1. Home
  2. Community
  3. ArualB
  4. Kookboek Ovenschotel
Kookboek "Ovenschotel"

In één van mijn plakboeken kwam ik een recept tegen dat ik ooit van een collega had gekregen. Zij had dit recept van haar moeder en oma. Ik was dit recept vergeten en heb het nu - na heel lange tijd - weer eens gemaakt, maar nu als ovenschotel met aardappelplakjes. Dus een beetje aangepast. Het was weer erg lekker. Je kunt dit natuurlijk ook als bijgerecht met rijst eten. Zo at mijn collega detoemis van andijvie ook. Samen met een omeletje met sambal. Dus je kunt zelf kiezen wat je lekker vindt. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Aziatisch

Een collega van me vroeg me of ik een recept had van een ouderwetse jachtschotel met zilveruitjes. Dus dook ik in mijn recepten en alhoewel ik heel veel stoofpotten heb van rundvlees, varkensvlees, kip en wild, zat deze jachtschotel er niet tussen. Tijd dus om er eens een te maken. Ik kon me herinneren dat wij vroeger op onze bruiloft ook een jachtschotel hadden als tussengerecht maar die werd gemaakt met het bouillonvlees waar de soep van getrokken was, ook super lekker maar dat was hier nu niet de bedoeling. Ik heb nu deze jachtschotel gemaakt als stoofschotel  met runderriblappen. Het is een hoofdgerecht en erg lekker met aardappelpuree (eroverheen) en rode kool (of andere winterse groenten) voor erbij. …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Nederlands

Nederland ontmoet Israël in deze lekkere ovenschotel! Door het kruidige vlees en de gebakken uitjes is de schotel heerlijk van smaak. De popeye-hoeveelheid aan spinazie zorgt voor je dagelijkse dosis groente. Het geheel wordt afgetopt met een romige knoflook-aardappelpuree. Loopt het water je al in de mond?   Het shoarmavlees in dit recept kocht ik bij een Turkse slager bij mij in de buurt. Hij gebruikt zijn eigen kruidenmengsel. Weliswaar geheim, maar ò zo lekker! Je kunt de shoarma echter ook gewoon in de supermarkt kopen of natuurlijk zelf maken.  Smakelijk!   …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Wereld

Dit recept is een bekroonde ovenschotel (streekgerecht) en komt van oorsprong van Terschelling, maar is nu ook populair op Texel. Op beide eilanden worden onder toezicht van Staatsbosbeheer verse cranberries (veenbessen) gekweekt. Deze ovenschotel heeft, behalve kleur, alles. Zoet, zuur, zout en een bittertje en is vrij makkelijk binnen een uurtje te maken. Hij is zo populair dat enkele restaurants op beide eilanden deze specialiteit in de herfst en winter serveren. Niet onbelangrijk, maar dit schoteltje is ook nog eens heel gezond en super lekker. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Regionaal

Onze dochter kwam mee-eten en omdat ze dol is op grote garnalen wilde ik haar daarmee verrassen. Ik zocht en vond in een van mijn Griekse kookboekjes een recept wat ik als leidraad heb gebruikt om dit heerlijke gerecht mee te maken. Omdat het nogal een aangepaste versie is zet ik het hier neer om voor mezelf (en voor onze dochter) te bewaren. TIP: Lekker met brood (om te deppen) en een echte Griekse salade erbij zoals deze  De-echte-griekse-salade-basisrecept of deze Spinaziesalade-met-appel-feta-en-walnoten …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Grieks

Pastei tutup is een Indische ovenschotel  met Nederlandse ingrediënten. Aardappelen, worteltjes en doperwten en gehakt of kip. Het blijkt dat deze ovenschotel al generaties lang wordt doorgegeven binnen Indische families. Pastei tutup (betekent afgedekt) is een ovenschotel met een romige aardappelpuree. De vulling bestaat voornamelijk uit: en dat geldt voor mijn recept kruidige kipfilet, plakjes hardgekookte ei, worteltjes en doperwten. Op internet en in mijn Indonesische kookboeken vind je diverse recepten van Pastei Tutup. Ik heb er zelf "mijn eigen" ovenschotel van gemaakt door te variëren met kruiden en verse groenten te gebruiken. Van origine worden er doperwten en worteltjes uit pot of blik voor gebruikt. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Indonesisch

Als de bloemkool niet meer zo lekker is als in het voorjaar moet je er iets mee doen zoals in deze ovenschotel van bloemkoolroosjes met gehaktsaus. Een echte aanrader! …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Een lekkere visschotel die je je gasten gerust kunt voorschotelen. Gemakkelijk te maken en heel snel klaar. De zalm gaat onder vooraf te bakken de oven in. Lekker met stukjes paprika, pesto en een lekkere romige saus. Ik werd hierdoor geïnspireerd door een recept op solo.be.  …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Italiaans

Een snelle ovenschotel met romige zoete broccoli, romige mozzarella en hartige olijfjes! https://chivanne.nl/gnocchi-met-broccoli/ …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Pools

Heel vaak wordt een visschotel gemaakt met een roomsaus. Dit gerecht is echter gemaakt met een heerlijke zelfgemaakte en smakelijke tomatensaus. Bovendien is deze schotel ook nog eens low - carb. Aangezien ik nog 2  restjes over  had  van andere gerechten ( wat mais en wat champignons) heb ik die ook in deze schotel verwerkt. Bovendien was de halve bloemkool voor mij ook een "rest" van onderstaande soep. Dit recept kwam dus goed van pas. https://www.smulweb.nl/recepten/1481051/Omas-maaltijdgroentesoep-met-balletjes-en-mihoen Lekker met een sneetje volkoren brood om de heerlijke saus op te dippen . Maar... dan is het wel géén low-carb gerecht meer   …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Italiaans

Eenvoudige en erg lekkere macaroni ovenschotel. Ook goed vooraf te maken en later op te warmen. Ideaal voor als je eters krijgt! …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Grieks

2 middel grote courgettes, 2 preien, 3 eetl. slaolie, 250 gr. ontbijtspekblokjes, 250 gr. gehakt, 3 eetl. tomaten puree, 1 eetl. shoarmakruiden, 1 pot (3/4l) bruine bonen, 1 zakjes kerriesaus, 150 gr. geraspte komijnenkaas. …  Lees verder »

Prei die op moest, een restant gehakt in de koelkast. Wat doe je ermee? Lekker wokken met champignons en Indonesische kruiden + een lepel pindakaas. De aardappellaag is gewoon gestampt met een scheutje room (kun je ook melk voor gebruiken). Op de aardappellaag heb ik klontjes boter gelegd en geen kaas dit keer. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Internationaal

Erg makkelijk en lekker en bovendien ook nog eens super gezond. Dit zijn precies de ingrediënten die bij de gezonde Mediterraanse levensstijl behoren (Pioppi dieet). Het snijwerk is eigenlijk alles, voor de rest doet de oven het werk. Je kunt een beetje "spelen" met de groenten al naar gelang je in huis hebt. Ik heb om de kabeljauw in te pakken gebruik gemaakt van Serrano ham (of Parma ham) maar je zou ook Pancetta of ontbijtspek kunnen gebruiken. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Mediterraan

Het recept voor deze heerlijke vispie vond ik in een het kookboek "Mijn smaak. Ik eet zoals ik woon". Een uitgave van Ikea in 2009. Ik kwam het boek toevallig tegen toen ik mijn kookboekenkast aan het opruimen was. Er staan heerlijke recepten in. Onder andere deze lekkere vispie. Lekkere stukjes kabeljauw (of andere witvis) met garnalen in een roux, lekker gekruid onder een dakje van aardappelplakjes. Het recept van Ikea was voor 4 personen. Ik heb de hoeveelheden aangepast voor 2 personen en het recept ook wat aangepast aan eigen smaak. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Scandinavisch

Verrukkelijk!! Een TOP-recept. Voorgekookte groene asperges gerold in een plakje ham, kaas en daarna in lasagneblad. Overgoten met een saus van roomkaas, eieren en slagroom en gegratineerd met buffel-mozzarella. We hebben gesmuld!!!! Geen "slank" recept, maar dat hoeft toch ook niet altijd? …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Italiaans

Een basic ovenschoteltje, maar dan wel heerlijk anders door de combinatie van pittige sambal, kruidige gember en zoete rozijnen met een crunch van amandelschaafsel. En zo dan heb je opeens een hele interessante ovenschotel …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Wereld

Ik heb er altijd al van gehouden, de hartige, krokante, hap verpakt in bladerdeeg. Eigenlijk een beetje Engels, maar niks is er lekkerder op een koude, mistige dag als deze troosteloze novemberdag. We hadden prei zat en de kipfilet moest op en daar is deze uit ontstaan. Lekker in het weekend bij de openhaard met een glaasje heerlijke rode wijn. Als kind voeger heb ik dit soort gerechten altijd al een ware traktatie gevonden. Voorbereidingstijd ongeveer drie kwartier, baktijd nog eens een klein half uur, maar dan heb je ook wat. Dit is echt heel lekker, eet smakelijk en ik hoor het graag. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Internationaal
Top