Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Slaapwandeleten en moorden

Het komt voor ...
Bron: Nachthonger - Anne Scheepmaker (zie ook productrecensie)

De patienten van dr. John Winkelman, die in 1998 verslag deed van een onderzoek naar eetgedrag in Clinical and Plysomnographic Features of Sleep-Related Eating Disorder, waren half in slaap als ze 's nachts ongecontroleerd gingen eten. Ze aten razendsnelle, bizarre combinaties, zoals biefstuk met pindakaas. Een patient deed een poging om nagellak te eten. Ook werd er bevroren voedsel gegeten. Vaak kon men zich de volgende dag niet herinneren wat en hoeveel men 's nachts had gegeten. Winkelman meldt dat 70 procent van de NES- (Night Eating Syndrome) patienten slaapwandelt. Een van zijn patienten was een vrouw die al slaapwandelend twee weken lang in de keuken de tafel dekte en alles opat wat er in de koelkast te vinden was.
Maar het kan nog erger. Carlos Schenck beschrijft een geval van een Canadees die slaapwandelend een poging deed om zijn schoonvader te vermoorden. Dat mislukte. Maar de moord op zijn schoonmoeder lukte wel degelijk. Het was aan zijn slaapwandelen te danken dat hij werd vrijgesproken. Zijn grootvader en de broer van zijn grootvader waren ook slaapwandelaars. Grootvader bakte 's nachts uien, aardappels en eieren, zette thee en vergat het vuur uit te doen.

Het is niet zo gek dat je halfslapend vreemde combinaties in je mond stopt. Maar hetzelfde doen bij vol bewustzijn is wat anders. In Allerhande, het tijdschrift voor de klanten van supermarkt Albert Heijn, werd in 1997 aandacht besteed aan de eetvoorkeuren in ons land. Voor het onderzoek 'Hoe eet Nederland' werd aan de lezers gevraagd welke vreemde combinaties van voedingsmiddelen men kende. Een selectie uit de ingestuurde gerechten die met plezier bij volle bewustzijn werden gegeten:

haring met slagroom

rolmops met slagroom

haring met jam

krentenbol met leverworst

leverworst met stroop

pindakaas met sambal

pindakaas met suiker

brood met kaas en jam

patat met een klontje boter

kaas met slasaus en hagelslag

gehaktbal in gele vla

chocopasta met vis en tomaat

tomatensoep met rozijnen

hagelslag met mosterd

cola met melk

erwtensoep met pinda's

erwtensoep met suiker

yoghurt met rookworst

Home Recepten