Dagelijks smullen

Maak van elke dag een feestje

Een dagje in de keuken van Griekse Taverna “Ranzo Ionio”.

Tijdens de zomervakantie van 2016 verbleef ik in een kleinschalige maar supergezellige accommodatie “Ranzo Ionio” genaamd. Er was tevens een kleine Taverna bij waar moeder Stella de scepter zwaaide met hulp van haar zoon Kostas. Vader Yiannis beheerde de buitenkeuken, de houtgestookte oven waar dagelijks vers brood gebakken werd en tevens de schalen vlees voor het slow-cooking de hele dag stonden te pruttelen. Ook de houtgestookte bbq waar de souvlaki, vis en andere gerechten werden gemaakt was zijn domein. Alles was er organico en fantastico. En elke dag als we terugkwamen van een dagje eropuit of als we gewoon aan het zwembad hadden gelegen, gingen we er eventjes langs om in de schalen te kijken wat er allemaal weer voor heerlijks stond te stoven. Zodoende konden we al bedenken wat we ’s avonds wilden gaan eten. Yiannis was ook wel bereid om alvast iets van het een of ander voor je te reserveren ;)

P1330410 - kopie

 

Toen ik aan Nikos (de andere zoon die de Taverna vóór de schermen regelde samen met zijn vrouw Xristiana) vroeg of ik een dagje in de keuken mee zou mogen kijken was dit geen enkel probleem. Ik hoefde maar te zeggen wanneer en welke dag mij het beste uitkwam. Zo gezegd zo gedaan. En zo stond ik dus op een morgen gewapend met mijn fototoestel en pen en papier voor de keukendeur. Ze vonden het zelfs leuk dat ik interesse had in hun kookkunsten en van keukengeheimen was geen sprake. Heerlijk dat we bij zulke fijne mensen terecht waren gekomen. Er heerste ook een echt familiair sfeertje.

P1320220 - kopie

Met de gerechten welke die dag gemaakt werden kon ik dus mooi meekijken. Moeder Stella sprak niet vloeiend Engels maar waar nodig was vertolkte Kostas alles in het Engels en met handen en voeten en met aanwijzen kwamen we al een heel eind. Soms verklapte ze me tussendoor nog wat geheimpjes uit haar eigen privé keuken. Bijvoorbeeld over haar favoriete tzatziki met zoete wortel die ze alleen voor de huiselijke kring maakte en niet voor de Taverna omdat het niet authentiek was. En de eenvoudige aardappelsalade met courgette die ze zelf graag at als lichte lunch op warme dagen. En dat zijn er in Griekenland veel want de zon schijnt daar meer dan 300 dagen per jaar.

P1320629 - kopie

Ook vertrouwde Kostas me toe dat ze de laatste jaren ook een beetje out-of-the-box kookten met, voor de Griekse keuken, vreemde specerijen zoals bijvoorbeeld kurkuma en curry. Leuk om te zien dat er ook hier mensen van creatief koken houden. Natuurlijk blijven de gerechten verder wel zoveel mogelijk authentiek.

P1330281 - kopie

 

Het was echt hartverwarmend hoe ik daar werd ontvangen en mee mocht kijken. Terwijl zij hun mise-en-place maakten voor die avond en mij al hun keukengeheimen toe vertrouwden. Ze hebben mij daardoor een fantastische dag bezorgd en ik heb ze daar dan ook hartelijk voor bedankt. Een klein cadeautje was dan ook wel op zijn plek want van een vergoeding wilden ze niets horen.

P1330268 - kopie

Stella en Kostas efgaristo!!! En voor jullie kali orexi!

 

Mijn recepten uit de keuken van “Ranzo Ionio”

Tzatziki-met-zoete-wortel-van-stella

P1340285 - kopie

Griekse-pizza-van-yiannis

P1340500 - kopie

Dolmades-van-taverna-ranzo-ionio

P1340528 - kopie

Kokkinisto-kotopoulo-ranzo-ionio

P1330515 - kopie

8 Reacties

 1. Super leuk verhaal Wilmie. Echt leuk om te lezen en ook je mooie foto’s ! Heerlijk om naar te kijken. Lekkere recepten ook. Wat een leuke herinnering aan een vakantie. Zo leuk dat je mee mocht kijken in de keuken. Dat vergeet je niet meer.
  Dank je wel voor het delen.
  Groetjes, Petra

  • wilmiewillemse

   7 januari 2017 at 01:20

   Graag gedaan Petra. Misschien heb ik er andere mensen ook mee op een idee gebracht. Normaal gesproken zou het niet zo snel in me opkomen om zoiets te vragen maar omdat ik het vorig jaar op Sicilië ook mocht heb ik er gewoon naar gevraagd. Nee heb je en ja kun je krijgen. Dit keer had ik dus ook weer geluk. Lucky me…….. ;) :P

 2. Dag Wilmie .
  Wat een geweldig leuke reportage.
  En wat een mooie vakantie herinneringen.
  Groet Ria

 3. Wat lijkt me dat leuk Wilmie om zo de authentieke keuken te leren kennen. Ik kan me goed indenken dat dit voor jou helemaal moet zijn. Fijn dat je de recepten met ons deelt. Lieve groet Cecile

  • wilmiewillemse

   4 januari 2017 at 14:01

   Ik vond het idd echt super om met hun mee te mogen kijken. Het waren ook zulke lieve mensen en er was niet eens sprake van keuken “geheimen”. Vanzelfsprekend wil ik deze recepten ook met anderen delen. Veel plezier ermee Cecile. Groetjes van Wilmie.

Geef een reactie