Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Tuinkruiden Drogen En Bewaren

Wat meer uitleg over hoe je tuinkruiden het best kan drogen en verder bewaren. Als het einde van de zomer nadert zijn de meeste verse tuinkruiden aan het eind van hun Latijn. Er zijn wel enkele tuinkruiden die ons tijdens een niet al te strenge winter uit de nood kunnen helpen, maar toch gaat de kwaliteit erop achteruit bij gebrek aan voldoende warmte en licht. De meeeste kruiden leggen er voor de winter er het bijltje bij neer. Als we toch kruiden tijdens de wintermaanden ter beschikkking willen hebben, moeten we die op de gepaste manier bewarenWie over verse tuinkruiden beschikt, kan die direct gebruiken voor het klaarmaken van tal van gerechten of het maken van thee (munt, citroenmelisse). Wie die mogelijkheid niet heeft, kan zich behelpen door enkele zakjes gedroogde kruiden te kopen in een al dan niet gespecialiseerde winkel. We moeten ze niet altijd kopen, want zonder veel moeite kunnen we ze zelf drogen en tegelijkertijd nog plezier beleven aan onze voorraad gedroogde kruiden.

Verder kunnen we met onze gedroogde kruiden bijvoorbeeld kruidenthee maken, kruiden zakjes voor het bad samenstellen, mottenzakjes verzamelen of onszelf verwennen met en slaapbevorderend kruidenkussentje. Dit zijn tevens stuk voor stuk originele cadeautjes, mooi om geven en prettig om krijgen.Neem indien mogelijk steeds kruiden uit eigen tuin en oogst altijd bij droog weer. Dit levert het grote voordeel op dat we dan weten om welke plant het gaat, dat het bijvorbeeld geen giftige of bedreigde kruidensoort gaat, dat de planten niet behandeld zijn met scheikundige bestrijdingsmiddelen en dat ze niet gekweekt zijn op verontreinigde grond.

Het te drogen deel van de plant bepaalt de oogsttijd.

Bladeren van bijvoorbeeld citroenmelisse, salie en rozemarijn plukken we voordat de plant bloeit, want vanaf de bloei gaat veel energie naar de bloem waardoor de bladeren van hun kracht verliezen.

In het begin van de bloei oogsten we de bloemen. Verlepte bloemen of bloemen met een beginnend vruchtbeginsel komen niet meer in aanmerking. De meeste bloemen worden geoogst als ze helemaal open zijn, maar kamille bijvoorbeeldwordt ook geoogst als de bloemen halfopen zijn.

Enkel van een goed verdroogde plant oogsten we de zaden, eerder niet.

De wortels van onze tuinkruiden hebben de meeste kracht buiten hun sterke groeiperiode. Daarom worden de meeste kruidenwortels uitgegraven in het najaar of in het vroege voorjaar.Over het tijdstip van de dag waarop w het beste oogsten lopen de meningen uiteen. Vele oogsten in de vroege morgen als de dauw opgedroogd is, andere liefhebbers geven er de voorkeur aan dit te doen over de mddag zodat de zon voor een eerste droging kan zorgen. Oogst vooral nooit natte kruiden.

Ook in de geschriften zijn adviezen te vinden over het juiste tijdstip van het oogsten. Zo staat er bijvoorbeeld dat Sint-Janskruid best geoogst word op de dag van Sint-Jan zelf (24 juni). Verder lezen we ook dat de plukker dit moet doen met propere handen en zijn taak vervult in alle stilte, ... of het kruid verliest zijn kracht. Op de eerste donderdag na Pinksteren is duizendblad aan de beurt, want op die sacramentsdag zouden al de goede krachten van duizendblad de mensheid ten goede komen.Gebruik bij voorkeur donker gekleurde potten om de gedroogde kruiden in op te slaan. Verschijnt er wat waterdamp dan is dit een teken dat de kruiden nog niet droog genoeg waren. Voor het bewaren kunnen we ook gebruik maken van goed dicht gemaakte papieren zakken. Voorzie de glazen potten of de zakken van een etiket met de naam en de datum. Kruiden bewaren doorgaans een jaar, daarna gaat hun geneeskundige kracht sterk achteruit.

Wie badzakjes wil maken kan hiervoor kamille, goudbloem, lavendel en rozemarijn gebruiken. Mottenzakjes kan je samenstellen uit lavendel, boerenwormkruid en citroenkruid want motten houden niet van al te sterk geurende kruiden.kruiden worden ingevroren zoals groenten, alleen de hoeveelheden zijn kleiner. Maak de kruiden voor het invrioezen goed droog, proper en ontdoe ze van de bladstelen en eventueel harde onbruikbare bladnerven en slechte delen. Wie wil kan ze een halve minuut in kokend water dompelen, maar dit hoeft niet.

Ook is het mogelijk vooraf wat kruidenmengsel samen te stellen om dit in een keer in te vriezen. Ook de kant en klare kruidenboters worden ingevroren. De smaak van ingevroren kruiden blijft grotendeels behouden. Ontdooide kruiden kan je niet meer gebruiken, om te garneren.Er zijn ook nog andere mogelijkheden buiten het drogen om kruiden te bewaren. Kruidenazijn bijvoorbeeld geeft aan ons braad- of stoofvlees een heerlijk apart smaakje en maakt bovendien het vlees malser.

Lavendelazijn bestrijd de hoofdpijn en van salie, brandnetel en rozemarijn maken we gemakkelijk een lotion voor het haar.

Neem een fles met brede hals en stop er een ruime hoeveelheid gehakte kruiden in. Vervolgens wordt er natuurazijn, wittewijnazijn of appelazijn overgegoten. Sluit de fles goed en laat deze dan een 20-tal dagen trekken op een zonnige warme plaats. Hierdoor wordt aroma en kleur aan het kruid onttrokken. Daarna zeven we de kruidenazijn en gieten deze in kleinere sierflesjes. Wie er een cadeau van wil maken voegt er op het laatst een takje verse kruiden aan toe.

Geschikte kruiden voor kruidenazijn zijn: Franse dragon, munt, pimpernel, tijm, oregano, lavas, peterselie, bieslook, rozemarijn, kervel, citroenmelisse, basilicum, enz.Van het Sint-Janskruid wordt een bijzonder goede lichaamsolie gemaakt die als zonnebrandolie gebruikt wordt. Dit kruid heeft een typische rode kleurstof. Wie een bloemblaadje van Sint-Janskruid tussen de vingers wrijft zal merken dat de huid mooi rood kleurt. Kneus en deel verse bloemen en overgiet deze met olijfolie. Laat het mengsel een 14-tal dagen trekken op een warme zonnige plek. Zeef het daarna en voeg er opnieuw verse bloemen aan toe. Herhaal dit in totaal driemaal. Met deze olie wordt de huid snel bruin.

Home Recepten