Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

TRUFFELS

Informatie over truffels TRUFFELS

Marini Azzolini Tartufi

Afrodisiacum voor culinaire liefhebbers, de truffel is een must to have op de menukaart van iedere zichzelf respecterende topkok. Om optimaal van de truffel te genieten, dient deze vers aan tafel geschaafd te worden. Eventueel over gerechten waar ook al truffel in zit. Zeker is dat de gast eventjes diep in de buidel moet tasten als hij deze lustopwekkende zeldzame paddestoel bestelt. Bij ons is hij natuurlijk vers te verkrijgen, in de kwaliteiten: eerste keus, extra, super extra. Niets staat vast in de natuur, daarom weten wij vooraf niet welke soorten in een week gevonden worden. Kwaliteit is echter wel -mits leverbaar- gegarandeerd.

Onze verse truffels, truffels in potjes, truffel-sauzen, jus de truffes en andere truffelproducten komen van het gerenommeerde bedrijf Marini Azzolini uit de Marken. Klikt U op de foto van de heer Marini, indien U meer wilt weten, voor een website met een filmpje over zijn bedrijf.

Truffelsoorten uit Europa

Er bestaan vele soorten truffels, die weer onder te verdelen zijn in subvariëteiten. De meest belangrijke gebieden voor truffelhandelaren zijn: Frankrijk, met name de Perigord, Noord- en Midden Italië (de Marken met name) en Servië. De soorten die men in deze gebieden kan vinden, zijn:

1. De Kostbare Zwarte Norcia- of Spoleto-truffel, Tuber Melanosporum Vitt, die van binnen zwart van kleur is en vers te verkrijgen vanaf december tot maart. De beste kwaliteit vindt men in de hooggelegen Umbrische bossen, bij de steden Norcia en Spoleto.

2. De wintertruffels, Tuber Brumale geheten. Deze truffelsoort, die lijkt op de veel duurdere kostbare zwarte truffel, kenmerkt zich ook door krachtige geur en smaak, maar is minder van kwaliteit en kost dan ook doorgaans niet de helft! Wij verhandelen in de winter doorgaans alleen de kostbare zwarte truffel, opdat ons klachten bespaard blijven.

3. De Muskus wintertruffels. De Moschatum de Ferry subvariëteit van de wintertruffel is zeer geliefd onder kenners. Ook deze truffel is zwart van binnen.

4. De Kostbare Witte Piedmonte- of Acqualagna-truffel, Tuber Magnatum Pico is de naam door geleerden toegewezen. Te vaak wordt deze truffelsoort vermeld op menukaarten als witte truffel uit de Piedmonte. In restaurants in Italië is dat een heuse officiële benaming van de soort in zijn algemeen. Frankrijk en Italië hebben als enige twee landen ter wereld truffelwetgeving. Volgens mij komen de beste uit de Piedmonte, Umbrië en Servië. Als u geluk heeft, dat blijkt tijdens het schaven, heeft de kostbare witte truffel kleine rode adertjes. Dit zijn de allerbeste, gevonden aan de wortel van hazelnootbomen.

5. De maart-witjes, ook wel Bianchetto truffels in het Italiaans.

6. De zomertruffel, in de winter ook leverbaar! Deze soort wordt ook door de geleerden in het Latijn naar de zomerperiode genoemd: Tuber Aestivum. Komt in bijna alle truffelgebieden in grote hoeveelheden voor. Kenmerkend zijn de beige kleur van binnen en de harde, boomschorsachtige schil. In ieder geval kan deze truffel zeer goed tegen verhitting. Hij ie heerlijk als saus te bereiden.

7. De Uncinato herfsttruffel, De Tuber Aestivum Vitt var. Uncinatum du Chatin noemen. Een heerlijke truffel! Zijn ietwat zoete smaak en intense geur doen enigszins denken aan de duurdere zwarte soorten.

Home Recepten