Marokkaanse specerijen op een rijtje

welke kruiden worden in de Marokkaanse keuken gebruikt? Overgenomen uit een flair van lang geleden. Kardemom is een geurig groen peultje dat gedroogd & gemalen wordt verkocht. Het geeft extra smaak aan marinades, likeuren & inmaakvloeistoffen. Kardemom is een van de oudste en kostbaarste specerijen ter wereld. Wat de prijs betreft, komt kardemom na saffraan en vanille. Er zijn 2 soorten: groot en klein. De grote heeft zwarte peulen en zaden. De zaden van de kleine groene kardemom zijn smakelijk en aromatisch en worden vooral gebruikt voor Indiaas snoepgoed, pilou en biryani. De grote soort wordt zelden voor pudding gebruikt, maar beide soorten zijn hoofdingredient voor het maken van garam masala. Kardemom wordt vaak in zijn geheel gebruikt, dus met peul en al. De groene kardemompeulen van ? -1 cm lang bevatten elk ongeveer 15 donkerbruine of zwarte zaadjes. Voor kardemompoeder worden deze zaadjes gemalen. Gemalen kardemom is verkrijgbaar bij Surinaamse, Chinees-Indonesische en andere Aziatische winkels.

Komijn is als zaad en in gemalen vorm te koop. Als zaad is komijn langer houdbaar en dus ideaal om in voorraad te hebben. Als u gemalen komijn nodig heeft, kunt u een beetje komijnzaad in een vijzel fijnwrijven of in een koffiemolen (bijvoorbeeld een oude molen die u alleen voor specerijen gebruikt) fijnmalen. Het zaad lijkt op karwij, maar smaakt iets bitter. Smaakt heel lekker bij lamsvlees, curryschotels & yoghurt.
Koriander is lid van de peterseliefamilie. Koriander of coander of wantsenkruid is afkomstig uit het Midden-Oosten en de landen rond de Middellandse Zee. Koriander was al bij de oude Egyptenaren bekend, in oude graven zijn zaden gevonden. Ook de oude Grieken en Romeinen hebben het gebruikt. Waarschijnlijk is het door Romeinse troepen naar Midden-Europa gebracht. Door de wat onaangename geur is de naam afgeleid van het Griekse woord voor wants (een luis). De blaadjes smaken bitter, de zaadjes hebben een kruidige appelsiensmaak. Geplette korianderzaadjes hebben een bijzonder exotisch parfum.Als je koriander wil gebruiken moet je het kort mee verwarmen en vlak voor het opdienen toevoegen. Zowel geschikt voor warme als koude gerechten. Koriander is een eenjarige plant die ook in ons land makkelijk zelf te kweken is. Zaden om te zelf koriander te kweken zijn te koop in tuincentra. Zo’n vier weken na het zaaien, kunnen de eerste korianderblaadjes worden geknipt. Als u de plant laat bloeien, kunt u daarna de zaadjes oogsten. Het verse korianderblad heeft een andere, sterkere smaak dan peterselie. Vers korianderblad kan, net als peterselie, goed worden ingevroren. Wanneer het wordt ontdooid, kan het enigszins donker kleuren. Het behoudt wel zijn smaak. Door het te drogen verliest het veel van zijn aroma. Koriander (ketoembar) vormt met djahe (gemberwortel) djinten (komijn), koenjit en laos de vijf basiskruiden voor vele gerechten uit de oosterse keuken. De zaden, de bladeren en de wortels worden allemaal gebruikt en alles heeft zijn eigen smaak. Hoewel koriander behoort bij de westerse peterseliesoorten, kunnen die niet als vervangingsmiddel worden gebruikt. De zaden zijn eenvoudig te verkrijgen en de gedroogde bladeren en wortels zijn te koop in de betere Aziatische winkels. Ketoembar wordt vervaardigd uit de zaadjes van de korianderplant. De smaak van korianderzaad is zoetkruidig en doet aan sinaasappel denken. Koriander is in India bekend als dhania. Verse korianderblaadjes smaken het best als u ze op het laatste moment aan het gerecht toevoegt. Evenals de wortel en de stengels hebben ze een heel sterk aroma. Als ze worden mee gekookt, verliezen ze veel smaak.
Ooit was saffraan duurder dan goud en het is nog steeds het kostbaarste specerij ter wereld. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat de draadjes stampertjes zijn van de Crocus Sativus, die met de hand geplukt moeten worden. Zo’n 200-500 meeldraden zijn nodig voor 1 g saffraan. Saffraandraden moeten worden gebroken en geweekt in heet water. Het smaakt onder andere lekker bij schaal- en schelpdieren, rijstschotels. Saffraan heeft een zoete & tegelijkertijd bittere smaak. En het geeft gerechten een prachtige gele kleur. Het kruid is herkenbaar aan zijn gele & rode draadjes. De thee staat bekend als verwarmend en troostend. Ook wordt saffraan gebruikt als verf.

Kukurma, koenjit of geelwortelpoeder wordt soms ook smalend de saffraan van de armen genoemd. Het wordt vooral gebruikt om gerechten geel te kleuren & de smaak is ietwat gemberachtig. Indien in een recept verse koenjit is opgenomen, kan dit vervangen worden door een halve tl gemalen koenjit voor iedere 2 1/2 cm koenjitwortel.


zo worden de kruiden in Marokko verkocht!

4 Reacties

  1. dus ik neem even mee

  2. heerlijk jou pagina,,, ben dol op de arabische keuken,, heb je pag ook favoriet gezet,, zelf heb ik ook arabische recepten staan,, kom nogal veel in tunesie,,ook een land die ik je kan aanraden
    groetjesssssssss ien

  3. ik was al een tijdje op zoek naar marokkaanse recepten dus mijn wens is vervuld alleen over die tajine ik kook keramisch dus voor mij zal dat niet weggelegd zijn

  4. Ik heb je artikel favoriet gezet.
    Vrg., Erie

Geef een reactie