Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Organiseer je eigen high tea!

(update april 2011)
Gezellig met vrienden en vriendinnen theeleuten? Hight tea is overgewaaid uit Engeland en ook in Nederland helemaal hip! Hoe organiseer je je eigen high tea? Smulweb helpt je op weg met ontzettend veel tips!
1. Uitnodigingen versturen
Prik een datum, bijvoorbeeld een zaterdag- of zondagmiddag. Er zijn veel manieren om leuke uitnodigingen te maken. Per e-mail is heel eenvoudig, maar nog leuker is je eigen kaartje maken en het per post te versturen.

2. Voorbereiding
Wat wil je allemaal gaan serveren? Je kunt veel kant-en klaar halen bij speciaalzaken, of zelfs je hele high tea laten verzorgen. Het leukste blijft toch om zelf wat lekkere hapjes te maken. Wij hebben je vast geholpen met een aantal lekkere recepten.

Meestal bestaat een high tea uit 3 gangen:
1.Sandwiches en hartige hapjes
2.Scones met lemon curd, jam en room
3.Hapjes zoals brownies,chocoladetruffels of cupcakes

3. Boodschappen
Verzamel minimaal een paar dagen van te voren je recepten en trek er op koopavond of een vrije middag op uit om de stad af te struinen. Zoek lekkere recepten, goede theesoorten en ga met een goed gevulde portemonnee naar de supermarkt. Nog leuker is om bij theespeciaalzaken je thee-inkopen te doen en bij een chocolatier je zoetigheden te halen. Als je een high tea organiseert heb je een goed excuus om dit soort winkeltjes af te struinen! Wat naast je benodigde ingrediënten zeker niet mag ontbreken aan je boodschappenlijstje:
– Verschillende theesoorten. Het liefst van een speciaalzaak
– Tafelaankleding bordjes, servetten, kaarsjes, etagère
– Bonbons van de chocolatier
– Suiker, melk en honing

4. De dag zelf
Thee zetten is een kunde. Wist je dat groene thee niet te heet getrokken mag worden, omdat hij dan te bitter smaakt? Giet daarom eerst een voorverwarmde pot voor een kwart vol met koud water en vul deze met kokend heet water aan. Goede en goed gezette groene thee smaakt kruidig, zwarte thee-achtig en zoetig tegelijk. Natuurlijk kan thee ook direct in een kop worden gezet. Het is aan te raden om mineraalarm water te gebruiken. Door de aanwezigheid van gezamenlijk kalk en bicarbonaat in water ontstaat het bekende vieze laagje op de thee.

Op tijd beginnen
Neem de recepten op tijd door zodat je weet wat je het beste als eerste kan maken. Begin ruim op tijd met voorbereiden van alle gerechtjes.

Heb je al je lekkere hapjes klaar staan? Dan is het tijd om de tafel te dekken. Bij goed weer is het leuk om de high tea buiten te houden, maar ook binnen kun je er een gezellige boel van maken. Een leuk tafelkleed op de tafel, je mooiste theepot, bordjes met allerlei kleuren, kaarsjes en vrolijke servetjes. En natuurlijk al je lekkers; maak er een gezellige tafel van. Zet de waterkoker aan/de fluitketel op het vuur en wacht tot je gasten zijn gearriveerd!

Deze dag kan niet meer stuk, succes gegarandeerd!

High versus Afternoon
Tot slot: al wordt in Nederland de term High Tea gebruikt, in feite is wat wij daarbij in gedachten hebben een Afternoon tea! De afternoon tea wordt in Engeland geserveerd in combinatie met de welbekende scones, de zoete hapjes en de kleine sandwiches. De High tea is veel robuuster en zwaarder dan de afternoon tea en bestaat uit minstens twee verschillende soorten sandwiches en verder bijvoorbeeld een pie, cake en pudding. Houdt dit in gedachten als je de oversteek maakt!

8 Reacties

 1. Theebloemen

  13 juni 2012 at 13:42

  Theebloemen maken van een High Tea een echt feestje. Kijk eens op http://www.Theebloemen-shop.nl voor een ruime keuze aan Theebloemen en Glaswerk.

 2. Mobi Management komt met de eerste mobiele website uit waarin de beste hightea gelegenheden makkelijk op uw mobiel te vinden is. Hightea.mobi is een storelocator zoals japans.mobi en cateraars.mobi

 3. Heerlijk, ik ben dol op high tea“s
  gezellig keuvelen met lekkers en een kopje thee

 4. Kijk ook eens op http://www.highteaandco.nl voor een heerlijke high tea op locatie!

 5. kookstudio25

  3 mei 2009 at 10:28

  Kijk op de smulweb pagina van Kookstudio 25 voor lekker high tea recepten

 6. kookstudio25

  3 mei 2009 at 10:26

  Nieuw in Kookstudio 25 zijn onze High Tea workshops waarbij je een complete high tea zelf beried en kan nuttigen in ons sfeervolle vide restaurant.
  Alleen voor groepen van 15 tot 80 personen.

 7. Ik heb net Lucy“s High tea meegenomen en dit artikele komt vast wel een keer van pas als aanvulling. Groetjes, Louise

 8. ik werk als vrijwilligster in een bejaardetehuis en eens in de twee drie maanden geven we ook een high tea dus ik leer hiet weer eens wat van,wij doen meestal een haps dingen zoals een mini negerzoen(mag je niet meer zeggen) een kaasstengel of een lekkere bonbon enz maar die sandwich vind ik ook een lekker idee ga ik zeker door geen dank je wel

Geef een reactie