Dagelijks smullen

Maak van elke dag een feestje

Het eiland Zanzibar, Jambo, Hakuna Matata

large

Alweer een jaar geleden en Facebook herinnert mij aan deze onvergetelijke tijd daar. Niet alleen FB maar ook dagelijks zie ik de achtergronden van 50 tinten blauw en de schitterende zonsopgang nog op mijn telefoon.

20180323_105624 - kopie

20180328_063224 - kopie

Het eiland barst van de natuur zoals het Jozani Rainforest met de unieke rode Colobus aapjes en de mangroven en natuurlijk de onvergetelijke stranden met zand zo fijn en wit als maïzena en de blauwste zee die ik ooit gezien heb. Je kunt er waanzinnig mooi snorkelen en je waant je middenin de film finding Nemo.

P1440665 - kopie

P1440788 - kopie

Behalve de schitterende natuur is er ook de nodige cultuur met de roemruchte slavenhistorie waarvan je in Stonetown het museum kunt bezoeken.  En als je dan toch Stonetown bezoekt ga je natuurlijk ook even langs het geboortehuis van Freddy Mercury.

20180326_095536 - kopie

20180326_133205 - kopie

Naast ons hotel was een interessant project van zeewierplantages voor en door vrouwen. Voornamelijk werden er schoonheidsproducten gemaakt maar een gedeelte van de opbrengst werd ook voor levensmiddelen gebruikt. Het zeewier wordt hiervoor gedroogd en geëxporteerd naar het buitenland.

20180322_123226 (2)

Zanzibar wordt ook vaak het specerijeneiland genoemd. Kruidnagel komt voor een groot gedeelte hiervandaan. We hebben een interessante tour gedaan waarin we kennis maakten met de groeiwijze van allerlei kruiden zoals, vanille, gember, nootmuskaat, cacao, enz. Ook was er een demonstratie van kokosnoot plukken. Mannen die heel behendig in de bomen klimmen als apen, alsof het geen enkele moeite kost en intussen luidkeels hun lied zingend.

P1450179 (2)

Het is een bijzonder eiland met vriendelijke mensen waar je door iedereen die je tegenkomt met JAMBO wordt begroet. De ultieme plek om even bij te komen, van de sleur en de gejaagdheid uit het dagelijkse leven in NL en waar je eigenlijk nooit meer weg wilt.

jambologoSolid

En natuurlijk gaat tijdens mijn vakantie mijn interesse ook altijd uit naar het regionale eten met de recepten. Ik had het geluk dat in ons hotel (the Dhow Inn) een Nederlandse hotelmanager rondliep die zo vriendelijk was om me een aantal recepten per e-mail toe te sturen.  Lucky me ;)

P1440734 (2)

Zelf heb ik ook nog enkele kookboekjes weten te bemachtigen  en zo heb ik thuis weer het een en ander in elkaar geknutseld en natuurlijk heb ik ze als herinnering hier op Smulweb geplaatst.

Pompoensoep-uit-zanzibar-supu-ya-malenge

P1480167 (2)

Kipcurry-uit-zanzibar-dhow-inn

P1450525 - kopie

Kip-in-kokosnootsaus-uit-zanzibar-dhow-inn

P1480699 (2)

Octopus-curry-the-dhow-inn-mchuzi-wa-pweza

P1500955 (2)

Pilaurijst-uit-zanzibar-

P1500951 (2)

Cassave-in-kokosnootsaus-muhogo-wa-nazi

P1500899 (2)

Tropische-fruitsalade-uit-zanzibar-matunda-salad

P1500861 (2)

Jambo, Hakuna Matata

Groetjes van Wilmie.

6 Reacties

  1. Heerlijk om er zo een beetje van te kunnen meegenieten ❤️ Dank je wel!

    Groet,
    Laura

  2. Dag Wilmie .
    Wat leuk dat je dit vakantie verhaal met ons deelt.
    Mooie herrineringen ,foto’s en recepten waar ik er zeker een paar van gaat maken.
    Groet van Ria

    • wilmiewillemse

      2 april 2019 at 14:55

      Sweet memories Ria. Het was ook leuk om deze blog te schrijven. Ik was weer even helemaal terug :) Laat maar een keertje horen als je iets gemaakt hebt. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

  3. Keukensloofje47

    1 april 2019 at 20:17

    Hoi Wilmie, wat een mooi verhaal. Schitterende natuur. Ik zou er zo naar toe willen.
    Groetjes Lidy

Geef een reactie