Het is lastig om zonder superlatieven de sfeer van De Gieser Wildeman in Noordeloos te beschrijven. Woorden als warm, mooi, sfeervol, rustiek en klasse héren gewoon in een verhaal over het restaurant én bistro dat zijn naam deelt met Nederlands oudste stoofpeer. Maar eigenaren Danny Dwarswaard (gastheer) en René Tichelaar (chefkok) houden niet van superlatieven. 'Gewoon je werk goed doen en je gasten verwennen, dat is wat we doen en we doen dat graag.' 'We konden dertien jaar geleden bij onze start geen geschikte naam vinden. Toen de groenteman met een kist stoofpeertjes binnenstapte viel onze keus op de naam van dat peertje. De Gieser Wildeman vindt zijn oorsprong in deze streek en is benoemd door de heer Wildeman die bij het riviertje de Giessen woonde. Ons restaurant staat aan datzelfde riviertje, dus dat past goed bij elkaar', legt René uit.
Danny, die een mooi gouden stoofpeertje op zijn revers draagt: 'In het seizoen staan de stoofpeertjes ook op tafel. René heeft een heerlijk toetje ervan gemaakt.''Het verwennen van de mensen. We zijn allemaal bezig voor het applaus op het einde van de avond. Wie denkt dat het een kruiwagen geld binnenbrengt, moet een ander vak kiezen. Je moet de mensen willen verwennen en het maakt niet uit of je dat als eigenaar doet of voor een baas. Je bevlogenheid maakt het werk compleet', is Danny¿s antwoord. 'René en ik hebben beiden een gezin. Die dag rust is belangrijk, óók voor je sociale contacten. Twee keer per jaar is er een zondagslunch met muziek. Bovendien zijn we op speciaal verzoek altijd bereid onze gasten te ontvangen en te verwennen.' Waarop René vertelt over de mogelijkheid om ook thuis van de heerlijkheden én het vakmanschap van de Gieser Wildeman te genieten. 'We cateren ook thuis of op locatie. We hebben nu eenmaal gasten die het liefst de gerechten uit onze keuken eten. Dat kan natuurlijk altijd', klinkt het professioneel.Grinnikend zegt Danny: 'Ja, we hebben regelmatig gasten die met de boot aanmeren om hier een hapje te eten. Altijd verse ingrediënten uiteraard en altijd van een bijzondere samenstelling. Wij zijn erg sterk in vis, René is altijd op zoek naar de beste vissoorten en de smakelijkste recepten. Bij ons vind je bijvoorbeeld geen Canadese kreeft, maar een echt Oosterschelde exemplaar. Lekkerder van smaak, malser en zachter. En altijd bijtklaar geserveerd, dus geen gehannes.'
René: 'Nu hebben we bijvoorbeeld een gerecht waarbij ik de asperges als paaltjes op het bord zet en de kreeft in stukjes daartussen. Gisteren nog kreeg ik na het eten spontaan een zoen van een vrouwelijke gast. Niet verkeerd toch', grijnst hij vriendelijk.'Ja, op het moment dat de tong vol kuit zit en mager is, moet je iets anders op de kaart zetten. Zeeduivel bijvoorbeeld dat een beetje op kreeft lijkt, of zeewolf; een prachtige vis. Maar wel alles vers en geen in Noorwegen voorgesneden filet. Ik kook trouwens nooit iets wat ik zelf niet lekker vind. Nu lust ik behalve hersenen en niertjes alles, dus met onze menukaart zit het wel goed', belooft René.

Wie dat zelf wil proeven, kan het best even kijken op www.degieserwildeman.nl voor openingstijden en telefoonnummer.

Voor wie niet kan wachten, geeft René echter alvast zijn beroemde stoofpeertjesrecept prijs:

1 kg geschilde Gieser Wildeman, 2 liter rode wijn, 2 kaneelstokjes, 1 vanillestokje, 2 gesneden sinaasappels, 2 gesneden citroenen, 2 gesneden limoenen, 400 gr. suiker

Stoof alles (behalve de suiker) in drie uur op laag vuur gaar. Voeg de suiker toe en zet alles in de koelkast. Halveer de peertjes en verwijder het klokhuis.

2 ons amandelspijs, 1 ei, 40 gr. roomboter, 2 eetlepels pistachecompound

Mix alle ingrediënten in de blender. Vul de peertjes en bak deze ongeveer 10 minuten af in de oven op 200 gr.

Zeef het perensap en kook dit in tot siroop en serveer dit met een bol vanille-ijs bij de peertjes.