaas zorgen voor de eiwitten en de gedroogde tomaatjes voor een beete bite. De crème fraîche maakt deze stamppot ovenschotel heerlijk romig. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Nederlands

Beetje Spaanse zuurkool met knapperig gebakken chorizo, (gerookt) paprikapoeder en lekker makkelijk met rösti uit de diepvries. Beetje tegen mijn gevoel in want ik gebruik eigenlijk (bijna) nooit pakjes of zakjes. Maar dit wilde ik toch een keer proberen. Het smaakte prima, maar volgende keer ga ik het toch met mijn eigen rösti proberen. Is vast nog lekkerder. Ik laat het weten !. Dit smaakte in ieder geval erg lekker. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Internationaal

Lekkere lichte bloemkoolschotel, een heerlijk alternatef voor een dagje zonder vlees. Wie niet graag zonder vlees eet: reepjes ham of gebakken spekjes erdoor is ook lekker. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Vegetarisch

De andijvie wordt gewokt met ui, knoflook, sambal en kerriepoeder. Om ervoor te zorgen dat de andijvie niet nat wordt in de ovenschaal heb ik er een eetlepel paneermeel door gemengd. Resultaat: een lekkere pittige andijvie met een laagje plakje hardgekookt ei en een laagje met aardappelplakjes met gesmolten kaas. Heerlijk ! Ik heb de aardappelplakjes zelf voorgekookt. Zo klaar (5 minuten !) en veel lekkerder dan de voorgekookte aardappelschijfjes uit het koelvak van de supermarkt. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Eerst maak je de preisaus met gorgonzola en gedroogde tomaatjes die daarna door de pasta gaat. En dan in de oven voor een lekker korstje. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Italiaans

Het recept van de jachtschotel stond in een oude Allerhande en is volgens Allerhande van kok René Eijkelkamp van hotel-restaurant Bakker in Vorden. In de jachtzaal van het warme familiehotel smaken de maaltijden nog precies zoals vroeger. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Een ovenschotel samengesteld uit diverse andere recepten van witlof met gorgonzola. De combinatie van witlof, kipdijfilet, champignons en gorgonzola is erg lekker. Ik heb de witlof eerst gebakken. Gebakken witlof krijgt een andere smaak dan gekookte witlof. Maar ook met gekookte witlof kun je deze ovenschotel maken. Ik heb kruimige aardappelen gebruikt. De aardappelschijfjes gaan dan wel een beetje kapot onderin de ovenschaal, maar ze nemen ook goed wat vocht op van de gebakken witlof. Ik zou voor deze ovenschotel dan ook geen voorgekookte aardappelen uit het koelvak gebruiken. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Deze schouderkarbonades,gekruid met peper, zout en sambal, bak je eerst even aan in de koekenpan en gaan daarna met de gebakken ui, stukje rode peper, knoflook en chilisaus een kwartiertje in de oven. Zalig !! …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Aziatisch

In mijn kookboek "De avontuurlijke keuken" van Berthe Meijer stuitte ik op de recept met witte bonen. Geen doorsnee-recept, want waar vind je rum in een bonenrecept. Het recept trok me aan en dus gemaakt. Heel klein beetje aangepast. Wij vonden het heerlijk, N.B. Ik had de bonen al op de borden toen ik merkte dat ik vergeten was een foto te maken. Eten terug in de pan en toch nog een foto gemaakt. Het korstje op de  schotel was toen al gedeeltelijk ondergeroerd. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Engels

Mijn nichtjes zijn volop bezig met Project Gezond en wezen mij op een lekkere stamppot met prei van Project Gezond. Mijn man wil ook graag wat afvallen dus een stamppotdie niet teveel caloriën bevat  is dan niet gek. Ik heb een klein beetje veranderd aan het recept. Paar extra kruiden en de stamppot nog even laten gratineren. Ik heb de veranderingen in het recept vermeld. Heerlijk stamppotje. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands
Top