Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

JENEVER

Informatie over oude,jonge en bessenjenever. Jenever

Voor 1900 werd als basis voor de Jenever uitsluitend Moutwijn gebruikt. Het bereiden van Moutwijn is van oudsher een zeer specialistisch ambacht. Moutwijn ontleent zijn naam aan een van de ingredienten, namelijk de mout. Mout is gekiemd gerst. De enzymen in de mout zorgen bij de vergisting voor het omzetten van zetmeel in suiker. Andere ingredienten voor moutwijn zijn rogge en mais. De Moutwijn werd gestookt in de branderij. Schiedam, het bolwerk van de Moutwijnindustrie, bezat rond 1900 meer dan 400 branderijen en distilleerderijen. Maar door de opkomst van de zuivere alcohol kwam hierin verval. Voor het zover was, werd er echter in 1902 door enkele branders en de gemeente Schiedam een zegel in het leven geroepen. Dit zegel was een waarborg voor de authentieke bereidingswijze. Elke brander die zijn Jenever op basis van 100% Moutwijn maakte, mocht dit zegel op de fles voeren. Hoewel Jenever door zijn oorspronkelijke Moutwijn-basis, een geheel eigen karakter bezat, is door het gebruik van zuivere alcohol, Jenever steeds meer een soort-naam voor diverse Nederlandse gedistilleerde dranken geworden.

Jonge Jenever

Rond 1900 begon men bij de bereiding van Jenever zuivere graanalcohol van 96% te gebruiken, terwijl voor die tijd de basis van de Jenever altijd uit Moutwijn bestond. De zuivere graanalcohol, was veel neutraler van smaak en geur dan Moutwijn en zo ontstond er een heel ander type Jenever. De nieuwe Jenever werd Jonge Jenever genoemd en won snel aan populariteit. De oorspronkelijke Jenever werd daardoor Oude Jenever. De benamingen jong en oud hebben dus niets te maken met leeftijd maar met de receptuur en de bereidingswijze.

Verschillen tussen Oude en Jonge Jenever

Er zijn 5 verschillen tussen Oude en Jonge Jenever: Oude Jenever bevat naar verhouding meer Moutwijn. Bij de bereiding van Oude Jenever worden meer jeneverbessen gebruikt. Oude Jenever is licht gezoet. Oude Jenever is ivoorachtig van kleur. Oude Jenever heeft soms een hoger alcoholpercentage. Als basis voor de Jonge Graanjenever dient een mengsel van zuivere graanalcohol, Moutwijn en een kruidendistillaat, gedistilleerd uit o.a. de Jeneverbes, de Angelicawortel, en het St. Janskruid.

Een typerende smaak

Er kunnen bestanddelen toegevoegd en/of weggelaten worden. Zo heeft elk merk Jonge Jenever zijn eigen samenstelling en dus ook zijn typerende smaak. Jonge Jenever is helder, ongezoet en heeft een alcoholpercentage van minstens 35%. Het wordt puur, met ijs of gemixt met o.a. cola gedronken, meestal koel. In sommige streken van het land wordt er een theelepel suiker in het glas gedaan. Sinds 1900 wordt er naast Graanjenever ook Jenever, bereid met alcohol gedistilleerd uit suikerbieten. Beiden worden als Jonge Jenever verkocht, waarbij de toevoeging "graan" uitsluitend voorbehouden is aan Jenever die uit graanalcohol bereid is.

Oude Jenever

De basis voor Oude Jenever wordt gevormd door graan- of melasse-alcohol, die eerst wordt aangelengd tot ze de gewenste sterkte heeft. Vervolgens wordt met jeneverbessen en kruiden waaronder Oranjeschillen, Kaneel, Nootmuskaat en Kruidnagelen de drank nogmaals overgehaald. Minimaal 20% van de Oude Jenever moet uit Moutwijn bestaan. Het alcoholpercentage van Oude Jenever is 35%. Toch wordt er Oude Jenever verkocht met een hoger alcoholpercentage, zoals vroeger altijd het geval was. Oude Jenever wordt meestal puur en gekoeld gedronken.

Bessenjenever

Bessenjenever valt onder de vruchtenjenevers die allemaal in principe dezelfde bereidingswijze hebben. Bessenjenever is een traditionele gedistilleerde drank. Vroeger werd het vaak thuis geproduceerd. Tegenwoordig brengt elke distillateur Bessenjenever op de markt. Elk jaar weer is er het belangrijke moment van de bessenoogst. De nieuwe bessen zorgen voor een extra smakelijk product. Bessenjenever wordt verkregen door zwarte bessen te laten trekken op Jenever. Soms worden er frambozen bij de bessen gevoegd. Soms wordt de drank gezoet met suiker. Bessenjenever is wijnrood van kleur en heeft een alcoholpercentage van tenminste 20%. Bessenjenever kan zowel puur als gemixed, of met een klontje ijs gedronken worden.

Home Recepten