Even voorstellen
Nigel Slater, in Engeland een bekende kok, hier moet dat nog komen. Wij zullen hem even aan je voorstellen. Nigel Slater geboren in 1958 in Engeland is kok, columnist, journalist en tv broadcaster. Hij heeft elf boeken op zijn naam staan, waarvan 8 kookboeken. Voor The Observer Magazine schrijft Nigel sinds 1993 columns. Ook is Nigel een ware tv-ster. In het programma Dish of the Day op BBC1 maakt hij van de ingrediënten uit zijn eigen moestuin de lekkerste gerechten. Zelfs Jamie Oliver vindt hem geweldig. Ondanks de vele kookboeken die op zijn naam staan is Het Keukendagboek pas het tweede boek dat in het Nederlands is vertaald.

Kok en schrijver
Het Keukendagboek is een roman op zich. Nigel is een kok die heerlijk kan koken maar ook geweldig kan schrijven. Zijn verhalen zijn zo levendig geschreven dat het vaak lijkt of je bij hem in de keuken staat. Op 3 augustus begint hij zijn recept met: `De keukendeuren staan wijd open, grote witte vlinders zitten achter elkaar achterna boven de venkel, de piramiden van lathyrus en de oregano die net in bloei begint te komen. Zo zou koken altijd moeten zijn: een vreugde voor alle zintuigen.`
Iedere foodie zou dit boek, en Nigel, geweldig vinden.

Wat zegt Nigel er zelf van?
`Het juiste voedsel eten, op de juiste plaats en op het juiste moment. Ik ben ervan overtuigd – en dat is ook de essentie van dit boek- dat dit het allerbeste recept is. Een broodje krab op een junimiddag aan zee, een plak gebraden gans met appelmoes en aardappelen uit de oven op Eerste Kerstdag, warme saucijzen en een stuk geroosterde pompoen op een novemberavond die fonkelt van de vorst. bij zulke maaltijden berust het succes niet op de deskundigheid van de kok, maar op het veel fundamentelere uitgangspunt dat ze deel uitmaken van dat moment: dat ze gegeten worden op het meest passende tijdstip, wanneer de ingrediënten op het toppunt van perfectie zijn, wanneer eten, kok en tijd van het jaar met elkaar samenvallen.` – Nigel Slater