1. Home
  2. Community
  3. hyacintje
  4. Kookboek Ovenschotels
Kookboek "Ovenschotels"

Kavarma is een van de meest populaire maaltijden in Bulgarije, die buiten het land zelf niet zo bekend is. Deze versie is met varkensvlees, dat in Bulgarije erg populair is, maar kan ook met ander vlees. Pas indien nodig de bereidingstijd aan. De basisbereiding is dat eerst het vlees (in de pan) wordt gebakken en dan in de ovenschaal gaat, daarna hetzelfde met de groenten en als laatste wordt het stoofvocht toegevoegd. Dit is ook weer zo'n gerecht dat je het beste in een dubbele hoeveelheid kunt maken want de tweede dag is het zelfs nog lekkerder. Om toch niet elke dag hetzelfde te eten heb ik er de tweede dag weer een iets andere draai aan gegeven. De eerste dag heb ik het geserveerd met gekookte aardappelen en de tweede dag heb ik het als "Guvetche" opgewarmd en in een stenen potje (met deksel) met een plakje feta (Sirene) en een ei erop en dan nog een kwartiertje in de oven gezet. Lekker voor hierbij is een stuk (Turks) brood. TIP: Lekker met Bulgaarse-shopska-salade   …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Bulgaars

In het kader van de actie "Een week zonder vlees" maakt in deze ovenschotel "stamppot met champignons en gedroogde tomaten. De champignons en de kaas zorgen voor de eiwitten en de gedroogde tomaatjes voor een beete bite. De crème fraîche maakt deze stamppot ovenschotel heerlijk romig. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Nederlands

Mijn man is niet zo'n spinaziefan, maar een enkele keer mag ik hem  "plagen". En als hij dan bij de eerste hap het gerecht al lekker vindt , is iedereen blij Spinazie op rijst vond ik in eerste instantie een vreemde combi, maar dat pakte verrassend smakelijk uit zeker met de gouden combinatie van de gemarineerde  zalm uit de oven.   …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Aziatisch

Lekker van binnen warm worden met deze ovenschotel , die  zich goed laat  combineren met zelfgemaakte friet en een groente naar keuze en  waar we bijna onze vingers bij opaten zó lekker. Bovendien kun je ook wraps vullen met deze pittige massa uit de oven. Serveer er rijst  of woknoedels bij.  Maak de stoof niet te pittig, proef en bepaal zelf hoe " heet " je de kip wilt. Toevoegen kan eruit halen moeilijk. Eventueel met een klein schepje suiker of een scheutje citroensap.   …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Aziatisch

Even wat werk, maar wel lekker! …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Italiaans

Mijn man vond deze ovenschotel zo lekker.  Hij zei na een paar happen: Dit wil ik morgen wel weer eten. De schotel is gemakkelijk te maken en snel klaar. Je kunt nog sneller klaar zijn door gebruik te maken van kant-en-klare aardappelschijfjes (maar zelf gekookte zijn lekkerder). In plaats van romanesco (groene bloemkool) kun je natuurlijk ook gewone bloemkool nemen.   …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

In één van mijn plakboeken kwam ik een recept tegen dat ik ooit van een collega had gekregen. Zij had dit recept van haar moeder en oma. Ik was dit recept vergeten en heb het nu - na heel lange tijd - weer eens gemaakt, maar nu als ovenschotel met aardappelplakjes. Dus een beetje aangepast. Het was weer erg lekker. Je kunt dit natuurlijk ook als bijgerecht met rijst eten. Zo at mijn collega de zetoemis van andijvie ook samen met een omeletje met sambal. Dus je kunt zelf kiezen wat je lekker vindt. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Aziatisch

Dit recept is een variant op een recept dat rond 2007 in de Delicious verschenen is. Het leuke van dit gerecht is dat je het met toevoeging van enkele basisingrediënten (eieren, kaas (mozzarella)) kunt maken van allerlei restjes groenten. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Italiaans

Dank zij Proef het Zuiden voor het idee creëerde ik deze comfort food jachtschotel met https://www.smulweb.nl/recepten/1474093/Proef-het-zuiden-met-gents-stoofvlees-voor-in-de-jachtschotel  dit stoofvlees op de bodem van het ovenschoteltje. In plaats van de rode kool apart bij de jachtschotel te serveren , verstopte ik de rode kool ín het schoteltje. Laag vlees, laag puree, laag rode kool, laag appels  en als laatste de puree bestrooid met paneermeel en een swirl vloeibare boter. Was extra smullen met tutti frutti op mijn manier ernaast..... …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Belgisch

Heerlijke pastei van kip , kastanjes …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Frans

De kastanjechampignons en de Ardennerham houden het vlees heerlijk sappig. …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Engels

Nu nog niet (alhoewel), maar als het straks weer herfst - of nog erger, winter - wordt is dit een  bijzonder smakelijke ovenschotel waar je je weer lekker warm door voelt. Gestoofde andijvie met oa knoflook en peper, gerookte kipfilet en afgedekt met aardappelschijfjes. Een pittige kaassaus met jalapenoschijfjes erover die het allemaal samenbindt en het knapperige korstje geeft.. Al honger? …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Surinaams

Met wat Parmaham in de koelkast en witlof die echt gegeten moest worden ontstond deze heerlijke Italiaanse ovenschotel witlof. Zo lekker met een romige bechamelsaus. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Italiaans

Nog een waanzinnig lekkere ovenschotel. Het idee voor deze komt uit de krant, maar degene die ermee kwam heeft erg veel moeite met recepten schrijven zoals hoeveelheden en bereidingswijze. Toch heb ik het idee overgenomen, maar aanzienlijk verbeterd. Meer dan stamppot rauwe andijvie maak ik ook niet en dan alleen in de herfst. Er zijn zoveel meer toepassingen met deze gezonde groente.  Op deze manier gemaakt is deze warme ovenschotel hier een blijvertje geworden. Makkelijk en snel te maken, gezond, goedkoop en een boost als je net griep hebt gehad zoals ik. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Multi-cultureel

Lekkere winterse prei uit de  oven , gegratineerd met room en mozarella overheerlijk !  …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Belgisch

Wat was dit een zalige witlofovenschotel. Zo wil ik wel altijd witlof eten. Onderstaande tekst vond ik bij een witlofrecept op internet en ik ging er gelijk voor. Witlof, ham en kaas zijn die ingrediënten die prima bij elkaar passen. En al helemaal als je dit combineert met boterzachte krieltjes en een lekkere scheut slagroom. Als je dit dan nog in de  de oven schuift krijg je een heerlijke witlof ovenschotel met krieltjes en beenham". Wat mij en mijn man betreft één van de lekkerste witlofovenschotels. Het recept is wel iets aangepast. Ten eerste omdat ik geen krieltjes in huis had en er ook een eigen touch aan wilde geven. Het originele recept kun je vinden op internet (zie bronvermelding). …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Nederlands

Een heerlijk ovenschoteltje voor een doordeweekse winterdag. Makkelijk te maken en goed voor te bereiden. Ben je met z'n tweetjes dan kun je er twee dagen samen van smullen. Door te kiezen voor bergkaas is de kaassaus extra lekker en niet al te vet. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Multi-cultureel

Hmmmm.....  weer eens wat anders in de winter want had trek in zomerse smaken. Dubbele laag kaas en lekker gegratineerd in de heteluchtoven. Dit schoteltje is ruim voldoende voor 3 personen en is een volwaardige Italiaanse maaltijd. Makkelijk en snel te maken en heerlijk samen van genieten. Voor 4 personen neem je de dubbele hoeveelheid. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Italiaans
Top