Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Spaanse vleeswaren..

Probeer eens Spaanse vleeswaren als tapas.Erg lekker.! Spaanse vleeswaren als tapas.

Een lekkere (en makkelijke!) aanvulling op een tafel met lekkere tapas zijn

wat schaaltjes Spaanse vleeswaren.

Probeer de volgende lekkernijen eens uit:

Jamon Iberico,

Deze ham behoort tot de beste hammen van de wereld. Het vlees komt van het

Iberisch varken. Dit beestje heeft veel weg van het everzwijn dat we kennen

uit de stripverhalen en smult het liefst van eikeltjes. De ham van dit

varken is een vrij zeldzame delicatesse en zeker niet goedkoop. Geniet

zoveel mogelijk van de smaak zelf en eet het hooguit met een stukje brood

erbij.

Chorizo,

Dit is zonder meer het populairste worstje van Spanje, waarvan vele

regionale varieteiten (En kwaliteiten!) bestaan. De basisingredienten van

het worstje zijn varkensvlees, spek, knoflook, paprika en oregano. De worst

is pittig en laat zich goed combineren met een stukje milde kaas en een

olijfje.

Wilde Spaanse ham,

Toen het katholieke Spanje strijd leverde met islamitische Moren stond het

eten van varkensvlees voor een geloofsovertuiging. Zo meenden de Castilianen

dat ham, meer dan wat ook, de mensen kon bekeren tot het christelijke

geloof.

Je weet natuurlijk niet wat er eerder was. Was het de bestaande kwaliteit

van de vleesproducten, waardoor de hammen en worsten als lokkertje voor de

kerk gebruikt konden worden? Of werd er extra zorg en aandacht besteed aan

de ontwikkeling ervan?

Feit is dat de Iberico-ham nog altijd legendarisch is. Het is ham gemaakt

van een halfwild zwijntje: het cerdo iberico of iberisch varken. Het is een

zwart exemplaar dat in een open steen- en kurkeikenbos leeft en zich o.a.

voedt met grassen, kruiden en wortels. Het eten van olijven en eikels geeft

echter het vlees zijn speciale kruidige smaak.

De allerbeste ham heeft de aanduiding 'bellato'. Deze is gemaakt van varkens

die voor minstens 75% van het Iberico-ras afstammen en daadwerkelijk een

deel van hun leven vrij hebben kunnen rondlopen. Een topham is soms 2 jaar

of langer gerijpt. Om deze echte toppers onder de vleeswaren te kopen moet

je eigenlijk in de hoger gelegen dorpen van West Spanje zijn. Daar zijn de

condities voor het drogen en rijpen op zijn best.

Spaanse kaasjes als tapas.

Ooit werd Spaanse kaas alleen door Spanjaarden gegeten. Tegenwoordig weten

we ook buiten de Spaanse grenzen de traditionele kazen te waarderen.

Als kant-en-klare tapas zijn de volgende kaasjes echte aanraders:

Cabrales,

Een romige blauwe schimmelkaas gemaakt van een combinatie van schapen-,

koeien- en geitenmelk. Cabrales wordt gemaakt op de boerderijen in het

gebergte van Noord-Spanje en rijpt 3 tot 6 maanden in grotten. De echte

Cabrales is verpakt in wijnbladeren, zeer essentieel voor de smaak! De

Spanjaarden vermengen de kaas wel met appelwijn tot een soort fondue. Wij

eten hem graag met een scheutje rode port eroverheen.

Mahon,

Mahon komt van Menorca en is vernoemd naar de grootste stad van het eiland.

De kaas wordt gemaakt van koemelk en heeft een iets zoetige smaak. Mahon kan

best worden versierd met een pittig scheutje olijfolie vermengd met wat zout

en verse dragon. Zo doen de eilanders dat zelf ook.

Manchego,

Een hele bekende schapenkaas met een eigenzinnige smaak: iets zoetig en

nootachtig. Manchego komt uit La Mancha, de streek waar Don Quichotte zijn

molens bevocht. De jonge kazen met een rijpingstijd van 2 tot 3 maanden

worden verkocht als semi-muraal, belegen kaas heet curado en echte oude

manchego is de viego. Drink bij manchego een glaasje fino sherry.

Home Recepten