Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

TIPS EN WEETJES

Allerlei tips ? Kerfje ?

Wanneer u een bouillon of fond moet reduceren tot een bepaalde hoeveelheid is het wel handig om te weten wanneer het zover is. Dat is makkelijk te controleren wanneer u eerst zoveel water als u vloeistof moet hebben in het pannetje giet, er het ondereinde van een pollepel insteekt en het peil vervolgens markeert met een kerfje in de lepelsteel.

? Sneller reduceren ?

Reduceren van vloeistoffen is een kwestie van geduld. Wordt dat geduld wat erg op de proef gesteld dan helpt het de vloeistof in de grootste pan die u hebt te gieten. Het verdampingsoppervlak wordt daardoor groter en dus verloopt de reductie sneller.

? Te zout ?

Vooral door het reduceren kan een saus wel eens wat te zout worden. Een extra scheutje room vlakt dat wat af. Is de saus echter veel te zout, dan baat het om er een rauwe, geschilde aardappel 10 minuten in te laten trekken en dan te verwijderen. De aardappel heeft dan een deel van het zout geabsorbeerd.

? Laat zouten ?

Vlees mooi bruin braden? Geen probleem wanneer u met het zout wacht tot het bruine huidje zich gevormd heeft. Tevoren zouten breekt de celstructuur aan de buitenzijde van het vlees af en maakt het vochtig met als gevolg een suddereffect.

? Malser vlees ?

Geef vlees uit de koelkast een uurtje de tijd om op kamertemperatuur te komen voordat u het begint te braden - de vezels zijn dan niet meer stijf maar soepel en het resultaat is veel malser.

? Verbrande boter ?

Wanneer vlees op hoog vuur gebraden moet worden is het raadzaam geklaarde boter te gebruiken omdat die niet zo snel verbrandt. Boter smelten, het witte schuim afscheppen en de boter voorzichtig overgieten in een kommetje zodat het witte bezinksel in het pannetje achterblijft.

? Uit de schift ?

Wanneer een gebonden saus van een vloeistof en boter of olie in de schift gaat, verrichten een paar ijsklontjes wonderen.

? Te bitter? ?

Saus of soep die te bitter is geworden kan gered worden met een schepje suiker of poedersuiker of een lepeltje honing.

? Wildsaus ?

Een sneetje kruidkoek of een paar speculaasjes geven een extra smaakdimensie aan een saus die u serveert bij wild.

? Verse kruiden ?

Verse kruiden als peterselie, kervel, bieslook, dragon, tuinkers, waterkers en dille hebben de nare hebbelijkheid bosjes- of doosjesgewijs in de winkel te verschijnen terwijl er maar een paar takjes van gebruikt hoeven te worden. Kruiden die overblijven hoeven echter niet in de gft-bak te verdwijnen. Schoonmaken, goed droog deppen, fijnhakken en in plastic zakjes (met etiketje!) in de diepvries bewaren voor een volgende gelegenheid.

? Uientranen ?

Verdriet bij het snijden van uien blijft achterwege wanneer de uien voor het snijden even in water gedompeld worden.

? Oud en nieuw ?

Nieuwe aardappelen kunnen het best met kokend water opgezet worden, oudere aardappelen met koud water.

? Tomatige tomaten ?

Geen vleestomaten beschikbaar of tomaten die wat weinig tomatig smaken? Gebruik dan gepelde tomaten uit blik of zongedroogde tomaten in olie.

? Scherpe tomatenpuree ?

Tomatenpuree heeft vaak een scherpe smaak. Even opbakken in wat boter en een beetje olijfolie doet die smaak spoorloos verdwijnen.

? Ontpitten ?

Druiven ontpitten is een fluitje van een cent wanneer u een ouderwetse haarschuifspeld gebruikt. De speld met het oog in de druif steken en de pitten kunnen er zo uitgehaald worden.

? Sappige sinaasappels ?

Meer sap uit sinaasapples persen? Leg de sinaasappels enkele tellen in de magnetron (middelste stand) en het resultaat is verbluffend.

? Veilige eieren ?

Geen bavarois meer kunnen bereiden omdat werken met rauwe eieren te veel risico's voor de gezondheid met zich meebrengt? Kan wel. Verkrijgbaar zijn flessen met salmonellavrij eiwit en eigeel. Een eiwit komt overeen met 25 gram eiwit uit de fles, een eigeel met 30 gram.

Home Recepten