1. Home
  2. culinoom
  3. Favoriete artikelen van culinoom

Favoriete artikelen van culinoom

Een poosje geleden kreeg ik het verzoek van de redactie van Smulweb of ik bereid was een box van HelloFresh te testen. Welnu als Fleur dat vraagt dan zeg ik geen nee tegen haar dus heb meegedaan. In beginsel had ik nog geen idee wat het was. Nu wel en het was verrassend. Wat het is en hoe het ons beviel kun je hieronder lezen. …  Lees verder »

Ik liep er al een hele tijd mee in gedachten, maar heb het toch gedaan. Of je er nu 4 of 5 beheert maakt ook niet meer uit. Echter deze nieuwe kookgroep op Smulweb is wel heel erg leuk! Hij heet “De Stoverij“.   …  Lees verder »

December is de gezelligste maand van het jaar wordt er wel gezegd. Dat klopt ook wel want Sinterklaas is alweer weg en nu staan kerst en oud en nieuw voor de deur. Brievenbussen puilen uit van de bergen folders die de supers verspreiden waar ze gretig hun assortimenten ‘kant en klaar’ aanprijzen voor een hoop geld. Albert Heijn hoopt te scoren met Jamie Oliver en de Lidl kok dit jaar heet ‘Ramon Beuk’. Ik vind het wel leuk bedacht. Feit is wel dat de jaaromzet van de supers met name deze maand wordt gemaakt omdat mensen dan genegen zijn veel meer geld aan eten en drinken uit te geven dan normaal. Er hebben op Smulweb al genoeg artikelen gestaan van de ‘vaste artikelenschrijvers’ vol met menusuggesties, baksels, drankjes en andere zaken. Ik sla die maar over en heb dus gekozen voor buffet en de hapjes ! Hieronder in dit artikel vind je een enorme selectie aan heerlijke hapjes, warm, koud, vlees, vis, complete schotels, salades, kaas, tapa’s en verpakte hapjes in bladerdeeg van eenvoudig en lekker tot luxe. Put er inspiratie uit voor de laatste week van het jaar en geniet er van met je familie en vrienden. Allemaal een fijne kerst en jaarwisseling gewenst en laat de feestdagen maar komen met al dat lekkers! …  Lees verder »

Een kleine selectie van de recepten uit onze restauranttijd. Zie mijn artikel Panade en Gulliver′s. Ik heb er nog een aantal in mijn archief zitten. Die worden geleidelijk aan toegevoegd. …  Lees verder »

Het duurt nu niet lang meer, de tijd vliegt voorbij en voordat je het weet is het alweer kerst. Daarna luiden we het jaar uit en is het alweer 2013, nieuwjaarsdag. Tijd om lekker gezellig samen te zijn, te borrelen en lekker te tafelen. Het verbaast me niets als bijna half Nederland straks weer aan de gourmet zit. Beetje verplicht en ons de afgelopen jaren flink opgedrongen door de supers. Ze spelen er overigens handig op in met allemaal kant en klaar producten zoals complete vlees, wild- en visschotels, kant en klare salades en al die sausjes en marinades uit potjes en flesjes. Hieronder in dit artikel staan enkele tips om het zelf te maken evenals enkele lekkere suggesties voor hapjes om eerst bij de borrel te serveren. Ik hoop dat mensen er wat inspiratie van krijgen. Op oudjaarsavond kook ik nooit, maar zet de tafel vol hapjes, een soort lopend buffet, waarvan iedereen die hier komt de hele avond van kan nemen. Er is hier altijd genoeg te eten en te snoepen. …  Lees verder »

Op 1 november 2012 bestaat Restaurant de Compagnon twintig jaar. Een van de oudste en meest authentieke restaurants pakt groots uit om deze bijzondere verjaardag te vieren. Een menu geheel in het teken van klassiekers uit de afgelopen jaren, uiteraard in een nieuw jasje, voor een speciale verjaardagsprijs. Een culinaire reis door twee decennia. De Compagnon…een feestje om niet te missen. …  Lees verder »

Wat een heerlijk stukje vlees is het toch he.Zeker nu in de herfst en winter genieten van zoveel smaak ,super smakelijk in zoveel gerechten .Ook in landen waar geen varkensvlees gegeten wordt rundvlees heel vaak gebruikt ,daar worden dan de heerlijkste gerechten mee gemaakt .Ook in ons eigen land kunnen we er wat van .Stoofpotten, stoofvlees en wat al niet meer .Ga eens kijken hieronder of je wat lekkers tegenkomt . …  Lees verder »

Uitleg van waar de diverse stukken zich bevinden. …  Lees verder »

U kent allemaal stamppot wel. Oer-Hollands! Populair zijn te allen tijde de basic hutspot, zuurkoolstamppot, boerenkool met rookworst en stamppot rauwe andijvie met spekjes. Ik ga die u niet meer voorkauwen. Iedereen weet het wel en daar is op Smulweb genoeg over geschreven. Echter er zijn ook totaal andere stamppotjes waar menigeen nog nooit van heeft gehoord laat staan geproefd. Hieronder een selectie van de 15 beste die ik ooit ben tegengekomen en heb gemaakt de laatste twee decennia. Zéér verrassend kan men wel zeggen. Als men eens wat anders wil kies er dan eens eentje of meerdere uit en proef ze. Ik ben benieuwd want het is en blijft een onvoldongen feit “wat den Ollander niet goed kent…. “. Nog wel even een kleine richtlijn voor het bereiden van stamppot, gebruik altijd (iets)kruimige aardappelen! Vastkokers of nieuwe zijn echt te hard en dus minder lekker. Die kan men beter zo eten of bakken. In alle recepten zijn de hoeveelheden voor 4 personen en anders even omrekenen. Veel plezier er mee en probeer eens wat anders. …  Lees verder »

U heeft het waarschijnlijk al gemerkt, de dagen worden korter, het wordt kouder, de bomen gaan kleuren en over enkele weken gaat de wintertijd weer in. Hier op Smulweb is ook al goed te zien dat mensen anders gaan eten. We zien steeds meer stoofschotels, ovenschotels, stamppotten, quiches, hartige taarten en wintergroenten voorbij komen. Persoonlijk vind ik dit de mooiste tijd van het jaar omdat er op culinair gebied weer zoveel te koop en te proeven is. Wat dacht u van al die lekkere paddenstoelen, de winkels liggen weer vol met stamppot- groente, mooi najaarsfruit en zelfs veenbessen (cranberry’s) heb ik al gezien. Mooi vlees bij de slager en we kunnen zo weer wild krijgen! Ook de visspeciaalzaak heeft de mooiste vis van eigen bodem en daarnaast zie ik mooie wijnen liggen. Kortom er is weer genoeg te maken, te proeven en te genieten. Hieronder vind u een uitgebreide samenvatting van – meer dan 35 goede recepten – betreffende herfst- en winterkoken. In de loop der jaren allemaal wel eens geprobeerd en verzameld uit kookboeken, foodmagazines, kranten en zelf bedacht. Ik moet eens ruimen dus heb ik er een leuk bewaarartikel van gemaakt, bewaar dit electronisch op mijn pagina en deel het graag. De mensen die een BK slowcooker of een snelkookpan hebben die vinden hier een bron aan inspiratie. Veel lees- en kookplezier! …  Lees verder »

Wist je, maar in het najaar is de vis op zijn opperbest qua smaak! Ik heb ruim 10 jaar gevist en gevaren op de Noordzee en Atlantische Oceaan en weet wel iets dacht ik. Ze zijn vet, volgevreten en paren niet. Het visvlees is nu op en op TOP qua kwaliteit mag je wel stellen. Het najaar is één van de beste perioden om vis te kopen en te gaan eten. Denk ook eens aan kerngezonde schaal- en schelpdieren zoals mosselen of een oester. Of het nu Kabeljauw of Schol is dat maakt niet uit. Hieronder in dit artikel vind je m’n beste en lekkerste vis recepten per categorie. Er staan heerlijke dingen tussen. Sommige dingen zijn leuk om met kinderen te maken, sommige dingen zijn ideaal voor bij de feestdagen en de rest is gewoon lekker. Ik zou zeggen en denken doe er je voordeel mee en eet lekker, gezond en smakelijk! …  Lees verder »

Het wordt weer herfst, de dagen worden korter, de nachten worden weer langer en koeler en in tuinen van mensen, maar vooral in het bos wordt de bodem weer vochtiger. Dit zijn ideale omstandigheden voor de schimmels om weer lekker wild te gaan groeien. Als we straks in onze tuinen kijken of door het bos gaan wandelen als de bladeren gaan kleuren dan is de kans groot dat je ze weer overal tegenkomt. Jawel de paddenstoel. Wie vind ze nou niet leuk om te bekijken en bovendien kun je er ook leuk mee koken. Ze smaken lekker en er zijn er die heerlijke smaken prijsgeven. Hieronder in dit artikel kun je wat informatie vinden over dit thema en heb er ook nog wat lekkers ingezet. Veel leesplezier. …  Lees verder »

Een poosje geleden heb ik een kort verhaal geschreven over een uitje, een excursie, naar de visafslag in Scheveningen waar de liefhebbers aan deel konden nemen. Tot mijn stomme verbazing was er nog animo voor ook. Een paar mensen die ik ken zijn er namelijk geweest. Ik kreeg zaterdagmiddag van Ronald Vermeulen een hele berg foto’s in mijn mailbox met de bedoeling er wat mee te doen. Hier volgt een kort verslag, eigenlijk meer een beeldverslag, maar iedereen kan nu meekijken. …  Lees verder »

Aangezien ik het een paar mensen had beloofd bij deze een nieuw artikel waar ik het meest veelzijdige visje uit de Noordzee eens wat nader onder de loep zal nemen en wel onze eigen Noordzee Schol. Niets is er bijna lekkerder dan een heerlijk scholletje uit onze eigen kustwateren. Redelijk betaalbaar, gezond, lekker en visvlees barstensvol goede voedingsstoffen en smaak …  Lees verder »

De mossel is een belangrijk product uit de Nederlandse schelpdierteelt. Wereldwijd worden er jaarlijks circa 194 miljoen kilo mosselen geproduceerd, waarvan ongeveer 57 miljoen kilo in Nederland. De meeste mosselen zijn bestemd voor de versmarkt. Het grootste deel wordt geëxporteerd naar België en Frankrijk. …  Lees verder »

Zelf de heerlijkste Italiaanse pizza’s maken? Zo moeilijk is het niet. Laat voortaan de kant-en-klare pizza’s uit de diepvries liggen. Lees hier over recepten over en de achtergrond van de Italiaanse pizza. …  Lees verder »

 …  Lees verder »

Het is nu echt zo ver, ze zijn er weer! Een verse lichting van lekkere Hollandse Nieuwe Haringen en de berichten over de kwaliteit zijn dit jaar beter dan ooit. Er zijn dit jaar op woensdag 6 juni meer dan genoeg verse Maatjes voorhanden. Het vetpercentage ligt dit jaar ruim boven de norm van 16% om een Haring een Maatje te mogen noemen. Het visje heeft de laatste maanden goed kunnen gedijen door het mooie weer en de zon. Daardoor konden ze zich, op hun weg, vol eten met plankton wat in de Noordzee, door het mooie warme weer, genoeg voorhanden was. …  Lees verder »

Top