wallpapers-carnival-mask-851x315

Waarschijnlijk worden de beroemdste Italiaanse carnavalsvieringen gehouden in Venetië. Carnaval wordt echter in heel Italië gevierd! Bijna elke stad en elk dorp heeft carnavalsvieringen met vaak kleurrijke parades en kostuums. En, natuurlijk, kraampjes met traditionele carnavalsproducten zoals dit typische carnavalsgerecht uit de regio Veneto (Noord Italië).

De meeste typische Italiaanse carnavalsrecepten zijn zoet! Zelfs normaal hartig voedsel wordt gezoet zoals deze kaneelboter-gnocchi.

Dit recept voor kaneelboter-gnocchi dateert uit de Renaissance en is een traditioneel carnavalsgerecht in Veneto . In het Italiaans is het ook bekend als gnocchi alla Veneta. Er zijn een aantal versies van dit recept in verschillende delen van de regio.

maxresdefault (1)

Op veel plaatsen voegen ze geraspte kaas toe, zoals Parmigiano Reggiano en soms gebruiken ze rozijnen. Er is ook een versie genaamd gnocchi alla Polesana waarin de gnocchi meestal worden gemaakt met zoete aardappelen. Ook wordt soms pompoen gebruikt om de gnocchi mee te maken.

Ook komt het voor dat de kaneelboter-gnocchi met een dikke zelfgemaakte tomatensaus erbij geserveerd wordt, een idee dat het proberen waard is! De traditionele manier is dat dit gerecht als voorgerecht (Primo) geserveerd wordt, maar je kunt dit gnocchi-carnavalrecept ook als dessert eten!

Bron: The Pasta Project

 

In Verona hebben ze zelfs met Carnaval Gnocchi-vrijdag!!

Nergens anders is carnaval zo verbonden met gnocchi, als in Verona. Dus waarom viert men in Verona nou gnocchi-vrijdag? De origine van deze traditie ligt volgens de legendes in de 16e eeuw, toen het Veronese volk na een aantal zware overstromingen van de Adige leed onder een hongersnood. Een rijke edelman, Tommaso da Vico, besloot om geld te doneren om gnocchi te laten uitdelen aan het uitgehongerde volk in het district van San Zeno. In zijn testament liet hij ook vastleggen dat deze traditie na zijn dood elk jaar moest worden voortgezet. En zo komt het dat de inwoners van Verona op venardì gnocolar traditioneel gnocchi eten.

In 1949 is daar nog een nieuwe traditie bijgekomen: de figuur van Papà del Gnoco. Hij wordt elk jaar als een soort prins carnaval gekozen en draagt een kerstman-achtige outfit met een witte baard, een cape, een hoed en in zijn hand een grote vork met een gnocco erop. Hij rijdt voorop in de carnavalsoptocht naar de kerk van San Zeno.

papa-del-gnoco-2

Een beetje belachelijk? Misschien wel, maar dat is carnaval. De rol van Papà del Gnoco wordt in Verona echt als een grote eer beschouwd en het maken van de gnocchi op deze dag is een serieuze business. Echt geen pakje voorgekookte gnocchi uit de supermarkt, maar zelf kilo’s aardappels koken, schillen, stampen, mengen met meel, rollen, koken en een lekker sausje erbij maken. Een hoop werk, maar zó lekker!

Bron: Avonturen in Verona

 

Dit zijn zomaar enkele wetenswaardigheden rondom de “anders dan andere” gnocchi. Ik zag een foto voorbij komen op Facebook en dat wekte mijn belangstelling. Zodoende heb ik het een en ander opgezocht en het recept natuurlijk ook gemaakt.

Gnocchi-alla-veneta-italiaans-carnavalsgerecht-

 

P1500357 (2)

Ik vond het erg lekker, maar dat is natuurlijk voor iedereen verschillend. Ben wel van mening dat het, wat mij betreft, beter geschikt is als nagerecht  (vergelijkbaar met een pizza-nutella) en zou het niet zo snel als voorgerecht serveren zoals het in Italië wel is (Primo).

Veel plezier ermee en groetjes van Wilmie.

Alaaf, alaaf, alaaf!!!

Home-banner-carnaval