Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Koken met de kCook van Kenwood

Een tijdje geleden kreeg ik van Smulweb een mail met de vraag, die ze van Kenwood hadden gekregen, of ik de nieuwe kCook zou willen testen en er een aantal recepten mee ontwikkelen :)

Dat was natuurlijk “an offer you can’t refuse” want zelf recepten maken is natuurlijk helemaal mijn ding. En je zal maar zo een mooi apparaat in je schoot geworpen krijgen ;)

Ik heb wel eerst even stiekem gekeken om wat voor een apparaat het ging want ik moest natuurlijk wel weten waar ik “ja” tegen zei. Ik ben namelijk niet zo’n held met moderne elektronica en er was ook een deadline. Het moet ook allemaal maar even tussen de bedrijven door gedaan worden bij mijn gewone werk en huishouden. Maar zoals ik altijd al zeg; “eten moeten we toch”.

P1280593 - kopie

Ik had me al snel laten betoveren en mailde terug dat ik het erg leuk zou vinden om ermee aan de slag te gaan. Afspraken werden gemaakt en na een tijdje bracht de postbode (die tegenwoordig regelmatig iets mag bezorgen) een groot pakket.

P1280607 - kopie

Ik moet heel eerlijk zeggen dat het in het begin niet zo goed boterde tussen ons twee en de eerste kennismaking verliep niet al te best. Ik ben gewend om in grote pannen te koken en het gevolg was dat ik het apparaat veel te vol stopte. De roerfunctie blokkeerde want mijn vriend kon niet omgaan met zulke grote hoeveelheden en verslikte zich dus behoorlijk. De keer daarna ging het al beter maar soms had mijn nieuwe keukenhulpje wat weinig geduld met mij. Als ik weer eens tussendoor foto’s moest maken of als ik een keer iets was vergeten klaar te zetten dan piepte hij een tijdje heel irritant en hield het dan voor gezien. Maar ik liet de kaas niet van mijn brood eten hoor en nu we beter aan elkaar gewaagd zijn, en hij geen roet meer in het eten gooit kan onze vriendschap niet meer stuk. Ik weet nu beter wat hij wil en hoe hij behandeld wil worden en als hij weer eens een keer niet luistert dan zet ik hem gewoon op handbediening en doet meneer precies wat ik wil ;)

Gebruiksaanwijzing:

Er zit een gemakkelijke Nederlandse gebruiksaanwijzing bij en je kunt het beste er eventjes een uurtje voor gaan zitten om deze door te lezen. De meeste dingen spreken dan wel voor zich maar het is toch lastig als je nog tijdens het koken het boekje steeds moet raadplegen. Mocht dit dan toch nog het geval zijn dan kun je in ieder geval snel terug vinden wat je nodig hebt. Ook staan er nog een aantal tips bij waar je speciaal op moet letten als je met het apparaat aan de slag gaat zoals bijvoorbeeld; snijd groenten en vlees altijd in stukjes voordat je het in de kom doet en waar ik zelf achter kwam is dat je het apparaat niet te vol moet doen, snijd de ingrediënten in gelijke stukjes zodat ze gelijkmatig gaar worden (dit vind ik zelf eigenlijk wel logisch), vlees dichtschroeien kun je beter van te voren in een braadpan doen want het apparaat kan wel groenten en vlees zachter maken maar niet bruinen of dichtschroeien.

Functies en symbolen:

De symbolen die op de display staan worden 1 voor 1 duidelijk uitgelegd.

Zo heb je bijvoorbeeld aan de linkerkant een symbool om de temperatuur in te stellen (3 standen: 65, 92 en 100 graden), verder een symbool voor de tijd in uren en minuten (dit is de tijd van het vaste programma of de handmatig ingestelde tijd), een symbool om de roersnelheid in te stellen (3 standen: continu, regelmatig met korte pauzes en regelmatig met lange pauzes).

P1300064 - kopie

Aan de rechterkant heb je de symbolen van de 3 verschillende programma’s (eenpansmaaltijden, soepen en sauzen, en stomen. Verder heb je rechts ook nog de beginknop (ook voor een pauze), de chopfunctie om alles fijn te snijden en de cancel knop om een programmafase of ingestelde functie te annuleren.

Niet al te veel knopjes dus en daarom dus ook zeer gebruiksvriendelijk.

P1280745 - kopie

Opmerkingen, tips en tops:

 • Vergeet niet de deksel er goed op te doen want anders kun je niet verder, als de deksel er niet goed op zit komt er een rode driehoek op de display waarmee het apparaat dit zelf aangeeft.
 • Doe het apparaat niet te vol want dan kan de roerfunctie het niet aan en blokkeert alles.
 • Zorg dat je alle ingrediënten klaar hebt staan (eventueel voorgesneden) want als het tussendoor te lang duurt schakelt het automatische programma uit.
 • Het vervangen van bijvoorbeeld mes naar roerstaafje of andersom gaat gewoon terwijl alles in de pan blijft. (Je zet het apparaat op pauze, deksel eraf, hulpmiddel vervangen, en einde pauze) Dit gaat ook zo als je tijdens het koken een of meerdere ingrediënten moet toevoegen of even wilt proeven.
 • Het is fijn dat je niet afhankelijk ben van de voorgeprogrammeerde programma’s, maar dat je ook alles handmatig kunt instellen, bijvoorbeeld wanneer je iets hebt wat korter of juist langer moet dan het programma aangeeft.
 • Als het apparaat zijn programma afwerkt heb je er intussen geen omkijken naar en kun je tussendoor andere dingen doen. Een piep geeft aan wanneer je weer nodig bent. Als je niet reageert gaat hij 30 minuten in de warmhoudstand staan totdat de volgende fase wordt ingesteld.
 • Je kunt de instelling voor temperatuur, tijd en roeren wijzigen zonder het programma te wijzigen. Gebruik hiervoor de start/pauze knop en gebruik de knop van de functie die u wilt veranderen.
 • Het is prettig dat je zelf een temperatuur in kunt stellen, daardoor kun je het apparaat niet alleen gebruiken om mee te koken, stomen en stoven maar voor iets op lagere temperatuur. Denk hierbij aan glühwein, kaasfondue e.d.
 • Er is ook een app die je kunt downloaden, met daarin een aantal recepten in de categorieën; hoofdgerechten, soepen en sauzen, chutneys en jams, dranken, borrelhapjes en zelfs babyvoeding.

Slotconclusie:

Ik heb gemerkt dat ik naarmate ik het apparaat vaker gebruikte steeds meer handigheid kreeg. Ook de ideeën wat ik zoal met het apparaat kon maken kwamen als vanzelf tevoorschijn. Ik vond het een leuk project om te doen en heb er ook weer van geleerd.

Verwacht geen wonderpan want zoals elk apparaat heeft het natuurlijk ook zijn beperkingen, maar ik heb wel gezien dat je soms “out of the box” moet denken en dat de mogelijkheden dan groter en talrijker zijn dan dat het receptenboekje dat wordt meegeleverd doet vermoeden. Let wel, dit is natuurlijk om je een beetje op weg te helpen en om het apparaat een beetje te leren kennen.

 

De recepten die ik zelf met de kCook heb ontwikkeld zijn:

 1. https://www.smulweb.nl/recepten/1439522/Mexicaanse-wortelsoep-met-zoete-aardappel P1290819 - kopie
 2. https://www.smulweb.nl/recepten/1438952/Soep-van-aardpeer-en-pastinaak P1290667 - kopie
 3. https://www.smulweb.nl/recepten/1438130/Runderstoofpot-met-jagersaus-kcook-recept P1280760 - kopie
 4. https://www.smulweb.nl/recepten/1438954/Schnitzelreepjes-met-cider-appel-rozijnen-en-kaneel P1290780 - kopie
 5. https://www.smulweb.nl/recepten/1439520/Vlaams-stoofvlees-van-kip P1300009 - kopie
 6. https://www.smulweb.nl/recepten/1439230/Mexicaanse-stamppot-met-chorizo P1290944 - kopie
 7. https://www.smulweb.nl/recepten/1439226/Gehaktcurry-met-een-thais-tintje P1290688 - kopie
 8. https://www.smulweb.nl/recepten/1439228/Zigeunersaus-met-de-kcook P1290854 - kopie
 9. https://www.smulweb.nl/recepten/1439518/Tropische-vruchten-met-mascarpone P1290752 - kopie
 10. https://www.smulweb.nl/recepten/1439516/Roerei-met-zalm-uit-de-kcook P1300042 - kopie
 11. https://www.smulweb.nl/recepten/1439336/Witte-gluhwein P1300078 - kopie
Home Recepten