Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Basisregels voor cocktails

Een cocktail maken of bedenken is niet moeilijk aan de hand van deze basisregels.
Uit: Alles over cocktails Cocktails zijn te verdelen in twee grote families:
* De shortdrinks, met een inhoud van 6 tot 12 cl, die als aperitief of als digestief worden gedronken, vaak sterker zijn en veel alcohol bevatten.
* De longdrinks, met een inhoud van 12 tot 25 cl, die als aperitief of op elk ander moment van de dag gedronken kunnen worden, want ze worden vooral gezien als dorstlesser en zijn minder sterk dan de shortdrinks.
Professionele barkeepers gebruiken verschillende termen voor bepaalde 'cocktailfamilies', zoals collins, fizzes en flips (zie artikel 'Cocktail-woordenlijst').Hoewel in principe alle samenstellingen mogelijk zijn en het aantal recepten oneindig is, zijn er toch enkele basisregels die u in acht moet nemen:
* Twee slechte producten kunnen samen nooit iets goeds voortbrengen. Gebruik altijd basisingredienten van goede kwaliteit.
* Een shortdrink noch een longdrink mag meer dan 7 cl alcohol bevatten.
* Gebruik liever niet twee soorten eau-de-vie in een recept. Vermeng nooit een uit graan gestookte eau-de-vie (gin, wodka, whisky) met een eau-de-vie op basis van wijn (cognac).
* Melk, room en eieren laten zich slecht combineren met vruchtensappen.
* Houd de volgorde die in de recepten staat aan.
* U kunt beter niet meer dan 5 verschillende ingredienten gebruiken.* In een glas: U giet elk ingredient rechtstreeks in het glas. Nadat u alles door elkaar hebt geroerd, serveert u de cocktail. Deze snelste en eenvoudigste techniek kunt u beter niet toepassen als u een vrij grote groep mensen moet bedienen.
* In een mengglas: Hiermee kunt u hetzelfde recept voor meer personen maken en met ijsblokjes afkoelen. Met een lepel roert u kort maar krachtig (maximaal tien seconden).
* In een shaker: U giet de ingredienten op ijsblokjes. Dan sluit u de shaker af en schudt krachtig gedurende ongeveer tien seconden. Daarna schenkt u de mix in de glazen: gebruik hierbij een zeef (strainer), zodat het ijs in de shaker achterblijft. In een shaker kunnen de ingredienten zich beter met elkaar vermengen, zodat u een echte emulsie krijgt.
* U kunt eventueel een mixer gebruiken voor het malen van ijsblokjes.In de meeste gevallen is de hoeveelheid ingredienten in delen aangegeven, zodat u het aantal cocktails precies op het aantal personen kunt afstemmen. De originaliteit - en dus de kwaliteit - van een cocktail hangt eigenlijk af van de verhouding tussen de verschillende ingredienten. Daarom gebruiken professionele barkeepers haast nooit een maatbeker, maar houden ze zich aan de juiste verhouding tussen de verschillende drankjes en ingredienten.
Voor de nauwgezetten en onervarenen onder ons is het echter altijd mogelijk om in centiliters te meten. Een cocktail van 7 cl met drie ingredienten, A, B en C, zou bijvoorbeeld de volgende verhouding kunnen hebben:
van A 1/10 x 7 cl = 0,7 cl, afgerond naar 1 cl;
van B 3/10 x 7 cl = 2,1 cl, afgerond naar 2 cl;
van C 6/10 x 7 cl = 4,2 cl, afgerond naar 4 cl.
Het totaal is ongeveer 7 cl.
Deze methode kunt u bij de meeste recepten (shortdrinks of longdrinks) toepassen, want meestal wordt per glas 7 cl geschonken; de longdrinks worden aangelengd met champagne, tonic of spuitwater. Voor recepten waarin slechts een soort drank wordt gebruikt, is 4 cl de maatstaf.
Het 'scheutje' betekent een kleine hoeveelheid (minder dan een tiende van het totaal aan ingredienten).Draaien: Geef sinaasappel- of citroenschilletjes even een 'draai' (of pers ze uit) boven de cocktail. U kunt de schil al dan niet (afhankelijk van het recept en de smaak) aan de cocktail toevoegen.
* Koelen: Een cocktailglas koud maken door het enkele uren in de ijskast te zetten of door er ijsblokjes in te doen en deze enkele minuten door het glas te laten 'rollen'. Denk erom dat u het overtollige water uit het glas gooit.
* Omranden: De rand van een glas bevochtigen met citroensap en in gewone of gekleurde suiker dopen. U kunt ook zout gebruiken (bijvoorbeeld voor Margarita).
* Schudden: De shaker met de ingredienten gedurende twaalf seconden goed schudden.
* Zeven: Na het schudden of roeren van de ingredienten in een shaker of mengglas wordt de vloeistof met behulp van een zeef (of strainer) in de glazen gegoten, zodat het ijs achterblijft.Als basisregel geldt dat u doorzichtige, kleurloze en onbewerkte glazen gebruikt, zodat de kleuren van de mix het mooist uitkomen. Wel kunt u glazen met gekleurde voeten en bewerkte glazen gebruiken voor exotische en verfrissende longdrinks.
De verschillende soorten glazen die men voor cocktails gebruikt, zijn:
* groot voetglas
* hoog champagneglas
* cocktailglas (wijd uitlopend)
* grote tumbler, recht glas, 30 a 50 cl
* kleine tumbler, recht glas, 15 a 30 cl
* 'old fashioned' glas, recht en groot glas (soort whiskyglas)
* klein voetglas
* ballonglas
* likeurglas
* cognacglas
* glas met oor of met een metalen houder (voor warme dranken)
* bierglas, recht of met voet.

Home Recepten