Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Mosselcultuur: waar een klein land groot in is!

Nederland is een van de grootste mosselproducenten ter wereld Spanje is de grootste leverancier, op de voet gevolgd door ons eigen Zeeland. Vooral de mosselen uit Yerseke zijn bekend. De kweek vindt plaats in ondiepe stukken zee, de zogenaamde 'mosseltuinen'. Er zijn 2 manieren waarop deze worden aangelegd:
1)Volgens de hangcultuur (Spanje, Italië en Neeltje Jans). De mosselen hangen dan aan een touw of aan een ander attribuut. Dit zijn populaire mosselen omdat er geen zand in zit en ze romiger zijn dan de op de zeebodem uitgezaaide mosselen
2)Volgens de bodemcultuur. Mosselen worden dan op de bodem gekweekt. Deze methode wordt in Nederland vooral toegepast

Zeeuwse mosselen?
Mosselen komen in Nederland op grote schaal in twee gebieden voor: de Oosterschelde en de Waddenzee. Deze gebieden zijn ideale kweekplaatsen voor mosselen. De Waddenzee beschikt over de meeste kweekpercelen. Hoewel de meeste mosselen afkomstig zijn uit de Waddenzee mag toch gesproken worden van 'Zeeuwse' mosselen. Alle mosselen die in Nederland worden verhandeld, verwateren in de Oosterschelde. Verwateren betekent: zandvrij spoelen. Door het verwateren in de Oosterschelde krijgt de mossel het predicaat 'Zeeuws' mee.

Cultuur en natuur
Ofschoon er sprake is van cultuur, zijn de mosselkwekers in grote mate afhankelijk van de natuur. De zee zorgt voor een natuurlijk voedselaanbod, waarna het mosselzaad (piepkleine mosseltjes) op de gepachte percelen uit kan groeien tot volwaardige consumptiemosselen.

Van mosselzaad tot consumptiemossel
De natuurlijke grondstof voor de cultuur is dus het mosselzaad, de piepkleine mosseltjes. Twee keer per jaar is er sprake van mosselzaadvisserij. In het voorjaar en in het najaar. Deze visserij duurt maar enkele weken. De opgeviste mosseltjes laat de kweker vallen op die percelen waarvan hij denkt dat ze daar het best verder kunnen groeien. Opvallend is dat het perceel waarop de mossel groeit, doorslaggevend is! Al is het mosselzaad van matige kwaliteit, op een goed perceel kunnen prima consumptiemosselen gekweekt worden.

Natte landbouw
Na twee jaar is het mosselzaaduitgegroeid tot een consumptiemossel. Tussendoor bewerkt de kweker zijn perceel zodanig dat hij een optimale groei van de mossel kan bewerkstelligen. Door het opvissen van de consumptiegeschikte mosselen, komen er weer percelen vrij. Daar kan de kweker weer onvolgroeide mosselen op loslaten. Op deze wijze is hij continu bezig met het optimaal gebruik maken van zijn kweekgebied. Mosselkweek wordt dan ook wel een vorm van natte landbouw genoemd.

Lekker en gezond!
Mosselen eten is heerlijk en gezond tegelijk. Mosselen bevatten veel eiwitten en weinig vet. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor en vitaminen. Het vet van de mossel behoort tot de categorie van de onverzadigde vetzuren, zodat het eten van mosselen niet leidt tot verhoging van het cholesterolgehalte. Verder hebben mosselen een hoog jodiumgehalte en bevatten zij seleen, koper en ijzer. Het regelmatig consumeren van mosselen levert een positieve bijdrage aan een gezonde voeding.

1 Reactie

  1. waar vindt ik het beste recept

Geef een reactie