1. Home
  2. Community
  3. ArualB
  4. Kookboek Ovenschotel
Kookboek "Ovenschotel"

Dit gerecht is een typisch voorbeeld van creatief koken. Zoiets zou je tegen kunnen komen als je de rubriek "koelkast leegmaken" gebruikt. Ik heb gewoon gekeken welke ingrediënten bij elkaar passen en welke smaken matchen. Dit is een ovenschotel die helemaal bij deze tijd van het jaar past. Tip: Je kunt ook variëren door de aardappelschijfjes te vervangen door aardappelpuree. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands

Heerlijke vegetarisch stamppotje bestaande uit prei, gemengde paddenstoelen en kruidenroomkaas. Prei in huis en wilde er iets mee doen. Mijn man is niet dol op prei als groente, maar van deze ovenschotel kon hij geen genoeg krijgen. Ik dacht dat ik teveel gemaakt had voor ons tweeën, maar hij heeft alles opgegeten tot de laatste kruimel. Volgens hem: "SUPER". Ik vond het ook lekker hoor! …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Deze vegetarische ovenschotel met rodekool smaakt erg lekker door de gebakken uien en het frisse van de appelblokjes. Ook door de aardappelpuree zijn gebakken sjalotjes verwerkt. De heerlijke bovenlaag bestaat uit gehakte walnoten en panko (of paneermeel). …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Dit recept van Jamie Oliver komt uit het boek 'Bespaar met Jamie'. Ik heb het in het kader van 'meer groenten, minder vlees' een beetje aangepast. Omdat het recept voor 4 personen is heb ik maar 4 kippendijen gebruikt en ik heb er nog zoete aardappel en nog wat extra paprika (groen) aan toegevoegd. Een heerlijk recept als je niet veel tijd hebt om in de keuken te staan. Je doet de ingrediënten in een ovenschaal en de oven doet de rest van het werk. Je kunt er eventueel nog een frisse salade of wat brood bij serveren maar op zich is dit voldoende voor 4 personen. …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Internationaal

Een lekkere variatie op de standaard witlof met ham en kaas is deze witlof met appel en brie, afgemaakt met tijm en walnoten en een beetje honing (die was ik deze keer vergeten, volgende keer beter) Echter zonder de honing was het sowieso ook al voor herhaling vatbaar Dit gerecht maakte deel uit van ons kerstdiner 2019. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Bij de hertenbiefstuk die we afgelopen vrijdag aten wilde ik een aardappelgerecht dat tevoren kon worden voorbereid. Ik vind het niet leuk om lang in de keuken te staan als we gasten hebben. Ik heb al vaker gratin dauphinois gemaakt, maar alsje de schaal al eerder klaarmaakte  voordat het in de oven verkleurde de bovenste laag aardappels. Door de ardappels tevoren de koken in het roommengsel kun je de schaal al een dag tevoren voorbereiden en ongeveer een uur voordat het op tafelmoet komen in de oven zetten. Heerlijk toch voor je kerstdiner? Mijn recept is een combinatie van verschillende bestaande recepten. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Frans

De lekkerste recepten ontstaan vaak zomaar spontaan, of soms uit nood, zoals dit recept dus. Het is min of meer gewoon een combinatie van 2 al bestaande recepten. Hachee en stamppotten maak ik vaak voor meerdere dagen tegelijk omdat deze allebei heel goed in de magnetron opgewarmd kunnen worden. Maar toen mijn magnetron plotseling stuk bleek te zijn moest ik iets anders bedenken, want hachee opwarmen in een pannetje is nog niet zo'n probleem maar voor stamppot vond ik dit niet zo'n goed idee. Een bijkomend voordeel is dat je op deze manier niet eens 2 dagen achter elkaar hetzelfde gerecht hoeft te eten, en de smaken zijn er in ieder geval niet minder om. Mijn creatieve brein bedacht toen deze oplossing.  Ik herinnerde me namelijk dat ik ooit eens in een ver verleden in een restaurantje in Luxemburg een gegratineerd ovenschoteltje met boerenkool heb gegeten wat ik toen errug lekker vond Onderaan in de ovenschotel doe je dus de hachee en daarbovenop de stamppot, afgedekt met een laagje pittig geraspte oude kaas. Mocht je liever geen kaas gebruiken dan kun je er ook voor kiezen om als laatste een laagje paneermeel met enkele klontjes boter te gebruiken.  …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands

Heel apart en lekker! Gewoon is proberen! En laat het me weten wat je er van vindt!! …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands

Voor mijn nichtje en haar vriend maakte ik deze Mexicaanse ovenschotel zonder bonen. Eerder hadden we bij vrienden een Maxicaanse ovenschotel gegeten met tortillachips met een dergelijke vulling, die wel heel erg in de smaak viel. Ook in deze wraps was het heel erg lekker. Een succesje dus. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Mexicaans

Lekker makkelijke doordeweekse ovenschotel. Smaakt goed met pasta. …  Lees verder »

Witte kool maar dan anders!! …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Volop aspergetijd maar omdat het nog steeds een beetje frisjes (zeg maar gerust koud) blijft, heb ik geen zin in salades maar meer trek in iets warms. En om toch maar weer eens iets anders te maken dan de gewone klassieke asperges en omdat mijn man wel weer eens een keertje "aardappels" wilde eten heb ik deze ovenschotel gemaakt. Voor de bodem heb ik aardappelpuree gebruikt Hij is een beetje afgeleid van onze topper des huizes Aspergetaart-met-het-witte-goud TIP: Lekker met Rabarber-traditioneel-basisrecept …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Regionaal

Een aardappelgratin voor bij gebraad vlees zonder jus of ook heerlijk bij BBQ gerechten. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Afrikaans

Zelf bedacht,en een beetje met verschillende specerijen uit geprobeerd. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands

Gewoon proberen !! Het is super lekker !! …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Internationaal

2 uien 2 prei 40gr. boter tijm,zout en cayennepeper 250gr. gehakt 1 pot bruine bonen 2 plakken ham (heel klein snijden) 1 ei 100gr. geraspte oude kaas …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Frans

Echte winterkost, dit stevige gerecht met zuurkool, spek, casselerrib en worstjes. Het is een traditioneel recept en zoals meestal het geval is bij traditionele recepten bestaat er niet één vast recept van maar heeft elke familie wel zijn eigen recept. Ik heb meerdere authentieke recepten bekeken en doorgenomen en zo is mijn versie ontstaan. Franse cuisine maar dan wel met een Duits tintje zoals de meeste dingen uit de Elzas. Gebruik hier  het liefst een Riesling (of een andere Elzas wijn) voor want Choucroute wordt altijd in Elzas wijn gekookt. Tegenwoordig wordt het ook vaak in een pan op het vuur gestoofd maar ik heb het in de oven gemaakt want van oudsher werd het in de oven (van de lokale bakker) gemaakt. Serveer er 'zoals het hoort' gekookte aardappelen en mosterd bij, liefst meerdere soorten. Ik heb tegelijk met de worstjes ook nog wat appelschijfjes gebakken om het tamelijk 'zware' gerecht toch een beetje een fris tintje te geven …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Frans
Top