1. Home
 2. Community
 3. ArualB
 4. Kookboek Soepen
Kookboek "Soepen"

Een poosje geleden was ik bij mijn dochter en die had deze heerlijke soep gemaakt. Toen ik naar het recept vroeg moest ze eerlijkheidshalve bekennen dat ze het gemaakt had met een gemakspak van Jumbo. Niks mis mee en het resultaat was heerlijk maar ik maak toch liever gewoon helemaal zelf een pan soep die vaak eerst en vooral begint met een bouillon trekken  Bovendien weet je dan ook precies wat erin zit Ik heb de ingrediëntenlijst en de bereidingswijze van het pakket eens onder de loep genomen en daarin het een en ander aangepast, toegevoegd en veranderd.  Een beetje van Jumbo en een beetje van mezelf dus en met een knipoog naar het gemakspak …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Thais

Een goed gevulde groentesoep op Italiaanse wijze. Een gouden tip voor een goede Italiaanse bouillon is niet alleen de typische Italiaanse kruiden zoals; rozemarijn, salie, tijm en oregano maar nog belangrijker is het om er een korst van een stuk Parmezaans kaas in mee te laten trekken. Ik gooi die dus nooit meer weg, maar bewaar in een afsluitbaar zakje in de koelkast mijn korstresten van de stukken Parmezaan. Ik daar dan altijd uit kan putten als ik besluit om een pan Italiaanse (of andere Mediterrane) soep te maken. Dit is niet alleen "no-waste" maar je verrijkt je soep er enorm mee. …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Italiaans

Klaar voor een snel soepje op een doordeweekse dag? Deze courgette broccolisoep is heerlijk romig en vullend. Wil je graag iets extra's toevoegen? Garneer de courgette broccolisoep met uitgebakken spekjes of gerookte zalm.  …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Wereld

Courgette alleen heeft weinig smaak, maar door toevoeging van een teentje knoflook en een preitje onstaat er een heerlijke soep. De gebakken plakjes champignons maken het een feestelijk soepje. Lekker met een scheutje witte wijn en tot slot een beetje room. Hier kun je mee voor de dag komen. …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Italiaans

Iedereen kent natuurlijk Stracciatella ijs, maar minder bekend is de Italiaanse soep die ook stracciatella heet. De soep bestaat uit een krachtige kippenbouillon die ik heb getrokken van kippenpoten. Wil je een keer snel klaar zijn dan kun je ook bouillon van tabletten gebruiken. Ik heb voor de vulling van één ei gebruikt, maar in veel recepten van deze soep worden méér eieren gebruikt en dan ook meer kaas. Ik geef de voorkeur aan een luchtige vulling. Ik heb gebruikt gemaakt van een combinatie van diverse bestaande recepten van de stracciatella. …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Italiaans

Heerlijk zo'n soep met een Mediterraans accent. Wanneer de temperaturen weer omhoog gaan en het mooi weer is krijg je hier weer trek in.  Als je de paprika's in de oven roostert is de soep NOG lekkerder en doordat je het velletje verwijdert is de soep ook nog eens vriendelijker voor je maag. Als je het (te)veel werk vind om de velletjes van de paprika's af te pellen kun je eventueel ook paprika's uit een pot gebruiken. Maar mijn voorkeur gaat toch uit naar vers TIP: Je kunt de feta ook vervangen door geitenkaas. Als je de soep helemaal vegetarisch wilt maken gebruik dan groentebouillon in plaats van kippenbouillon. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Mediterraan

Sommige van mijn soepen maak ik juist altijd op dezelfde wijze zoals bijvoorbeeld mijn Traditionele-erwtensoep gewoonweg omdat het een authentiek familierecept is waar naar mijn mening niets aan veranderd mag worden  Echter mijn pompoensoepen zijn een heel ander verhaal. Die maak ik het liefst elke keer weer anders. En dat is niet omdat het recept me niet bevalt maar gewoonweg omdat je met pompoen zoveel mogelijkheden hebt waardoor je automatisch wat vaker gaat variëren. Deze keer kwam in een recept tegen van Café Sjiek uit Maastricht. Met een paar kleine aanpassingen zet ik het hier neer. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Regionaal

Dit pittige soepje heeft een Indonesische touch. Het is dan misschien niet echt authentiek want ik heb het zelf in elkaar geknutseld en ik ben natuurlijk dan ook geen Indo Maar lekker was het in ieder geval wel. Ik heb enkele takjes van mijn kerrieplant met de bouillon mee laten trekken. Geen nood als je dit niet hebt want er komt later toch nog genoeg kerrie aan te pas. Al met al een heerlijk kruidig en pittig soepje waar je het vanzelf warm van krijgt. Pas wel op met de hete peper want die is alleen maar om de bouillon mee te maken. Dus NIET opeten!!! …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Indonesisch

Kippensoep is altijd een heerlijke soep in tijden van verkoudheid en griep, die aan het einde van de winter vaak de kop op steken. Je kunt er dan ook maar beter een aantal bakjes van in de diepvries hebben, want je weet maar nooit. Mocht het zijn dat je door het Coronavirus gegrepen wordt en de deur niet meer uit mag/kan dan heb je in ieder geval iets om aan te pakken. Ik heb deze keer eens een Italiaanse draai aan mijn kippensoep gegeven. Behalve de 'gewone' kruiden zoals; foelie, tijm, kruidnagel, zwarte peper en laurier heb ik er dit keer nog wat extra Italiaanse kruiden aan toegevoegd zoals: salie, rozemarijn, oregano, marjolein en knoflook. Ook heb ik een korst Parmezaan mee laten trekken aan de bouillon. Dit doen ze wel vaker bij Italiaanse soepen. Door het ook nog eens af te werken met wat fijne Italiaanse pasta en natuurlijk basilicum krijgt de soep nog eens een extra Italiaans tintje. Enne Italiaans of niet het is in ieder geval een heerlijk soepje geworden, die met of (liever) zonder griepje heerlijk smaakt …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Italiaans

Deze gezonde en lekkere linzensoep zit boordevol groenten. De soep is vegetarisch want we willen niet meer elke dag vlees eten. Door de hoeveelheid groenten, pasta en kaas vult de soep goed en mis je het vlees niet. Wie toch graag vlees in de soep wilt doen: spekreepjes of gehaktballetjes zijn er lekker in. Ik heb bij deze soep gebruik gemaakt van een blikje linzen. Je kunt ook heel goed gedroogde linzen gebruiken. Linzen zijn heel snel gaar. (plm. 20 minuten) …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Italiaans

Verrassende verwarmende maaltijdsoep voor een koude dag …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Multi-cultureel

Deze groentesoep is licht gebonden doordat ik de bloemkool en broccoli samen in een apart pannetje gekookt en gepureerd heb. De soep is bij uitstek geschikt voor kinderen, ouderen en iedereen die wel een vitamineboost kan gebruiken. Vaak blijkt dat mensen in de praktijk niet de gewenste hoeveelheid groente per dag binnen krijgen. Deze soep is dan een welkome aanvulling op dat tekort want wie veel groente eet wordt minder snel ziek. TIP: Je kunt er natuurlijk ook allerlei andere groenten in verwerken Denk aan knolselderij, tomaten, erwtjes, asperges, zoete aardappel, pastinaak, paprika enz.  …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Nederlands

Dat flespompoen en zoete aardappel een hele goede combinatie is merkte ik al eerder in mijn Thaise-pompoensoep-met-zoete-aardappel Echter na mijn vakantie in Indonesië ben ik wat meer op de Indonesische toer gegaan, en heb ik deze soep met wat meer typische Indische kruiden gemaakt. Daardoor heeft deze soep, hoe kan het ook anders,  een Indisch karakter gekregen. Heerlijk want als ik de kruiden ruik doet me dat weer terugdenken aan dat mooie Indonesië Wist je dat pompoen een natuurlijke ontstekingsremmer is? Een reden temeer dus om zulke gezonde pompoen eens wat vaker op het menu te zetten. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Indonesisch

Deze stoere en stevige uiensoep is heel anders dan de meeste uiensoepen die ik ken. Zo zit er meestal wijn in de soep, in deze soep daarentegen zit juist bier. Nu ben ik persoonlijk niet zo'n liefhebber van bier (om te drinken) maar ik vind het prima om ermee te koken  Ik heb de proef op de som genomen en deze heerlijke soep, vol van smaak was het resultaat. De zoetige smaak van de uien wordt door de 'La Trappe dubbel' nog eens extra versterkt. Begrijp me niet verkeerd, het is zeker geen zoet gerecht, alleen een zoet tintje De kaas en het ei maken van de soep een volledige maaltijdsoep.  Als je dit 'teveel van het goede'  vindt kun je ei en/of kaas ook weglaten.    …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Regionaal

Italiaanse groentesoep …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Italiaans

Een zalig romig soepje. Ook heerlijk als je wat bloemkool over hebt. Past heel goed als vooraf bij een etentje. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Nederlands

Wat eet je als je een weekendje in Groningen bent? Groninger mosterdsoep natuurlijk! Zo heb ik daar eens een keer zo een heerlijk mosterdsoepje gehad zoals ik het nog niet eerder had gegeten. Ik vroeg aan de serveerster wat deze soep zoveel lekkerder maakte maar daarop kreeg ik geen bevredigend antwoord. Ze deed er een beetje geheimzinnig over. Geheim van de kok. Daar kon ik het mee doen. Aan het einde van de avond toen we de rekening hadden betaald en op het punt stonden om het pand te verlaten en het dus tijd was om gedag te zeggen kreeg ik van haar een vette knipoog en zei ze; vergeet de wijn niet. . . . . Ik keek naar mijn wijnglas wat toch echt tot op de laatste druppel leeg was, toen ze eraan toevoegde. . . . . in de soep …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Regionaal

Authentieke recepten zijn er eigenlijk niet om aan gesleuteld te worden, toch kan ik dat soms niet laten (shame on me). Tijdens een paar dagen fietsen hebben we het mooie stadje Doesburg aangedaan en daar hebben we een bezoek gebracht aan de plaatselijke mosterdfabriek annex museum waar nog steeds op ambachtelijke wijze boerenmosterd gemaakt wordt. Na een rondleiding en demonstratie waarbij de eigenaar op ludieke wijze zijn ambacht demonstreerde mochten we natuurlijk ook de mosterd proeven en toen we daarna in de winkel eindigden kon het natuurlijk ook niet anders dan dat ik met een aantal potten mosterd de deur weer uitging Het recept dat ik meekreeg is natuurlijk het authentieke recept, maar omdat ik thuis nog een bloemkooltje in de koelkast had liggen kwam ik op het idee om het recept naar mijn idee aan te passen. Ik heb het originele recept als leidraad gebruikt en zo is dit recept met een twist en hier en daar wat veranderingen dus ontstaan …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Regionaal

Deze groentesoep heb ik voor het eerst gemaakt tijdens de kookles op Bali (Jambangan Bali Cooking Class). Ik heb het recept meegekregen en dus kan ik er thuis ook nog lekker van genieten. De smaken kwamen goed overeen met dezelfde smaak zoals ik deze soep op Bali heb gemaakt. Het viel thuis ook bij iedereen in goede aarde dus ik zet het recept hier neer. De meeste ingrediënten zijn hier moeiteloos te verkrijgen en in de receptuur van de kookles, die je mee naar huis krijgt, staan vaak al alternatieven voor bepaalde ingrediënten die typisch Balinees of Indonesisch zijn en die elders vaak moeilijk te verkrijgen zijn.   N.B. Qua groenten wordt er natuurlijk ook op Bali gevarieerd met wat er zoal voorhanden is. De bloemkool en komkommer die ik hier gebruikt heb (ook tijdens de kookles) staan niet in het recept wat ik heb meegekregen. Zelf ben ik ook gewend om in mijn groentesoep te variëren met de groenten van het seizoen of naar gelang wat je in huis hebt.   …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Indonesisch
Top