Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Wat is baksoda?

Even een uitleg hiervan. Er zijn zoveel verschillende namen en toepassingen bekend dat ik als eerste zal uitleggen waar de producten bakpoeder, baksoda, zuiveringszout ook wel dubbelkoolzure soda oftewel natriumbicarbonaat (NaHCO3) genoemd uit bestaan.
Bakpoeder is een rijsmiddel dat bestaat uit baksoda, een zuur (meestal wijnsteenzuur) en rijstebloem of maizena.
De baksoda in bakpoeder reageert met het zuur en vormt koolzuurgas, waardoor het bakmengsel rijst en luchtig wordt.
Baksoda is een fijt wit poeder en als het op zichzelf wordt gebruikt is het geen rijsmiddel, maar in combinatie met een zuur of een zuur zout (zoals wijnsteenzuur) en vocht, produceert het koolzuurgas.
Door het extra toevoegen van baksoda aan bakpoeder, zal een sterkere reactie ontstaan, waardoor het baksel luchtig wordt. Baksoda wordt vaak gebruikt in ′zwaar′ gebak.
Zoals vruchtentaarten (rozijnen, vijgen, gedroogd fruit, etc.) en chocoladetaarten.
Deze zwaar gevulde taarten hebben een extra zetje nodig om toch een zekere luchtigheid te krijgen. In de Engelse en Scandinavische keuken wordt veelvuldig gebruik gemaakt van baksoda.
Tenslotte is het verschil tussen gist en een rijsmiddel zoals baksoda en bakpoeder, dat bij gist het rijzen buiten de oven plaatsvindt en bij baksoda en bakpoeder terwijl het bakt.

Oh ja, Teaspoon /is Theelepel . Voor vele die dit niet weten. Want dit komt vaak bij recepten voor met baksoda.

Home Recepten Kookboeken