1. Home
  2. Community
  3. Fressnapf
  4. Kookboek Groenten
Kookboek "Groenten"

Ook dit is een gezond en snel klaar gerechtje dat past binnen een gezonde levensstijl. Het is een waanzinnig bijgerecht bij gegrilde kipfilet, gyros, kebabs en kotelletjes van de barbeque. Deze zomerse smaken passen er prima bij. Voorbereiding 15 minuten, garen in de oven 25 minuten. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Grieks

Het aspergeseizoen is in volle gang. Zodra het witte goud van Hollandse bodem er is geniet er dan van want een seizoen van 2 maanden is kort. Ik probeer altijd weer iets anders te vinden dan de saaie klassieke Nederlandse bereiding, maar wordt steeds moeilijker als je al zoveel recepten hebt. Deze versie is min of meer de Franse klassieke bereiding, net even anders, maar lekkerder omdat er veel variatie mogelijk is. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Frans

Hartverwarmend is deze ovenschotel door de heerlijke kruiderij met o.a. Garam Masala. Toen ik deze op TV zag werd meteen mijn aandacht getrokken. Deze komt oorspronkelijk uit een kookprogramma, maar heb het zelf maar uitgewerkt en opgeschreven. Ruim voldoende voor 4 personen, maar heb je geen grote eters kun je er ook 6 personen blij mee maken. Ben je met z'n tweetjes dan kun je er twee dagen royaal van smullen. Gewoon even opwarmen. Ovenschoteltjes zijn handig als je weinig tijd hebt en toch lekker en gezond meerdere dagen wilt eten. Nog een tip gebruik bij voorkeur seizoensgroenten want die zijn vaak het goedkoopst. Klaar binnen een uur. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Multi-cultureel

Een ontzettend leuk, en luxe gerechtje geïnspireerd door onze versie van witlof met ham en kaassaus, maar nu met prei en gerookte zalm. In plaats van gekookte aardappels of puree geef je er nu verse (geen diepvries) pommes Duchesse bij en je hebt een sterrenmaaltijd waar ook je gasten van onder de indruk zijn. Niet moeilijk te maken en voldoende voor 4 personen. Smullen! …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Vis

Nog een waanzinnig lekkere ovenschotel. Het idee voor deze komt uit de krant, maar degene die ermee kwam heeft erg veel moeite met recepten schrijven zoals hoeveelheden en bereidingswijze. Toch heb ik het idee overgenomen, maar aanzienlijk verbeterd. Meer dan stamppot rauwe andijvie maak ik ook niet en dan alleen in de herfst. Er zijn zoveel meer toepassingen met deze gezonde groente.  Op deze manier gemaakt is deze warme ovenschotel hier een blijvertje geworden. Makkelijk en snel te maken, gezond, goedkoop en een boost als je net griep hebt gehad zoals ik. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Multi-cultureel

Weer een meesterlijk stukje vis met een minimum aan ingrediënten en voorbereiding. Pure smaken op het bord en heel snel klaar. Ideaal als je laat thuis bent, niet lang in de keuken wilt staan en toch gezond en slank wilt smullen! …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Vis

In de tijd dat hutspot voor het eerst op het menu verscheen, waren er nog geen aardappelen in Europa. Dus.... waar werd het dan van gemaakt? Waarschijnlijk een mengsel van ui, wortel, pastinaak, witte bonen.... Met dat idee ben ik aan het experimenteren geslagen, een beetje Middeleeuwen, een beetje van Nu. Met een erg lekker resultaat, al zeg ik het zelf! …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Het is winter, het is stevig koud en dan is een lekkere, verse, stevige, maaltijdsoep wel op zijn plaats. Het hoeft niet altijd erwtensoep te zijn. Deze eet ook makkelijk weg voor de kijkbuis. Snelle, xxl gevulde, winterse maaltijdsoep die niet alleen lekker, maar ook erg gezond is vanwege de hoge voedingswaarde. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands

Cassoulet is eigenlijk een Frans streekgerecht gebaseerd op vlees met bonen. Eigenlijk is er geen vast recept want elke streek heeft wel een eigen variatie. Veelal zit er varkensvlees, spek, worst of kip tot gekonfijte eendenbout aan toe in. Het is fantastische, traditionele winterkost die het goed doet bij vorst. Het vult niet alleen, maar is ook nog eens gezond en ontzettend lekker. Deze gezonde Nederlandse versie heb ik zelf bedacht en is zo lekker en voedzaam met dit koude weer dat je je vingers erbij aflikt. Makkelijk te maken. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Frans

Voor de spruitjes liefhebbers onder ons is dit er wel eentje die er mag zijn, maar heb hem van een bekende chefkok waarmee ik bevriend ben. Niet moeilijk te maken en door de extra smaken van spekjes, pecorino kaas en de honingdressing ook helemaal kidsproof. Dit zijn wel de lekkerste spruitjes die ik in tijden gegeten heb. De zoete honingdressing gaat karamelisseren dat is het geheim van lekker. Wist je overigens dat er in een paar spruitjes meer vitamine C zit dan in een sinaasappel? Dus ook nog eens gezond en verantwoord smullen! …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Internationaal

Als je voor de kerst als bijgerecht nog een spannende puree zoekt dan is dit er eentje die er met kop en schouders bovenuit steekt. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Multi-cultureel

Echt een heerlijk krokant bijgerecht en leuk om te serveren deze, zeg maar, groenteballen. Lekker met een dot knoflooksaus met gyros of shoarma, maar ook leuk met de feestdagen om te serveren, makkelijk te maken, valt zo beslist niet uit elkaar en lukt altijd. Ook leuk en handig voor kinderen om ze op de makkelijke manier groente te laten proeven …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Vegetarisch

Afgelopen winter zag ik dit bijgerecht gemaakt worden door een winnaar van een seizoen Masterchef en zit dan gelijk strak voor de tv want ben dol op spruitjes. Alleen gewone spruitjes gekookt of met saaie gekookte ham en jonge kaas, dat is zo 1970, die hoef ik niet meer. Dit is weer wat anders want zijn spruitjes met ballen door alle andere smaken erbij. Makkelijk en snel te maken en veel mensen hebben de meeste ingrediënten al in huis in herfst en winter. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Internationaal

Lang geleden kreeg ik dit recept van een ex-schoonzus. Zij is niet meer in de familie maar het recept wel. Mijn man en kinderen houden niet van spruiten maar op deze manier bereid zijn ze er gek op! …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Multi-cultureel

Het is diepe herfst, de dagen zijn korter door de wintertijd en de kou doet zijn intrede. Dan krijgen steeds meer mensen trek in stevige kost. Voor de verandering heb ik dit stoofje bedacht met Hollandse bruine bonen. Door de andere smaakmakers erbij echt super, super lekker en heel erg gezond. Dit gezonde stoofje staat binnen een half uur dampend op de tafel. Geef er gegaarde witte rijst bij en maak er op je bord een pilav van. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Frans

Met recht gebakken aardappels met pit. Heel universeel en bijna overal lekker bij. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Turks

Een keer bloemkool anders en nu wel op Turkse wijze. Verrassend lekker en eenvoudig te maken. Gebruik als bijgerecht of op een feestje met lekkere dipjes. Dit is gezond smullen. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Turks

Héél veel smaak: met bosui, rode peper en Parmezaanse kaas. Dit bijgerecht past ook prima bij de herfst. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Internationaal

Zo heb ik eigenlijk nog nooit puree gemaakt en geproefd, maar is erg lekker. Op zaterdagmiddag heb je allemaal leuke kookprogramma's op de Duitse tv en daar zit vaak hele leuke inspiratie tussen. Zo ook deze heerlijke culinaire puree die bij uitstek geschikt als bijgerecht bij najaarsgerechten of winterse gerechten. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Internationaal
Top