Willeke`s Blog

Voor elk wat wils

Zuivelvervangers

Enkele plantaardige zuivelvervangers zijn: sojamelk, rijstmelk

Er bestaat sojamelk in diverse smaken.
Er is de natuurlijke smaak (vaak in groene verpakking) die niet gezoet is – deze melk kan u ook gewoon drinken, en omdat ze niet gezoet is kan u ze gebruiken wanneer u in uw warme bereidingen “melk” nodig heeft.
Naast de natuurlijke soort, is er ook gevitamineerde sojamelk, sojamelk met vanillesmaak, en ook met andere smaken.
Lust u geen van de smaken sojamelk, dan kan u ook rijstmelk proberen.

pudding

U kan kleine potjes (1,25 dl) of grote doosjes (0,5 liter) sojapudding kopen.
Bestaat in diverse smaken, zoals vanille of chocolade, enz. U hoeft dus uw chocoladepudding niet te missen en toch eet u plantaardige voeding.

yoghurt

Sojayoghurt met fruit kan u in uw beter warenhuis en supermarkt vinden.

room

Heeft u toch wat room nodig voor uw warme bereidingen? Soja-room biedt de oplossing.

Vetten (olie, boter)

Er bestaat een heel assortiment van plantaardige vetten en olien (bv olijfolie, sojaboter enz ).

Auteurs:Physicians Committee for Responsible Medicine – U.S.A.
Toegelaten vertaling van origineel artikel in het engels

3 Reacties

  1. Er bestaat ook een veganistische kaasvervanger. De roomkaas kan vervangen worden door Tofutti, een “roomkaas” die verkrijgbaar is in verschillende smaken.
    Harde kaas kan vervangen worden door Yakso, een veganistische “kaas” die verkrijgbaar is in verschillende soorten zoals Gouda style, cheddar style, mozarella style etc.

  2. De lijst is nog niet compleet. Er bestaat ook haverdrank. Oatly is de meeste pure. De andere merken hebben nog extra toevoegingen. Er bestaat ook cuisine van Oatly.
    Er bestaat ook soy and cereals. Dit is er in “melk”, toetje (in een bakje) en in cuisine.
    Sojaroom noem ik sinds kort bij zijn echte naam cuisine. Dat komt omdat er soja slagroom op de markt gekomen is, uit een spuitbus en in een pakje, die echt opgeklopt kan worden net als slagroom. De sojaslagroom is al gezoet.

  3. Ik gebruik de sojaroom als ik kipfilets heb gebraden. Dan blus ik het aanbaksel af met sojaroom en heb dan gelijk een lekkere romige saus.

Geef een reactie