1. Home
  2. Community
  3. maryh
  4. Kookboek Groente & aardappel
Kookboek "Groente & aardappel"

2 middelgrote courgettes, 250 gr gehakt (kalfs), 100 gr vers geraspte parmesan, 2 eetlepel pesto, 1 (vers) knoflookteentje, beetje geraspte gruyere of emmenthaler, zwarte peper, een doosje tomata frito (Heinz) …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Belgisch

Dit is een heerlijk zomers slank gerecht. Ik maak het al 49 jaar en iedereen is er dol op. Fijn om een gouwe oude weer eens uit de kast te halen. Thuis stoof ik het in een een gewone pan, maar met deze hoge temperaturen hebben we het gerecht in de de cadac geprobeerd. Hoe leuk is het, dat dan de man de honneurs waarneemt en de taak van de vrouw overneemt. Alles voor gesneden, enkele aanwijzingen en..... ouderwets smullen.  …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Italiaans

Een vegetarisch hoofdgerecht wat je natuurlijk ook als voorgerecht kan nemen en bakken in kleine vormpjes. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Frans

100 g meergranenrijst - zout - 2 paprika?s rood - 1 paprika geel - 1 paprika groen - 1 1/2 eetlepel olijfolie traditioneel - 1 ui, gesnipperd - 300 gram rundergehakt - 2 tomaten, ontveld en in stukjes - 4 bosuitjes, in ringetjes - 3 eetlepels pijnboompitten, geroosterd - vers gemalen peper en zout  …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Dit is echt mijn allerlekkerste witlofschotel die ik ooit gemaakt heb. Overheerlijk !!. Witlof gekaramelliseerd met roomboter en suiker, een beetje balsamicocrème erover. Gemengd met voorgekookte aardappeltjes en lekkere achterham. Dan gegratineerd met de gorgonzola vermengd met de crème fraîche. We vonden het jammer toen het op was. Ik moest mijn man beloven dat ik dit zeker nog een keer zou maken. Beloofd !! …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Nederlands

Ik heb asperges al op veel manieren bereid, maar wij eten asperges toch het liefst op de traditionele manier met ham, ei en gesmolten roomboter. Daarbij een lekkere aardappel en we hebben weer gesmuld. Deze keer besloot ik er een ovenschotel van te maken met dezelfde ingrediënten. Je ziet de samenstelling op de foto's.  De ovenschotel kan ruim tevoren  worden gemaakt en smaakte heerlijk. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Nederlands

Je ziet deze klassieke bereiding vaak terug in restaurants, maar omdat de restaurants nog steeds gesloten zijn vanwege de lockdown, is het ook leuk om dit soort recepten thuis te maken. Zo maken chefs waanzinnig lekkere aardappels klaar: boterzacht van binnen met een knapperige korst! Fondant-aardappels, of op z'n Frans: pommes de terres fondantes, is een sjieke naam voor aardappels die langzaam worden geroosterd in boter en bouillon. Deze aardappels worden eerst knapperig gebakken in een pan met boter en verse kruiden. Hierna voeg je (kippen)bouillon toe en zet je de aardappels met pan en al in de oven om ze daar verder te garen. Een erg leuk idee voor als je thuis met Pasen, Kerstmis of om welke reden dan ook een dineetje geeft om aardappels eens op een andere manier te presenteren. Ja, ze vragen wat meer van je tijd, maar moeilijk is het niet en als je het goed doet eindig je met een boterzachte aardappel met krokante korst die alle smaken van de bouillon heeft opgenomen. Genoeg redenen om het uit te proberen. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Frans

De traditionele quiche Lorraine bevat geen prei en kaas maar alleen eieren room en spek. Omdat ik er een volwaardige maaltijd van wilde maken heb ik deze er toch aan toegevoegd. Een simpel te maken gerecht zeker als je ook nog eens gebruik maakt van deeg uit het koelvak een fluitje van een cent. En succes is gegarandeerd verzekerd. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Frans

Een heerlijke stamppot met bloemkool, piccalilly en gehakt. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands

Heerlijk deze Franse aardappelbereiding  …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Frans

Gevulde paprika uit de oven …  Lees verder »

2 grote gele en 2 grote rode paprika's / 1 klein ui / 1/2 bosje peterselie / 500 gr. rundergehakt / 50 gr. snelkookrijst / 50 gr. rozijnen / 3 theel. paprikapoeder / 1 theel. kaneel / zout / versgemalen peper / 2 dl. vleesbouillon / 1 zakje hazelnoten a 65 gram …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Nederlands

Een heerlijk probeersel die heel goed uitpakte, we aten de vingers erbij op. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Italiaans

Courgettes gevuld met Ham, Kaas en Tomaten …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Italiaans

Niks mis met gewone piepers......, maar soms wil je echt eens helemaal iets anders. En hoe fijn is het dan dat de oven jouw taak kan overnemen. Toen ik dit recept van het Voedingscentrum onder ogen kreeg was ik verkocht. Ik bewaarde het voor vandaag en completeerde deze aardappeltjes met een frisse tomatensalade en een kogelbiefstukje. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Grieks

De courgette nu volop in het seizoen en eens heel wat anders dan courgettesoep of gevulde cougette, Ja deze ook...... maar dan toch weer héél anders. Een heerlijke vegetarische variant dus op de alom bekende Hasselback-potato, gemaakt met een courgette. Op smaak gebracht met een zelfgemaakte kruidenolie en gegratineerd met feta. Heerlijk!  Mocht er nog een mooie nazomerse avond in het verschiet liggen dan wordt dit het bijgerecht op de En anders gaan we het zeker gauw eens in de oven en met zoveel andere al dan niet vegetarische variaties zet je steeds wat anders op tafel dat nog eens mooi oogt …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Wereld

Ook een gerecht dat snel klaar is en voor de bereiding slechts één pan, als je tenminste kiest voor de worteltjes uit een glas of blik. Ik had verse peen en die blijft voor onze " beetgaar beleving " nét iets te rauw, vandaar dat ik deze graag enkele minuten blancheer …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Frans

We eten asperges het liefst gewoon gekookt, maar in het seizoen wil ik graag experimenteren met een variatie. Dit gerecht is geschikt zowel als voor of tussengerecht of bijgerecht, want met wat gebakken aardappeltjes bijvoorbeeld  en een lekker stukje vlees of vis , maak je er al  snel  een smakelijk hoofdgerecht mee. De crumble van zwarte olijven was hier wel op zijn plaats om het gerecht wat extra kleur te geven  https://www.smulweb.nl/recepten/1478907/Smakelijk-zwart-olijven-crumble-poeder …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Italiaans
Top