Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Het aspergeverhaal

Asperges

Alles over asperges

Asperges zijn scheuten die uit houtachtige wortelstokken omhoog groeien
om een plant te worden.Zodra de scheut boven de grond komt, kleurt hij,
onder invloed van daglicht, groen.
Om witte asperges te telen moeten de scheuten gefopt worden:
de grond boven de wortelstokken wordt opgehoogd, tot uiteindelijk zo?n 25 cm.

De aspergescheuten groeien in het donker kaarsrecht omhoog
op zoek naar het zo broodnodige licht. Ze groeien wel, maar blijven wit.

Het aspergeveld

Aspergevelden zijn gemakkelijk te herkennen
aan de kaarsrechte rijen zandheuvels zonder enig groen ertussen.
Zo?n veld (of bed) is een jaar of twaalf productief.
Aan het begin van zo?n periode van twaalf jaar wordt er gezaaid.
In het volgende voorjaar worden de jonge wortelstokken in rijen uitgezet.
Pas drie jaar na het uitzetten kan de asperge
gedurende een volledige periode worden geoogst,
van begin mei tot, traditioneel, de dag van Sint Jan, op 24 juni.
Daarna krijgt de plant rust, de scheuten groeien door tot struiken,
die de wortelstokken voeden om het volgend jaar weer asperges te geven.
Een goede wortelstok levert per seizoen ongeveer 20 asperges.

Aspergesteken, precisiewerkje

?s Ochtends vroeg kun je de aspergestekers langs de bedden zien lopen,
turend naar de zandheuvels onder hen,
op zoek naar scheuren:
het teken dat de aspergescheut groot genoeg is.
Bij elke scheur wordt de asperge die daaraan schuldig is
zandvrij gemaakt en met een speciaal aspergemes gestoken.
Het gat wordt daarna dichtgemaakt en de verhoging hersteld:
voor een volgende asperge van dezelfde wortelstok.
Zonder daarbij de andere,
nog niet volgroeide asperges te raken.
Een echt precisiewerkje, waardoor asperges met de hand gestoken moeten worden.
Dat verklaart dan ook waarom asperges niet goedkoop zijn.

Goed voor de gezondheid

Verse asperges zijn gezond.
Ze bevatten nauwelijks calorieen en geen cholesterol,
maar juist heel veel vitamines.
Bovendien hebben ze een geneeskrachtige werking.

In 100 gram asperges zit:

18 kilocalorieen (76 kilojoules)

2 gram eiwit

0 gram vet

3 gram koolhydraten

En ze bevatten veel vitamines:

20 mg vitamine C

0,10 mg vit. B1

0,07 mg vit. B2

en vitamine E

Kiespijn? Eet asperges!

Asperges werden heel vroeger gebruikt als
medicijn tegen allerlei kwalen.
Zo werken ze vochtafdrijvend en
versterken ze de nierfunctie.
En ze zijn ook heilzaam bij buikkrampen
(ze werken laxerend) en bij kiespijn.
En verse asperges hebben een gunstige invloed op lage bloeddruk,
hartkloppingen en leverkwalen.
Bovendien verlicht het sap uit de stengel van een rauwe asperge
de pijn van een bijensteek.

Aspergetips

Kopen

Koop asperges zo vers mogelijk, liefst op de dag dat u ze wilt eten.
Ze zijn dan roomwit en lichtglanzend,
hebben een iets donkerder gesloten kop en ruiken fris naar asperges.
Koop altijd asperges van gelijke dikte,
die zijn tegelijk gaar.

Bewaren

Wikkel de verse asperges bij thuiskomst
in een schone vochtig gemaakte droogdoek,
doe er een plastic zakje omheen en
bewaar ze maximaal 2-3 dagen in de groentela van de koelkast.

Schoonmaken

Leg de verse asperges eerst 15 minuten
in een bak met koud water.
Snijd van de onderkant een stukje van 2-3 cm af,dat kan houterig zijn.
Gebruik een gewone dunschiller en schil de asperges van boven naar beneden,
begin daarmee vanaf 3 cm van de kop.
Bewaar de schillen.
Wikkel de geschilde asperges weer in een vochtige doek.

Lekker kookwater

Voor extra lekker kookwater worden de aspergeschillen gebruikt:
zet ze op met ruim water en voeg 1 theelepel zout,
1 theelepel suiker en een stukje foelie toe.
Kook het water 20 minuten.
Zeef dan de schillen er uit.

De allerbeste kooktip

Leg de asperges in een ruime pan,
zodat ze goed op de bodem passen.
Schenk er (het speciale kook)water op en breng dit aan de kook.
Leg een deksel op de pan en kook de asperges 10 minuten.
Zet dan het vuur onder de pan uit en laat ze 10-15 minuten staan,
afhankelijk van de dikte.
Zo worden ze mooi gaar en blijven ze stevig.

Aspergerecepten

(voor 4 personen)

Klassieker: asperges met eieren en ham

Het meest bekende aspergerecept, dat ook altijd weer lekker is!

Benodigdheden: 1 ? kg verse witte asperges, 8 eieren,
120 gram roomboter, 200 gram gekookte (been)ham,
15 gram fijne rucola, zout, peper, nootmuskaat.

Kook de geschilde asperges volgens de kooktips.
Kook de eieren 7 minuten, laat ze schrikken, pel en halveer ze.
Smelt de boter, maar laat hem niet bruisen.

Verdeel de asperges over de borden.
Lepel de boter over de asperges en
strooi er wat rucola over.
Leg op elk bord mooie toefjes ham en de halve eieren.
Zet zout, peper en nootmuskaat op tafel.
Lekker met nieuwe aardappels,
omgeschud met fijngehakte peterselie.

Tip: de eieren worden ook wel fijngehakt en,
met fijngehakte peterselie, over de asperges gestrooid.

Snel klaar: asperges met gravad lax

Een prima combinatie: rauwe zalm en verse asperges.

Benodigdheden: 12 verse asperges van de groenteman,
8 plakjes ?gravad lax? (geperste zalm met dille)

Kook de geschilde asperges volgens de kooktips.
Neem ze per 3 uit de pan, wikkel ze in 2 plakjes gravad lax en
leg ze op een bord. Serveer ze zo,
als warm voorgerecht.
Of maak er een lichte lunch van met een paar gekookte en
met peterselie omgeschudde aardappeltjes.

Hip en trendy: asperges uit de wok

Asperges rauw in de wok roerbakken?
Dat smaakt verrassend!

Benodigdheden: 500 gram verse asperges,1 rode ui,1 dikke teen knoflook,
4-5 eetlepels neutrale olie,stukje kippenbouillontablet,
4 eetlepels oestersaus,
1 eetlepel Japanse sojasaus, peper.

Schil de asperges volgens de tips en
snijd ze in schuine ? cm dikke ?plakjes?.
Snijd de ui in smalle partjes. Snijd de knoflook in plakjes.
Verhit de wok op hoog vuur droog voor.
Schenk de olie er straalsgewijs in.
Roerbak de knoflook 1 minuut en neem de plakjes
met een schuimspaan uit de wok.
Schep de asperges en ui in de wok en roerbak op hoog vuur 4-5 minuten.
Meng 1 dl warm water met oestersaus en sojasaus,
verkruimel het bouillontablet erin en
schep dit bij de asperges.
Breng de saus al omscheppend op hoog vuur aan de kook.
Breng op smaak met wat peper en de gefruite knoflook.

Lekker met witte (pandan)rijst en
bijvoorbeeld een geroosterd kippetje.Klasse Extra asperges zijn kaarsrecht,
hebben voldoende lengte (18-22 cm) met onderling
hooguit een verschil in lengte van 6 mm.

De kop is mooi gesloten en heeft geen (paarsachtige) verkleuring.
De stengels hebben een egaal lelieblanke kleur,
zonder een enkel vlekje en zijn onbeschadigd.

Klasse Extra wordt verdeeld in:

B: met een dikte van 12-16 mm dik

A: met een dikte van 16-20 mm

AA: met een dikte van 20-28 mm

AAA: met een dikte van 28 mm of meer

Voor voorgerechten, soep en roerbakgerechten is
klasse Extra B en A een goede keuze.
Voor een hoofdgerecht zijn de dikkere het meest geschikt.

Asperge-broccoli-wortelroerbak

Een heerlijk recept met asperges.

Bereiden

Snijd de asperges in 3 cm lange reepjes.
Vermeng de ingredienten voor de saus.
Doe de groenten in een kom en marineer ze,
onder af en toe roeren, minstens 1 uur in de saus.

Verhit de maisolie in een wok of wadjang en roerbak de groenten ? 6 minuten.
Voeg, als het te droog wordt,
af en toe een eetlepel water toe;
de groente moet nog knapperig zijn.

Erbij: Witte rijst of noedels

Ingredienten

- 250 gram geschilde asperges

- 250 gram broccoli in roosjes

- 1 wortel in dunne plakjes

- ? eetlepel maisolie

Voor de saus

- 1 eetlepel sojasaus

- 1 eetlepel appelazijn

- 1 eetlepel fijngesneden geconfijte gember

- 1 fijngesneden rode peper zonder zaadjes

Asperges in bladerdeeg

Asperges in bladerdeeg, een orgineel recept voor acht personen.

Bereiden

De eindstukken van de asperges afsnijden,
de asperge schillen en halveren
(ca. 10 cm lange stukken). De asperges in kokend zoutwater met
suiker en boter geven en ongeveer 15 minuten laten koken.
De asperges volledig laten afkoelen
(dit is belangrijk in verband met de bladerdeeg).

15 bladerdeegbladeren apart neerleggen en laten ontdooien.
Mascarpone, bieslookrolletjes, zout en peper vermengen.
12 bladerdeegbladeren tot een rechthoek (18 x 20 cm) uitrollen.
Een theelepel mascarponecreme in het midden leggen.
Steeds 6 stukjes asperges erop leggen. De deegrand met eiwit bestrijken.
Eerst de smalle deegranden over de asperges leggen en
de ingeklapte deegranden weer met eiwit bestrijken.
Vervolgens het hele

pakje oprollen. Voor de versiering
van het overige bladerdeeg 12 lange strepen snijden,
met eiwit bestrijken en als strik om het pakje leggen.

De aspergepakjes op een met bakpapier uitgelegde bakplaat leggen.
Met een houtje meermaals insteken en 15 minuten laten rusten
(voor de deeg). Eigeel en slagroom vermengen en
de pakjes ermee bestrijken. In het midden van de voorverwarmde
fornuis bij 225 graden (hetelucht 200 graden)
20-25 minuten goudbruin laten bakken.

Ingredienten

- 2,5 kg asperges,

- 2 el suiker

- 2 el boter

- 2? pakjes bladerdeeg

- 250 gram Mascarpone

- Bieslook

- 1 ei

- 1 el slagroom

- Versgemalen peper

- Zout

Asperge loempia

Lekker recept voor het maken van loempia's gevuld met asperges.

Bereiden

Schil en stoom de asperges. Rol ze hierna in het brickdeeg en
kleef dicht met het eigeel, maar laat de topjes uit het brickdeeg.
Bak de pakjes in solo tot ze knapperig zijn.
Kook het water met wat citroensap en
werk af met 100 gram solo. Serveer met de gehakte kervel.

Ingredienten

- pakjes asperges (wit of groen)

- 4 blaadjes brickdeeg

- 4 eetlepels water

- citroensap

- eigeel

- solo

- kervel Krokant gefrituurde asperges

Bereiden

Eieren splitsen. In schaal glad beslag roeren van
dooiers, bloem, bier en mespunt zout.
Beslag afgedekt op koele plek kwartier laten rusten. Asperges schoonmaken,
halveren en in de lengte doorsnijden.
In kom mayonaise en mosterd door elkaar roeren. Frituurolie verhitten tot 180 ?C,
oven voorverwarmen tot 100 ?C. In vetvrije kom eiwitten stijfkloppen.
Eiwitschuim luchtig door beslag spatelen. Deel van aspergerepen met vork door beslag halen en
een voor een in frituurolie laten glijden. In 4-5 min. goudbruin frituren,
regelmatig omkeren voor gelijkmatige kleuring.
Aspergebeignets op keukenpapier laten uitlekken en
op serveerschaal in oven warmhouden.
Met (zee)zout bestrooien en
serveren met mosterdmayonaise en partjes citroen.

Tip

De krokante aspergebeignets zijn ook lekker als bijgerecht,
bij gepocheerde of gestoomde vis en een romige saus.
Beignets maken kan ook met hele, beetgaar gekookte, asperges.
Gebruik dan een dubbele hoeveelheid bierbeslag.

Wijntip

Undurraga Sauvignon Blanc

Wijncategorie

Ronde, fruitige, soms wat kruidige witte wijnen

Bereidingstijd 60 minuten

Bevat per eenpersoonsportie:

energie 595 kCal - eiwit 15 g

vet 35 g - koolhydraten 51 g

Ingredienten:

-4 eieren

-250 g bloem

-250 ml koel bier

-500 g witte asperges

-4 eetlepels mayonaise

-1 eetlepel scherpe mosterd

-grof zeezout

-1 citroen

-olie om te frituren



Lucy/Luckyjo heeft ook een artikel over Asperges

Bron: De groenteman.Stap-voor-stap asperges schoonmaken

1 Asperges drogen snel uit.
Dit kunt u voorkomen door ze na aankoop in een vochtige theedoek te wikkelen.
Zo zijn ze in de koelkast nog twee tot drie dagen te bewaren.

2 Leg de asperges op een plank.

Schil een asperge met een dunschiller terwijl u het kopje vasthoudt.
Begin een centimeter onder het kopje en
schil naar beneden toe steeds dikker.
Draai de asperge steeds een slag en schil de asperge zo rondom.
Er mogen geen restjes schil achterblijven,
dat geeft een draderig effect tijdens het eten.

3 Leg de asperges naast elkaar op de snijplankmet de kopjes op gelijke hoogte.

Snijd 2-3 cm van de houtachtige onderkant af,
zodat alle asperges even lang zijn.

Asperges koken

1 Kook de asperges in een ruime pan, zodat ze alle ruimte hebben.
Leg de asperges in ruim kokend water met een snufje suiker en
wat zout en kook ze 15 minuten op matig hoog vuur.
Laat ze daarna nog 10-20 minuten -
afhankelijk van de dikte van de asperges -
in het kookvocht staan.

2 Aspergevocht is een smaakvolle basis voor een fijne aspergesoep of een lekkere saus.

Het vocht krijgt nog meer smaak als u de aspergeschillen en
de uiteinden na het koken van de asperges in het kookvocht legt
en het geheel nog 10-15 minuten zachtjes laat koken.
Zeef het vocht voor gebruik.

Home Recepten