Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

ABSINT

Wat is Absint, hoe werkt het en wat zijn precies de risico's? .

ABSINT HET VREEMDE DRANKJE Absint (37,5 AV%), kruiden

Ingredienten voor 1 liter:

18 gram alsem

4 gram anijszaad

1 cm kaneelstok

320 gram suiker

400 ml alcohol van 94 AV%

? 400 ml water, aanvullen tot 1 liter

Bereiding:

maak de kruiden fijn in een vijzel of blender en doe ze in een bokaal. Voeg de alcohol en het water toe. Dagelijks de afgesloten bokaal 1 keer schudden. Na 4 weken macereren op een matig warme plek kan worden gefiltreerd door een doek en vervolgens door een papierfilter. De kruiden licht aandrukken. Het gefiltreerde in een schone bokaal doen en de suiker toevoegen. Dagelijks schudden tot de suiker is opgelost, daarna bottelen. Als u het aankunt de likeur nog 6 maanden laten rijpen.Wat is absint, hoe werkt het en wat zijn precies de risico's?

Absint is een helder, gifgroen drankje met een intens bittere, anijsachtige smaak. Het bevat zestig tot tachtig procent alcohol. Absint, wordt gedistilleerd uit een mix van alcohol en het kruid alsem. Henri Pernod begon in 1797 de eerste absintdistilleerderij in Zwitserland. Door de eeuwen heen werd absint ook wel de Groene Fee, de Pest en de Koningin van de Vergiften genoemd. Pernod en Ricard bestaan nog steeds als een alcoholische drank. De alsem is echter vervangen door een extra dosis anijs.De Alsem Absinthium is een struik van ongeveer 1 meter hoog die onder andere in Zwitserland groeit. Alsem smaakt extreem bitter. Om de bittere smaak te verzachten worden aan absint anijs, koriander en andere kruiden toegevoegd. Omdat het dan nog erg bitter smaakt wordt nog suikerwater toegevoegd. Dat gebeurde eind negentiende eeuw volgens een vast ritueel. Eerst deed men de absint in het glas. Vervolgens hield men een geperforeerd lepeltje met daarop een suikerklontje boven het glas. Daar overheen goot men water waardoor de suiker langzaam oploste. Het drankje werd troebel van kleur, vergelijkbaar met als je water bij Pernod doetDe alsemplant bestaat uit 0,25% tot 1,3% etherische olie. Deze olie bestaat voor 60% uit thuyon (of thujone). Thujon is de werkzame stof in de plant en heeft dezelfde farmacologische werking als THC. Alcohol onttrekt de etherische olie en dus ook thuyon uit de alsemplant. De plant bevat ook absinthine. Dit veroorzaakt de bittere smaak.Absint veroorzaakt een roes. Licht en kleur worden anders ervaren en je kunt hallucinaties krijgen. Het gebruik van absint is verslavend. Absint werd in het verleden gebruikt door kunstenaars, zoals Vincent van Gogh, Picasso, Edgar Allan Poe en Oscar Wilde. De typische fel-geel tinten die van Gogh in zijn schilderijen gebruikte komen voort uit zijn ervaringen met absint. Wilde schreef ooit over het effect van absint: 'Na het eerste glas zie je de dingen zoals je ze graag wilt zien. Na het tweede glas zie je de dingen zoals ze niet zijn en na het derde glas zie je de dingen zoals ze werkelijk zijn en dat is nog het meest afschuwelijke van alles.'

Bij chronisch gebruik veroorzaakt absint hersenbeschadiging gekenmerkt door psychose, hallucinaties en intellectuele aftakeling. Men sprak in de vorige eeuw van absinthisme, een ziekte waarbij verslaving, epileptische aanvallen en hallucinaties optraden.In Nederland werd de productie en verkoop van absint vanwege de risico's verboden. De wet over absint stamt uit 1909 en bestaat nu nog steeds. In Frankrijk werd absint in 1915 verboden. Terugkijkend naar het verleden is niet helemaal duidelijk of de giftige werking alleen maar aan de thujon toe te schrijven viel. Zo werd vroeger op grote schaal met het drankje geknoeid en werd bijvoorbeeld kopersulfaat toegevoegd om de groene kleur van absint op te peppen. Ook heeft het hoge alcoholpercentage waarschijnlijk bijgedragen aan de klachten. Bovendien is het de vraag of men de alcohol altijd wel op de goede manier bereidde.In Amsterdam kun je bij bar Absinthe aan de Nieuwe Zijdsvoorburgwal het zogenaamde "Methode Absinthe" drinken. Methode Absinthe is een zelf gebrouwen, legale absint gemaakt van ouzo en alsem met een iets andere, gereduceerde samenstelling dan de echte absint. Mocht je een keer Methode Absinthe in Bar Absinthe willen drinken, kun je aan de bar altijd informatie vragen over bijvoorbeeld hoeveelheid en effecten.Alsem als kruid is niet verboden en is op dit moment gedroogd verkrijgbaar bij smartshops. Het middel kan ook zonder alcohol gebruikt worden. Het wordt dan gedronken als thee of gerookt. Vanwege de intens bittere smaak is pure alsem thee bijna niet te drinken. Het toevoegen van pepermuntblad of anijs kan de bittere smaak verzachten. Voor roken geldt hetzelfde als voor thee: het is extreem bitter. Om een rookbare mix te maken, mengen gebruikers de alsem soms met kruiden als Wild Lettuce, Wijnruit en Pepermuntblad. Ook het gebruik van een sigarettenfilter bij het roken wordt door smartshops aangeraden omdat je op die manier de bittere smaak niet in je mond en op je lippen proeft.Een kleine dosis werkt licht verdovend, eetlustopwekkend en geeft een vreedzaam en geruststellend gevoel. Een hogere dosis kan duizeligheid of hoofdpijn veroorzaken. Nog hogere dosissen (of de zuivere etherische olie) werken hallucinerend, krampopwekkend en hebben een verlammend effect. Bij overdosering ontstaat er vergiftiging met diarree, bewusteloosheid, coma en dood tot gevolg. Gebruik van zeer hoge dosissen alsem of zuivere olie wordt daarom ten zeerste afgeraden. Tenslotte kan langdurig gebruik tot lichamelijke en geestelijke achteruitgang leiden.

(Bronnen: Smartshops, overzicht van producten, geclaimde werking en medisch-toxicologische relevantie, RIVM 1999. Absint, het groene gevaar, de groene amsterdammer, 1996)Gegroet, groene likeur, Nemesis van de Orgie!

Jij brengt mij vergetelheid in de agonie

Door mijn rode lippen in zatheid te drenken.

Meer dan een reus wordt in jouw greep een kind.

Gegroet! Zuster des doods! Breng ons absint,

Laat haar in stromen schenken.'Deze eerste strofe van Alfred de Mussets Ode aan de absint werd pas in 1906 openbaar gemaakt, tijdens de plechtige onthulling van het standbeeld van de Franse dichter. Vijftig jaar eerder was Mussets uitgeteerde karkas al op Pere Lachaise beland, op zevenenveertigjarige leeftijd bezweken aan de drank. Zijn favoriete cocktail was een mengsel van brandewijn en absint, met wat bier erbij om de absint haar karakteristieke drabbigheid te geven. Lyrisch beschreven door zowel kunstenaars als drankbestrijders, belichaamde absint meer nog dan syfilis de preoccupaties van het fin de siecle: decadentie, degeneratie en zelfdestructie.

'Haar geur, haar kleur, de heftige en sombere tonelen die de absint voortbrengt, hebben aan haar inspirerende kracht doen geloven en haar allerlei verheerlijkende bijnamen bezorgd. Maar als alle andere dranken heeft zij haar aanbidders slechts tot zieken en prozaische misdadigers gemaakt', schreef de Zwitserse dokter F. Boissier in 1898 in het drankbestrijdingsorgaan L'Abstinence. 'De Musset hield op een groot dichter te zijn vanaf de dag dat hij zich in de macht voelde van de absint.'http://www.benjijsterkerdandrank.nl/, een pagina om na het lezen van bovenstaand artikel eens te kijken.

Home Recepten Kookboeken