Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Trucs en tips.

Wat bekende en minder bekende tips en trucs op een rijtje die je in de keuken van pas kunnen komen. Dek mantel voor verbrande cake:

Snijd van een verbrande cake de bovenlaag af en garneer hem dik met slagroom, jam of een glazuurlaag.

Redmiddel voor een natte stamppot:

Met instant aardappelpurree redt je een te nat uitgevallen stamppot dus altijd handig om een pakje in huis te hebben.

Spatbord:

Maak twee kruisvormige insnijdingen in het midden van een wegwerpbord, steek hier de mixerhaken door en de spetters vliegen je niet om de oren.

Garneerjam:

Laat de jam even in een pannetje warmen voor je ze over een cake of taart uitstrijkt. Dat werkt veel makkelijker.

Bloem voor rozijnen:

Krenten en rozijnen zakken in het deeg niet naar de bodem, als je ze na het wassen eerst door wat bloem schudt.

Taart in de takels:

Leg in een gewone bakvorm twee dikke repen aluminiumfolie kruiselings over elkaar. Als je daarop het deeg stort kun je het gebak later zo uit de vorm tillen.

Wijnijs:

Vries een restje wijn in het ijsblokjeslaatje in het vriesvak van de koelkast. Op zijn tijd laat je het ontdooien en maak er een jus of stoofschotel heerlijk op smaak mee af.

Zout in de koekepan:

Strooi wat zout in de koekepan als je niet van spetterende boter houdt.

Warmhoudbox:

In de koelbox (zonder koelelementen) blijft het eten dat je bij de Chinees haalt tijdens het vervoer prima op temperatuur.

Aardappel slokt zout:

Te zout of te sterk gekruid gekookt? Laat een doormidden gesneden aardappel een kwartier meekoken.

Warmhouder voor ei:

Een ei blijft voor een laatkomer aan het ontbijt lekker warm, als je het in aluminiumfolie wikkelt.

Appel tegen rodekool-kleur:

Veeg na het schoonmaken van rode kool je handen af met de schil van de appelen, die je voor dit gerecht nodig hebt.

Snelle pannekoeken:

Als je gesmolten boter door het pannekoekenbeslag roert, hoef je de koekepan niet steeds in te vetten.

Voor goudgele pannekoeken:

Wat custard door het pannekoekenbeslag geeft mooie goudgele pannekoeken.

Persoonlijke taartpunt:

Snijd een taart eerst in stukken voor je hem garneert. Dan heeft iedereen een mooie punt.

Soep-ei:

In een thee-ei kun je allerlei kruiden in de soep laten trekken en later in een keer verwijderen.

Vla zonder vel:

Als je vla afdekt met plasticfolie of er suiker over strooit krijg je geen vel.

Glijbaan voor pudding:

Maak een bord waarop je een pudding stort eerst even nat onder de kraan. Als de pudding niet precies op de goede plek ligt, kun je hem nog gemakkelijk verschuiven.

Lucht voor ketchup:

Steek een limonaderietje in een fles tomatenketchup. De massa vloeit er dan mooi gelijkmatig uit.

Anti-druppelkan:

Een beetje boter aan het tuitje van het melkkannetje voorkomt dat er druppels langs glijden.

Home Recepten Kookboeken