1. Home
  2. Community
  3. ArualB
  4. Kookboek Ovenschotel
Kookboek "Ovenschotel"

Ik ben dol op de smaakjes van Caprese. Basilicum, Mozzarella en tomaat (de kleuren van de Tricolore). Gewoon simpel en lekker, weinig aan toe te voegen. Maar in de winter heb ik liever een warme ovenschotel dan een salade. Dus daar heb ik wat op gevonden Een snel en makkelijk gerecht dat echt iedereen kan maken. Even de tortellini koken en voor de rest doet de oven het werk. TIP: Je kunt eventueel nog een beetje groene pesto en/of geroosterde pijnboompitten toevoegen. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Italiaans

Een snelle, makkelijke visschotel met een zuidelijk tintje …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Portugees

Het Paasweer werkt niet echt mee en dan te bedenken, dat we enkele dagen geleden al een zomers voorproefje genoten hebben. Een ovenschotel is een uitkomst bij dit weer. Heerlijk en snel klaar  en  gewoon lekker genieten van een uitstekend DUO. Asperges en zalm. Het gouden koppel ! …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Europees

Binnen de traditie van het katholicisme in Spanje begint de zg. 'Cuaresma' na de periode van Carnaval en loopt 40 dagen door tot Goede Vrijdag. In die periode wordt dan geen vlees gegeten. Tegenwoordig wordt dat echter beperkt tot alleen Goede Vrijdag. Maar ondertussen bestaan er in Spanje daardoor vele visrecepten, die van oudsher in die periode werden gegeten, vooral met kabeljauw. Dit verhaaltje kwam ik tegen bij een kabeljauwrecept Bacalhua al horno. Verder gekeken op internet of er meer van dit soort recepten bestaan. Kwam ik een lekker recept tegen op You Tube. Kon ik niet verstaan maar aan de hand van de handelingen heb ik dit recept zelf bedacht.  Het was heerlijk !! …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Spaans

Lekkere lichte bloemkoolschotel, een heerlijk alternatef voor een dagje zonder vlees. Wie niet graag zonder vlees eet: reepjes ham of gebakken spekjes erdoor is ook lekker. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Vegetarisch

Heerlijke en toch makkelijke ovenschotel. Met verse Parmezaanse kaas, creme fraiche, eieren en kruiden!! …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands

De andijvie wordt gewokt met ui, knoflook, sambal en kerriepoeder. Om ervoor te zorgen dat de andijvie niet nat wordt in de ovenschaal heb ik er een eetlepel paneermeel door gemengd. Resultaat: een lekkere pittige andijvie met een laagje plakje hardgekookt ei en een laagje met aardappelplakjes met gesmolten kaas. Heerlijk ! Ik heb de aardappelplakjes zelf voorgekookt. Zo klaar (5 minuten !) en veel lekkerder dan de voorgekookte aardappelschijfjes uit het koelvak van de supermarkt. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Een ovenschotel samengesteld uit diverse andere recepten van witlof met gorgonzola. De combinatie van witlof, kipdijfilet, champignons en gorgonzola is erg lekker. Ik heb de witlof eerst gebakken. Gebakken witlof krijgt een andere smaak dan gekookte witlof. Maar ook met gekookte witlof kun je deze ovenschotel maken. Ik heb kruimige aardappelen gebruikt. De aardappelschijfjes gaan dan wel een beetje kapot onderin de ovenschaal, maar ze nemen ook goed wat vocht op van de gebakken witlof. Ik zou voor deze ovenschotel dan ook geen voorgekookte aardappelen uit het koelvak gebruiken. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Als de bomen hun blad gaan verliezen en het guur en winderig weer wordt dan is dit het zuurkool recept wat ik als eerste maak. Het is een heerlijk recept en ik heb in november 2010 de foto`s er eindelijk bijgezet want dat werd tijd. Toen heb ik er een behoorlijk pittig smakende versie van gemaakt! ( tussen haakjes wat ik toen gebruikt heb). …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands

In één van mijn plakboeken kwam ik een recept tegen dat ik ooit van een collega had gekregen. Zij had dit recept van haar moeder en oma. Ik was dit recept vergeten en heb het nu - na heel lange tijd - weer eens gemaakt, maar nu als ovenschotel met aardappelplakjes. Dus een beetje aangepast. Het was weer erg lekker. Je kunt dit natuurlijk ook als bijgerecht met rijst eten. Zo at mijn collega de zetoemis van andijvie ook samen met een omeletje met sambal. Dus je kunt zelf kiezen wat je lekker vindt. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Aziatisch

Een collega van me vroeg me of ik een recept had van een ouderwetse jachtschotel met zilveruitjes. Dus dook ik in mijn recepten en alhoewel ik heel veel stoofpotten heb van rundvlees, varkensvlees, kip en wild, zat deze jachtschotel er niet tussen. Tijd dus om er eens een te maken. Ik kon me herinneren dat wij vroeger op onze bruiloft ook een jachtschotel hadden als tussengerecht maar die werd gemaakt met het bouillonvlees waar de soep van getrokken was, ook super lekker maar dat was hier nu niet de bedoeling. Ik heb nu deze jachtschotel gemaakt als stoofschotel  met runderriblappen. Het is een hoofdgerecht en erg lekker met aardappelpuree (eroverheen) en rode kool (of andere winterse groenten) voor erbij. …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Nederlands

Nederland ontmoet Israël in deze lekkere ovenschotel! Door het kruidige vlees en de gebakken uitjes is de schotel heerlijk van smaak. De popeye-hoeveelheid aan spinazie zorgt voor je dagelijkse dosis groente. Het geheel wordt afgetopt met een romige knoflook-aardappelpuree. Loopt het water je al in de mond?   Het shoarmavlees in dit recept kocht ik bij een Turkse slager bij mij in de buurt. Hij gebruikt zijn eigen kruidenmengsel. Weliswaar geheim, maar ò zo lekker! Je kunt de shoarma echter ook gewoon in de supermarkt kopen of natuurlijk zelf maken.  Smakelijk!   …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Wereld

Dit recept is een bekroonde ovenschotel (streekgerecht) en komt van oorsprong van Terschelling, maar is nu ook populair op Texel. Op beide eilanden worden onder toezicht van Staatsbosbeheer verse cranberries (veenbessen) gekweekt. Deze ovenschotel heeft, behalve kleur, alles. Zoet, zuur, zout en een bittertje en is vrij makkelijk binnen een uurtje te maken. Hij is zo populair dat enkele restaurants op beide eilanden deze specialiteit in de herfst en winter serveren. Niet onbelangrijk, maar dit schoteltje is ook nog eens heel gezond en super lekker. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Regionaal

Onze dochter kwam mee-eten en omdat ze dol is op grote garnalen wilde ik haar daarmee verrassen. Ik zocht en vond in een van mijn Griekse kookboekjes een recept wat ik als leidraad heb gebruikt om dit heerlijke gerecht mee te maken. Omdat het nogal een aangepaste versie is zet ik het hier neer om voor mezelf (en voor onze dochter) te bewaren. TIP: Lekker met brood (om te deppen) en een echte Griekse salade erbij zoals deze  De-echte-griekse-salade-basisrecept of deze Spinaziesalade-met-appel-feta-en-walnoten …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Grieks

Pastei tutup is een Indische ovenschotel  met Nederlandse ingrediënten. Aardappelen, worteltjes en doperwten en gehakt of kip. Het blijkt dat deze ovenschotel al generaties lang wordt doorgegeven binnen Indische families. Pastei tutup (betekent afgedekt) is een ovenschotel met een romige aardappelpuree. De vulling bestaat voornamelijk uit: en dat geldt voor mijn recept kruidige kipfilet, plakjes hardgekookte ei, worteltjes en doperwten. Op internet en in mijn Indonesische kookboeken vind je diverse recepten van Pastei Tutup. Ik heb er zelf "mijn eigen" ovenschotel van gemaakt door te variëren met kruiden en verse groenten te gebruiken. Van origine worden er doperwten en worteltjes uit pot of blik voor gebruikt. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Indonesisch

Als de bloemkool niet meer zo lekker is als in het voorjaar moet je er iets mee doen zoals in deze ovenschotel van bloemkoolroosjes met gehaktsaus. Een echte aanrader! …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Een lekkere visschotel die je je gasten gerust kunt voorschotelen. Gemakkelijk te maken en heel snel klaar. De zalm gaat onder vooraf te bakken de oven in. Lekker met stukjes paprika, pesto en een lekkere romige saus. Ik werd hierdoor geïnspireerd door een recept op solo.be.  …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Italiaans
Top