1. Home
  2. Community
  3. ElVerhage
  4. Kookboek Mijn bewaarde recepten
Mijn bewaarde recepten
Hier staan je bewaarde recepten die nog niet in een kookboek zijn geplaatst.

Deze saus kan heel goed als dipsaus gebruikt worden, maar kan ook met een kwastje of een takje rozemarijn op het vlees aangebracht worden en zo gegrild. Ook al is het weer niet geschikt om buiten te grillen, kan deze saus aangebracht worden op het vlees die u in de oven braadt. Gaat het om kleine stukjes vlees (stukjes filet, kippevleugels, etc) kan het vlees er zelfs gemarineerd in worden. Voor het vlees dat langere braadtijd heeft, bijvoorbeeld hele kip, wordt de saus pas tegen het einde van de braadtijd aangebracht, anders verbrandt hij. …  Lees verder »

Op en top Amerikaans barbecue recept, dat altijd smaakt ! …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Amerikaans

Heerlijk bij zomerse temperaturen of bij een buffet. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands

Wij (wederhelft en ik) hebben al lang niet meer iedere dag behoefte aan vlees of vis. Maar we kunnen echt niet op een lege maag slapen dus gaan we op zoek naar goede alternatieven. En dat hebben wij in dit recept gevonden! Het mooie aan dit recept is juist dat iedereen er iets aan kan toevoegen naar zijn/haar smaak! …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Italiaans

Twee hele knoflookbollen lijkt heel veel, maar als ze eenmaal geroosterd zijn wordt de smaak zoet en zacht. Voor een laag calorieën versie neem je Halvanaise en Magere yoghurt. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Engels

Dit héérlijke gerecht hebben wij gegeten bij de Vlaamsche Pot in Brugge. Omdat het kookboek "Mario`s Vlaamse Keuken" daar ook te koop was kon ik dat natuurlijk niet laten liggen. Nu kunnen we nog vaak genieten van dit en van vele andere heerlijke gerechten die ze daar op de kaart hebben staan. …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Belgisch

Klassieker. Vanaf de 16e eeuw speelde het geslacht Stroganoff een belangrijke rol in het Rusland van de tsaren. De Stroganoffs bezaten landgoederen, steden en fabrieken. Ook op militair terrein spraken ze een woordje mee. Op hun advies werd Siberie aan de tsaar onderworpen. Een van de graven Stroganoff leerde op een inspectiereis naar deze provincie een heerlijk vleesgerecht kennen. Terug aan het hof zette hij het de tsaar voor: "Boeuf Stroganoff" was geboren. In de loop der jaren is Boeuf Stroganoff ook buiten Rusland een geliefd gerecht geworden. Tot op de dag van vandaag staat het overal ter wereld op de kaart in restaurants en veel chef-koks hebben er hun variatie op bedacht. Hier het originele recept. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Russisch

Recepten met gember Rijstsoep met Gember en Kip Ingrediëten: 150 g witte rijst zout 3 eetlepels olie 6 teentjes knoflook, fijngesneden 1 korianderwortel* of 4 korianderstelen 1 stengel bleekselderij, in dunne reepjes 1-2 rode chilipepers, in dunne reepjes stukje gemberwortel van ca. 6 cm, in dunne reepjes 7 dl kippenbouillon (van tablet mag) 300 g kipfilet, in blokjes 1-2 eetlepels vissaus (nam pla) 1-2 eetlepels Japanse sojasaus (Kikkoman) 2-3 lente-uitjes, in dunne ringen Bereidingswijze: Rijst volgens aanwijzingen op het pak met zout gaar koken. Een eetlepel olie verhitten en de helft van de knoflook hierin lichtbruin bakken. Gebakken knoflook apart zetten. Rest van de knoflook met korianderwortel fijnwrijven in vijzel. Een eetlepel olie verhitten en koriandermengsel, bleekselderij, 1-2 chilipepers en gember hierin ca. 5 minuten bakken. Bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Kip erdoor roeren en soep op zacht vuur 10-15 minuten koken tot kip gaar is. Gekookte rijst erdoor roeren. Soep met vissaus en sojasaus op smaak brengen. Voor serveren soep garneren met gebakken knoflook, lente-ui en rest van rode pepers. * Korianderwortel wordt vaak verwerkt in Thaise gerechten. De smaak is anders dan die van het verse korianderblad. Bij goed gesorteerde toko`s is korianderwortel te koop. Kun je geen korianderwortel vinden, gebruik dan korianderstelen, zonder blaadjes. Indische babi ketjap Ingrediëten (voor 4 personen): 0.5 kilo varkenskarbonade met bot (speklappen zijn lekkerder, maar erg vet) 2 uien 4 tenen knoflook 0.5 theelepel peper 3 theelepels gemberpoeder (djahe) stukje verse gember (geschild, ongeveer een duim groot) 2 eetlepels azijn 10 eetlepels ketjap manis (zoet) olie water zout Bereidingswijze: Snij de varkenskarbonades of speklappen in niet al te kleine stukken en wrijf ze in met peper, gemberpoeder en een snufje zout. Laat dit een uurtje intrekken. Snipper de uien en knoflook heel fijn. Braad het vlees vervolgens in olie lichtbruin (indo`s gebruiken eigenlijk geen olijfolie, maar het kan best) en bak ook de uien en knoflook even mee. Voeg nu de ketjap, azijn, verse gember (in zijn geheel, anders kan je het later niet meer terugvinden) en een scheut water toe. Laat dit in elk geval twee uur heel zachtjes pruttelen. Het allerlekkerst wordt het als de babi een dag van tevoren klaarmaakt en gewoon een nacht van het vuur af laat staan. Het is de bedoeling dat er nog wel wat vocht overblijft, dus let op dat het niet te veel inkookt. Lekker met boontjes en kleefrijst. Kip met bleekselderij en gember in de wok: Ingrediëten (voor vier personen): 400 g kipfilet - zout - 1 theelepel kerriepoeder - 6 stengels bleekselderij - 1 blikje ananas - 2 eetlepels gember (geraspt) - 2 cl olijfolie (extra vierge) - 1 teentje knoflook - 2 takjes koriander of peterselie. De kipfilets in reepjes snijden en kruiden met zout en kerriepoeder. De ui fijnhakken en de schoongemaakte selderij in stukjes snijden. De olie verhitten in een wok (of in een diepe braadpan) en daarin de kip al roerend 5 minuten laten bakken. De geperste knoflook toevoegen met de geschilde en gesnipperde gember en nog een minuutje laten bakken. Vervolgens de ui en de selderij toevoegen en nog 4 minuten al roerend bakken. De ananasblokjes erdoor roeren en kort laten meebakken. Kruiden met peper en zout en bestrooien met gehakte koriander (of peterselie). Serveren met zilvervliesrijst. Roergebakken kalkoen met tofu Ingrediënten (voor vier personen): 500 g kalkoenfilet - 2 wortelen - 2 lente-uitjes - 150 g oesterzwammen - 100 g shiitake - 250 g broccoli - 1 eetlepel gember (geraspt) - 1 ei - 150 g tofu - 5 g suiker - 2.5 eetlepels ketjap (sojasaus) - 2 eetlepels saké - 2 cl arachideolie. De kalkoen en de schoongemaakte groenten in stukjes snijden. De gember schillen en raspen. De lente-uitjes en het groene loof fijnhakken. De olie in de wok verhitten en daarin de in reepjes gesneden kalkoen kort laten kleuren. De wortelen, paddestoelen en broccoli toevoegen en daarover de verkruimelde tofu verdelen. Al roerend laten bakken en op smaak brengen met geraspte gember, suiker, sojasaus en saké (of witte wijn). Vervolgens het losgeklopte ei erdoor roeren en afwerken met de lente-uitjes. Serveren met zilvervliesrijst. Roergebakken kip met groente Ingrediënten: 4 kipfilets 1 kleine winterwortel 1 prei 1 ui 1 gele paprika 1 kleine komkommer 150 g shii-take stukje gemberwortel 75 g taugé olie om te bakken chilipeper scheutje vissaus Bereidingswijze: Snijd de kipfilets in repen. Maak de groente schoon. Snijd de winterwortel in de lengte doormidden en dan schuin in plakjes. Maak de prei schoon en snijd eerst in stukken en dan in repen. Snijd de ui in vieren en de parten in stukjes. Snij de paprika in blokjes. Halveer de komkommer (schil erom laten), verwijder de zaadlijsten en snijd de komkommer schuin in stukken. Maak de paddestoelen en taugé schoon. Schil de gember en rasp boven een kommetje. Verhit een scheut olie in een wok. Bak hierin in porties de reepjes kip rondom bruin. Neem ze uit de pan en kruid met chilipeper en zout. Veeg de pan schoon met keukenpapier en voeg een beetje olie toe. Roerbak de ui 1 minuut en voeg dan de gember toe met de stukjes wortel. Roerbak opnieuw een minuut en voeg dan de prei en blokjes paprika toe. Voeg na 30 seconden de komkommer en shii-take toe en roerbak opnieuw kort. Voeg een scheutje water en de vissaus toe en leg een deksel op de pan. Stoof de groente beetgaar. Voeg de reepjes kip en taugé toe en roerbak alles kort tot de kip warm is en de taugé nog wel knapperig. Breng eventueel extra op smaak met een theelepel sambal. Kip met gember en citroen Ingrediënten: 8 kipkarbonades (of drumsticks) - 1 eetlepel tomatenketchup of chilisaus - 2 eetlepels vloeibare honing - 2 eetlepels ketjap manis - sap en rasp van een citroen - 2 geperste teentjes knoflook - 2 cm gemberwortel geschild en geraspt - 100 ml koude kippenbouillon Bereidingswijze: Leg de kip in een ovenschaal. Meng de overige ingrediënten door elkaar en giet het over de kip. Roer de kip even goed door, zodat de marinade goed is verdeeld. Dek af en zet minstens 2 uur in de koelkast. Bereiden: verwarm de oven voor op 180 graden. Roer de kip nog even door in de marinade en zet de ovenschaal in de oven. Bak de kip in ongeveer een uur gaar en bruin. Halverwege de baktijd keren. Lekker met rijst en boontjes of roerbakgroente. …  Lees verder »

Dit is een recept uit het boek `Le Creuset Stoofpotten` Onder de titel staat; `Traditioneel maar met een frisse munttoets` In het boek staat; `serveer met pasta met blaadjes basilicum` ik heb wel de pasta maar geen basilicum gebruikt. Het stond niet bij de ingrediënten en mijn plantje had ik net gebruikt voor pesto. De pasta stond trouwens ook niet bij de ingrediënten maar pasta heb ik altijd in huis. Ik heb geen kilo gehakt genomen maar 500 gram gemengd gehakt. Het recept is voor 5 personen en wij zijn met ons twee. De rest van de ingrediënten heb ik aangehouden omdat de saus mij heel lekker leek en inderdaad de smaak is super! Van de knoflook heb ik vier teentjes genomen. Bij het recept stond `zongedroogde tomaten` ik heb zongedroogde tomaten op olie genomen. Voor de geitenkaas heb ik zachte geitenkaas gebruikt. Een heerlijk recept wat ik beslist meer zal maken maar dan maak ik de balletjes wat kleiner dat `hapt` lekkerder weg. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Belgisch

Heel apart, gnocchi van doperwten. Dit recept is van Ronald Kunis, van restaurant `de Kas`in Amsterdam. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Italiaans

1 theelepel(s) aardappelzetmeel 0.5 theelepel(s) agar 1 gram bakpoeder 10 blaadjes basilicum 1 stuk(s) eiwit 2 blaadjes gelatine 1 theelepel(s) honing 1 stuk(s) loempiavel 20 gram mozzarellabol 150 mililiter sterke bouillon 1 theelepel(s) truffelolie …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Italiaans

Ik zie steeds vaker pompoen voorbij komen in recepten en dat begrijp ik heel goed! Het is lekker, gezond en veelzijdig. Deze soep heb ik gemaakt met als basis een recept uit de Allerhande van oktober 2012 maar uiteindelijk is het een soep geworden die helemaal is aangepast aan onze eigen smaak. Het is nu al een succes en komt dan ook regelmatig op tafel! …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Fusion

250 g schelpjes macaroni, gaar en in koud water afspoelen 1 vol t zout 25 ml olie 1 blik perziken, uitgelekt en in blokjes gesneden 75 ml stroop van perziken 1 grote ui, fijn 250 ml mayonaise 75 ml vruchten chutney 1 blik doperwten 1 e kerriepoeder 1+ 1/2 t geelwortel …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Afrikaans

Recept meegenomen uit Zuid-Afrika …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Afrikaans

Lekker met Bobotie …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Afrikaans

Kijk uit! Deze bijgerecht is echt verslavend hi hi..... …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Afrikaans

Heel makkelijk te maken en een uitstekend gerechtje voor gedurende de weekend. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Afrikaans

Lekker ovengerecht uit zuid-afrika …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Afrikaans

Geschikt voor veel mensen te maken. (deze recept bedien 10 personen) …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Afrikaans
Top