1. Home
  2. Community
  3. ArualB
  4. Kookboek Ovenschotel
Kookboek "Ovenschotel"

2 middel grote courgettes, 2 preien, 3 eetl. slaolie, 250 gr. ontbijtspekblokjes, 250 gr. gehakt, 3 eetl. tomaten puree, 1 eetl. shoarmakruiden, 1 pot (3/4l) bruine bonen, 1 zakjes kerriesaus, 150 gr. geraspte komijnenkaas. …  Lees verder »

Prei die op moest, een restant gehakt in de koelkast. Wat doe je ermee? Lekker wokken met champignons en Indonesische kruiden + een lepel pindakaas. De aardappellaag is gewoon gestampt met een scheutje room (kun je ook melk voor gebruiken). Op de aardappellaag heb ik klontjes boter gelegd en geen kaas dit keer. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Internationaal

Erg makkelijk en lekker en bovendien ook nog eens super gezond. Dit zijn precies de ingrediënten die bij de gezonde Mediterraanse levensstijl behoren (Pioppi dieet). Het snijwerk is eigenlijk alles, voor de rest doet de oven het werk. Je kunt een beetje "spelen" met de groenten al naar gelang je in huis hebt. Ik heb om de kabeljauw in te pakken gebruik gemaakt van Serrano ham (of Parma ham) maar je zou ook Pancetta of ontbijtspek kunnen gebruiken. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Mediterraan

Het recept voor deze heerlijke vispie vond ik in een het kookboek "Mijn smaak. Ik eet zoals ik woon". Een uitgave van Ikea in 2009. Ik kwam het boek toevallig tegen toen ik mijn kookboekenkast aan het opruimen was. Er staan heerlijke recepten in. Onder andere deze lekkere vispie. Lekkere stukjes kabeljauw (of andere witvis) met garnalen in een roux, lekker gekruid onder een dakje van aardappelplakjes. Het recept van Ikea was voor 4 personen. Ik heb de hoeveelheden aangepast voor 2 personen en het recept ook wat aangepast aan eigen smaak. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Scandinavisch

Verrukkelijk!! Een TOP-recept. Voorgekookte groene asperges gerold in een plakje ham, kaas en daarna in lasagneblad. Overgoten met een saus van roomkaas, eieren en slagroom en gegratineerd met buffel-mozzarella. We hebben gesmuld!!!! Geen "slank" recept, maar dat hoeft toch ook niet altijd? …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Italiaans

Een basic ovenschoteltje, maar dan wel heerlijk anders door de combinatie van pittige sambal, kruidige gember en zoete rozijnen met een crunch van amandelschaafsel. En zo dan heb je opeens een hele interessante ovenschotel …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Wereld

Ik heb er altijd al van gehouden, de hartige, krokante, hap verpakt in bladerdeeg. Eigenlijk een beetje Engels, maar niks is er lekkerder op een koude, mistige dag als deze troosteloze novemberdag. We hadden prei zat en de kipfilet moest op en daar is deze uit ontstaan. Lekker in het weekend bij de openhaard met een glaasje heerlijke rode wijn. Als kind voeger heb ik dit soort gerechten altijd al een ware traktatie gevonden. Voorbereidingstijd ongeveer drie kwartier, baktijd nog eens een klein half uur, maar dan heb je ook wat. Dit is echt heel lekker, eet smakelijk en ik hoor het graag. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Internationaal

Deze vegetaische zuurkoolschotel viel wel heel erg bij onze gasten in de smaak. Door de gedroogde paddenstoelen krijgt de zuurkool extra veel smaak. Paddenstoelen zijn goede vleesvervangers. Ze bevatten veel eiwitten. Stamppot zuurkool met paddenstoelen, gegratineerd in de oven. Heerlijk. Het vlees mis je hierin niet. Een door mij geheel aangepast recept van internet. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Vegetarisch

Dit is een recept voor de traditionele fish pie met een twist. Fish pie is een brits gerecht en betekend letterlijk vistaart. Het gerecht is super romig en wordt origineel met aardappelpuree gemaakt. Ik geef er een twist aan door bloemkoolpuree te gebruiken. Erg lekker en net iets gezonder!  …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Engels

Dit gerecht is een typisch voorbeeld van creatief koken. Zoiets zou je tegen kunnen komen als je de rubriek "koelkast leegmaken" gebruikt. Ik heb gewoon gekeken welke ingrediënten bij elkaar passen en welke smaken matchen. Dit is een ovenschotel die helemaal bij deze tijd van het jaar past. Tip: Je kunt ook variëren door de aardappelschijfjes te vervangen door aardappelpuree. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands

Heerlijke vegetarisch stamppotje bestaande uit prei, gemengde paddenstoelen en kruidenroomkaas. Prei in huis en wilde er iets mee doen. Mijn man is niet dol op prei als groente, maar van deze ovenschotel kon hij geen genoeg krijgen. Ik dacht dat ik teveel gemaakt had voor ons tweeën, maar hij heeft alles opgegeten tot de laatste kruimel. Volgens hem: "SUPER". Ik vond het ook lekker hoor! …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Deze vegetarische ovenschotel met rodekool smaakt erg lekker door de gebakken uien en het frisse van de appelblokjes. Ook door de aardappelpuree zijn gebakken sjalotjes verwerkt. De heerlijke bovenlaag bestaat uit gehakte walnoten en panko (of paneermeel). …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Dit recept van Jamie Oliver komt uit het boek 'Bespaar met Jamie'. Ik heb het in het kader van 'meer groenten, minder vlees' een beetje aangepast. Omdat het recept voor 4 personen is heb ik maar 4 kippendijen gebruikt en ik heb er nog zoete aardappel en nog wat extra paprika (groen) aan toegevoegd. Een heerlijk recept als je niet veel tijd hebt om in de keuken te staan. Je doet de ingrediënten in een ovenschaal en de oven doet de rest van het werk. Je kunt er eventueel nog een frisse salade of wat brood bij serveren maar op zich is dit voldoende voor 4 personen. …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Internationaal

Een lekkere variatie op de standaard witlof met ham en kaas is deze witlof met appel en brie, afgemaakt met tijm en walnoten en een beetje honing (die was ik deze keer vergeten, volgende keer beter) Echter zonder de honing was het sowieso ook al voor herhaling vatbaar Dit gerecht maakte deel uit van ons kerstdiner 2019. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Bij de hertenbiefstuk die we afgelopen vrijdag aten wilde ik een aardappelgerecht dat tevoren kon worden voorbereid. Ik vind het niet leuk om lang in de keuken te staan als we gasten hebben. Ik heb al vaker gratin dauphinois gemaakt, maar alsje de schaal al eerder klaarmaakte  voordat het in de oven verkleurde de bovenste laag aardappels. Door de ardappels tevoren de koken in het roommengsel kun je de schaal al een dag tevoren voorbereiden en ongeveer een uur voordat het op tafelmoet komen in de oven zetten. Heerlijk toch voor je kerstdiner? Mijn recept is een combinatie van verschillende bestaande recepten. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Frans

De lekkerste recepten ontstaan vaak zomaar spontaan, of soms uit nood, zoals dit recept dus. Het is min of meer gewoon een combinatie van 2 al bestaande recepten. Hachee en stamppotten maak ik vaak voor meerdere dagen tegelijk omdat deze allebei heel goed in de magnetron opgewarmd kunnen worden. Maar toen mijn magnetron plotseling stuk bleek te zijn moest ik iets anders bedenken, want hachee opwarmen in een pannetje is nog niet zo'n probleem maar voor stamppot vond ik dit niet zo'n goed idee. Een bijkomend voordeel is dat je op deze manier niet eens 2 dagen achter elkaar hetzelfde gerecht hoeft te eten, en de smaken zijn er in ieder geval niet minder om. Mijn creatieve brein bedacht toen deze oplossing.  Ik herinnerde me namelijk dat ik ooit eens in een ver verleden in een restaurantje in Luxemburg een gegratineerd ovenschoteltje met boerenkool heb gegeten wat ik toen errug lekker vond Onderaan in de ovenschotel doe je dus de hachee en daarbovenop de stamppot, afgedekt met een laagje pittig geraspte oude kaas. Mocht je liever geen kaas gebruiken dan kun je er ook voor kiezen om als laatste een laagje paneermeel met enkele klontjes boter te gebruiken.  …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands

Heel apart en lekker! Gewoon is proberen! En laat het me weten wat je er van vindt!! …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands
Top