Een Aziatische en overwegend Indonesische feestmaaltijd met verschillende hoofdgerechten, bijgerechten, salade, sambals en atjars. Meer dan 50 recepten uit eigen keuken. … Lees verder »
Een Aziatische en overwegend Indonesische feestmaaltijd met verschillende hoofdgerechten, bijgerechten, salade, sambals en atjars. Meer dan 50 recepten uit eigen keuken. … Lees verder »
De lekkerste Indonesische gerechten maak je zelf Rijst is het hoofdbestanddeel van de Indonesische keuken. De samenstelling van de maaltijd `s middags en `s avonds lijkt wel iets op onze warme maaltijd. Rijst in plaats van aardappelen, vergezeld van een groente- en vleesgerecht. De maaltijden zijn echter wel gevarieerder door de vele kruiden die erbij worden gebruikt. Zelfs `s morgens wordt meestal warm gegeten; de restjes rijst, groente en vlees van de vorige dag worden opgebakken (de ons bekende nasi goreng). De meeste gerechten hebben als basis een mengsel van kruiden, fijngewreven uien, knoflook en sambal. Ze worden samen fijngewreven in een stenen vijzel met stamper. Dit zogenaamde oeleken vormt het begin van bijna ieder Indonesisch gerecht. Het kruidenmengsel wordt gebakken in olie, samen met het hoofdbestanddeel van vis, vlees, groente en dergelijke en tenslotte gestoofd met wat vocht. Dit vocht is in vele gevallen kokosmelk (santen). Een uitgebreide rijsttafel wordt alleen gemaakt bij feestelijke gelegenheden. Praktische wenken voor de Indonesische keuken Als u voor meerdere gerechten moet "oeleken", bespaart het veel tijd als u eerst alle uien fijnmaakt met een staafmixer of een grove vleesmolen. Wrijf daarna voor ieder gerecht apart de fijngehakte uien, uitgeknepen knoflook, sambal en kruiden in de vijzel tot een gelijkmatig mengsel. Schaf alleen die kruiden aan, die u op dat moment nodig heeft. Gebruik evt de potjes van Conimex; daar staat duidelijk de Indonesische en Nederlandse benaming op aangegeven en zij zijn goed afsluitbaar. Als u b.v. 4 gerechtjes gaat maken, tref dan eerst alle voorbereidingen, zoals "oeleken", groenten en vlees snijden. Werk daarna alle gerechten achter elkaar af. Maak houdbare gerechten, zoals kroepoek, zoetzuren en gebakken pinda`s van te voren in grote porties klaar. Bewaar ze op een koele plaats in met kokend water schoongemaakte potten met goed afsluitbare deksels. Dek de tafel met diepe, verwarmde borden … Lees verder »