Willeke`s Blog

Voor elk wat wils

Welke thee doet wat?

Brandnetel: Goed tegen bloedarmoede, botontkalking en huidklachten. Pluk brandnetels wel met handschoenen!

Ginkgo: In China worden de extracten van de bladeren van de Ginkgo biloba-boom al jaren gebruikt tegen geheugenverlies. Ginkgo-thee verbetert de doorbloeding in de hersenen en schijnt hetzelfde effect te hebben als dementieverlagende medicijnen. In combinatie met ginseng wordt het effect sterker.

Kamille: Kalmerend, goed tegen vermoeidheid. Ook geschikt om mee te stomen bij verkoudheid of voorhoofdsholteontsteking.

Munt: Geeft meer energie en wekt eetlust op.

Salie: Werkt desinfecterend en goed tegen verkoudheid. Helpt ook bij de spijsvertering en tegen winderigheid. Saliethee heeft een krachtige werking, dus twee kopjes per dag is voldoende. Het helpt ook tegen nachtelijk zweten en opvliegers in de overgang. Omdat het desinfecterend werkt, is het ook goed om bij keelontsteking met saliethee te gorgelen. Wie moeilijk de slaap kan vatten, kan sterke thee van salie met melk en honing proberen.

Tijm: Goed tegen verkoudheid en droge hoest. Enkele verse takjes zijn voldoende voor een kop thee. Omdat tijm houterig is, moet het langer trekken: een kwartier. Ook lekker samen met rozemarijn.
Geen verse kruiden in huis? Overgiet dan een theelepel provencaalse kruiden met een kop kokend water.

Venkel: Goed tegen darmkrampen en gasvorming. De thee stilt ook de honger en verbrandt vet, maar daarvoor moet je het wel voor de maaltijd drinken. Een theelepel zaadjes is voldoende voor een kop thee.

Groene thee: Dit wordt gemaakt van dezelfde theestruik als zwarte thee. Het verschil is dat de blaadjes niet gefermenteerd (vochtige lucht door de blaadjes laten blazen) worden, waardoor ze hun groene kleur behouden. Groene thee wordt erg veel gedronken in China en Japan. Het is goed voor darmen en stoelgang, houdt de bloedsuikerspiegel laag en je cholesterolgehalte op peil. Het stimuleert ook het immuunsysteem. Net als zwarte thee bevat groene thee ook cafeine. Zet groene thee van water dat al een paar minuten van de kook af is, anders smaakt het bitter!

Rooibos: Gemaakt van de rooibosstruik uit Zuid-Afrika. Net als bij zwarte thee worden de twijgen voor het drogen gefermenteerd. Rooibos is rijk aan mineralen, bevat een klein percentage looizuur, maar geen cafeine. Uit onderzoek bleek dat rooibos gunstig is voor de spijsvertering. Ook is het een anti-oxidant, wat betekent dat het schadelijke stoffen (zoals alcohol) goed helpt afbreken.

Honing: Om kruidenthee te zoeten is honing gezonder dan suiker. Doe het echter pas in de thee als die voldoende is afgekoeld, of op drinktemperatuur is. Anders worden de waardevolle stoffen in de honing afgebroken

10 Reacties

 1. Heb jij ook wat voor spastische darmen wordt gek van de pijn in mijn buik misschien de venkelthee?
  groetjes karin

 2. evelineverkaart

  15 maart 2006 at 22:51

  Wel eens de Chai thee van zonnatura geprobeert, ik vind hem heel erg lekker, vooral ‘s avonds. Echt een aanrader!
  Eveline

 3. Frikando, waar heb jij gevonden dat venkelthee kankerverwekkend zou zijn?
  Het wordt ook geadviseerd om aan baby’s te geven tegen darmkrampjes. De mijne heeft het een aantal keer wel gedronken.
  En wat is de extra kans erop?
  Zon is ook kankerverwekkend maar geen rede voor mij om binnen te blijven!

 4. woow zeg ik had geen benul dat groene thee z? goed was!
  ik drink al minstens een liter per dag maar nu krijg ik er geen genoeg van!
  fijn om te wten

 5. Venkel schijnt ook een veroorzaker van *** te zijn!!!! Hoe denkt het geacht forum resp. auteur will s. hierover??????????

 6. Ja, van sommige groene theesoorten wordt ik misselijk, terwijl ik andere goed kan verdragen. Waar het aan ligt? Geen idee..
  Pickwick valt meestal goed, dus daar blijf ik maar bij..

 7. Ga hier eens kijken wat groene thee betekent voor de mens.
  http://www.******-actueel.nl/index.asp?blz=on_vo.groenethee

  Groetjes Willeke.

 8. zijn er mensen die verkeerd reageren op groene thee en bijvoorbeeld misselijk worden of maagklachten krijgen van groene thee ?

 9. deze theetjes vind ik heerlijk ben een echte theeleut

Geef een reactie