Wijnplas

Dit artikel over de term ‘wijnplas’ kwam ik tegen in ‘De Dikke Van Dale is mijn beste vriend’, geschreven door Driek van Wissen, de ‘ik’ in het verhaal.
De Dikke Van Dale is mijn beste vriend, ik ken hem als geen ander. Zijn woorden zijn de mijne.
En toch trof ik onlangs een mij onbekend woord aan en wel wijnplas. Het bleek de aanduiding van het wijnoverschot in een aantal Zuid-Europese landen, waar de wijnboeren klaarblijkelijk te goed geboerd hebben.
De term is mijns inziens ongelukkig. En dan heb ik het nog niet eens over het verschijnsel op zichzelf beschouwd.

Het is namelijk een feit dat voor maatschappelijk diepbewogen mensen als ik deze wijnplas een onverteerbare uitdaging vormt. Ik kan u verzekeren, waarde lezers, dat ik avond aan avond mij belangeloos inzet om het probleem uit de wereld te helpen, maar het schiet maar niet op. Ik ben nu eenmaal geen Leeghwater, die in de Gouden Eeuw op z’n eentje ettelijke plassen wist droog te leggen.
Toch ligt de oplossing voor de hand. Net als met onze eigen melkplas en boterberg zou men er de arme ontwikkelingslanden een geweldig plezier mee doen, want zoals men weet smaakt bijvoorbeeld een goed glas Chateauneuf du Pape 1976 voortreffelijk bij een handvol droge rijst.

Maar daar wil ik het verder niet over hebben, ik blijf in de taalkundige hoek. Het woord zelf is onjuist omdat het tot verwarring leidt. Met een wijnplas zou evengoed de ochtendurine van een stevige drinker bedoeld kunnen zijn. Of een plengoffer zoals de oude Grieken dat vroeger aan hun goden brachten. Of een meer waarop veel zuipschuiten varen. Bovendien zou Wijnplas best voor een Surinaamse familienaam kunnen doorgaan.
Daar komt nog bij dat het woord ‘plas’ de omvang van het probleem niet ten volle weergeeft. Het huidige overschot is namelijk veel meer dan een plas. Het is zelfs erger dan de meeste oppervlakkige onderzoekers menen. Ik weet althans uit persoonlijke ervaring dat er ook in Nederland veel particulieren zijn, met name medische specialisten, die er in hun ruime kelders noodgedwongen een eigen onverteerbaar wijnplasje op na houden.

Daarom lijkt het mij dienstig een ander woord te bedenken voor de gigantische wijnvoorraad die ons inmiddels tot de lippen staat. Laat mij een suggestie doen. In plaats van de wijnplas, de plas die zo langzamerhand geworden is tot een mer a boire, stel ik voor eenvoudigweg te spreken van de rode zee.
Het is maar een idee.

011112

1 Reactie

  1. Leuk! Ik heb je artikel favoriet gezet.
    Groetjes

Geef een reactie