Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

KEUKENTIPS

KEUKENTIPS EN VISTIPS ! KEUKENTIPS

Culinair lexicon

In het culinair lexicon leert u de eenvoudige kneepjes achter de ronkende termen uit de culinaire wereld. Zo heeft geen enkel recept voor u nog geheimen.

Aanbakken

Op een heet vuur de vis dichtschroeien in boter of olie, zodat alle smaak en aroma in de vis blijft.

Aïoli

Provençaalse knoflooksaus op basis van mayonaise.

Al dente

Zie beetgaar.

Aspic

Gelei van vis- of vleesbouillon met gelatine gebonden

Bacalao, Bacalhau, Baccalà, Bakaliaros

Zie stokvis.

Bain-marie

Heetwaterbad voor het op temperatuur ( 80 °C) brengen van gerechten of sausen om schiften en aanbranden tegen te gaan. De pot met de bereiding wordt in een grotere pot met warm water gedompeld.

Bechamelsaus

Saus op basis van melk en roux: 1 liter melk koken, roux (40gr boter + 30gr bloem) eronder roeren en kruiden met peper, zout en nootmuskaat.

Beetgaar

Aanduiding voor de graad van gaarheid, voor groenten gaar maar nog knapperig, voor deegwaren gaar maar nog stevig.

Beignetdeeg

Ook frituurdeeg genoemd. Een deeg op basis van bloem, water, bier, arachideolie, eiwit en een snuifje zout.

Beslag

Zie beignetdeeg.

Bismarckharingen

In wijn ingelegde haring.

Bladpeterselie

Zie peterselie.

Blancheren

In kokend water dompelen. Vooral bij groenten toegepast, zodat ze snel halfgaar tot gaar worden (spinazie). Ook toegepast om te sterke smaken van uien en knoflook te milderen.

Blauw koken

Ook al is de term blauw koken (au bleu) volledig ingeburgerd in de viskeuken, gekookt wordt een vis nooit tenzij in een vissoepje. Blauw koken is een pocheermethode toegepast bij zoetwatervissen met een intacte slijmhuid (forel, karper, zeelt, snoek ... ). Het is deze slijmhuid die de mooie blauwe kleur bij het pocheren veroorzaakt. Door toevoeging van azijn aan de bouillon (1 deel azijn, 4 delen water) wordt de blauwe kleur zeer intens. Vanzelfsprekend gebruik je een degelijke aromarijke azijn, andere azijn zou de vis zuur laten smaken.

Blussen

Toevoegen van vocht (bouillon, visfumet, wijn) aan de hete bakresten of bakvocht, waardoor deze loskomen en als basis dienen voor de saus. Zie ook

deglaceren

Botersaus

Een visje geroosterd op grill of barbecue voelt zich opperbest met een samengestelde boter. Om de koude botersaus te maken werk je steeds met zachte boter, zodat deze makkelijk kleine hoeveelheden vocht en smaakmakers kan opnemen. De boter dus enkele uren uit de frigo op kamertemperatuur zetten.

Bouquet garni

Zie kruidentuiltje.

Bouillon

Een kooksel (= aftreksel) verkregen op basis van vlees (meestal slachtafval) en/of tuingroenten allerhande. De bouillon vervangt op smaakrijker wijze het scheutje water of de blanke fond zowel in sausen als in soepen. Het woord is ook toepasselijk op alle warme of koude heldere soepen en op de krachtige Engelse bouillon of "beaf tea" d.w.z. een geconcentreerde vloeistof met grote voedingswaarde.

Bladerdeeg

Zie filodeeg.

Brique-deeg

De bereiding ervan vereist vaardigheid, maar het deeg is ook kant-en-klaar te koop. Zie ook filodeeg.

Broodkruim

Witbrood zonder korst en door een fijne zeef gewreven.

Brunoise

In kleine blokjes gesneden (groenten).

Canneleermesje

Van groeven voorzien mesje om vruchten en groenten als versiering te versnijden.

Cantharel

Trechtervormige, gele tot oranjerode paddestoel.

Chouriço

De Portugese evenknie van de Spaanse chorizonworst, is ook bij ons te vinden bij de betere slager en in de delicatessenwinkels

Citroenboter

Zachte boter met citroensap, geraspte citroenschil, fijngehakte peterselie en eventueel een beetje witte wijn.

Cocktailsaus

Mayonaise met tomatenketchup en cognac.

Concasseren

In stukjes snijden.

Confijten

Conserveringsmethode door net inleggen in suiker van stukjes vruchten, vruchtschillen (zestes) en andere plantendelen.

Consommé

Heldere bouillon, verkregen door het klaren en zeven van de oorspronkelijke fond.

Coulis

Vloeibare puree van ongekookte vruchten of groenten, gebruikt als saus of om saus te verfijnen.

Courgette

Vruchtgroente behorend tot de komkommerachtigen, met stevig beigekleurig vruchtvlees.

Court-bouillon

Een kruidige groentebouillon voor het pocheren van vis en schaaldieren

Croûtons

Sneetjes brood, geroosterd of in boter of olie goudgeel gebakken.

Cutter

Een elektrisch gereedschap - soms nog handbediend als gebogen lemmet met aan beide zijden een opstaande handgreep - om vis, vlees, groenten en tuinkruiden te hakken. Vrijwel alle foodprocessors kunnen cutteren ( = hakken), raspen en in plakjes snijden.

Deglaceren

De aromatische aanbaksels ( nadat de vis verwijderd werd) worden geblust met fumet, bouillon of wijn ( madeira, port, witte wijn) en daarna onder verwarmen losgeroerd van de bodem, waarna de saus bereid wordt.

Dressing

Helder mengsel van olie, azijn en kruiden of gebonden mengsel van olie, azijn, mosterd en kruiden.

Duchesse-aardappelen

Aardappelpuree met eierdooiers en boter.

Duke of Flanders

Kwaliteitslabel voor hammen in Vlaanderen gedroogd en minimaal 9 maanden gerijpt.

Duxelles

Een farce of vulling van gehakte champignons en sjalotten.

Extra vierge

Aanduiding voor de beste kwaliteit olijfolie.

Farce

Vulling van rauwe of gekookte ingrediënten, min of meer fijngehakt.

Fettucini

Een lintvormige pastasoort, die in water wordt gekookt. Als synoniem gebruikt voor tagliatelle. Zie ook noedels.

Filodeeg

Zeer dun, delicaat bladerdeeg, oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Gebruikt voor strudel, baklava enz. Kant-en-klaar te koop en te bewaren in de koelkast. Beperkt houdbaar. Brique-deeg, een soortgelijk deeg, is meestal iets dikker dan filodeeg.

Flamberen

Een gerecht met alcohol overgieten en dit doen ontvlammen, zodat de alcohol verbrandt en het gerecht wel het speciale aroma krijgt.

Fond

Een kruidige ingekookte bouillon, die als basis voor een saus wordt gebruikt. Een fond wordt blank (of blond) genoemd als de ingrediënten waaruit hij bestaat direct in het kookvocht worden gedaan, bruin als ze eerst gekleurd worden in boter of olie.

Frituren

Frituren is in heet frituurvet ( 180°C) bakken en wordt vooral bij kleine visjes, visfilets en vissticks toegepast. De vis vooraf door melk of losgeklopt eiwit halen en vervolgens door paneermeel om een beschermend korstje te bekomen. Reken op zo`n 3 à 5 minuten frituurtijd en iets langer wanneer de vis bevroren gefrituurd wordt.

Fruiten

In hete olie of boter goudbruin bakken. Glazig fruiten ( of zweten) is zonder kleuren bakken.

Geklaarde boter

De boter smelten, laten doorkoken en 10 minuten laten rusten. Het bovendrijvend botervet is de geklaarde boter, zeer geschikt om te bakken en groenten te glaceren.

Gevogeltefond

Fond bereid van gevogelte, groenten en kruiden. Zie ook fond.

Glaceren

Hartige of zoete gerechten van een glanslaag voorzien. Vóór het bakken gebeurt dit door het product met melk of losgeklopt eiwit in te strijken en onder de grill te plaatsen. Na het bakken door in te wrijven met een gelei van vis- of groentebouillon.

Glazig

Ingrediënten zonder verandering van vorm of kleur bakken of fruiten.

Graanmosterd

Op basis van tot brij gemalen witte, bruine of zwarte mosterdzaden en ( liefst goede) azijn. Ook mogelijk met het sap van onrijpe druiven ( verjus) en witte wijn, al of niet gekruid met o.a. dragon, tuinkruiden en paprika. Bij graanmosterd worden de mosterdzaadjes niet fijn gemalen noch er achteraf aan toegevoegd.

Gratineren

De vis naar het einde van de bereidingstijd toe met paneermeel of ( gedroogd) broodkruim bestrooien, her en der enkele boterklontjes er bovenop, en zo onder de gloeiende grill plaatsen om een mooi bruin korstje te verkrijgen door de bovenwarmte. Het wordt ook toegepast met een Mornaysaus en zelfs met een witte-wijnsaus, maar dan bestrooid met geraspte kaas plus de boterklontjes.

Grilleren

Grilleren zal wel de oudste bereidingsmethode zijn. Een dubbel visrooster, waartussen de vis vastgeklemd zit, is handig om de vis te draaien. Ook in aluminiumfolie verpakt kan de vis geroosterd worden.

Hertoginnenaardappeltjes

Klassiek geplette aardappelen, gekruid met peper, zout, nootmuskaat. Vaak in de oven gegratineerd.

Hollandse saus

Een gebonden saus op basis van losgeklopte eierdooiers met gesmolten geklaarde boter, zout, (witte) peper, eventueel geraspte nootmuskaat en citroensap.

Hoorn des overvloed

Een soort donkerkleurige trompetpaddestoel met een fijne kruidige smaak.

Julienne

In linten of reepjes gesneden (groenten).

Kasteelaardappelen

Zeshoekig - op een punt uitlopend - gesneden aardappel, op Engelse wijze (in ruim water) gekookt.

Klaren

Het verwijderen bij bouillon en gelei van alle ongerechtigheden. Met behulp van eiwit en fijngehakte vis of vlees worden deze bestanddelen gebonden en dan tijdens het koken met een schuimspaan verwijderd. Daarna zeven en men bekomt een heldere doorzichtige substantie. Zie ook geklaarde boter.

Klipvis

Zie stokvis.

Koken

Koken gebeurt zelden of nooit bij vis, op uitzondering van de vissoepen zoals bijvoorbeeld de Zuid-Franse bouillabaisse na. In plaats van in gezouten water ( 15gr zout per liter water) te koken kan dit smaakrijker in een bouillon of visfumet. Reken een kooktijd van 10 minuten per kg vis. De vis is gaar wanneer hij van de graat loskomt en het glazige rauwe visvlees ondoorzichtig is geworden.

Kokkeltjes

Weekdieren met een hartvormige schelp.

Kookvaste aardappelen

Aardappelen met een volle smaak en vaste structuur (in tegenstelling tot meer bloemige aardappelen). Enkele rassen zijn Nicola. Charlotte. Rosa en Cornes de Gattes.

Kruidenboter

Een samenstelling van zalfachtige boter, voorafgaandelijk gemixt, vermengd met peper, zout en gehakte kruiden die specifiek bij vis passen, zoals dragon, dille en waterkers.

Kruidentuiltje

Een boeketje van tijm, peterselie of peterseliewortels en laurier om soepen, sausen en stoofgerechten smaak te geven.

Kurkuma

Plant uit de familie van de gemberachtigen, waarvan de wortelstok als kruid wordt gebruikt. Synoniem voor geelwortel.

Kwaderen

Roosteren zodat een ruitjespatroon op de vis verschijnt.

Labberdaan

Zie stokvis.

Lardeerpen

Een holle pen waarmee o.a. spekreepjes of ansjovisreepjes in een vismoot worden gestoken.

Larderen

Het doorregen van een vis met spekreepjes of ansjovisreepjes

Lente-uitjes

Verse kleine uien waar het blad nog aanzit. Synoniem voor bosuitjes.

Marinade

Een kruidig vloeistofmengsel waarin men de vis legt om meer aroma te verkrijgen. De duur van de marinade of het inweken wordt bepaald door de vastheid en de grootte van het stuk. Kleine stukjes hebben genoeg aan een instantmarinade ( 20 minuten), andere doen er een nachtje over.

Marineren

Het leggen van een vis in een marinade.

Mayonaise

Saus op basis van eierdooiers, olie, citroensap of azijn en mosterd.

Meesterlyck

Kwaliteitslabel voor Vlaamse gekookte hammen, met garanties over ondermeer maximum water- en fosfaatgehalte.

Messchede

Tweekleppige rechthoekige tot cilindrische schelpdieren met een lengte van 10 à 12 centimeter.

Monteren

Een saus of soep binden met stukjes zeer koude boter.

Mosterdboter

Zachte boter met mosterd, sherry en vers gemalen peper.

Mosterdsaus

Basisvissaus vermengd met mosterd.

Mousselinesaus

Hollandse saus vermengd met 1 deel stijfgeklopte room op 2 delen Hollandse saus.

Nantuasaus

Gelijke delen bechamelsaus, rivierkreeftjesbouillon en room tot 1/3 inkoken. Monteren met boter en op smaak brengen met cognac.

Noedels

Dunne repen deegwaar, gemaakt van bloem, eieren en water. Soms enkel met eierdooiers (de lekkerste), hele eieren maken het deeg steviger. Fettucini of tagliatelle genoemd naargelang de repen smaller of breder zijn.

Noilly Prat

Franse vermoutwijn.

Overgieten

Bedekken (overgieten) van een gerecht met de behorende saus, zodat de vormen van het gerecht duidelijk zichtbaar blijven.

Paneren

Eerst door losgeklopt eiwit, dan door paneermeel halen.

Papillot

Gerechten bereid in beboterde en dichtgevouwen aluminiumfolie of vetvrij papier.

Parisiennelepel

Lepel met een klein rond lepelblad om bolletjes uit groenten (meloen, wortelen ... ) te snijden

Passe-vite

Zeef met een draaisysteem om de bereiding door de zeef te duwen.

Persillade

Mengsel van fijngehakte kruiden ( peterselie, knoflook) en gezeefd broodkruim of paneermeel.

Pesto

Een bosje basilicum en een teentje knoflook zeer fijn hakken, 10 gr pijnboompitten pletten en alles mengen met 1 1/2 dl olijfolie. Ook kant-en-klaar te koop.

Peterselie

Er zijn drie soorten peterselie. De gewone bladpeterselie met vlakke, licht ingekerfde bladeren is de meest geurige peterselie en een van de meest gebruikte kruiden in bereidingen. De krulpeterselie heeft een diepgroene kleur maar minder smaak en wordt vooral gebruikt als versiering. De wortelpeterselie ( ook wilde peterselie genoemd) wordt dikwijls zoals knolselderij verwerkt, vaak in soepen.

Pilafrijst

De rijst wordt eerst in olie gebakken, daarna gaar gekookt en flink gekruid.

Piperade

Baskische specialiteit op basis van paprika`s en tomaten, eventueel vermengd met uien en knoflook.

Pocheren

Pocheren is de vis laten `zweven` in bijna kokend gezouten water of bouillon, bij grote vissen met vast visvlees tegen het kookpunt, bij kleinere vissen op een lagere temperatuur. In ieder geval de vis nooit laten koken. Kleine vissen leg je in het reeds opgewarmde pocheervocht, op 2 à 4 minuten zijn ze gaar. Grote vissen leg je in het koude pocheervocht en laat je geleidelijk opwarmen tot tegen het kookpunt.

Prakken

Met een vork fijnmaken en dooreenmengen.

Quennelles

Fijngemalen visvlees, gebonden met vet en eieren, in de vorm van balletjes, worstjes of ovale broodjes.

Roken

De aloude manier om vis (paling, zalm, heilbot, makreel) te bewaren. Door het roken wordt de vis droger, de kleur wordt dieper, de smaak intenser. De rooktijd varieert van een kwartier (forelfilets) tot meerdere dagen en dit op basis van beukenhout (ook van kastanje) gearomatiseerd met jeneverbes, laurier, rozemarijn en dennennaalden.

Rouille

Een klassieke aïoli, met een snuifje saffraan en gekleurd met tomatenpuree.

Roux

Een mengsel van gelijke delen bloem en boter om sausen te binden. Boter smelten op een zacht vuur en de bloem eronder mengen.

Salamander

Een open oven met vuurplafond om te glaceren of te gratineren. In de gewone keukens gebeurt dit onder de ovengrill.

Sausspiegel

Een bord volledig bedekken met saus.

Sauteren

De vis in een zeer hete bakpan aanbakken. Dikwijls wordt de pan geschud om aanbranden te voorkomen.

Sauternes

Zoete witte wijn.

Schrikken

Gekookte eieren, groenten, ... onder stromend koud water dompelen, zodat het garingsproces snel wordt gestopt. Daardoor zal de eierdooier niet blauw worden en zullen de groenten niet onaangenaam verkleuren.

Shii-take

Grijsbruine tot roodbruine paddestoel.

Smoren

Bij smoren wordt de vis eerst goudbruin gebakken in de open pan en daarna gestoofd. De methode is sneller dan enkel stoven, maar alleen aangewezen bij stevige vissoorten. Door de hete boter wordt de buitenkant van de vis zeer snel ondoordringbaar zodat het sap in de vis blijft en het vet niet kan indringen.

Soufflé

Luchtig gerecht dat heet uit de oven wordt opgediend, veelal op basis van béchamelsaus, eierdooiers en stijfgeklopt eiwit.

Soufflévorm

Ronde en hoge bereidingsvorm voor een gelijkmatig rijzen van de soufflé

Stokvis

Schoongemaakte kabeljauw of kabeljauwachtige vis (leng, koolvis, pollak ... ) zonder kop en op stokken of rekken gedroogd (en niet gezouten) in de buitenlucht. Dikwijls wordt stokvis als synoniem gebruikt voor klipvis (op de klippen gedroogde èn gezouten kabeljauw). Zoutevis of aberdaan is in zout ingelegde kabeljauw, niet gedroogd

Stomen

Stomen gebeurt boven hete waterdamp. Bij stomen blijven alle aroma`s in de vis, omdat het contact met de warmtebron minder agressief is. Stomen is dus zeker aangewezen bij vismoten of visfilets, die niet meer beschermd zijn door de vishuid. Bij hele vissen kan je de flanken inkerven om het stoomproces te versnellen.

Stoven

Bij stoven wordt de vis bereid in slechts een bodempje vocht bij een temperatuur onder de 100 °C en onder deksel dat eerst met boterpapier is afgedekt. De vis gaart dus in eigen nat en blijft onderaan sappig, terwijl de stoom in de pan ervoor zorgt dat de vis niet uitdroogt.

Tagliatelle

Goudgele of groene (door de erin verwerkte spinazie) eierpasta. Zie ook noedels.

Tartaarsaus

Een mayonaise met de helft van de eierdooiers aanmaken. De overige eierdooiers hardgekookt in stukjes toevoegen, samen met fijngehakte kappertjes, augurkjes, peterselie, bieslook ( alles fijn gehakt). Kruiden met peper en Worcestershiresaus.

Tomatenboter

Zachte boter met tomatenpuree, een scheutje rode port, vers gemalen peper en Worcestershiresaus.

Topinamboer

Aardpeer.

Truffel

Ondergrondse paddestoel, die in symbiose leeft met bepaalde boomsoorten, vooral eiken.

Vastkokende aardappel

Zie kookvaste aardappel.

Vinaigrette

Koude saus op basis van azijn (1 deel), olie (3 delen), peper en zout, waaraan diverse ingrediënten kunnen toegevoegd worden (sjalotten, tuinkruiden, augurkjes, ...).

Visfumet

Visfumet wordt getrokken uit graten en koppen van vissen, samen met grof gesneden ui, grof gesneden selderij, een kruidentuiltje, citroensap en boter in water en witte wijn. Alle magere witte vissoorten zoals tong, tarbot, tongschar, heilbot, griet, rode poon en kabeljauw zijn geschikt. De kieuwen en vissenogen moeten altijd verwijderd worden.

Visglacé

Een stroperige substantie, die bekomen wordt door het inkoken van visfumet.

Visvulling

Vulling voor pasteien, terrines, vis, schelp- en schaaldieren, stukken vlees of groenten, bestaande uit zeer fijn gehakte of gemalen vis, vlees, groente.... pikant gekruid en gebonden.

Witte-wijnsaus

Saus op basis van visfumet, witte wijn, room en boter. Visfumet ( 2 dl) en witte wijn (1dl) tot de helft inkoken. Room (1 dl) toevoegen, even inkoken, besprenkelen met citroensap en 50 gr boter eronder roeren

Zoutevis

Zie stokvis.

Zweten

Gesnipperde groenten (vaak uien of sjalotten) in boter al roerend glazig (zonder kleuren of vormverandering) bakken.

Bron: Visbureau.be

Home Recepten