1. Home
  2. Community
  3. deonart
  4. Kookboek Veganistische keuken
Kookboek "Veganistische keuken"

Koshari (of kusheri, kushary, kosheri). Net zoals de snackbar en stamppot bij ons, is het de nationale maaltijd van Egypte. Ik ben er een aantal malen geweest, korter of langer, als vakantieganger en als reisbegeleider, en koshari bepaalde zo'n beetje mijn dag. Koshari betekent vertaald: eind-van-de-maand-maaltijd. Hij is over de eeuwen ontstaan uit de restjes die mensen nog over hadden aan het eind van de maand, als het geld of salaris op was en er geen vers vlees, groente of vis meer kon worden betaald. In de laatste decades zijn dat vooral blikjes en pakjes overgebleven in het keukenkastje. En volgens mijn filosofie over koken en eten: de lekkerste maaltijden ontstaan uit armoede. Ondanks gebrek aan verse groente en eiwitten uit vlees en vis, is het toch volkomen volwaardig en bloedlekker. Koshari is echt volksvoer, je koopt het overal langs de weg voor een paar centen bij een kraampje, en je ziet alleen maar etende Egyptenaren op straat. In Cairo is het inmiddels een cultus geworden, veel dure restaurants bieden een soort koshari-deluxe aan waar je hem zelf samenstelt uit tientallen, en vaak niet-oorspronkelijke ingredienten. Maar dat haalt het nooit bij een geurend kraampje langs de weg waar mensen hem al 50 jaar maken. Het gerecht is tamelijk bewerkelijk, dus meer iets voor een lange, vrije zaterdag dan na een lange werkdag. Je kunt met de sauzen varieren van lekker mild tot tanden-uitvallend-pittig Als je niet vegetarisch eet, kun je het gerecht verrijken met bijvoorbeeld gewokte garnalen, visblokjes of vleesreepjes.   …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Wereld

Volledig maaltijd. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Afrikaans

Volledig Veganistisch. …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Multi-cultureel

Echt zalig en een goed plaatsvervanger van vlees. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Multi-cultureel

Als bijgerecht onmisbaar bij een Griekse grill tafel. Veganistisch …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Grieks

veganistisch …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Multi-cultureel

Lekkere veganistisch salade die echt overal bij passen. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Multi-cultureel

Een dip oorspronkelijk uit Aleppo, maar nu een werelds gerechtje. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Wereld

Veganistisch en een van mijn beste kikkererwten gerechten. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Indiaas

Veganistisch een pan gerecht voor de wintermaanden.   …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Multi-cultureel

Zelf bedacht- ik kwam er zo op - en werkelijk heerlijk! …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Multi-cultureel

Mag niet ontbreken bij een rijsttafel!   …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Indisch

Smakelijk en boordevol vitamientjes. Een soep om van te houden als kerst voorgerecht op verzoek voor mijn zoon gemaakt. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Multi-cultureel

Heerlijke kruidige aardappeltjes, ik maak altijd een dubbele hoeveelheid want voordat ze op tafel komen heb ik de helft al opgesnoept. Ze zijn ook afgekoeld heerlijk als aardappelsalade. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Indiaas

Ontzettend lekkere, gezonde en voedzame soep! …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands

Deze heerlijke en iets wat pittige zoete aardappelburgertjes staan binnen no-time op tafel. Je kunt ze serveren als bijgerecht of lekker als hamburger op een broodje met bijvoorbeeld rucola en komkommer.  …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Wereld

Lekker veganistisch en het smaakt heerlijk op jou lievelingsbrood. Eten bij kerrie gerechten en midden-oosten gerechten. …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Arabisch

Verrassend lekker. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Arabisch
Top