Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Hoe hoort het aan tafel?

Of je nu thuis een uitgebreid etentje voorbereid of in een restaurant zit, er is altijd wel een moment waarop je denkt: "Hoe zat het ook alweer?" Als je begrijpt hoe de tafel is opgebouwd, kun je je zeker in een restaurant prima redden. Zorg in ieder geval dat je handen en nagels schoon zijn; leg niets terug waar je al aangezeten hebt of waar je al van geproefd hebt en krab tijdens het eten niet op je hoofd. Aldus luidden de allereerste etiquêtteregels uit 1275. Tot dan toe deed iedereen maar wat. Men at met de handen (bestek kennen we pas sinds de zestiende eeuw), boerde en liet scheten aan tafel en veegde de handen af aan het lange haar van een disgenote.

Wat fijn dat wij wat fijn besnaarder zijn qua tafelmanieren! Hoewel? Weet jij eigenlijk precies hoe het allemaal hoort aan tafel?Ligt er een duizelingwekkende hoeveelheid bestek naast je bord? Eigenlijk is het supersimpel: werk van buiten naar binnen. Dus gebruik voor de eerste gang het buitenste bestek en zo verder.

Vorken liggen links, messen rechts. Soeplepel ligt naast de messen. Een oester- of visvork ligt rechts naast de soeplepel. Bovenaan je bord ligt de dessertlepel en -vork.

Het broodbordje staat links boven de vorken.

Je waterglas staat precies boven je bord. Links ernaast staat het glas voor rode wijn. Links daar schuinonder staat het witte wijnglas dat iets groter is dan het glas voor rode wijn. Rechts boven het witte wijnglas kan nog een wijnglas staan. Dit is dan bedoeld voor dessertwijn.

Soms worden er gedurende het diner vingerkommetjes aangeboden. Pak het kommetje met beide handen aan en zet het links van je neer.

Het eten wordt altijd links van je geserveerd. Soep wordt echter vanaf rechts opgediend.

Ook drank wordt altijd rechts geserveerd.

 • Leg het servet uitgevouwen in je schoot en laat het daar liggen tot je klaar bent met eten.
 • Wacht met eten tot de gastheer/gastvrouw begint te eten of aangeeft dat er gegeten kan worden.
 • Breek brood of broodjes met je handen af.
 • Besmeer steeds een stukje met boter, niet een hele snee of broodje tegelijk.
 • Geef schalen of brood altijd naar rechts door.
 • Als je niet eet, houd dan je handen op je schoot of laat ze met de polsen op de rand van de tafel rusten.
 • Wissel je bestek niet van hand. Houd je vork in je linkerhand en het mes in de rechter.
 • Als je klaar bent met eten, leg je mes en vork naast elkaar in het midden van het bord. De vork met de tanden naar beneden en het mes rechts met de snijkant naar de vork toe.
 • Weet je het allemaal even niet meer, spiek dan even bij je tafelgenoten.
 • Stop het servet nooit in je boord en gebruik het ook nooit om je neus in te snuiten.
 • Eet niet met je handen. Dit mag alleen tijdens een barbecue of een lopend buffet en dan alleen met kippenboutjes of een stuk pizza.
 • Begin je eten niet te prakken of door elkaar te husselen.
 • Is je soep te heet, begin dan niet als een gek te blazen. Wacht rustig tot het een beetje afgekoeld is.
 • Eet niet met je ellebogen op tafel.
 • Laat je tafelgenoot niet mee genieten van je fijngekauwde etensresten. Oftewel: eet je mond leeg voor je een gesprek aanknoopt.
 • Schep niet te veel op je bord. Dat staat inhalig. Je kunt altijd nog een tweede keer pakken.
 • Niet met peper of zout beginnen strooien voor je geproefd hebt.
 • Niet je make-up bijwerken aan tafel.
 • Excuseer je netjes en ga naar het toilet.
 • Heb je geknoeid, doop dan nooit je servet in je glas water. Heb je iets over iemand anders geknoeid, ga dan niet als een gek deppen. Bied je servet aan en bied aan om de stomerij te betalen.
 • Laat je je bestek vallen, ga je dan niet in allerlei rare bochten wringen om het op te rapen, maar vraag om een nieuwe vork, mes of lepel.

  Bron: VrouwonlineBroodje links of broodje rechts?
  Het eeuwige dilemma: u komt aan een gedekte tafel en zowel links als rechts van uw plaats ziet u een schaaltje met een broodje. Onthoud de regel: het broodje aan uw linkerkant is dat van u. Van uw broodje brokkelt u stukjes met de hand, nooit snijden!

  Wat moet ik met dat servet?
  Zeker niet in uw hemd of kraag vaststeken, maar altijd onzichtbaar op uw schoot laten liggen. U gebruikt het alleen om nu en dan discreet de mond af te vegen. Na de maaltijd - of als u de tafel even moet verlaten - legt u het losjes naast het bord, niet op de stoel.

  Wijnglas of waterglas?
  Glazen plaatst u altijd rechts achter het bord. Wijnglazen horen van rechts naar links te staan in de volgorde waarin ze bij de maaltijd zullen worden gebruikt. Het glas voor water staat uiterst links of achter de wijnglazen.

  Hoe leg ik dat bestek?
  Altijd van buiten naar binnen, dus naar het bord toe, in de volgorde waarin we ze bij de maaltijd nodig zullen hebben. Messen en lepels liggen rechts, vorken links van het bord. Het tafelzilver voor het dessert mag u vlak naast of boven het bord leggen; in dat laatste geval legt u ze van boven naar beneden in de volgorde waarin de gasten ze gaan gebruiken. Fruitbestek komt pas op tafel met de daarvoor bestemde bordjes.

  Opdienen & afruimen
  Borden met gerechten worden aan de linkerkant naast de gast opgediend. Soep daarentegen wordt van rechts af geserveerd. Het afruimen en het inschenken van wijn gebeurt altijd aan de rechterkant.

  Wijn: wie proeft, wie serveert?
  In het restaurant vraagt de ober wie de wijn zal proeven. Thuis hebt u in deze geëmancipeerde tijd de keuze: als de gastheer de wijn ontkurkt, zal hij hem voorproeven en vervolgens de glazen vullen. Daarna is het aan de gastvrouw om als het eerste het glas te heffen. Het mag echter ook net andersom.

  GSM
  GSM's, draadloze telefoons, semafoons en laptops kunnen aan tafel bijzonder storend zijn. In heel wat betere restaurants wordt de klanten trouwens gevraagd ze niet mee in de eetruimte te nemen. Kunt u toch niet zonder, leg uw elektronische navelstreng dan zeker niet op tafel tussen de borden maar houd hem discreet in een binnenzak, handtas of heupgordel. Moet u bellen of wordt u opgebeld, sta dan, na een woord van verontschuldiging, meteen op van de tafel en ga uw elektronisch ding discreet in de hal of de zithoek doen.
Home Recepten Kookboeken