Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

L I K E U R E N

.VEEL RECEPTEN OM ZELF LIKEUR TE MAKEN

Likeuren worden ook wel samengestelde genoemd likeuren, omdat ze uit een melange van verschillende ingredienten gemaakt worden. De meeste zijn immers ontstaan uit medicijnen met ingewikkelde kruiden-recepten. Deze medicijnen werden gezoet om de smaak te verbeteren. Omdat in het begin niet altijd de smaak voorop stond zijn in de loop van de eeuwen de recepten steeds verbeterd. Vooral sinds de industriele revolutie is de smaak van de likeuren erop vooruit gegaan door ontwikkeling van de techniek.

Bij samengestelde likeuren is er geen overheersende smaak te proeven. Alle ingredienten, en dat zijn er vaak veel, zijn tot een nieuwe smaak samengevoegd. Voorbeelden zijn de beroemde Oud-Hollandse likeuren met mooie namen als "Hansje in de Kelder" of "Venus olie". Aan de naam zal men niet direct kunnen zien hoe zo'n likeur smaakt zodat dit een verrassing blijft.

Vooral Amsterdam was beroemd om zijn likeuren, immers alle kruiden en specerijen uit de Oost of uit andere herkomstgebieden waren in Amsterdamse pakhuizen opgeslagen.Een likeur komt, net als jenever, niet kant en klaar uit een distilleerketel gedruppeld. Er is veel werk nodig om een likeur te maken. Om de smaak van bijvoorbeeld zaden, schillen, vruchten, gedroogde of verse kruiden en dergelijke op de alcohol over te brengen zijn er diverse mogelijkheden. Een daarvan is het extraheren. Vooral citrusschillen en gedroogde kruiden worden op deze manier verwerkt.

Boven in een grote stenen pot met basisalcohol wordt een linnen zak met kruiden gehangen. De smaak van de kruiden trekt in de alcohol die verzadigd met extractstoffen naar de bodem zakt. De niet verzadigde alcohol komt boven in aanraking met de kruiden en zo gaat het proces door. Het verkregen produkt is een tinctuur en is een onderdeel van een likeur of bitter. De basis van zo'n tinctuur kan alcohol van een bepaald percentage, maar ook rum, cognac e.d. zijn.

Een andere manier om de smaak over te brengen is distilleren. De distilleerketel wordt met alcohol gevuld die verwarmd wordt. De damp van de alcohol stijgt op naar de bovenkant van de ketel, de helm, waarin de distillateur kruiden of schillen heeft gedaan. De damp neemt de smaak over en komt aan de andere kant van de ketel als een kleurloos esprit eruit. Zo'n esprit is vaak erg sterk, zo rond de 70% alcohol.

De likeurmaker kan nu van deze basisprodukten zoals tincturen en esprits likeur gaan maken door ze samen te voegen, ze op sterkte te brengen en te zoeten.

Aardbei-vanille (22,4 AV%), vruchten

Ingredienten voor 1 liter:

500 gram aardbeien

300 gram suiker

800 ml alcohol van 40 AV%

1 stuks vanillepeul of -stokje

Bereiding:

doe in een pot afwisselend lagen aardbeien en suiker. Na enige tijd laten de aardbeien het rode sap los en u ziet de vruchten kleiner worden. Dit proces laat u een week doorgaan.

Zeef de aardbeien door een doek en knijp die uit, doe de alcohol en het vanillepeultje bij het sap.Ingredienten voor 1 liter:

350 gram aardbeien

150 gram frambozen

200 gram suiker

800 ml alcohol van 40 AV%

Bereiding:

kook de suiker in een weinig water tot een dikke siroop en giet die gloeiend heet over de vruchten voeg eventueel wat munt of iets dergelijks toe en daarna pas de alcohol.Aardbei-sinaasappel (23,4 AV%), vruchten

Ingredienten voor 1 liter:

1 stuks sinaasappel

500 gram aardbeien

200 gram suiker

800 ml alcohol van 40 AV%

Bereiding:

was de sinaasappel met warm water, schraap zeer dun de oranje schil eraf en doe die bij de licht gekneusde aardbeien. Voeg ook partjes van het vruchtvlees van de sinaasappel toe en strooi de suiker erover. Na een dag doet u ook de alcohol in de bokaal. Filtreer na een maand en laat de likeur klaren op een koele plaats.

Abrikozen, verse (25 AV%), vruchten

500 gram verse abrikozen

200 gram suiker

750 ml alcohol van 40 AV%

100 ml cognac

100 ml rum

1 theelepel pecto-enzym

0,3 gram benzoezuur (1 gram per 5 liter)

Bereiding:

haal de pitten uit de vruchten en doe die in wat alcohol van 40 AV%. Maak pulp van de vruchten en voeg pecto-enzym toe. Na twee dagen perst u de pulp goed uit en bij het sap doet u de rest van de alcohol. Na een week voegt u ook de alcohol toe waar de pitten in hebben gestaan. Voeg nu suiker naar smaak toe en voor de afronding de rum en de cognac hoewel dit niet verplicht is.Abrikozen, verse op sap (19,3 AV%), vruchten

Ingredienten voor 1 liter:

1000 gram abrikozen

250 gram suikersiroop

1000 ml alcohol van 40 AV%

Bereiding:

was de vruchten, kneus ze en leg ze in de kokende suikersiroop. Laat ze enige minuten rustig koken.

Doe ze na het afkoelen in een glazen pot en voeg de alcohol toe. Na een paar maanden is de likeur rijp.

Abrikozenpitten, pitten

Ingredienten voor 1 liter:

10 stuks abrikozenpitten

1000 ml brandewijn

250 ml suikersiroop

Bereiding:

stamp de pitten kapot en doe ze in een pot, voeg de brandewijn toe en laat die zes weken trekken. Daarna filtreren, suikersiroop toevoegen en laten rusten. Bottel na een paar weken uw drank.Advocaat, eieren

Ingredienten:

15 stuks eierdooiers

1 blik gecondenseerde melk (groot)

1 blik gecondenseerde melk (klein)

500 gram poedersuiker

2 a 3 pakjes vanillesuiker

350 ml alcohol van 96 AV%

Bereiding:

alles gewoon mengen zonder op te warmen. Als laatste de alcohol toevoegen. In een sierlijke fles doen met een wijde opening. Zo mogelijk 14 dagen laten rusten.

Advocaat de gele kip, eieren

Ingredienten:

16 a 20 stuks eierdooiers

400 gram kristalsuiker

700 ml alcohol van 40 AV%

1 zakje vanillesuiker

Bereiding:

gebruik verse eieren van goede kwaliteit. Tik het ei aan, breek het doormidden en vang het wit op in een pan, laat de dooier in de schaal. Controleer hem op kwaliteit, verwijder de grijze slierten (hagelsnoeren) waaraan de dooier was opgehangen en als hij goed is doet u hem in een schaal.

Heel handig hiervoor is een eiersplitser. Dit apparaat lijkt op een theezeefje maar dan met gleuven opzij in plaats van gaatjes.

Voeg de suiker aan de dooiers toe en roer die erdoor tot een gladde massa ontstaat en alle suiker is opgelost. Voeg ook de vanillesuiker toe en meet het volume.

Voeg nu een even groot volume aan alcohol toe als u een alcoholpercentage van 20 AV% wilt bereiken. als u 15 AV% wilt bereiken neem dan ? van het volume van de dooiers met suiker. Verwarm het mengsel in een pan die in een pan met water staat. Het water in de buitenste pan mag hoogstens 60 a 65 ?C worden en u dient de inhoud van de binnenste pan voortdurend te roeren gedurende 30 minuten. Dan zal de advocaat voldoende gebonden zijn en kunt u hem na afkoelen in een fles schenken. Eventueel kunt u gelatinepoeder gebruiken om de advocaat iets meer te binden.

Door iets citroensap toe te voegen krijgt de advocaat een iets frissere smaak en lecithine zorgt voor meer glans.

After eight likeur (35 AV%), koffie

Ingredienten voor 1 liter:

200 gram suiker

500 ml alcohol van 70 AV%

380 ml water aanvullen tot 1 liter

25 gram pepermunt of pepermuntolie

100 gram cacaopoeder

Bereiding:

macereer de munt en de cacao afzonderlijk een paar dagen. Stook ze afzonderlijk af. De echte cacaosmaak komt pas aan het einde van het stoken.

Maak van het water en de suiker een suikersiroop.

Meng de twee destillaten in een evenwichtige verhouding en voeg suikersiroop naar smaak toe. Na toevoeging van de suiker zal u pas de cacaosmaak proeven.Amandelbitter (40 AV%), bitter

Ingredienten voor 1 liter:

1000 ml alcohol van 40 AV%

15 gram amandelen

3 gram kardemomzaden

6 stuks kruidnagelen

? theelepel nootmuskaat

15 stuks pimentkorrels

10 stuks peperkorrels

1 stuks vanillepeultje

Bereiding:

maak alle kruiden in een vijzel zo fijn mogelijk en laat ze in een jampot macereren in 0,5 liter alcohol. Na een week giet u de alcohol af en zet de kruiden opnieuw in de rest van de alcohol om verder te macereren. Schud zo nu en dan. Na een week voegt u beide maceraten samen en voeg eventueel wat suikerwater toe naar smaak. Zet de likeur koel en wacht tot er een laagje sediment is gevormd. Dan kunt u de likeur door een filter gieten en bottelen. De meeste likeuren worden spontaan helder als u maar geduld oefent. Ook moeten likeuren rijpen.Amaretto (28 AV%), noten

Ingredienten voor 1 liter:

5 stuks groene walnoten

50 gram hazelnoten

15 ml amaretto-extract

250 gram suiker

300 ml alcohol van 94 AV%

? 550 ml water, aanvullen tot 1 liter

Bereiding:

neem groene walnoten met bolster welke nog niet hard zijn en snijd ze in vieren. Maak de hazelnoten fijn in een blender of met een vijzel, doe ze in een glazen bokaal met wijde hals en voeg de alcohol toe. De vruchten dienen onder de vloeistof te staan. Als dit niet het geval zou zijn, voeg dan reeds een deel van het water toe en sluit de pot goed af. Laat alles 5 weken macereren en filter door kaasdoek en papierfilter. Voeg de suiker en het amaretto-extract aan de gefilterde vloeistof toe en schud regelmatig tot de suiker is opgelost. Bent u een zoet-lip, neem dan 350 gram suiker en voeg

? 490 ml water toe. Zodra de suiker is opgelost kan de amaretto worden gebotteld. Wacht minimaal nog 1 week alvorens te proeven.

Amaretto Lick (24 AV%), noten

Ingredienten voor 1 liter:

1 flesje amaretto-essence merk Lick (20 ml)

250 ml alcohol van 94 AV%

250 gram kristalsuiker

50 gram donkerbruine basterdsuiker

? 550 ml water, aanvullen tot 1 liter

Bereiding:

kook het water in een pan en doe er de suiker bij, als de suiker is opgelost de pan van het vuur halen en af laten koelen met een goed sluitende deksel op de pan. Als de suikersiroop is afgekoeld giet men hem bij de andere ingredienten in een goed af te sluiten bokaal.

Laat 2 maanden macereren schud gedurende de eerste 2 weken dagelijks flink om alles goed te mengen, bottel en geniet.Amaron (24 AV%), bitter

Ingredienten voor 1 liter:

9 blaadjes a lsem

5 gram anijszaad

1 eetlepel hibiscus bloembladeren

10 stuks kamillebloempjes

4 stuks kruidnagelen

8 stuks muntblaadjes

1 snuifje nootmuskaatpoeder

1 stuks paardenbloemwortel (fijn gehakt)

12 mm pijpkaneel

5 stuks salieblaadjes

3 stuks verveineblaadjes (citroenverbena)

1 schil van een citroen (geen wit)

? schil van een grapefruit (geen wit)

220 ml droge witte vermouth (18 AV%)

215 ml alcohol van 94 AV%

?565 ml water, aanvullen tot 1 liter.

Bereiding:

alle ingredienten, de vermouth uitgezonderd, doen we in een bokaal en sluiten deze luchtdicht af. We laten de kruiden gedurende vijf dagen macereren. Hierna filteren we de alcohol eruit middels een kaasdoek en doen de alcohol in een fles welke daarna wordt gesloten en op een koele plaats wordt weggezet. De opgevangen kruiden gaan weer in de oorspronkelijke bokaal en nu gieten we hier de vermouth overheen. Vijf dagen later filteren we de vermouth eruit en voegen deze toe aan de fles en schudden alles goed door elkaar. Na 24 uur, filteren we de inhoud door een melittafilter. We meten het alcoholgehalte, corrigeren dit zo nodig en vullen de hoeveelheid aan tot 1 liter. Vervolgens doen we het filtraat in een schone fles en zetten deze op een koele plaats afgesloten weg om aldaar een achttal maanden te rijpen

Het te serveren resultaat is een kurkdroog stimulerend bittertje dat zowel geschikt is als aperitief dan wel als digestief na een weldadig en overvloedig diner.Ananas 1 (17,6 AV%), vruchten

1000 gram verse ananas of schijven uit blik

200 gram suiker

700 ml alcohol van 40 AV%

100 ml rum

1 stuks vanillepeul

1 beetje saffraan

Bereiding:

Win het sap uit de ananas bv. met een sapcentrifuge en doe dit in een bokaal samen met alle andere ingredienten laat de likeur een paar weken macereren. Zeef hem dan en laat de likeur op een koele plaats rijpen.

Ananas 2, vruchten

stukjes ananas

150 gram suiker per liter

alcohol van 40 AV%

Bereiding:

Doe de stukjes ananas in een pot, voeg 150 gram suiker toe per liter en zoveel alcohol dat de stukjes onder de vloeistof staan. Laat dit zes weken macereren.

De likeur kunt u drinken en de stukjes ananas zijn heerlijk in zuurkool of ijs.Angelica (30 AV%), kruiden

Ingredienten voor 1 liter:

30 gram angelica

2 cm citroenschil (geen wit)

3 gram koriander

2 gram anijszaad

1 cm kaneelstok

1,5 gram foelie

0,5 gram saffraan

320 gram suiker

320 ml alcohol van 94 AV%

? 480 ml water, aanvullen tot 1 liter

Bereiding:

maak de kruiden fijn in een vijzel of blender en doe ze in een bokaal. Voeg de alcohol en het water toe. Dagelijks de afgesloten bokaal een keer schudden. Na vier weken macereren op een matig warme plek kan worden gefiltreerd door een doek en vervolgens door een papierfilter. De kruiden licht aandrukken. Het gefiltreerde in een schone bokaal doen en de suiker toevoegen. Dagelijks schudden tot de suiker is opgelost, daarna bottelen. Als u het aankunt de likeur nog zes maanden laten rijpen.

Angelicalikeur (32 AV%), bitter

Ingredienten voor 1 liter:

200 gram honing

800 ml alcohol van 40 AV%

5 gram engelwortelzaden

3 gram engelwortel

2 gram anijs, venkel en koriander

Bereiding:

maak alle kruiden en wortel in de vijzel fijn en laat ze een week lang macereren in de alcohol. Zeef ze eruit, vang de likeur op een pan en voeg de honing toe. Roer net zo lang tot de ingredienten zijn vermengd. Giet de drank in een fles en laat hem rusten na een week of wat verschijnt er een vlokkig sediment op de bodem van de fles. Giet dan de likeur door een filterzakje en laat hem rijpen.

Hoe meer wortel u gebruikt hoe bitterder de likeur zal uitvallen.Angosturabitter Nr 1 (48 AV%), bitter

Ingredienten voor 1 liter in twee fasen:

fase 1

6 gram angosturabast

15 gram galangawortel (laos)

10 gram kinabast

1 gram kruidnagel

3 gram pijpkaneel

10 gram sandelhout

3 gram sinaasappelschillen (gedroogd)

3 gram tonkabonen

200 ml alcohol van 94 AV%

270 ml water

fase 2

50 ml rum van 40 AV%

290 ml alcohol van 94 AV%

32 gram suiker

? 170 ml water, aanvullen tot 1 liter

Bereiding:

doe de niet al te klein gemaakte ingredienten genoemd onder fase 1 in een glazen bokaal, sluit deze af en laat de inhoud op een matig warme plaats macereren.

Na 14 dagen, filteren door een papierfilter, de kruiden lichtjes aandrukken en indien nodig nog wat alcohol en water door het kruidenfilter toevoegen tot 470 ml extract is verkregen van 40 AV%. Het extract gaat in een schone bokaal en u voegt de ingredienten van fase 2 toe. Eventueel kunt u na 14 dagen nogmaals filteren en de bitterlikeur is dan gereed. Let wel door langer lageren krijgt men een harmonischer aroma.

Het angosturabitter is eigenlijk geen drankje om zo te drinken, het is intens bitter met veel extractstoffen. Verdund met water helpt het tegen koorts.

In de praktijk wordt het bitter veel gebruikt om cocktails een 'finishing touch' te geven.

Angosturabitter Nr 2 (34 AV%), bitter

Ingredienten voor 1 liter:

1 gram angelicawortel

5 gram angosturabast

5 gram galangawortel (laos)

2 gram gemberwortel

5 gram gentiaanwortel

5 gram kardemom

1 gram kruidnagel

5 gram pijpkaneel

10 gram sandelhout

? schil van een sinaasappel

12 gram tonkabonen

1000 ml alcohol van 35 AV%, bv. brandewijn, rum, vieux, wodka, enz.

40 gram suiker

Bereiding:

doe de ingredienten, de suiker uitgezonderd, in een bokaal en voeg de alcohol toe. Laat alles gedurende 14 dagen macereren op een niet te koele plaats, af en toe schudden en daarna filteren door papier. Doe de suiker in een schone fles en voeg het gefiltreerde extract hier aan toe. Zodra de suiker is opgelost kunt u proeven.Anisette (30,8 AV%), anijs

Ingredienten voor >1 liter:

300 ml suikersiroop

1000 ml alcohol van 40 AV%

27 gram groene anijs

15 gram koriander

1 gram kaneel

? gram foelie

Bereiding:

doe alles behalve de suiker in een fles en laat het een maand trekken. Filtreer de drank daarna, voeg suikersiroop toe en bottel.Aranper (20 AV%), citrus

Ingredienten voor 1 liter:

3 stuks middelgrote geschilde sinaasappelen in partjes gesneden zonder pit

3 stuks middelgrote geschilde peren zonder klokhuis in partjes gesneden.

500 gram suiker

215 ml alcohol van 94 AV%

? 485 ml water, aanvullen tot 1 liter

Bereiding:

doe de in peren met het water in een glazen bokaal en voeg de suiker toe. Sluit de bokaal goed af en geef deze een week een mooi zonnig plekje. Af en toe schudden zodat de suiker goed oplost. Voeg na een week de sinaasappelen en de alcohol aan de bokaal toe, sluit deze weer af en laat 4 weken macereren onder af en toe schudden. Filtreer door een kaasdoek en filtreerpapier. Bottel vervolgens in een donkere fles, vul zo nodig aan met water tot een liter en laat de likeur zeven maanden rijpen alvorens te serveren.

Aromatique (40 AV%), bitter

Ingredienten voor 1 liter:

2 gram angelicawortel

10 gram citroenschillen

2 gram citroenmelisse

1 gram foelie

2 gram galangawortel (laos)

3 gram gemberwortel

2 gram gentiaanwortel

2 gram kalmoes

5 gram kamille

1 gram kardemom

1 gram kinabast

1 gram kruidnagel

2 gram laurierblad

2 gram lavendelbloemen

2 gram pepermunt

4 gram pijpkaneel

2 gram piment

8 gram sinaasappelschillen

1 gram staartpeper

2 gram rozemarijn

425 ml alcohol van 94 AV%

160 gram suiker

?475 ml water, aanvullen tot 1 liter

Bereiding:

maak de kruiden gelijkmatig fijn (niet te) in een vijzel of blender en doe ze in een bokaal met de alcohol en het water. Na veertien dagen filteren door papier, de kruiden zacht aandrukken in het filter en het volume en alcoholgehalte meten. Het volume dient ca 910 ml te bedragen en het alcoholgehalte 44,4 AV%, indien het niet klopt (er blijft alcohol-oplossing achter in de restkruiden). Dan kunt u indien gewenst corrigeren met alcohol en water. Doe de uitgefilterde likeur in een schone fles en voeg de suiker toe. Vul, indien nodig, met water aan tot een liter. De suiker lost u op door af en toe te schudden. Voor degene die een wat zoeter drankje prefereren kan in plaats van 150 gram een hoeveelheid suiker van 250 gram worden toegevoegd. De hoeveelheid water dient dan ca 425 ml te bedragen. Bij tussentijdse meting direct na het filteren dient het volume 850 ml en het alcoholgehalte 47 AV% te bedragen.

Baileys (34 AV%), koffie

Ingredienten voor ruim 1 liter:

250 gram suiker

500 ml alcohol van 70 AV%

200 ml whisky

400 ml slagroom

5 zakjes vanillesuiker

50 gram koffie

5 gram cacao

Bereiding:

Laat de koffie en de cacao 30 minuten macereren in de alcohol, daarna filteren en vanillesuiker, slagroom, whisky en suiker toevoegen. Goed roeren niet kloppen.Benedictine 1 (43 AV%), kruiden

Ingredienten voor 1 liter:

1 gram angelicawortel

1 gram amicabloemen

2 gram bijvoet

1 gram citroenmelisse

2 gram kalmoes

0,25 gram kaneelstok

5 gram kardemom

1 gram koriander

0,25 gram kruidnagel

1 gram lindebloesem

0,25 gram nootmuskaat

2 gram pepermunt

0.1 gram saffraan

4 blaadjes verveine (citroen-verbena)

15 ml glycerine

250 gram suiker

460 ml alcohol an 94 AV%

? 375 ml water, aanvullen tot 1 liter

Bereiding:

doe de fijngemaakte kruiden (vijzel of blender) in een bokaal en voeg de alcohol en het water toe. Na 14 dagen macereren op een matig warme plaats, filtreren door een papierfilter. Druk de kruiden licht aan in het filter. Meet vervolgens het volume en het alcoholgehalte van het filtraat, dit dient 835 ml van bijna 52 AV% te zijn. Corrigeer indien nodig. Hierna voegt u de suiker en de glycerine toe en schudt tot de suiker is opgelost.

De originele benedictine bevat 350 gram suiker per liter en is dus nog zoeter. Bent u een zoet-lip dan moet u dit beslist eens uitproberen, de hoeveelheid toe te voegen water wordt ? 315 ml. De tussentijdse meting van volume en alcoholpercentage voor de suiker en glycerine-toevoeging dient 775 ml van bijna 56 AV% te zijn.

Beschikt u over een eikenhouten vat dan dient u ernstig over de aanmaak van een grotere hoeveelheid en opslag op vat na te gaan denken.

Benedictine 2 (43 AV%), kruiden

Ingredienten voor 1 liter:

30 gram dragon (estragon) blaadjes

1 stuks vanillestokje

39 gram suiker

1000 ml alcohol van 45 AV%

Bereiding:

doe de blaadjes, het opengesneden vanillestokje en de suiker in een bokaal en giet de alcohol erbij. Sluit de bokaal goed af en laat het geheel een maand macereren. De bokaal drie maal per week goed schudden om alles goed te mengen. Na deze maand filtreert u door doek en vervolgens door filterpapier. Indien gewenst kunt u deze likeur naar uw smaak bij-zoeten.

Beukenblad bitter, bitter

Ingredienten voor 0,25 liter:

extract:

20 stuks oude en jonge beukenblaadjes (van vorig en dit jaar)

250 ml brandewijn van 28 AV%

Bereiding:

was de beukenblaadjes niet doe ze in een pot en giet er de brandewijn op de blaadjes moeten onderstaan. Laat enkele weken macereren. Filter.

Likeur:

250 ml brandewijn van 28 AV%

50 gram suiker

naar smaak extract

bereiding:

doe de suiker bij de brandewijn en doe er extract naar smaak bij.

Houd u van zoet doe er wat meer suiker bij anders wat minder.Bittere bitter (40 AV%), bitter

Ingredienten voor 1 liter:

1000 ml alcohol van 40 AV%

1 gram anijs

5 gram engelwortel

5 gram kalmoeswortel

2 gram kinabast

5 gram koriander

1 gram roomse kamille

5 gram zoethoutpoeder

Bereiding:

maak alle kruiden in een vijzel zo fijn mogelijk en laat ze in een jampot macereren in 0,5 liter alcohol. Na een week giet u de alcohol af en zet de kruiden opnieuw in de rest van de alcohol om verder te macereren. Schud zo nu en dan. Na een week voegt u beide maceraten samen en voeg eventueel wat suikerwater toe naar smaak. Zet de likeur koel en wacht tot er een laagje sediment is gevormd. Dan kunt u de likeur door een filter gieten en bottelen. De meeste likeuren worden spontaan helder als u maar geduld oefent. Ook moeten likeuren rijpen.

Brasilio (22,7 AV%), koffie

Ingredienten voor 1 liter: 110 ml sterke verse espresso

1 schil van een citroen (alleen het geel)

2 cm van een opengesneden vanillepeul

242 ml alcohol van 94 AV%

250 gram suiker

? 480 ml water, aanvullen tot 1 liter

Bereiding:

macereer de espresso, de citroenschil, de vanille en 42 ml van de alcohol gedurende een week in een afgesloten bokaal. Kook na een week het water en los hier de suiker in op, laat het afkoelen en voeg dit met de rest van de alcohol aan het koffie-alcoholmengsel toe. Laat dit weer een week staan, doch schud de bokaal met inhoud eenmaal per dag flink. Filtreer de inhoud daarna door een kaasdoek en papierfilter. Hierna bottelen en indien nodig aanvullen met water tot een liter. Laat nog twee maanden rijpen en u hebt een prima after diner digestief.

Boerenjongens, vruchten

Ingredienten voor >1 liter:

500 gram rozijnen

200 gram suiker

1000 ml alcohol van 40 AV%

1 pijpje kaneel

1 stuks kruidnagel

Benzoezuur 1 gram per 5 liter

Bereiding:

doe alles in een pot een maand voor het feest begint.

De volgende toevoegingen verrijken de smaak:

150 gram bittere amandelen grofgemalen en/of

1 schil van een sinaasappel of

1 schil van een citroen

Boerenjongens speciaal gemengd, vruchten

Ingredienten voor < 1 liter:

465 ml brandewijn van 28 AV% of gelijkwaardig

65 ml strohrum van 80 AV%

40 ml zachte cognac

165 gram zwarte of donkerbruine kandijsuiker

50 gram krenten

50 gram sultana rozijnen (donkerbruin)

65 gram blanke rozijnen (lichtgeel)

1/5 stuk kaneelstokje

1 stuks grote kruidnagel

1 stuks middelgrote pimentkorrel

5 stuks kleine korianderkorrels

Bereiding:

brandewijn opzetten met de kruiden in een kleine weckpot op een warme plaats, drie maal daags schudden. Na 10 dagen de kruiden eruit filteren.

De krenten met de rozijnen kort wassen in lauw water en droog deppen met een keuken-doek. Doe alle rozijnen en krenten tezamen met de voorbehandelde brandewijn, de strohrum, cognac en de kandijsuiker in een pot. De pot sluiten en op een warme plaats wegzetten, drie maal daags schudden tot de kandij is opgelost.Boerenmeisjes (?29,2 AV%), vruchten

Ingredienten voor 1 liter:

350 gram gedroogde abrikozen

1 pijpje kaneel

200 gram suiker

250 ml water

1000 ml alcohol van 40 AV%

? deel van de schil van een sinaasappel

0,2 gram benzoezuur

Bereiding:

kook de abrikozen, het kaneelstokje en de suiker in het water en laat ze zachtjes 20 minuten pruttelen. Na het afkoelen voegt u de alcohol en de sinaasappelschil toe. Proef na een paar maanden eens van de boerenmeisjes. Het benzoezuur dient om de vruchten mooi te houden.

">Bucciarancio (20,5 AV%), citrus

Ingredienten voor 1 liter:

de schil van 4 sinaasappelen (zonder wit)

de schil van 2 citroenen (zonder wit)

0,5 stuks limoen

1 stuks in 4 partjes gesneden kleine tangerina

300 gram suiker

220 ml alcohol van 94 AV%

? 600 ml water, aanvullen tot 1 liter

Bereiding:

breng het water aan de kook, haal het van het vuur en los de suiker erin op. Doe de suikeroplossing in een bokaal met al de andere ingredienten. Sluit de bokaal goed af en laat de inhoud een tiental dagen macereren. Gedurende deze tijd de bokaal af en toe flink schudden. Hierna de inhoud filtreren door een kaasdoek en bottelen in een donkere fles, indien nodig met water aanvullen tot een liter. De fles goed afsluiten met een kurk en zo mogelijk met was. De likeur zes maanden laten rijpen. U beschikt dan over een rijk aandoende goudkleurige drank welke op bijna elk moment van de dag kan worden geserveerd.Cacao-hazelnoot 38,5 AV%), cacao

Ingredienten voor 0,65 liter:

250 gram suiker

500 ml alcohol van 50 AV%

150 gram cacaopoeder

25 gram hazelnoten

Bereiding:

los de cacao op in de alcohol, rooster en maal de hazelnoten, voeg ze toe aan de alcohol en laat ze een week in een fles macereren. Giet vervolgens alles door een koffiefilter, dit gaat vrij langzaam en de likeur heeft nu een diepbruin-rode kleur. Voeg nu suikersiroop of honing toe.

Doe wat water bij de cacao die uit het filterzakje komt , destilleer dit en voeg het destillaat bij de likeur.

Ter afronding van de smaak kunt u vanillesuiker of vanillepeultjes, kirschwasser, een kruidnageltje of iets kaneel toevoegen.

Cacao-kruidenlikeur (37,2 AV%), cacao

Ingredienten voor 1 liter:

400 gram suiker

700 ml alcohol van 50 AV%

4 gram vanille

0,15 gram foelie

0,05 gram gember

0,4 gram kaneel

0,15 gram kruidnagelen

50 gram cacaopoeder

Bereiding:

de kruiden in een vijzel fijn maken en een week laten macereren in de alcohol. Vaak schudden. Bij het filtreren eerst de grove delen en daarna de cacao in het filter doen anders raakt het te snel verstopt. Suiker oplossen in water en samenvoegen tot totaal een liter. Twee weken laten rijpen.Carciofio (21 AV%), bitter

Ingredienten voor 1 liter:

20 stuks artisjokblaadjes

1 stuks basilicumblad

1,5 gram karwijzaad (kummel)

4 stuks korianderzaden (de bolletjes)

2 stuks kruidnagels

1 snuifje nootmuskaatpoeder

5 mm pijpkaneel

1 stuks salieblad

1 schil van een citroen (geen wit)

? schil van een grapefruit (geen wit)

180 ml rode zoete vermouth (18 AV%)

190 ml alcohol van 94 AV%

?630 ml water, aanvullen tot 1 liter

Bereiding:

doe de alcohol, water en de vermouth in een bokaal samen met de artisjokblaadjes en sluit deze luchtdicht af. We laten dit gedurende twee dagen macereren. Hierna filteren we de inhoud met behulp, van een kaasdoek en doen het filtraat terug in dezelfde bokaal. Dan voegen we de overige ingredienten toe, sluiten de bokaal opnieuw af en laten dit gedurende zeven dagen macereren. Na deze periode filteren we de inhoud door een melittafilter, we meten en corrigeren het alcoholgehalte en vullen de inhoud verder met water aan tot een liter. Vervolgens doen we het filtraat in een donkere fles die we goed afsluiten en gedurende drie maanden op een donkere koele plaats laten rijpen.

Het te consumeren resultaat is een smakelijk aperitief dat ook als after-diner drink voor prettige momenten een bijdrage zal leveren.expresse 1295 (40,4 AV%), kruiden

Ingredienten voor 10 dosissen basis-extract:

6 druppels melisse essence

30 druppels engelwortel essence

6 druppels kruidnagel essence

40 druppels munt essence

6 druppels hysop essence

6 druppels foelie essence

6 druppels kaneel essence

150 gram alcohol

Bereiding:

meng dit alles goed door elkaar.

Ingredienten voor ruim 1 liter likeur:

15 gram basis-extract

385 gram alcohol van 90 AV%

400 gram suiker

375 gram water

Bereiding:

giet het de dosis basis-extract in de alcohol en los de suiker op in het water. Kleur eventueel lichtjes groen of geel. Meng en filtreer.formule 1296 (39,6 AV%), kruiden

Ingredienten basis-extract:

100 gram melisseblad gesneden

75 gram engelwortel gesneden

15 gram thijm kruid gesneden

8 gram arnika (valkruid) bloemen

100 gram muntblad gesneden

10 gram hysop bloeiende toppen

10 gram alsem kruid gesneden

8 gram kaneel schors gesneden

8 gram foelie gesneden

1000 gram alcohol van 60 AV%

Bereiding:

doe alle ingredienten in een glazen bokaal giet de alcohol erover en laat een week macereren.

Uitpersen filtreren en aanvullen met alcohol van 60 AV% tot een liter.

Ingredienten voor ruim een liter:

25 gram basis-extract

385 gram alcohol van 90 AV%

400 gram suiker

375 gram water

Bereiding:

giet het extract in de alcohol en los de suiker op in het water. Voeg eventueel wat groene of gele kleurstof toe. Meng en filtreer.Chartreuse geel (38,4 AV%), kruiden

Ingredienten voor 2,5 liter:

0,5 gram ambretzaad

1,5 gram angelicawortel

0,5 gram amicabloemen

0,25 gram kaneelstok

0,5 gram kardemom (de gepelde pitten)

0,5 gram karwijzaad

0,25 gram saffraan

2,5 gram steranijs

0,25 gram tijm

1 gram venkelzaad

1000 ml alcohol van 90 AV%

1500 ml suikersiroop van 1000 ml water en 750 gram suiker

Bereiding:

laat de kruiden drie dagen in de alcohol macereren. Filtreer daarna door een doek en vervolgens door een papierfilter. Voeg dan de siroop toe. Meng de siroop en de alcohol goed en laat vervolgens nog een maand rijpen.Chartreuse groen (40 AV%), kruiden

Ingredienten voor 1 liter:

3 gram angelicawortel

0,2 gram anijszaad

1 gram bijvoet

4 gram citroenmelisse

1 gram dennentoppen

0,1 gram foelie

1 gram hysop

0,25 gram kardemom

10 gram koriander

0,25 gram kruidnagel

1 gram lavendelbloemen

1 gram munt

1 gram populierenknoppen

0,1 gram saffraan

groene voedingkleurstof

15 ml glycerine

400 gram suiker

425 ml alcohol van 94 AV%

? 320 ml water, aanvullen tot 1 liter

Bereiding:

maak de kruiden fijn in een vijzel of blender en doe ze in een bokaal, voeg de alcohol met het water toe. Na 10 dagen macereren op een matig warme plek kan worden gefiltreerd door een papierfilter. Druk de kruiden licht aan in het filter. Meet vervolgens het volume en het alcoholgehalte van het filtraat, dit dient 745 ml van bijna 54 AV% te zijn, corrigeer indien nodig. Hierna voegt u de suiker en glycerine toe en schudt tot de suiker is opgelost. Vindt u de likeur te zoet, probeer het dan met 200 gram suiker per liter. De hoeveelheid toe te voegen water wordt dan ? 440 ml. De tussentijdse meting van volume en alcoholpercentage voor de suikertoevoeging dient 865 ml van ruim 46 AV% te zijn, zonodig corrigeren.

Beschikt u over een eikenhouten vat, sla dan de likeur hierin op.Cherry-brandy (32,9 AV%), vruchten

Ingredienten voor 11,5 liter:

5 liter kersensap

3,6 liter alcohol van 94 AV%

1 liter kersenbrandewijn van 40 AV%

2 kg suiker

Kersen- of pruimenpitten-extract

Enzympreparaten

? 650 ml water, aanvullen tot 11,5 liter

Bereiding:

in dit recept is het gebruik van kersenbrandewijn een voorwaarde. Vermeng het sap met suiker en water en roer of schud totdat de suiker is opgelost. Voeg een enzympreparaat toe om het pecto-enzym af te breken en laat het geheel 20 uur staan. Hierna voegen we het sap toe aan de kersenbrandewijn en alcohol. Druppel er vervolgens wat kersenpitten- of pruimenpitten-extract bij en gun de likeur drie weken rust. Indien nodig de likeur nogmaals filtreren en vervolgens bottelen.Chocmint-likeur (24 AV%), koffie

Ingredienten voor 1 liter:

25 ml sterke verse koffie

50 gram cacao

10 gram verse pepermunt- of mintblaadjes

350 gram suiker

15 ml glycerine

255 ml alcohol van 94 AV%

? 495 ml water, aanvullen tot 1 liter

Bereiding:

voeg de cacao en de pepermunt- of mintblaadjes toe aan de alcohol en macereer gedurende drie dagen. Beschikt u niet over mintblaadjes en wel over een pepermunt-extract dan kunt u dat uiteraard ook hiervan wat bij druppelen. Schud het mengsel gedurende de maceratietijd drie maal per dag. Filtreer hierna tot de alcoholische oplossing helder is. Voeg vervolgens de voorgeschreven hoeveelheid afgekoelde verse koffie, de glycerine en de suiker toe en roer net zo lang tot alles goed is opgelost. Bottel en vul indien nodig aan met water tot een liter en sluit de fles goed af. Laat alles nog drie maanden rijpen.Chocwhisky-likeur (28 AV%), cacao

Ingredienten voor 1 liter:

8 gram gemberwortel

50 gram cacao

700 ml whisky van 40 AV%

15 ml glycerine

250 gram suiker

? 135 ml water, aanvullen tot 1 liter

Bereiding:

maak de gemberwortel fijn in een vijzel of met een blender en voeg dit samen met de cacao toe aan de whisky. In plaats van de wortel kan ook het in de handel zijnde gemberwortelpoeder gebruikt worden. Laat het gedurende twee dagen macereren en vergeet niet het mengsel af en toe te schudden. Vervolgens filtreren tot het mengsel helder is. Mocht u een waas onderscheiden, dan is filtratie over ontkleurende kool aan te bevelen. Voeg vervolgens de suiker, het water en de glycerine toe en roer tot de suiker is opgelost. Bottel de likeur in een fles, indien nodig aanvullen tot een liter, en sluit deze goed af. Laat de likeur nu nog vier maanden rijpen. Mocht u nu een bezinksel bespeuren dan is het raadzaam om de likeur te decanteren.Ciliegiolo (23,5 AV%), kersen

Ingredienten voor 1 liter:

500 gram zoete zwarte kersen

240 gram suiker

200 ml water

250 ml alcohol van 94 AV%

Pecto enzym

Rohament-P

Bereiding:

Maak de kersen met pit en al fijn in een vijzel, dek de pulp af en zet de gedurende 24 uur op een donkere niet te koele plaats met wat pecto enzym en rohament-P.

Filtreer de pulp vervolgens door een kaasdoek. Breng het water aan dek ook en los hierin de suiker op. Voeg de siroop na afkoeling toe aan het gewonnen kersensap. Doe alle ingredienten ineen glazen pot en schud de massa flink zodat een homogene massa ontstaat. Laat dit gedurende een week staan en filter de inhoud dan door papier.

Vervolgens de gefilterde likeur in een donkere glazen pot doen en zes maanden laten rijpen.Ciliegie liquorose (20,4 AV%), vruchten

Ingredienten voor 2 liter:

750 gram zoete kersen

1 schil van een citroen (zonder wit)

800 gram suiker

600 ml droge witte vermouth van 18 AV%

320 ml alcohol van 94 AV%

Bereiding:

neem een kg zoete kersen en ontdoe de helft van de kersen van de steeltjes. Van de andere helft moeten de steeltjes dicht bij de vrucht worden afgeknipt. Na het wassen en drogen van de kersen worden ze in een luchtdichte glazen bokaal gedaan met de schil van de citroen. Vervolgens worden de suiker, de droge witte vermouth en de alcohol toegevoegd. De ingredienten dienen gedurende 1 maand te macereren en van tijd tot tijd geschud te worden. Hierna de oplossing filtreren door een papierfilter en bottelen in donkere flessen. Daarna wegzetten op een koele donkere plaats. Nog zes maanden laten rijpen.Ciliege nero (20 AV%), vruchten

Ingredienten voor 1 liter:

825 gram zwarte, zoete en ontpitte kersen

12 stuks nootjes uit de kersenpitten

4 stuks hele kruidnagels

4 a 5 druppels kaneel-extract

8 stuks hele kersenbladeren

1 schil van een citroen (zonder wit)

200 gram suiker

215 ml alcohol van 94 AV%

Bereiding:

was en ontsteen de zwarte kersen. Kneus de kersenpitten en doe de kersen met de kernen van de kersenpitten in een luchtdichte glazen bokaal. Voeg verder alle andere ingredienten toe. Let op met het kaneel-extract de smaak mag niet overheersen. Zet de bokaal in het volle zonlicht gedurende een week en schud regelmatig. Vervolgens gedurende vijf weken macereren op een donkere koel plaats. Filtreer de likeur door een kaasdoek en een papierfilter en hevel de likeur over in een donkere fles sluit de fles met een kurk en was. Laat de likeur nog acht maanden rijpen.Citroenlikeur 1(40 AV%), citrus

Ingredienten voor ruim 1 liter:

de schil van 4 citroenen (zonder wit)

de schil van 1 sinaasappel (zonder wit)

4 stuks gekneusde korianderzaden

1 stuks kruidnagel

200 gram suiker of witte kandij

400 ml alcohol van 94 AV%

600 ml water

Bereiding:

leg de schillen met de kruiden in een bokaal en giet de alcohol en het water erop. Goed afsluiten en een maand laten macereren. Het maceraat filtreren en de kandij toevoegen. Weer goed sluiten dan wachten tot de kandij is opgelost schud af en toe.Citroenlikeur 2 (40 AV%), citrus

Ingredienten voor 1 liter:

de schil van 2 citroenen (zonder wit)

1 ml sinaasappelschil-extract

1 ml korianderzaad-extract

2 ml kruidnagel-extract

200 gram suiker

425 ml alcohol van 94 AV%

? 455 ml water aanvullen tot 1 liter

Bereiding:

droog de citroenen na het wassen in een soda-oplossing en na goed naspoelen goed af en schil ze zeer dun (zonder het wit) en doe de schillen in een bokaal. Voeg de overige ingredienten, behalve de suiker toe en laat de inhoud goed afgesloten maximaal vier dagen macereren. Filtreer vervolgens door een kaasdoek en papier. Hierna kan de suiker en het water worden toegevoegd. Zodra de suiker is opgelost, beschikt u over een zeer drinkbaar drankje.Citroenlikeur 3 (24,8 AV%), citrus

Ingredienten voor 1 liter:

3 stuks citroenen

700 ml alcohol van 40 AV%

200 gram suiker

Bereiding:

was de citroenen, schraap de schil eraf en doe die in de alcohol. Pers de citroenen uit, roer de suiker door het sap en voeg dit bij de rest. Zeef de schillen er na een dag uit en laat de likeur helder worden. Eventueel kunt u een deel van de alcohol vervangen door rumClementineslikeur (30 AV%), citrus

Ingredienten voor 1,5 liter:

500 gram clementines

2 stuks citroenen

320 ml sap van de clementines en 1 citroen

1 liter wodka van 45 AV%

300 gram suiker

Bereiding:

was de clementines en citroenen in een soda-oplossing en spoel ze daarna goed af. Als de vruchten goed droog zijn wordt de schil van de citroenen en clementines er zeer dun afgeschild (zonder het wit van de schil).

Doe de schillen in een glazen pot en voeg de helft van de wodka toe zodanig dat de schillen goed onderstaan. Pers de clementines en een citroen uit en doe het verkregen sap in een andere glazen pot met de rest van de wodka.

Na ongeveer drie dagen kunnen de schillen van de alcohol worden afgezeefd, waarna de alcohol met schilextract aan het alcohol-sap mengsel wordt toegevoegd.

Om de likeur helder te krijgen, is een of twee keer filtreren voldoende. Voeg vervolgens de droge suiker toe en laat die goed oplossen. Na zes weken is de likeur gereed om aangesproken te worden. Zo nodig eerst nogmaals filtrerenClementinesschijfjes op brandewijn, citrus

Ingredienten:

1 kilogram clementines

1 liter brandewijn (30 a 35 AV%)

150 a 200 gram suiker naar smaak

Bereiding:

was de clementines in een soda-oplossing en spoel ze goed na met koud water.

Snij na het afdrogen de clementines in schijfjes van ca. Vier millimeter dik en verwijder de pitten. Leg de schijfjes in een bokaal met wijde opening en giet er de brandewijn overheen. Sluit de bokaal goed af en laat de inhoud een maand lang macereren. Haal nu de clementinesschijfjes uit de alcohol. Voeg dan de suiker toe aan de alcohol, schud tot deze is opgelost en gun de drank nog een maand rust.Coco-Amendoa (28 AV%), kokos

Ingredienten voor 1 liter:

10 ml amandelextract (JO-LA)

5 ml kokosextract (JO-LA)

200 ml suikersiroop van 86 %

700 ml alcohol van 40 AV%

?85 ml water, aanvullen tot 1 liter

Bereiding:

de ingredienten bij elkaar doen en schudden tot alles is opgelost. Na een week rust kunt u van deze likeur genietenCoco-banana (20 AV%), kokos

Ingredienten voor 1 liter:

10 ml banaanextract (JO-LA)

5 ml kokosextract (JO-LA)

200 ml suikersiroop van 86 %

490 ml alcohol van 40 AV%

?295 ml water, aanvullen tot 1 liter

Bereiding:

de ingredienten bij elkaar doen en schudden tot alles goed is gemengd.

Na een week rust kunt u van deze likeur genietenCocoslikeur (20 AV%), kokos

Ingredienten voor 0,5 liter:

80 druppels kokos-essence

30 druppels amandel-essence

10 druppels gember-essence

100 gram witte kandijsuiker

125 ml alcohol van 80 AV%

? 310 ml water, aanvullen tot 1 liter

Bereiding:

doe alle ingredienten bij elkaar in een bokaal, twee maal daags omschudden om de kandijsuiker op te lossen. Als de kandijsuiker is opgelost bottelen.Cocos, amandel en gember (24 AV%)

Ingredienten voor 2 liter:

10 ml kokosessence

7,5 ml amandelessence

1,5 ml ginger ale essence

400 gram suiker

30 ml glycerine

1190 ml water aanvullen tot 2 liter

510 ml alcohol van 94 AV%

Bereiding:

doe de alcohol in een container en voeg hieraan de genoemde ingredienten toe. Schud de afgesloten container regelmatig totdat de suiker is opgelost. Zet de container tenminste drie maanden weg op een donkere niet te warme plaats.

Dit recept is uitgeprobeerd met de zogenaamde nectar-essence's uit de Indische toko (kosten 2,95 per 10 ml essence). Probeer het eens, het is echt de moeite waard!(24,7 AV%), vruchten

Ingredienten voor 1 liter:

350 gram cranberry's

200 gram suiker

1 schil van een sinaasappel zonder wit

700 ml alcohol van 40 AV%

Bereiding:

Stamp de cranberry's tot een grove pulp, doe er de dunne schil van de sinaasappel en de alcohol bij.

Laat het mengsel een week of drie in een pot staan, filtreer de likeur en voeg de suiker toe.Creme de cacao nr 1 (25,8 AV%), koffie

Ingredienten voor 1 liter:

25 ml sterke vers gezette koffie

50 gram cacao

1 gram kaneel

1 gram foelie

450 gram suiker

15 ml glycerine

275 ml alcohol van 94 AV%

? 415 ml water, aanvullen to 1 liter

1 stuks vanillepeul opengesneden

Bereiding:

voeg de cacao- en kaneelpoeder en de foelie toe aan de alcohol en macereer twee a drie dagen. Schud het mengsel gedurende de maceratietijd regelmatig. Filtreer hierna tot de alcoholische oplossing helder is. Voeg vervolgens de voorgeschreven hoeveelheid afgekoelde verse koffie, de glycerine en de suiker toe en roer zolang tot alles goed is opgelost. Laat vervolgens de vanillepeul niet langer dan vier dagen in de likeur trekken. Verwijder de peul, vul indien nodig aan met water tot een liter en sluit de fles goed af. Laat alles nog drie maanden rijpen.Creme de cacao nr 2 (30 AV%), cacao

Ingredienten voor 1 liter:

30 gram cacao

? 5 cm citroenschil (geen wit)

0,3 ml vanille-extract

350 gram suiker

750 ml wodka van 40 AV%

? 40 ml water, aanvullen tot 1 liter

Bereiding:

laat de cacao, de vanille en de citroenschil vier a zes weken macereren in de wodka in een goed afgesloten bokaal. Zet de bokaal op een redelijk warme plaats en filtreer de inhoud na het verstrijken van de gestelde termijn. Als de likeur helder is, de suiker toevoegen en roeren tot deze is opgelost. Vervolgens bottelen en indien nodig aanvullen met water tot een liter. Laat de likeur vervolgens vier a zes maanden rijpen op een koele donkere plaatsCreme de noix (38 AV%), noten

Ingredienten voor 1 liter:

10 stuks kernen van droge walnoten

6 stuks hele kruidnagels

10 mm pijpkaneel

0,5 schil van een citroen (geen wit)

1 takje tijm (? 60 mm)

2 blaadjes pepermunt

2 blaadjes citroenmelisse

2 blaadjes salie

2 blaadjes basilicum

150 gram suiker

200 ml madeira van 17 AV%

400 ml brandy van 30 AV%

240 ml alcohol van 94 AV%

? 70 ml water, aanvullen tot 1 liter

Bereiding:

maak de kernen van de gedroogde walnoten fijn in een vijzel of blender. Doe ze in een bokaal met de genoemde ingredienten, behalve de suiker en het water. Sluit de bokaal goed af en laat de inhoud zes weken macereren. Filter vervolgens de inhoud door een kaasdoek en filterpapier. Voeg de suiker toe en schud tot de suiker is opgelost. Na het bottelen nog minimaal een maand wachten alvorens te serveren.Curacao, citrus

de schil van 6 sinaasappelen gedroogd

1000 ml brandewijn

250 ml suikersiroop

Bereiding:

Doe de sinaasappelschillen in een wijde pot met de brandewijn en laat ze twee maanden trekken. Filtreer en meng met de suikersiroop. Kleur de likeur met gebrande suiker laat hem rijpen en bottel hem.Dit waren recepten van A t/m C,

de rest volgt nog.

Absint is ook een likeur, maar daar heb ik een apart artikeltje aan gewijd.

Home Recepten Kookboeken