1. Home
  2. Community
  3. ArualB
  4. Kookboek Diversen
Kookboek "Diversen"

De Vlier bloeit momenteel volop met mooie grote witte en lekker ruikende bloemen. In navolging op mijn Seringensiroop en Paardenbloemengelei-of-siroop wilde ik ook wel eens de geroemde vlierbloesem gebruiken om mee te hobby'en. Als de geur je soms bekend voorkomt dan kan dat kloppen want onder de naam "Elderflower"  wordt dit goedje vaak gebruikt in allerlei drankjes en sapjes en het geheim achter het succes van de volop geconsumeerde "Hugo" is simpelweg vlierbloesem Logisch dus dat het heel goed geschikt is om heerlijke (simpele) aperitiefjes en superdeluxe cocktails mee te maken. TIP 1: (simpel) 1 cm vlierbloesemsiroop in een champagneflute aangevuld met Prosecco, Cava of Champagne. TIP 2: (luxe) in een groot wijnglas; 1 deel vlierbloesemsiroop (30 ml), 1 deel bruiswater (30 ml), 4 delen Prosecco (120 ml), 1 schijfje limoen, enkele blaadjes munt en ijsblokjes. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Biologisch

De kruidenmixen van Project Gezond zijn geweldig. Het zijn kruidenmixen, die je ook in de winkel tegenkomt, maar dan helemaal puur en veelal met veel minder zout en dat is bij een goede kruidenmix met een bom aan smaak ook  helemaal niet nodig. Zoals bijvoorbeeld bij dit https://www.smulweb.nl/recepten/1471107/Pita-met-kip-paprika-ui-ijsbergsla-en-de-shoarmakruidenmix recept. Dus nu dan alle 6 op een rijtje en van het zout is steeds 1 eenheid minder gedaan.   …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Wereld

Toen ik een keer in de Algarve op vakantie was kreeg ik daar een keertje een bijzonder heerlijk smeerseltje voor op brood voorgeschoteld. (Meestal krijg je er van die lekkere sardientjes paté bij). Omdat ik in mijn kookboeken nergens zoiets kon vinden ben ik wat op internet rond gaan kijken en kwam ik op de site 'Saudades de Portugal' deze dipper tegen. Ik zag direct een aantal overeenkomsten; het was romig, het was vissig, en de koriander en olijven zouden het groene wat erin zat kunnen zijn   Ik heb het recept in eigen keuken gemaakt en aangepast want de hoeveelheden waren in cups aangegeven en daar werk ik nooit mee. Het resultaat deed me inderdaad heel erg denken aan het prutje dat ik op vakantie geproefd heb. Ik zet het hier neer om het niet te vergeten want ik ga het zeker nog wel vaker maken. TIP: Neem wel een goede en lekkere olijfolie want dit proef je terug in je smeersel   …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Portugees

Smaak uitstekend op kaas hamburgers of gebakken en geroosterd vlees. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Afrikaans

We waren aan het fietsen en Doesburg lag op onze route dus toen vond ik het wel heel erg verleidelijk om even in de Doesburgsche mosterd en azijnfabriek rond te kijken. En natuurlijk (hoe kan het ook anders) ging ik bepakt en bezakt weer verder Nee dit is geen sluikreclame en ik ben ook niet gesponsord. Ik heb deze heerlijke mosterd gewoon zelf gekocht maar ik was wel onder de indruk van de ambachtelijke wijze waarop dit tegenwoordig nog gemaakt wordt. Thuisgekomen en met voortaan een echte Keulse mosterdpot met ambachtelijke Doesburgsche mosterd op tafel bedacht ik dit waanzinnig simpele maar heerlijke recept voor mosterdboter. Eigenlijk is dit recept heel toevallig ontstaan omdat ik een maaltijdsalade op het menu had staan en ik wel eens wat anders wilde dan de gebruikelijke kruidenboter.  Het is in een paar seconden gemaakt, maar zorg wel dat de boter zacht is.  TIP: Ook lekker op gekookte sperzieboontjes, spruitjes, worteltjes aardappels Opperdoezer-ronde-met-mosterdboter enz. …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Nederlands

Het is "pruimentijd" en de boompjes hangen dit jaar weer vol pruimen. Met een grote hoeveelheid aan pruimen ben ik na de diverse soorten jam aan het experimenteren geslagen en dat resulteerde in deze heerlijke kruidige pruimenchutney. Niet alleen lekker bij een kaasplankje of paté. Ook heerlijk bij een gehaktbal of gehaktbrood en als oppepper in een stoofschotel of bij een rijstschotel. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Wereld

Tja, en zo begin je dan je ontbijt of lunch boterhammetje eens met groente in plaats van met kaas of het hammetje. Niks mis mee natuurlijk want dat is ook lekker, voedzaam en gezond. Morgenochtend besmeer ik 2 sneetjes knäckebrood met dit goedje , een lekker gekookt eitje erbij en een glas melk. Omdat de woensdagochtend een sportochtend is , ontbreekt het me dan aan de tijd om dit te maken, aldus vandaag  alvast bereid. https://www.projectgezond.nl/ Voorgeproefd natuurlijk dat wel. Ik heb iets te veel chilipoeder gebruikt, maar ik hou wel van pittig dus dat is geen probleem. Voorzichtig met de chilipoeder dus . Toevoegen kan, eruithalen niet. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Wereld

In Zuidoost Azië word in vele gerechten chili-olie gebruikt en word er veel medische waarde aan gehecht. Hier een makkelijk zelf te maken chili-olie die lang goed houdbaar is. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Chinees

Als ik Indonesisch kook, serveer ik altijd deze zoetzuur van komkommer er bij. Een fris onderdeel van de Indonesische rijsttafel. Bereid de zoetzuur kort voor het serveren, d.w.z. niet langer dan twee uur van te voren. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Indonesisch

Dit curieuze recept komt  niet van mezelf maar van een echte Italiaanse pastablog (The Pasta Project). Dit recept voor kaneelboter-gnocchi (spreek uit njokkie) dateert uit de Renaissance en is een traditioneel carnavalgerecht in Veneto.  Er zijn een aantal versies van dit recept in verschillende delen van de regio. Deze is het eenvoudigste. Op veel plaatsen voegen ze geraspte kaas toe, zoals Parmigiano Reggiano. Andere recepten bevatten dan weer rozijnen. Soms worden de gnocchi gemaakt van pompoen of zoete aardappel en soms wordt er ook een tomatensaus bij geserveerd. In Italië wordt het op traditionele wijze als voorgerecht geserveerd. Ik vind het persoonlijk meer een nagerecht zoals je in sommige restaurants wel eens met een pizza Nutella ziet. Ik heb het daarom ook bij de nagerechten ingedeeld. N.B.: Als je meer wilt weten achter het verhaal en de geschiedenis van dit recept dan kun je hierover meer lezen in het blog wat ik hierover geschreven heb carnaval-veneto-italie-met-traditionele-lekkernij   …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Italiaans

Een echte traktatie met als voordelen dat het niet kan mislukken en niet veel tijd vergt (ideaal dus) …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Tuscan Butter is roomboter met heerlijke ingrediënten om vis of vlees in te bereiden. Ook heerlijk op geroosterde ciabatta. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Italiaans

Piri piri staat in Portugese barretjes en restaurantjes bijna altijd naast het zout en de peper op tafel. Vaak tref je dan een flesje met saus of deze wat dikkere pasta aan, om je eigen gerecht mee op smaak te brengen. De droge kruiden (Piri-piri-kruidenmix) worden meestal gebruikt om het vlees mee te marineren en dan vervolgens te grillen.   TIP: Koop je rode pepers op de markt! …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Portugees

Voor een bewezen dienst kreeg ik van mijn Bulgaarse fitness instructrice een potje Lutenitsa. Een spread op basis van tomaat, paprika , aubergine en kruiden. "De Bulgaarse kinderen zijn hier dol op en is het favoriete broodbeleg".zei ze. Elke moeder heeft zo haar eigen versie en dit is de versie van de mama van Yana. Mijn kleindochter vond het ook heel lekker en wat ze zal verrast  zijn, als ze vanavond een potje mag meenemen. In de koelkast en geopend 1- 2  weken  houdbaar. Gesloten en in  gesteriliseerde potjes zelfs maanden. Dit is de snelle versie van het recept. Bulgaarse vrouwen maken het van verse Roma tomaten en roosteren zelf de paprika's en aubergines. Koken dit goedje in enorm grote ketels en wekken dit spul in. Ook heerlijk als dip voor een groentesnack. Beleg er je pizzabodem mee.! …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Bulgaars

Snel gemaakt sausje voor een pasta! Eenvoudig maar lekker. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Italiaans

Op onze laatste avond in Oostenrijk na een vermoeiende maar prachtige fietstocht trakteerden we ons op een maaltje in het restaurant van de camping. Alles heerlijk naar wens en de dressing was volgens manlief speciaal. Oké, dan vragen we dat recept  toch even! Het geheim zit in het bouillonpoeder ( De chef schreef "Suppe")  en ik heb het aldus vertaald. Nogmaals vragen vond ik wel wat genant. Ik kreeg al de juiste hoeveelheden en ingerediënten op een kladblaadje door de chef persoonlijk opgeschreven. …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Oostenrijks

Deze geitenkaasbonbons met cranberry's en noten zijn een heerlijk kersthapje of borrelhapje! Je maakt ze gemakkelijk van te voren en zijn te bewaren in de koelkast. Lust je geen cranberry's? Je kan cranberry's vervangen voor ander gedroogd fruit zoals dadels. Een snel en overheelijk hapje. …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Internationaal

Deze appel curd omschrijf ik het beste als fris zoet en een beetje kruidig.  Niet alleen lekker voor op een scone tijdens een high tea, ook heerlijk op een verse wafel, appeltaart of op een pannenkoek. Een leuke en lekkere variatie op de beter bekende Lemon curd. Dit heb ik gemaakt tijdens  een middagje hobbyen met een gedeelte van mijn appels van eigen oogst. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Engels

 Ik denk dat iedereen die van appeltaart houd, en dat zijn er velen, ook wel zullen smullen van deze appeltaartjam. Je kunt het ook appeltaart in een potje noemen. Ik maakte deze heerlijk jam met een gedeelte van de opbrengst van mijn eigen appelboom(pje). Ik weet eerlijk gezegd het appelsoort niet, wel weet ik dat het een friszure appel is die me doet denken aan de 'James Grieve' die wij vroeger bij de appelboer kochten. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands
Top