1. Home
  2. professoroud
  3. Artikelen van professoroud

Artikelen van professoroud

In Nederland wordt in de week van 20 tot en met 27 september de derde editie van De Week van de Smaak gehouden. Amsterdam is, na Zwolle in 2008, Hoofdstad van de Smaak 2009. Het is een nationaal evenement met honderden grote en kleine lokale activiteiten waarin "smaak" centraal staat en waarin ambachtelijke streekproducten, seizoensproducten en biologische voeding de hoofdrol spelen. Amsterdam, "stad van 1001 smaken" organiseert veel activiteiten. Er is een aparte website voor geopend www.amsterdamstadvan1001smaken.nl . Maar door het hele land worden activiteiten georganiseerd. Zie verder www.weekvandesmaak.nl  …  Lees verder »

Het Hollands Kaasmuseum is gevestigd in het hartje van de kaasstad Alkmaar in het monumentale Waaggebouw. Aan het Waagplein, midden in het centrum van Alkmaar staat het historische Waaggebouw, daterend uit 1390 en oorspronkelijk als Heilige Geesthuis gebouwd. In 1576 kreeg het pand een functie als Waaggebouw. Nog steeds wordt tijdens het kaasmarktseizoen, lopend van medio april tot september, een deel van het gebouw gebruikt voor het wegen van kazen. Dan komt het kaasdragersgilde in actie, die in het gebouw een eigen, niet toegankelijke `kamer` hebben. Het Hollands Kaasmuseum is gevestigd op de eerste en tweede etage. Via de trap of de lift bereikt u het kaasmuseum. Het gehele museum is toegankelijk voor rolstoelen. Openingstijden 2009: 30 maart - 31 oktober:  …  Lees verder »

Tijdens de Week van de Smaak in België www.weekvandesmaak.be wordt een nieuwe trend geintroduceerd. HOPAS …  Lees verder »

Danny Schoevaerts, witloofboer, Kampenhout `Niets is mooier dan een perfecte witloofkrop` Het is koud en de grond is licht bevroren. Als een vader die zijn kinderen te slapen legt, zo legt boer Danny Schoevaerts (48) uit Kampenhout de witloofwortels naast elkaar in een bed onder de grond. In de schuur maakt hij met zijn blote hand wat grond los van een van de bedden waaronder het witloof groeit. Helder wit steekt het zijn kop op. "Dit is het echte grondwitloof, een delicatesse die je bijna nergens meer vindt." Door Rick de Leeuw  …  Lees verder »

In Kampenhout (even ten zuidoosten van Mechelen) is het Witloofmuseum gevestigd. Ik heb het zelf nog niet kunnen bezoeken, maar ik vond het toch aardig om er melding van te maken op de webgroep WITLOF  …  Lees verder »

Heb je zin in een uitje? Koop dan eens zaad van de Kelsae ui! Lukt het je een aardige ui te kweken dan kan je meedoen met de Kelsae-ui verkiezingen. …  Lees verder »

Op 28 en 29 mei vindt het culinaire culturele evenement ProefMei plaats. Een belangrijk deel van dit evenement vindt plaats in de binnenstad van Bergen op Zoom. Tegen het decor van de middeleeuwse binnenstad van deze oude markiezenstad kunnen bezoekers genieten van de streekgerechten: asperges, aardbeien en ansjovis. De culinaire kant wordt ondersteund door een rijk gevuld cultureel programma. Als enige in Nederland hebben de asperges hier, onder de noemer Brabantse Wal Asperge, het predicaat erkend streekproduct. Traditiegetrouw krijgt Hare Majesteit de Koningin bij het begin van het nieuwe aspergeseizoen door de burgemeester van Bergen op Zoom een kistje Brabantse Wal asperges aangeboden. ProefMei is een echte aanrader. …  Lees verder »

Een heerlijk culinair weekend met een museaal en historisch tintje? Dat lijkt in Hasselt te doen op 16 en 17 oktober 2009. De twintigste editie van de Hasseltse jeneverfeesten. …  Lees verder »

Hou je van fietsen én van lekkere aardappels dan is dit iets voor jou. Het Pieperpad is een initiatief van Greenpeace, in samenwerking met Biologica. Beide organisaties maken zich sterk voor het behoud van biodiversiteit en eerlijk eten. In samenwerking met de ANWB is een kleurrijk gidsje gemaakt: Lekker Fietsen - 1000 km Piepers. Het Louis Bolk Instituut heeft bij drie deelnemende biologische boerendemonstratievelden met 15 bijzondere aardappelrassen aangelegd om de variatie in aardappelen te laten zien.  …  Lees verder »

Zin in een exclusieve, exorbitante vakantie in Schotland? Wel 3 jaar vooruit reserveren! Bestel dan de gids via www.landmarktrust.co.uk voor 20 euro. De achterliggende gedachtevan de Landmark Trust is goed. Historische gebouwen behouden door ze te exploiteren, maar wie kan of wil dit betalen? LOGEREN IN EEN ANANASHUIS Ananas Een van de meest uitzinnige gebouwen die door de Landmark Trust werden gered, is de wereldberoemde Pineapple in Schotland, niet ver van Edinburgh. De koepel van dit statige zomerhuis heeft de vorm van een ananas. De stenen vrucht geldt als de folly bij uitstek; een vooraanstaand lid van de familie van excentrieke, schijnbaar zinloze bouwwerken. Voor een dwaas bouwsel heeft de Pineapple een nuttige functie. De trust richtte in de koepel een elegante zitkamer in, die uitzicht biedt op het omringende landgoed. De ananas en de onderliggende kamers zijn niet intern met elkaar verbonden. Wie van de slaapkamer naar de keuken of de koepel wil, gaat buitenom. Niet altijd aangenaam met het wisselvallige weer in Schotland. Een verblijf in de Pineapple is zeer aan te bevelen met kinderen. Wonen in fruit is weer helemaal actueel sinds tekenfilmheld Spongebob Squarepants zijn intrek nam in een woning van vergelijkbare model. …  Lees verder »

Vandaag een - voor mij - nieuwe kaas ontdekt. Oude Haagsche. HEERLIJK!! Een Haagse kaasboer bedacht dat er naast Edammer, Goudse, Oud Amsterdam zeker ook een Haagse kaas moest komen. Hij heeft er hard aan gewerkt en sinds november 2008 is zijn Oude Haagse te koop. Helaas nog niet op erg veel adressen te verkrijgen. Ik proefde en kocht hem op de braderie in Mierlo Hout.  …  Lees verder »

In de Woerdense feestweek wordt op woensdag 27 augustus 2009 voor de 124ste keer de historische kaasmarkt gehouden Een leuke dag uit! Tientallen partijen kaas worden verhandeld via het loven en bieden (handjeklap) van eigenaar. Volgens traditie worden er vier partijen aangevoerd op antieke kaasbrikken, met op de wagen boeren, boerinnen en boerenkindertjes in historische Rijnlandse klederdracht van rond het jaar 1900. Ambachtelijke demonstraties van het kaasmaken en andere oud Hollandse ambachten, een mini-kinderboerderij en marktkramen met smakelijke streekproducten. Natuurlijk gaan kaasmeisjes rond met blokjes boerenkaas.  …  Lees verder »

Wil je tafel eens anders versieren dan met bloemen? Hier een budget vriendelijk idee met witlof en het resultaat mag er zijn. Dit is een winters arrangement, maar omdat witlof het hele jaar door verkrijgbaar is en vaak zeer voordelig, kan je dit natuurlijk ook aanpassen aan de zomer met andere "ingrediënten". …  Lees verder »

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten openen begin juni een nieuw René Magritte museum in het centrum van Brussel.  …  Lees verder »

De ananasplant komt van oorsprong uit Paraquay. De Portugese ontdekkingsreizigers namen de naam over van de Indiaanse naam Nana Meant, kostelijke vrucht. Ze zorgen er ook voor dat de vrucht over andere wereld werd verspreid. Bij Loenen aan de Vecht woonde een dame die onder de bekoring kwam van de verhalen over de vreemde vrucht met zijn indianennaam: nana meant wat zoveel als `kostelijke vrucht` betekent. Tijdens Columbus` tweede reis (1493-1496) had een bemanningslid de ananas al beschreven: `Er waren planten die op artisjokken leken, maar dan vier keer zo groot en waarop vruchten kwamen, als denappels maar twee keer zo groot. Deze vruchten smaken zeer lekker en laten zich, als een raap, snijden met een mes.` De dame bemachtigde wat zaad van deze vreemde vrucht en ze zou niet rusten voor ze als eerste in ons land er in slaagde een ananas te kweken. Ze heette Agnes Block en was als negentienjarig weeskind in 1649 te Amsterdam getrouwd met de vermogende zijdehandelaar Hans de Wolff, een neef van Vondel. Op haar veertigste jaar werd Agnes weduwe. Met het geld dat ze van haar man erfde kon ze haar grootste droom verwezenlijken: ze kocht op een veiling in Loenen een buitenplaats met een stuk grond aan de Vecht om er tuinen en kweekvijvers aan te leggen. Aan die vijvers dankte haar huis zijn naam: De Vijverhof. Agnes trok zich volledig terug in haar groene paradijs en spoedig was de spraakmakende Vijverhof het doel van Amsterdamse en Utrechtse patriciërs, die met de trekschuit over de Vecht naar haar toe voeren. Ze stonden verbaasd over Agnes bloemperken, lindelanen en hagen die ze in een paar jaar tijd had opgekweekt. De grootste schatten bevonden zich in haar kassen. Daar bloeiden vreemde tropische gewassen met mysterieuze vormen en geuren.  …  Lees verder »

Geinspireerd door het artikel van Petra over pasen in Duitsland, heb ik me verdiept in de paasgebruiken in Zweden. Ook hier veel eieren, maar ook hele andere gebruiken en gerechten. Veel lees- en eetplezier. zie ook http://www.smulweb.nl/1389654/koken/recept/Janssons-frestelse …  Lees verder »

Ananas of salie? De Ananassalie (Salvia rutilans) heeft iets aparts, want moet je nu eerst aan ananas of aan salie denken? Wat hebben die twee met elkaar gemeen? Wel, denk maar eerst aan salie, en dan heb ik het niet over de gewone Salvia officinalis L. Die spant de kroon op gebied van medicinale kracht. Als je over de blaadjes wrijft, komt er een heerlijke ananasgeur vrij. De plant bloeit laat in de herfst, als alles er zo`n beetje mee ophoudt, met knalrode bloemen. Zet deze plant in je eigen tuin, kan ook in pot, want `s winters moet hij naar binnen. Deze plant is niet winterhard. Je moet hem dus binnenhalen op een koele maar vorstvrije plaats. Dat is niet zo erg, want op die manier geniet je er de hele winter lang van. Mijn plant staat op een beschutte plek in de tuin. Ik leg er nog wat gehakte kruiden van de plant zelf over en dat is voldoende. De plant overleeft de vriezeman met bravoure. Zeker als je de plant afdekt met wat kruidenstooisel, komt hij elk jaar terug. Voorzie voldoende plaats in je tuin. Als deze plant het naar zijn zin heeft, kan hij 1 meter hoog en breed worden. Enkele feiten: - Ananassalie houdt van halfschaduw. - Hij houdt van vruchtbare zand- of leembodem. - Ook in een grote pot doet deze plant het goed. - Je krijgt mooie planten door een takje met enkele blaadjes eraan in een stekgrond te planten. - Je kunt ook takjes afsnijden en in een potje met water laten wortelen. Die wortels groeien snel, daarna kunnen de plantjes in de volle grond. - Wil je een bossige, gevulde plant? Knip dan de uiteinden van jonge takjes enkele keren in het voorjaar af.  …  Lees verder »

Omdat ik het leuk vind om wat te weten te komen over hoe bepaalde feesten elders gevierd worden, heb ik me verdiept in de kerstgebruiken in Hongarije (zoals ik dat met pasen heb gedaan met Zweden zie "Glad påsk"). Het begin van een serie? Hongarije kent ook een kerstboom, maar iets anders versierd en pas op kerstavond opgetuigd. Maar.... er zijn ook hele andere gebruiken en gerechten. Veel lees- en eetplezier Kellemes Karácsonyi ünnepeket kívánok Prettige kerstdagen …  Lees verder »

Ga naar een park, bos of veld in de buurt met een lekker gevulde picknickmand. Het heeft wel wat voorbereiding nodig. Maar je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt natuurlijk. Wat heb je nodig: Een mand, een koelbox en een kleed om op te zitten. Borden, bestek, glazen, servetten, vliegenkapjes, anti muggenmiddel en een zak voor het afval. Eventueel een parasol. Ook handig als je met de auto bent: vervoer het picknick eten en drinken in (klap)kratten of dozen. Op de picknickplek keer je de krat(ten) om, je gooit er een leuk kleedje over en klaar is je buffettafel. Naai vier lussen aan de hoeken van je picknickkleed zodat je met vier haringen het kleed kan vastzetten. Bij wind scheelt het dat je niet steeds de hoeken moet recht leggen en het kleed blijft mooi liggen. …  Lees verder »

Voordat wij onze witlof bij de groenteboer kunnen kopen heeft de groente al een lange reis afgelegd. Wil je proberen om zelf eens witlof te kweken? Hier de gebruiksaanwijzing.  …  Lees verder »

Top