Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Receptuur voor verschillende soorten taartbodems

Recepten en tips voor het maken van taartbodems en het recept voor banketbakkersroom.

(Afkomstig uit: Taart zoet en hartig, Het Nederlands Zuivelbureau) Vet altijd de bakvorm in met boter, olie of een speciale bakvorm om plakken tegen te gaan. Bij deeg en beslag die snel vastplakken (bijv. cake en biscuitdeeg) is het handig de vorm na het invetten nog met bloem of paneermeel te bestuiven. Rol het deeg gelijkmatig uit op een met bloem bestoven ondergrond en bekleed de ingevette vorm.'Blind bakken'betekent eerst de taartbodem bakken en hem daarna van de vulling voorzien. Bekleed de ingevette vorm met deeg, prik er met een vork gaatjes in en dek af met aluminiumfolie. Vul dan de vorm met ca. 500 g gedroogde peulvruchten of erwten en bak de bodem. Verwijder de erwten na het bakken; ze zijn niet meer te eten, maar kunnen wel opnieuw voor dit doel gebruikt worden.Crackers of koekjes kunnen eenvoudig in een keukenmachine worden fijngemalen. Een andere manier is om de koekjes in een plasticzak te doen en er met de deegroller overheen te rollen.Gebruik altijd hele verse eieren. Maak de kom vetvrij met citroen of azijn en zorg dat tijdens het scheiden van de eieren geen dooier mee komt.(springvorm 24 cm)

Ingredienten:

  • 300 g bloem
  • 100 g witte basterdsuiker
  • mespunt zout
  • 200 g harde, koude boter

Bereiding:

  • Meng in een kom de bloem, basterdsuiker en zout door elkaar.
  • Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes door het megsel.
  • Kneed alles met koele hand tot een samenhangend deeg.
  • Voeg als het deeg te kruimelig is 1-2 el koud water toe.
  • Laat het deeg in de koelkast een 1/2 uur rusten.
  • Druk het deeg meteen uit in de ingevette vorm of rol het eerst op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 3/4 cm dik.
(Vlaaivorm 24-27 cm/springvorm 24 cm)

Ingredienten:

  • 250 g bloem
  • 1 tl zout
  • 2 eidooiers
  • 100 g koude boter

Bereiding:

  • Zeef de bloem boven een kom.
  • Snijd de boter in blokjes en schep ze door de bloem.
  • Voeg zout, dooiers en 2-3 el ijskoud water toe en kneed met de vingertoppen alles snel tot een samenhangend deeg.
  • Vorm van het deeg een bal en duw deze met de muis van de hand uit tot 1 cm dikte om het deeg soepeler te maken.
  • Vorm het deeg weer tot een bal en laat deze afgedekt in de koelkast een 1/2 uur rusten.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad.
(Vlaaivorm 24-27 cm/springvorm 24 cm)

Ingredienten:

  • 200 g bloem
  • 100 g poedersuiker
  • 1/2 tl zout
  • 4 eierdooiers
  • 100 g koude boter

Bereiding:

  • Volg de bereidingswijze van de pate brisee, maar zeef de poedersuiker met de bloem.
(Vlaaivorm 24-27 cm/springvorm 24 cm)

Ingredienten:

  • 225 g magere kwark
  • 4 el zonnebloem- of olijfolie
  • 1/2 el zout
  • 225 g bloem

Bereiding:

  • Meng in een kom de kwark, olie en zout.
  • Zeef de bloem erboven en meng alles met koele hand snel tot een samenhangend geheel.
  • Druk het deeg uit in de ingevette vorm of rol het uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap van 3/4 cm dik.
(Vlaaivorm 24-27 cm/ springvorm 24 cm)

Ingredienten:

  • 1x basisrecept kwarkdeeg
  • 75-100 g harde, koude boter

Bereiding:

  • Snijd de boter in dunne plakken.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van 1 cm dik.
  • Verdeel een derde van de plakjes boter over het deeg.
  • Vouw het deeg in drieen en rol het opnieuw uit. Herhaal deze handeling nog 2x.
  • Voor een extra krokant deeg vouwt en rolt u het deeg nog drie keer extra.
  • Laat het deeg in de koelkast 1/2-1 uur rusten. /ul>(Vlaaivorm 28 cm)

    Ingredienten:

    • 60 g boter
    • 250 g bloem
    • 1 zakje gedroogde gist
    • 30 g witte basterdsuiker

    • snufje zout
    • 1 ei
    • 60 ml melk

    Bereiding:

    • Smelt de boter in een steelpan of in de magnetron.
    • Meng in een kom driekwart van de bloem met de gist, boter suiker en het zout.
    • Maak in het midden een kuiltje en breek het ei erboven.
    • Voeg de melk toe.
    • Kneed het mengsel met een handmixer met deeghaken tot een soepel deeg.
    • Strooi de rest van de bloem op het aanrecht en kneed het deeg 10 minuten goed door tot het elastisch is en niet meer aan de handen plakt.
    • Doe het deeg terug in de kom, dek het af met plasticfolie en laat het op een warme plek minstens 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
    • Kneed het deeg nogmaals door en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 1/2 cm dik.(springvorm 24-26 cm)

      Ingredienten:

      • 90 g bloem
      • 30 g maizena
      • 6 eieren
      • 150 g witte basterdsuiker

      Bereiding:

      • Verwarm de oven voor op 175 graden.
      • Zeef bloem en maizena boven een kom.
      • Klop in een andere kom de eieren met de basterdsuiker met de handmixer in 10 minuten tot een schuimige, cremekleurige massa.
      • Spatel het bloemmengsel er in gedeelten door tot het bloem geheel is opgenomen.
      • Schenk het beslag in de ingevette vorm en strijk de bovenkant glad.
      • Bak de biscuittaart in 40 minuten goudbruin en gaar.
      • laat de taart 20 minuten in een open oven afkoelen.
      (Cakevorm : 2 l / springvorm : 24 cm / vlaaivorm : 27 cm)

      Ingredienten:

      • 200 g zachte boter
      • 200 g witte basterdsuiker
      • snufje zout
      • 4 eieren
      • 200 g bloem

      Bereiding:

      • Verwarm de oven voor op 160 graden
      • Klop in een kom de boter basterdsuiker en zout met de handmixer in 8-10 minuten tot een romige cremekleurige massa.
      • Klop 1 voor 1 de eieren erdoor, voeg een volgend ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen.
      • Spatel de bloem in gedeelten er luchtig erdoor.
      • Doe het beslag over in de ingevette vorm en bak de cake/taart in 45-75 minuten gaar (afhankelijk van de vorm)
      (Springvorm : 24 cm)

      Ingredienten:

      • 65 g ongesuikerde ijswafeltjes
      • 125 g boter
      • snufje zout (eventueel)

      Bereiding:

      • Verwarm de oven voor op 180 graden.
      • Verkruimel de ijswafels en smelt de boter.
      • Meng de kruimels met de gesmolten boter (en eventueel zout)
      • Bekleed de licht ingevette vorm en zet hem 10 minuten in het midden van de oven.
      • Laat de bodem afkoelen.
      (pavlova: 24 cm)

      Ingredienten:

      • sap van 1/2 citroen
      • 4 eiwitten (van zeer verse eieren)
      • 240 g (poeder)suiker

      Bereiding:

      • Wrijf een kom in met citroensap om hem helemaal vetvrij te maken.
      • Doe de eiwitten in een kom en klop ze met de handmixer zo stijf dat er pieken blijven staan.
      • Voeg dan al kloppend in gedeelten de suiker toe en blijf kloppen tot het deeg taai wordt en gaat glanzen.
      • Laat de merinque in een oven van 90 graden in 1 1/2 uur drogen.
      • Laat de ovendeur op een kier staan.
      (Taartvulling voor springvorm : 24-27 cm)

      Ingredienten:

      • 1/4 l melk
      • 1/2 vanillestokje
      • 65 g suiker
      • 2 eierdooiers
      • 25 g maizena
      • 20 g boter

      Bereiding:

      • Breng in een pan met dikke bodem de melk met het opengesneden vanillestokje en 40 g suiker aan de kook.
      • Los de suiker al roerende op en laat de melk 10 minuten zachtjes trekken.
      • Klop in een kom de eierdooiers met de rest van de suiker in 5 minuten tot een schuimige, cremekleurige massa.
      • Klop ook de maizena erdoor
      • Verwijder het vanillestokje uit de melk, schraap eventueel de zwarte zaadjes uit het stokje en roer ze door de melk.
      • Roer eerst een beetje melk door het eimengsel en voeg dan het mengsel al roerende aan de melk toe.
      • Verwarm het geheel al roerende tot een gebonden vla.
      • Roer van het vuur af de boter erdoor, laat de banketbakkersroom afkoelen.
Home Recepten Kookboeken