Willeke`s Blog

Voor elk wat wils

Zelf zalm roken

Zelf zalm roken in een rookoven. Je kan zelf op een makkelijke manier zalm (of andere vissoorten, kip enz.) roken met behulp van een rookoven.
Dit kan zowel buiten op de barbeque of campinggasstelletje met 2 branders of binnen op 2 pitten met de afzuigkap aan.
Een rookoven bestaat uit een metalen schaal met deksel, een druipbak of -plaat en een rooster.

Het zouten.

Zorg voor een voldoende grote bak om de vis te zouten.

Stop de vis hier in en giet hier zoveel water op zodat de vis net onder staat.

Vervolgens per liter 70 gr zout toevoegen en dit een paar uur zo laten staan.

Vindt u de vis na afloop te zout of te flauw,
houdt er dan een volgende keer rekening mee
en maak dan de tijd waarin de vis in de pekel verblijft, langer of korter.

Na het pekelbad de vis goed afspoelen en drogen.

Het roken.

Leg de houtmot op de bodem van de rookbak, zet daarop de druipbak en hierop het rooster met de zalm.
Schuif de deksel erop, niet helemaal dicht.
Zet de rookoven op 2 branders op halfhoog vuur.
Als het begint te roken deksel helemaal sluiten.
De rooktijd gaat in vanaf het moment dat zich rook gaat vormen.
Zo ongeveer 5 kwartier.
Wel even tussendoor kontroleren of alles goed gaat.

Men kan ook paling of forel zo roken.

Rookovens zijn te koop bij kookwinkels en bv. De Bijenkorf.
Er bestaan ook rookzakken die je eenmalig in de oven of op de barbeque kunt gebruiken.

Maar waarom zou je je tot vis beperken.Na enige oefening kun je ook eens gaan experimenteren met vlees, en zelfs kaas ( in bakpapier wikkelen en op een rooster neerzetten. Dit kan even prutsen zijn, maar het resultaat vergoedt veel )

14 Reacties

 1. Bovenstaande manier van roken is “warm roken” of “gestoomd”. Het verschil kun je duidelijk proeven tussen Stoombokking (warm) en Spekbokking (koud).Dit houdt in dat er boven de 70’c wordt verhit. Koud roken is een gaat heel anders. Men zout de vis tot hij stevig wordt, een hele zijde zalm met vel wel 2 uur in een dikke laag zout. Daarna het zout afspoelen, en de vis droog deppen. Deze in een geisoleerde luchtdichte kast plaatsen, en het hout aansteken, laten smeulen. Nu moet je ervoor zorgen dat de temp. niet boven de 18’c komt, dus met koelelementen werken, en dit ongeveer 12 tot 14 uur laten staan.

 2. wil,, je verrast ons steeds weer met iets lekkers,, ook dezez neem ik maar mee,, ben een echte visklant
  groetjes ien

 3. Karbonaadjes roken is ook heerlijk. Al dan niet gepekeld.
  Groet,
  Chalau

 4. Lekker smaak.
  Bedankt voor deze artikel Willeke.
  Groetjes Deon

 5. Beste Will,
  Als aanvulling op jouw artikel een recept voor gerookte kip. Ook moet ik nog ergens een recept voor gerookte lamsfilet hebben, maar dat moet ik eerst opzoeken.
  Groetjes, Ellis
  Gerookte kip

 6. Zalmfilet kan (als men makkelijk en snel wil gaan roken)gewoon met viskruiden gekruid worden.Zorg wel dat het vel er nog aanzit (dit is makkelijker bij het verwijderen van het rooster)en dat het vel ietsje met olie ingesmeerd is.Verder rook ik ook wel eens runderbraadworst (dit kan gewoon in zijn geheel).Belangrijk is wel,dat het vlees dan goed gekruid is.

 7. Met gerookt vlees od vis kun je een smakelijke variatie in een menu aanbrengen die je tafelgenoten zullen waarderen. Het zou wel prettig zijn als over de procedure van het roken wat meer bekend was. Thea Peters heeft lange tijd gerookt, zegt ze. Komop Thea, deel je kennis eens met ons. Wat ik van anderen begrijp is dat je je zeer strikt moet houden aan tijden, temperaturen en gewichten.

 8. Rookovens zijn ook via de hengelwinkel te verkrijgen mocht de bijenkorf niet in de buurt zijn.

  enige tijd geleden daar mijn oven gekocht en heb al hele geinige dingen mee gedaan. in het vleesvak van de supermarkt liggen de naturel beenhammetjes. uit de verpakking en uur per kilo roken. het vlees wat hier vanaf komt laat zich prima eten door dunne plakjes ervan te snijden en te regenereren (warm laten worden) op een vleesschaal in de oven op 120 graden. afdekken met alu-folie. Op de grillplaat gaat ook uitstekend.

  vraag de slager om verse saucijsjes te maken maar dan kleiner dan gewend. zeg 70-80 de stuk. rook deze in de rookoven voor 45 minuten. maak ondertussen marinade van helft curryketchup en andere helft zoete ketchap. leg hier de worsten na het roken in en laat staan voor minimaal 2 uur. heerlijk op de bbq! (je kan ze natuurlijk ook invriezen).

  ik kan nog wel een uur doorgaan wat er allemaal gerookt kan worden maar ik ga nu zelf roken hahaha!

  mvgr, eeg

 9. je kunt in een rookoventje ook heerlijk paddestoelen of andere soorten groentes roken heerlijk als bijgerecht voor onze vegatarische vrienden

  het M&M team

  de hapjesgigant

  http://www.hapjesgigant.bezorgt.nl

 10. Ik ben nog niet zo lang bezig met roken, maar behaal erg goede resultaten. Ik wrijf de vis( bv makreel) in met kruiden die ik lekker vind en rook de vis daarna direct. Smaakt prima.

  Groeten en eet smakelijk
  Ingrid

 11. Geachte,
  Ook eens proberen met een kabeljauwhaasje of filets en daarna zachtjes opwarmen in de oven en serveren met een lichte tomatencoullis met basilicum.

  groeten
  L. Desmet
  Rest. Den Haselt
  Roeselare (B)

 12. Lange tijd vroeger paling, makreel etc. zelf gerookt, maar nooit op deze manier . .

  vr. groeten,
  Thea

 13. Om een hele zalm prof. te roken is er een voorbehandeling van 24 uur nodig, om zalm- of andere visfilets a la minute te roken is pekelen absoluut af te raden, paling heeft een heel andere behandeling nodig, degene die het rookadvies heeft gegeven wordt duidelijk niet geplaagd door kennis.
  Groet,
  Tonny.

 14. Een zalm (of een stuk daarvan) in een rookoven leggen en gaar en bruin laten worden is nu niet net een culinair hoogstandje! Maar hoe bereid je de zalm nu voor met kruiden en zout? Dat maakt uiteindelijk toch echt het verschil!

Geef een reactie