Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Naar de bodem

Prosecco is er in vele soorten en stijlen. Met een krachtige bubbel of een lichte mousse. Droog, of een beetje zoet. Maar altijd is het een aangename, ongecompliceerde belletjeswijn, die zich heerlijk laat drinken op het terras op een zomerdag, maar die ook past op een feestelijk moment. Proost! Een misverstand is dat nogal eens wordt gedacht dat de benaming Prosecco staat voor een wijnstreek. Prosecco is echter een druif, die staat aangeplant in het noordwesten van Italië, in de heuvels ten noorden van Venetië. Er zijn zelfs verschillende appellations en ondergebieden voor deze wijn, waar de Prosecco Colli Trevigiani er één van is, naast die van Conegliano en Valdobbiadene. De wijnen zijn altijd mousserend, maar de belletjes zijn niet altijd precies hetzelfde.

Een belangrijk verschil is dat tussen Frizzante en Spumante. Spumante heeft meer koolzuur, en dus een krachtiger mousse dan frizzante. Frizzante is volgens de Nederlandse regels dan ook geen mousserende wijn, en valt dus onder een lager belastingtarief. Niemand heeft overigens ooit uit kunnen leggen waarom mousserende wijnen extra belast zouden moeten worden, maar dat terzijde. Maar het betekent in elk geval dat frizzante in principe goedkoper is dan een spumante.

In de winkel zijn de twee varianten gemakkelijk te onderscheiden. De spumantes hebben allemaal een traditionele Champagnekurk. De frizzantes hebben een kurk met een touwtje er omheen of een kroonkurk.

Maar, voor de duidelijkheid, Prosecco wordt niet gemaakt als Champagne, het koolzuur wordt niet verkregen door een gisting op fles, maar door toevoeging van koolzuurgas dat is vastgehouden tijdens de gisting van de wijn op tank. Dat koolzuurgas wordt voor het verkrijgen van de mousse aan de fles toegevoegd.

Prosecco is er, net als bijvoorbeeld Champagne, ook in Brut, daarnaast is er nog Extra Dry. De Brut is de moderne variant, daarmee is Prosecco internationaal doorgebroken. We begrijpen heel goed waarom: een goede droge prosecco smaakt levendig, heeft wat citrustonen, wat wit rijp fruit en wat aroma's van vers brood. Het is een heerlijke begeleider voor traditionele mediterrana (vis)gerechten.

De zoetere variant is strogeel met heerlijk bloemige tonen, in de smaak wat perzik, peren en appel. Heerlijk bij lichtzoete nagerechten zoals aardbeien met crème fraîche. Beide soorten zijn heerlijke doordrinkwijnen voor elke dag. Een goede fles kost niet veel meer dan een fles witte wijn. We weten dus wat ons te doen staat: prosecco drinken.

Bron: www.perswijn.nl

Home Recepten