Als je iets langere tijd wilt bewaren, moet je er zeker van zijn dat de
potten die je daarvoor gebruikt steriel zijn.
Gewoon afwassen is niet genoeg, zeker niet als je de potten met een
gebruikte vaatdoek afdroogt.
Je kunt speciale inmaakpotten kopen, maar alle glazen potten met een
klikdeksel zijn geschikt.

Een klikdeksel is zo'n deksel met een rondje in het midden dat niet
meegeeft als de inhoud vacuüm is.
Als de pot eenmaal is geopend, hoor je een klikje als je op het rondje
drukt.

Potten met plastic deksels zijn niet geschikt.
Kook de potten en deksels vijf minuten in water, vis ze uit het water met
behulp van een stel lepels of zo,
schud overtollig water eruit en laat ze met de opening naar boven uitdampen.

Zodra de potten droog zijn, kunnen ze worden gevuld.
Vul ze helemaal tot aan de rand, draai de deksel erop, en zet ze eventueel
omgekeerd neer om af te koelen.

Eenmaal afgekoeld, zul je zien dat de inhoud is gezakt, er is een vacuüm
laag ontstaan
omdat de hete vloeistof (of jam of wat dan ook) is ingeklonken.