1. Home
 2. Community
 3. alidada
 4. Kookboek Gebak, koek en brood
Kookboek "Gebak, koek en brood"

Mijn kleindochter was jarig en aangezien ze dol is op mijn Apple crumble vindt ze de smaak van Appel en Kaneel heerlijk. Vorige week zag ik op tv Mary Berry die 2 cakejes maakte en ik heb ze toen nagemaakt. Het uiterlijk was goed maar aan de smaak kon nog wel wat gedaan worden, ik heb het recept toen naar eigen idee veranderd. Er werd Engelse suiker gebruikt (Light Muscovado) die in Nederland (bijna) niet te koop is dus ik heb ik de 2e keer goede rietsuiker gebruikt ging prima! Verder heb ik mijn eigen idee erin gestopt (iets meer kruiden) en natuurlijk heel veel liefde    Het zijn heerlijke cakejes geworden en mijn kleindochter was er heel blij mee.       …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Engels

Ik maak ze niet veel maar als dochter van een banketbakker moet het toch eens meer doen want ze waren heerlijk. Gewapend met een oud recept van mijn vader ging ik aan de slag.   Ik heb ze wat groter  gemaakt en recept iets aangepast mede door er vanille extract aan toe te voegen. Ik had al een heel tijdje eiwitten in de vriezer en het werd tijd dat ik ze ging gebruiken (blijven maanden lang goed trouwens) Helaas was de sticker met hoeveel eiwitten erin zaten verloren gegaan en blokjes zaten aan elkaar vast. Dus de bevroren eiwitten gewogen, bij elkaar 107 gram. Ik ga voor dit recept dus voor het gemak maar uit van 105 g eiwit wat ongeveer gelijk staat aan het wit van 3 middelgrote eieren. Omdat het eiwit van een gemiddeld ei, wat ik meestal gebruik, ongeveer 35 g weegt. Dus pure gok met de ingredienten maar het is gelukt.  …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Internationaal

Onze kleinzoon werd  18 jaar en hij vindt Cheesecake EN Oreo cookies heel lekker.  Ik vond een recept  maar  terwijl ik bezig was heb ik het toch naar eigen inzicht  veranderd,  qua  inhoud enz. dat is uitstekend gelukt. De witte spikkels in de cake (zie fotos) zijn van de roomkaas die dus nog te koud was. Dus volgende keer laat ik de roomkaas eerst  zacht worden.  Het maakte niets uit voor de smaak want toen  de familieleden de eerste hap namen  hoorde ik alleen maar  ohhh  ahhhh en mmmm... wat lekker!   Inderdaad hij  smaakte verrukkelijk. Ik heb niet de bitterste chocola gebruikt want  niet alle kleinkinderen/kinderen houden  van hele bittere chocola dus ik heb een  beetje de middenweg gekozen.       …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Engels

 Dit recept is van onze Engelse vriend uit Nottingham. Een enthousiaste en  goede hobbykok en  dit schuimgebak met de kokos is zo lekker en ook wat anders dan anders.  Ze zijn goed van te voren te maken en  ze blijven lang versin een goed afgesloten koektrommel, Onze trommel is meestal snel leeg.  ;)  …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Engels

Sinds kort ben ik in het gelukkige bezit van een nieuwe Keukenmachine. De Magimix Patissier. Altijd weer even wennen, maar ik ben er erg blij mee. Gisteren weer eens mijn lekkere boterkoek gebakken. Gemakkelijk te maken en zoals altijd erg lekker. Voor wie eens iets anders wil ? Mijn variaties vallen ook altijd in de smaak. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Nederlands

  Van mijn vriendin Jean uit Cornwall kreeg ik een receptenkaart toegestuurd met een recept van gevulde koeken. Op de receptenkaart stond een Engels merk Lemon curd en de koeken werden uiteraard gevuld met de lemon curd van dat merk. (hier niet verkrijgbaar) Ik had nog eigengemaakte lemon curd in de vriezer maar als je geen zin hebt om het zelf te maken het is tegenwoordig in bijna iedere supermarkt te koop. Maar de Engelse of mijn zelfgemaakte Curd vind ik toch het lekkerste. Je zou ze ook kunnen vullen met bvb een jam die je lekker vind. Ik heb het recept uiteraard vertaald en in het recept wordt Caster Sugar gebruikt en heel vaak wordt deze suiker vertaald (op tv en in boeken) als basterdsuiker maar dat is het dus niet! Castersugar is gewoon fijne kristalsuiker en (o.a.) ook te koop bij AH en de Lidl, deze suiker heeft een fijnere structuur en lost sneller op dan gewone kristalsuiker die een grovere korrel heeft. Heb je geen fijne suiker neem dan gewone en je kunt toch de koeken maken.    …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Engels

Een hele lekkere kerststol die zonder gist gebakken wordt. Deze kerststol kun je wel een paar weken bewaren mits je hem goed verpakt in plastic folie. De stol wordt alleen maar lekkerder. De kerststol smaakt zoals je deze in Duitsland eet, dus lijkt niet op het "kerstkrentenbrood" wat in Nederland verkocht wordt. Bij ons al jaren een succes. De kerststol moet worden gebakken met boven- en onderwarmte in de oven. Gebruik je toch hetelucht zet de temperatuur dan op 160 graden. Elke oven is weer anders, dus let op! Dit jaar weer de kerststollen gebakken. Uit het in het recept genoemde deeg 3 kleinere stollen gemaakt (zie foto). Weer kom ik tot de conclusie dat het deeg, wanneer je het recept precies volgt, perfect is. Kleeft niet en is ook niet te droog. …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Duits

De buitenkant van deze feestelijke taart is stevig, het binnenste is mousse-zacht! ! En hij is MMMMMMM!!! Vorige week (februari 2010) heb ik hem weer eens gemaakt en nu kon ik er fotos bij plaatsen. …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Nederlands

Mijn kleindochters wilden weer eens bij mij gaan koken en bakken. Ze wilden o.a. "Macaroons" maken. Ik vond een recept in een Engels boek van Nigella Lawson ("How to be a domestic goddess") Dat hebben ze uitgekozen. Ik heb het vertaald om op Smulweb te zetten (ik kreeg verschillende verzoeken). Het vertalen is het enige wat ik gedaan heb want terwijl mijn kleindochters bezig waren `stond ik erbij en keek er naar`. Met dit recept zou je volgens Nigella 36 rondjes (in totaal 18 Macaroons) kunnen maken maar de kleindochters hadden twee bakplaten van 12 rondjes ( 24 in totaal) en wij hadden dus geen 18 maar 12 dubbele Macaroons.. ze waren heerlijk! In het boek van Nigella staan ze ook behoorlijk groot afgebeeld en ze zijn daar ook "gebarsten" dat schijnt bij deze Macaroons te horen. Bij dit recept stond geen foto maar er stond;" zie de foto op blz 52 van de "Pistachio Macaroons" zo kan je zien hoe ze eruit moeten zien." Er staat dus ook die foto uit het boek bij. …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Engels

Mijn vriendin Jean uit Cornwall heeft mij jaren geleden eens een boekje cadeau gedaan 'Cornisch recipes' ik zag een 'Porter cake' staan. Jean bakte ook wel eens deze heerlijke cake voor ons Ik heb de Engelse maten omgezet naar Nederlandse en het recept iets aangepast. Porter cake is vernoemd naar een speciaal bier wat in de cake gaat. Ik kon het kopen bij een speciaal zaak. Ik heb de cake nu voor de 3e keer gemaakt. De eerste keer ging er iets heel erg mis, de cake moest ongeveer 2 uur in de oven en ik moest eventjes weg dus had voldoende tijd en bovendien manlief was thuis dus wat kon er gebeuren? Het liep anders want het licht sloeg uit een stroomstoring dus!!! De stroomstoring werd verholpen en de oven ging vrolijk verdere maar wel 20 graden TE HOOG en toen ik thuis kwam was het al te laat. De cake was lekker maar wat aan de droge kant. Dus om toch helemaal zeker te zijn van de baktijd en de consistentie van de cake heb ik de cake nogmaals gebakken, deze keer met Bicarbonaat (Bicarbonate of soda) omdat mijn vriendin dat in deze cake gebruikt. De cake was inderdaad heel lekker maar toen wilde ik bakpoeder gebruiken omdat iedereen dat wel in huis heeft en bovendien is Porter bier niet bij de supermarkt te koop dus bij de supermarkt een gewoon verkrijgbaar bier  gekocht  met de naam Grimbergen  abdijbier     Dus dat bier gebruikt bij de derde cake. De smaak was eigenlijk nog lekkerder dan met het (duurdere) Porterbier. Je zou ook eens gewoon donker bier of Guinness kunnen proberen. Al met al een super lekkere cake die minstens een week of twee goed blijft (omdat er zoveel fruit in zit). PS in een foto staat vermeld voeg kaneel toe. Daar moet Koek of speculaaskruiden staan (sorry) .   …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Engels

Bij Kerstmis hoort een tulband. Deze keer zonder de gebruikelijke vruchtjes maar gebakken met heerlijke pure chocolade en kleine witte chocoladestukjes. Deze tulband heb ik gemaakt door ingredienten van verschillende recepten van o.a. internet te combineren. Resultaat een heerlijke smeuiige tulband met een verrukkelijke witte chocolade-cointreau-topping. …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Internationaal

Super lekker, gemakkelijk te maken en lukt altijd. We kregen koffievisite en ik wilde snel nog even iets bakken. Omdat ik wist dat mijn visite dol is op gember kwam ik op dit recept dat ik ooit uit een tijdschrift (?) heb geknipt. Het taartje viel bijzonder in de smaak. Lekker licht, dus iedereen wilde wel een tweede stukje. Hou je niet van gember, dan kun je er ook rozijnen, stukjes appel of ander fruit door doen. Smaakt allemaal. (Ik heb het recept wel aangepast, want de hoeveelheid suiker in het originele recept (160 gram) vond ik veel te veel. De hoeveelheid gemberbolletjes heb ik verhoogd. In het originele recept 4, ik heb er 8 van gemaakt. Als je van gember houdt moet je het ook proeven. Ga lekker emperimenteren met dit recept. De basis is prima. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Nederlands

Ik geef twee verschillende recepten van Mokkaroom de eerste is van onze Engelse vriend Ted en de tweede is van mijn vader. De tweede is ook geschikt om bijvoorbeeld harde mokkas mee te vullen. …  Lees verder »

 •  0-10 min.
 • Engels

Dit is een recept van Karin Luiten ik heb de tekst wat aangepast. Deze leuke cakejes smaken echt verrukkelijk. Ik heb al heel lang een uitgesleten Madeleine vorm in huis. Die vorm is van mijn vader geweest maar gek genoeg ben ik er eigenlijk nooit toegekomen om zelf deze lekkere cakejes te bakken. In dit recept zitten 4 bolletjes stemgember verwerkt maar de gembersmaak is zo subtiel dat ik denk dat zelfs gember haters ze lekker zullen vinden. De gemberbolletjes worden door een knoflookpers geknepen dus ze werden super fijn geknepen. Heb je geen Madeleine vorm neem dan neem je gewoon een cupcakevorm (ook leuk) en vul hem dan tot ongeveer de helft. Ik had de (hartjes) vormpjes tot driekwart gevuld maar vond ze een beetje te dik. Madeleines komen uit Frankrijk maar dit vind ik niet een echt Frans recept, meer een gewone (lekkere) Nederlandse versie. Het is voor ongeveer 12- 14 stuks (hangt van je vormpjes af). Mijn vorm is voor 9 Madeleines, ik hield wat over dus de rest in enkele hartjes vormpjes gedaan dat stond nog leuk ook. Misschien een idee voor de volgende Valentijnsdag? Ik kan geen fotos plaatsen helaas, zodra dat weer mogelijk is zal ik ze plaatsen. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Nederlands

Dit is het snelste en makkelijkste brood wat ik ooit gemaakt heb. (Zelfs geen broodvorm nodig!) Het is bovendien geweldig lekker! Je kan het eten als het nog ietsje warm is maar de volgende dag (beetje opgewarmd in de oven) is het nog steeds heerlijk. Ook lekker bij een BBQ. Ik kreeg wat vragen of er Gorgonzola gebruikt kon worden i.p.v. Geitenkaas en een andere vraag of er ook kleine broodjes van gemaakt konden worden. Dat heb ik dus vandaag (26.04.2010) uitgeprobeerd. Heb vijf ongeveer dezelfde grootte bolletjes gemaakt. Oven gelijk op 200°C i.p.v. 190°C plus 1 flinke theelepel bakpoeder toegevoegd. Broodjes in het midden van de oven voor 30 minuten. We hebben er twee apart gehouden en drie heb ik ingevroren, weet absoluut niet of dat goed gaat maar ik wilde het wel proberen dus of ze ontdooid en opgewarmd nog lekker zijn? Dat moet ik nog ervaren. p.s. Oventemperaturen kunnen verschillen, bij mijn oven zijn ze dus goed …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Engels

Ik las dit recept bij Gabriellas keuken en heb toestemming gekregen om dit recept op Smulweb te plaatsen mits ik de link naar deze site plaats (zie bron onderaan bij dit recept). Volgens Gabriella moet je deze cake niet vers serveren want na een of twee dagen hebben de aroma`s zich pas echt goed ontwikkeld. Ik heb hem gisteren gemaakt en vandaag geproefd, hij is heel lekker en zoet. Ik heb het recept aangepast want het was voor een bakblik van ca 30x40 cm. Dat had ik niet maar wel een cakeblik van 20x20 cm dus heb ik de opgegeven ingredienten precies door de helft gedaan. Ik heb mijn eigen foto`s geplaatst. …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Hongaars

Al een heel oud recept ooit uit een blaadje van supermarkt gehaald.  …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Nederlands

Bron: Het broodmachine bakboek Dit was het tweede brood wat ik bakte in mijn pas aangeschafte b.b.m. en vond het erg lekker! Het is simpel en heerlijk met zoet of hartig beleg. Karnemelk geeft een mooie luchtige structuur en voor diegene die karnemelk niet lekker vindt, Je Proeft NIETS van de karnemelk! …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Nederlands

Het is een recept uit het kookboek van "Jamie`s Italy" en aangezien ik de Engelse versie heb, heb ik het vertaald. De naam van de cake is eigenlijk "torta di nada" Nada`s cake dus. Ik heb het recept aardig gevolgd behalve de verse druiven/of bosbessen. Ik heb (diepvries) bosbessen gebruikt en dat ging uitstekend! De ingrediënten die ik gebruikt heb verschillen iets van het recept maar zo is het hoe ik deze cake heb gemaakt! Even van te voren alle ingrediënten afwegen en klaarzetten en "Bob`s your uncle" (vrij vertaald) "fluitje van een cent". …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Italiaans

Echte naam: `Malt Loaf`. Dit is een recept van onze Engelse vriend Ted. Het is soort cake/brood. Toen ik het voor de 1e keer proefde wilde ik gelijk het recept want ik vond het zoooo lekker. Ik heb dit recept gemaakt en geplaatst toen ik nog geen digitale camera had. Nu ik wel zo`n camera heb kan ik foto`s plaatsen. Dit recept is voor lijners, Niet-lijners en Diabetici. Het is werkelijk verrassend lekker, en bovendien heel gemakkelijk te maken en het blijft superlang vers! Heb je geen All Bran in huis maar wel andere ontbijtgranen? (bvb All Bran Cornflakes) Dan gebruik je gewoon die, dat kan ook. Gisteren (15.09.2012) weer eens gemaakt en nu stap voor stap foto`s toegevoegd. Ik heb All Bran cornflakes gebruikt en nu eens geen rozijnen maar ander gedroogd gemixt fruit zoals blauwe bessen, cranberry`s, kersen en natuurlijk rozijnen. Deze mix heb ik in Engeland gekocht dus ik weet niet of dat hier verkrijgbaar is. Zoniet gebruik gewoon ander gedroogd fruit …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Engels
Top